Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
2 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
2 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
6 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
14 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
19 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Ultra ZOOM od ESP

Systém Ultra ZOOM od ESP.
Nejmodernější vybavení je tím, co může výrazně zlepšit šance přestát ve zdraví boj v nočních podmínkách. Jednou z nejpokročilejších pomůcek je nová taktická svítilna firmy Euro Security Products. Byla, díky svým neobvyklým vlastnostem, nazvána příznačně – Ultra ZOOM a v tomto článku si ji představíme.
Systém Ultra ZOOM od ESP. | Foto: Pavel Černý

Noc a tma je zas pro lidstvo odedávna tím, co již u většiny populace samo o sobě vzbuzuje určitý druh obavy. Neviděná rizika se zhmotňují do hrůzných představ, adekvátnost jednání a pohotovost k rozhodnutí se tak dále snižuje. Člověk v takové situaci hůře odhaduje vzdálenost a obtížně vyhodnocuje zdroje nebezpečí.  Smysluplná reakce a potřebné načasování je pak mnohem obtížnější a efekt „tunelového vidění“ se rapidně zvětšuje.  Nepřehlednost situace v podmínkách „nočního boje“ s sebou pak nese obrovské riziko neadekvátního nebo omylného použití zbraně.


Ozbrojené střetnutí, odehrávající se za tmy se potom zákonitě stává tou nejnepříjemnější kombinací obou zmíněných faktorů. Až 80 % střeleckých konfrontací se podle dlouhodobých statistik však odbývá právě za výrazně zhoršených světelných podmínek, z toho nemálo situací pak nezřídka za úplné tmy. A to dle expertů platí jak pro použití zbraně při policejních zákrocích, tak pro kauzy sebeobranných použití zbraně soukromou osobou.

Ultra ZOOM od ESP.


Protože člověk nemá úžasnou schopnost kočky vidět v noci, musí mu pomoci technika. Pokud vůbec zamýšlím na něco střílet, musím to alespoň trochu vidět.  A také si zřejmě vizuálně ověřit zákonný důvod střelby. Nikdo asi při podezření a náznacích nebezpečí nevypálí jen tak někam letmo do tmy a pak teprve se zděšením začne zjišťovat následky střelby. Když odmyslíme nejmodernější, vysoce sofistikovanou a drahou výbavu jako například noktovizory, pro odhalení zdroje rizika a případné použití zbraně je nezbytné být vybaven příhodným světelným zdrojem. Potřebám konfrontační situace ale nemusí odpovídat jakýkoliv běžný světelný zdroj. Pro speciální zařízení, cíleně určeným především pro „noční“ bojový střet se zažil termín „taktické svítilny“. A do této kategorie patří i novinka od ESP Ultra ZOOM.


Novinka od ESP


V ESP v minulém roce vznikl nový, výrazně upgraidovaný, typ taktické svítilny se zcela nebývalými vlastnostmi. Dosavadní osvědčený model svítilny Helios byl vylepšen novým speciálním čočkovým zařízením, které dokáže velmi výrazně zužovat světelný sloupec a tak přispět jak k vyššímu dosahu světelného zdroje. Využitelný i kupříkladu k větší šanci absolutního oslnění protivníka zblízka (zvláště pak v režimu strobo).

Rozdíl svítilen Helios (vpravo) a Ultra ZOOMu, opatřeným čočkovým zužovacím systémem, je na první pohled patrný. Diference osvitu zpředu - u Ultra ZOOMu je právě nastaven úzký paprsek. Obě svítilny si lze vybrat buď ve standardním provedení (pouze jeden, 100% režim osvitu), nebo tří módovou alternativu (možno spínačem postupně zvolit ze tří režimů: 100%, 50% a strobo, které je možné využít k silné dezorientaci zájmové osoby - zvláště s novým ZOOM efektem je takový způsob užití v naprosté tmě naprosto devastující). Rozdíl osvitu mezi tradičním Heliosem (vpravo) a novým Ultra ZOOMem, nastaveném na soustředný paprsek.

 

Zatímco s dosud prodávaným Heliosem (a svítilnami podobné kategorie o výkonu 3 W a 120 lumenů, které jsou na trhu) lze zjistit osobu na cca 150 metrů a se zbraní nastřílet slušný mířený soustřel na 100 metrů, nové řešení předního posuvného nástavce dává možnost tyto výsledky i znásobit (na fotografiích je možné vidět rozdíly běžného Heliosu a popisované novinky – a to jak v designu, tak i co se týče přelomových světelných vlastností). Tak je možné vést v noci střelbu i na vzdálenosti, kde už bude uživatel zbraně potřebovat k zásahu cíle i optický zaměřovač se zvětšením. Systém užívání nové svítilny je jednoduchý - po identifikaci cíle, který se kupříkladu provede s dosavadním standardním osvitem (který má široký záběr a umožňuje tak dostatečně periferně vnímat okolí), je snadné pouhým vytažením čočky vpřed dosáhnout onoho soustředného efektu.

Výklopné pouzdro pro novou svítilnu umožňuje její komfortní nošení i šanci rychlého tasení. Zde je kombinováno jako dvoupouzdro s univerzálním nosičem zásobníku (pasují do něj prakticky všechny dvouřadové typy zásobníků i některé jednořadé). Je také možné si zvolit libovolný způsob fixace pouzder - zde například pádlo. Ale je také další alternativou jak jednoduchý kovový klip, tak i zásuvný systém pro zevní nošení, popřípadě nosič. Příklad jednoho takového kompletu - nová svítilna Ultra ZOOM, rezervní zásobník na 32 ran pro Glock 17 a připnutá dvoje ESP jednorázová pouta. Vše zkrátka jako set Nesmírně intenzivní a úzký sloupec světla u nové svítilny dosahuje takových vzdáleností, že je pochopitelně předurčen jako taktický nasvěcovač cíle na zbraně, používající puškovou munici.

 

Nová svítilna už byla intenzivně testována na různých zbraních a pro tento nový perspektivní produkt bylo také uzpůsobeno výklopné pouzdro LHU, které je možné kombinovat s rozličnými závěsy jak na opasek (zde včetně  pádla), tak na MOLLE systém. První dodávka nových svítilen, které byly příznačně nazvány Ultra ZOOM, právě dorazila na ESP v ceně kolem 1 000,- Kč (dle provedení, varianta disponující třemi režimy, tj. 100% osvit, 50% osvit a speciální strobo mód, je cca jen o 50 Kč dražší). Více informací na stránkách ESP (pozn.: příslušníci ozbrojených složek mají přímo na prodejně ESP po předložení služebního průkazu 10% slevu).

Dosah světla je takový, že na nejvyšším vzdálenost pro identifikaci osvícené lidské siluety už bývá zapotřebí optický zaměřovač se zvětšením Přední klíčová část nové svítilny: v zadní poloze je tato pomůcka nastavena pro vnímání širokého pásma (cca 60 stupňů), po spatření cíle (či zájmové osoby, apod.) se po vysunutí předního modulu směrem vpřed dosáhne extrémního, již zmíněného zúžení světelného sloupce a zintenzivnění osvitu. Polohy se regulují tahem, avšak odpor je takový, aby zpětným rázem zbraně nedocházelo k nežádoucímu posunu. Je také možno zvolit si libovolně způsob obsluhy na zbrani. Ovšem diskuze, zda na zbraň ke světlu použít tlakový spínač či nikoliv, je někdy nekonečná a názory se zde výrazně liší i v odborných kruzích.
Vložil: Pavel Černý
Publikováno: 31. 01. 2013


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 4 / Celkový počet hodnoceni 1



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 1
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio