Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Policie bez Maturity
8 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Úniky informací, cesta k banánové republice

Úniky informací ze státní správy a zejména z policejních zdrojů nejsou v tuzemsku nic neobvyklého. Nelegální přesuny informací již dokonce zasahují a ovlivňují nejvyšší politiku. V podobě úniku kamerového záznamu setkání kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa tak kupříkladu zasáhly i do samotné volby prezidenta země.
| Foto: repro redakce

Právě na základě úniku informací o jednání Weigla a Šloufa totiž některé politické strany přehodnotily svůj přístup k tajné volbě hlavy státu. Server policista.cz nemá v nejmenším úmyslu jakkoliv hodnotit proceduru volby hlavy státu. Co však považujme za zásadní a pozoruhodný problém, to jsou četné úniky z bezpečnostního sektoru.

Zrekapitulujme si nyní to, co je známo o úniku záznamu jednání pánů Weigla a Šloufa. Podle Lidových novin prý premiér Mirek Topolánek již ví, kdo stojí za únikem videonahrávky ze schůzky v pražském hotelu Savoy - Topolánek ukázal prstem na bývalého šéfa civilní rozvědky Karla Randáka a poradce Lidového domu Petra Dimuna.

Randák a Dimun ale tyto informace již předtím rozhodně popřeli. "Je to absolutní nesmysl," řekl Randák. Podobně se vyjádřil i Dimun. Topolánek tvrdí, že o informaci věděl, ale prý mlčel, aby mimo jiné neovlivnil prezidentskou volbu, která se uskutečnila v pátek a sobotu. Server Aktuálně.cz ale část záznamu zveřejnil čtyři dny před volbou.

"Ukazuje se, že to DVD se záznamem schůzky z hotelu Savoy získal příslušník Útvaru zvláštních činností Policie České republiky. Ten jednal na základě žádosti vysokého důstojníka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), což je služba, která podléhá ministru vnitra," prohlásil předseda vlády. Ani policista ani důstojník rozvědky k tomu podle Topolánka neměli žádný zákonný důvod.

 

 

Všichni prošetřují a zřejmě ještě dlouho budou ...

 

Podle stanice Radio Česko požádal pracovník rozvědky policistu o vyzvednutí nahrávek s tím, že ÚZSI zde sleduje schůzky jisté ženy. Tajné služby spadají podle zákona pod vládu, která je také společně s prezidentem republiky může úkolovat a dostává výstupy z její práce.


Premiér také uložil ministru vnitra Ivanu Langerovi, aby urychleně předložil návrhy, které povedou k nápravě. "ÚZSI se permanentně stává určitým nástrojem v těch politických hrách v České republice," uzavřel premiér. Pokud by byla do akce rozvědka opravdu zapletena, pravděpodobně by závažně porušila zákon. ÚZSI totiž nesmí působit na území České republiky. Odborník na zpravodajskou práci také řekl, že by bylo velice podivné, pokud by měl ředitel, který ze služby odešel před více než rokem, stále vliv na její práci.

Na roli Randáka a Dimuna jako první upozornilo Rádio Česko. Podle některých spekulací měl Randák pomoci získat nahrávku a Dimun ji poté předat serveru Aktuálně.cz. Oba ale ještě před Topolánkovým vyjádřením odmítli, že by se ve věci jakkoli angažovali. "Někdo se touto konspirativní teorií snaží odvést pozornost od podstaty celé kauzy," řekl Dimun.

Mluvčí rozvědky Bohumil Šrajer řekl, že věc nyní šetří vnitřní kontrola služby. Na otázku, zda se rozvědka v kauze jakkoli angažovala, ale odmítl odpovědět. Výsledek kontroly podle něj dostane na stůl jako první ministr Langer.

To, že se událost opravdu odehrála tak, jak ji popisují novináři, nepřímo potvrdila mluvčí Inspekce ministra vnitra Martina Lídlová, která řekla, že inspekce řeší "nestandardní postup policisty". Podle Rádia Česko totiž policista o předání nahrávky pracovníkovi ÚZSI nepořídil žádný úřední záznam.

Generální ředitel hotelu Savoy v Praze Martin Novák nechtěl informace o nahrávce potvrdit, ale nevyvrátil je. Vedení hotelu už podalo trestní oznámení kvůli úniku fotografií z kamerového systému.

 

Za informace se platí...


Kdo a proč záznam schůzky dvou prominentů získal a kdo jej zveřejnil, to se s největší pravděpodobností bude prošetřovat ještě dlouho dobu. Do té doby by však nebylo od věci připomenout si několik vět z rozhovoru, který právě i na téma úniků informací vedly Lidové noviny koncem minulého roku s bývalým prezidentem Václavem Havlem.

Havel: …....Některé věci mě velmi zneklidňují.

LN: Které?
Havel: Například nejkvalitnější kriminalisté, skutečná policejní elita, masově odcházejí od policie. Jde o lidi, kteří se zabývali souvislostmi mezi kriminalitou a politikou a pronikáním jednoho do druhého. A proč odcházejí především oni? Není to zneklidňující? Nepochopím, jak je možné, že pan Pitr je pravomocně odsouzen a před nástupem trestu ho nechají utéct. Lidé, kteří za to mohou, by měli být přísně potrestáni.

LN: Co z toho vyplývá? Prorůstání organizovaného zločinu do politiky, policie, státních zastupitelství?
Havel:
Na tom je zneklidňujících několik dalších věcí. Proč dochází k tak ohromným únikům informací? Vždyť televize Nova je u každé havárie dřív než policie sama! To znamená, že jí musí někdo volat a ona jim za to možná i platí. Tyto věci mohou velmi komplikovat vyšetřování, znevěrohodňovat práci policie, nebo ji dokonce znemožňovat. Kroky nejvyšší státní zástupkyně z posledních měsíců - především související s panem Čunkem - sice budily u mnohých nelibost nebo podiv, ale rád bych věřil, že všechny měly tentýž motiv. Za každou cenu ohlídat nezávislost státních zastupitelství, jejich profesionalitu a skutečnou odolnost vůči politickým tlakům. Takové úsilí by bylo samozřejmě správné. Zároveň ale svědčí o poněkud bídném stavu věcí, protože úniky informací se týkají snad všech větších kauz z poslední doby.

LN: Dá se říct, že úniky informací z vyšetřovacích spisů jsou pro vás nejvíce zneklidňujícím jevem současnosti?
Havel: Je to velmi zlé. Ale nejen to. Jak může u policie s úsměvem sloužit člověk, který dovolí panu Krejčířovi, aby během domovní prohlídky, kde se motá dvacet policajtů, uprchl na Seychelské ostrovy? Pro mě jako pro bývalého vězně a člověka mnohokrát v životě stíhaného je to něco naprosto nepochopitelného. To je diletantismus, anebo svinstvo. A za to přece někdo musí nést politickou odpovědnost.


Tolik tedy bývalý prezident Havel. Problémy s úniky a zneužíváním informací od policie a tajných služeb v ČR rozhodně nejsou nic nového. Bývalý prezident nekonstatuje nic zásadního či objevného. Přesto stojí za to si jeho slova pečlivě přečíst. Jeho optika a postoje totiž mohou být velmi podobné tomu, jak zneužívání a úniky informací mohou být vnímány ze zahraničí. A pohled na ČR jako na banánovou republiku, kde již dlouhé roky informace z policie a tajných služeb tečou jako cedníkem, to není nic povzbudivého. A situace kolem volby prezidenta ukazuje, že zvyklosti a metody z banánových republik již zejvně v naší zemi ovlivňují i ta nejvyšší politická a mocenská jednání.

 

Text: redakce (Dušan Stuchlík), Aktuálně.cz, Lidovky.cz, Lidové noviny

Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 15. 02. 2008


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 0
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio