Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
2 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
2 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
5 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
14 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
19 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

To bylo na krev...

Nedávno mi vyprávěl kolega o případu dvou policistů, kteří pronásledovali pachatele pod vlivem drog.  Při honičce se jim mládenec rozhodl proskočit skleněnou výplní u zastávky MHD. Snad měl v tu chvíli pocit, že vzlétne a schová se v oblacích, leč nestalo se. V okamžiku si mládenec přivodil rozsáhlé tepenné krvácení. Jen díky duchapřítomnosti zakročujících policistů se podařilo krvácení zastavit, přivolat záchranku a zachránit tak mladíkovi život.
| Foto: Zastavit krvácení za každou cenu...

Gumové rukavice - základ, který nic neváží

Otázka ovšem zní: jsme všichni skutečně připraveni reagovat dostatečně uvědoměle nejen k život ohrožujícímu zranění, ale v neposlední řadě i k vlastní ochraně, která je samozřejmě prioritou v ošetřování silně krvácejícího zranění a kontaktu s krví zraněného? Již několikrát se mi stalo, že jsem se setkal s policistou prvosledového útvaru (OHS), který u sebe neměl pár gumových rukavic (snad by byly velkou zátěží), ale byl samozřejmě vybaven párem rukavic kožených, které samozřejmě v podobném případě hodlal použít při ošetřování zranění.

Konkrétní případ, který hovoří za vše. Máme zraněného s poraněním krční tepny a v tomto případě nám skutečně nezbývá nic jiného, než strčit pěkně prsty do rány a krvácení zastavit tlakem na ránu. Ale ouha, mám jen kožené rukavice, prima, alespoň nějaká bariéra, strčím prsty do rány a během chvilky cítím v kožených rukavicích  teplo a vlhko.  Samozřejmě tlak na ránu nesmím povolit do příjezdu záchranky, tak se uklidňuji, že se dneska asi nějak hodně potím. Ve chvíli kdy předám zraněného záchranářům a sundám si podstatně objemnější kožené rukavice a zjistím  že moje ruce mají pěkný načervenalý nádech, marně přemýšlím, jestli ta odřenina co jsem si udělal někde při přelézání plotu byla dostatečně zahojená.

Samozřejmě, že spoléhat v takovém případě na kožené rukavice je naprostý hazard - protože jak dobře víme, kůže tekutinu nasákne a my si vytvoříme uvnitř rukavic koupel čachtické paní.  Vybavení gumovými rukavicemi a jejich používání případně občasnou výměnu není potřeba dále zdůrazňovat. Každý polda s kapkou zkušeností a pudem sebezáchovy  je u sebe samozřejmě má, ale není od věci to občas někomu připomenout ;). 

 

Hlavní úkol? Zastavit krvácení jakýmikoliv prostředky!

 

Jak tedy postupovat v případě, když v podobné věci dojde na lámání chleba a já si budu muset poradit s masivním krvácením, které je samozřejmě život ohrožujícím stavem? S trochou štěstí budu na místě autem a budu mít u sebe nějaký ten obvázek z autolékárničky, ale co když budu mít pěší a budu mít u sebe jen ty gumový rukavice? Čas na improvizaci, zde skutečně nezbývá nic jiného než  začít si trhat  části oblečení a používat je jako škrtidla či tlakové vrstvy. Pokud budeme muset řešit jen jedno krvácení tak vtlačíme prsty přímo do rány (!!!! v gumových rukavicích!!!!).

K samotnému ošetření podobných poranění se ještě pokusím vrátit, ale i zde platí pro ulici jedno hlavní pravidlo. ZASTAVIT KRVÁCENÍ JAKÝMIKOLIV  PROSTŘEDKY. Člověk s přiloženým škrtidlem, které zastavilo tepenné krvácení  těch 15-20 minut do příjezdu záchranky přežije a světe div se - ani mu nebudou muset amputovat ruku, ale bez něj určitě zemře. Samozřejmě, čekám oponování v případě přikládání škrtidla, ale k této problematice se vrátím později. V první části tohohle mého tlachání jsem se rozhodl udělat si test materiálu, který by mi v takových případech mohl pomoci a který bych  u sebe mohl mít i při pěší hlídce. Nebudu se vracet k opaskové lékárničce, protože jí zde byla již recenze věnována, ale nakoukl jsem pod pokličku tzv. osobním obvazovým balíčkům  vz. 80 a vz. 90, které Vám teď trochu představím.

 

Obvazový balíček vz. 80 (velikost 18x10x3 cm)


V khaki tkaninovém obalu s vnitřním pogumováním, o jehož možnostech se na vojně vyprávěly legendy, ale samozřejmě by se dal použít k řešení dalšího život ohrožujícího stavu PNEUMOTHORAXU. Po jeho roztržení mi na stůl vypadne balíček s velkým spínacím špendlíkem. S trochou úsilí vyndám na stůl velký obvaz zelené barvy. Na obvaze jsou okamžitě patrné až gigantické krycí čtverce, z nichž jak to bývá u obvazu hotového č. 3 a 4 je jeden pevný a druhý pohyblivý.  Čtverce jsou vyrobeny ze savého materiálu, který je potažen nepřilnavou prodyšnou umělou textilií. Lze je přiložit i na popáleninu bez strachu z přilnutí vláken krycí vrstvy v ráně. Dle mého názoru je balíček sice trochu neskladný, ale kapsu v čerňákách ani moc  nevyboulí. Obsah tohoto balíčku je naprosto dostačující k vytvoření tlakového obvazu a zastavení masivního krvácení, leč k běžné uniformě vz. 92  ho lze jen těžko umístit někam jinam než do brašny nebo kapsy u bundy.

 

Obvazový balíček vz. 90 (velikost  14x8x1 cm)


Tmavě zelený balíček celkově drobného provedení má podobnou konzistenci, jako jeho straší bráška. Po jeho otevření z balíčku vypadnou dvě sichrhajcky sice menší než u prvního, ale přeci jenom dvě. Obvaz sám je vyroben z pružné, zřejmě bavlněné tkaniny bez ok. Kámen úrazu nastává ve chvíli, kdy se snažím vypátrat krycí čtverec, který se smutně krčí na obrysu obvazu. Zřejmě ho tíží samota, protože druhý do páru marně hledám.  Samotný čtverec je vyroben z běžné gázy bez jakékoliv další úpravy, takže přikládat ho na popáleninu je zjevně nevhodné. V případě použitelnosti takového obvazu při masivním krvácení jsem drobátko na pochybách, ale s trochou improvizace by se to snad mohlo zdařit. Pozitivem tohoto balíčku je jeho skladnost, takže ho lze naprosto bez problémů nosit v kapse u běžné košile vz. 92 aniž by jste nutně museli vypadat jako dobře vyvinutá  dívčina.

 

Shrnutí


Obvaz vz. 80: Naprosto ideální prostředek pro vytvoření tlakového obvazu a zajištění masivního krvácení. Jeho vybavení samo o sobě je naprosto dostatečné k jeho vytvoření. Jeho využitelnost je naprosto nepopiratelná a i vzhledem k jeho již většinou prošlé exspiraci bych neměl sebemenší problém ho v případě vážného zranění použít.


Obvaz vz.90:  Mladší bráška podlehl miniaturizaci a úspoře, sám o sobě by asi na vytvoření tlakového obvazu nebyl dostatečný, ale s trochou improvizace proč ne. Smůla je, že mě ta improvizace bude stát o drobet víc času, kterého moc nemám. Jeho hlavním pozitivem je ale jeho velikost, která z něj vytváří jednu z mála pomůcek k případnému ošetřování, u které není problém mít jí u sebe neustále a to i na pěší uprostřed města.

Slovy klasika: Štěstí přeje připraveným !!!

 

 

Text a foto: Martin Bartl

Vložil: Michal Tošovský
Publikováno: 29. 12. 2008


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 20
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio