Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Cizina Praha
7 dní | PLETTEN: Ahoj, pokud by Tě zajímala služba v terénu, z...
Příprava na fyzické testy
10 dní | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

Varnsdorf očima policisty

Situace na severu republiky je bedlivě sledována a výživně pokrývána všemožnými sdělovcími prostředky- od lokálních novin až po celostátní televizní stanice. Postupně jsem četl a viděl v televizi rozhovory snad se všemi zainteresovanými stranami vyhrocené bezpečnostní situace v okolí Varnsdorfu - od romského dítěte terorizující okolí, přes volené zastupitele až po rozhořčené občany. K úplnosti popisu situace však chyběl jeden důležitý článek - názor řadového četníka.
| Foto: redakce

Ano, opravdu nám jaksi naše sdělovací postředky nepřinesly názor toho, o kom se přitom hodně mluvi: Tedy řadového policisty,  ne "PISáka", či nějakého vyššího managera. Zajímal mě zkrátka názor někoho, kdo "tam" byl, kdo dění na severu mohl zblízka sledovat a kdo nebyl přímo ovlivněn problémem, tedy toho, kdo přímo v oblasti nežije. A tak padla volba na příslušníka zasahující SPJ, se kterým přinášíme rozhovor:

 

Mohl by jsi se krátce představit, jaké je tvé služební zařazení a zkušenosti?

Sloužím u policie zhruba 9 let, než jsem nastoupil k SPJ prošel jsem několika útvary se zaměřením na výkon služby pořádkové policie, u SPJ sloužím již několik let.



Jak a kdy ses do Varnsdorfu dostal? Jak bys hodnotil bezpečnostní situaci ve Varnsdorfu?

Do Varnsdorfu jsem se dostal na základě svého momentálního služebního zařazení v rámci pražské SPJ a to na základě rozkazu, který byl SPJ vydán na základě již neudržitelné bezpečnostní situace na severu Čech. Impulsem a bájnou poslední kapkou bylo v důsledku napadení hostů mačetami v baru v Novém Boru a následně napadení čtyř mladíků cca 16 Rómy ve Varnsdorfu. Tímto přetekl pomyslný pohár trpělivosti se sociálně nepřizpůsobivými v tomto regionu ze strany starousedlíků. Při zjištění skutečného stavu věci a následným vytvořením si vlastního názoru bez vlivu médií atd. jsme byli hodně překvapeni špatnou situací, která na severu panovala. Lidé se s námi dávali sami do řeči a neskrytě projevovali, jak jsou rádi, že tam jsme. Ze situace na místě, po zjištění místních poměrů, je evidentní, že tento problém, který na severu je, není věc stará měsíce, či týdny, ale několik let přehlížený a bagatelizovaný problém, který vyeskaloval až do té míry, že musela být nasazena speciální jednotka.


Jak se díváš na nasazení SPJ v regionu? Zúčastnil ses i hlídkové služby?

Nasazení SPJ z jiného kraje je dobrý tah zejména proto, že nikdo z policistů zde nemá osobní vazby, narozdíl od místních úředníků a policistů, a proto jsme mohli hlídkovou činnost vykonávat razantně, tvrdě, ale samozřejmě zákonně, přičemž se nám téměř okamžitě podařilo eliminovat na minimum pouliční trestnou činnost a také osoby, kteří ji měli na svědomí. Samozřejmě, že nějaká dílčí trestná činnost proběhla i za přítomnosti SPJ, ale byla zcela bagatelní oproti stavu, který byl před nasazením jednotky. Hlídková služba se zaměřovala zejména na mapování kriminálně-závadového prostředí, potřebu okamžitě navázat styky s normálním obyvatelstvem, zejména kvůli získávání informací o KZO osobách a místech, kde se tyto vyskytují. Dále se jednalo o kontroly osob, heren, motorových vozidel, apod. Naším cílem tedy bylo maximálně efektivně a v co nejkratším možném čase získat situaci v regionu pod kontrolu, vytvořit pro normální lidi atmosféru bezpečí a pro pachatele navození atmosféry "nejistoty a strachu", což se myslím rychle podařilo.


Jak probíhaly akce, jak fungovalo velení? Jak fungovaly ostatní složky státní správy? Koordinace?

Co se týká velení, tak nám víceméně ze strany místní policie byla dána volná ruka, byli jsme upozorněni na KZO osoby, místa a situaci, která v jednotlivých městech panovala. Co se týče ostatních složek: přišli jsme do kontaktu pouze s místní policií a zde vidím jeden zásadní problém a totiž to, že všichni kolegové tam jsou buď místní, nebo z blízkého okolí, a to vytváří nedobré podmínky pro výkon služby. Výhodou u nás je, že jsme z jiného kraje a mohli jsme si tedy dovolit být v zákrocích důraznější a nekompromisnější než třeba kolegové ze severu, kteří jsou tímto limitováni, protože by mohla být ohrožena jejich rodina, či majetek. Služba tam není bez chyb, ale na druhou stranu za současného stavu u policie to naprosto chápu a nedávám kolegům za vinu. Chyba je zejména na straně krajů, policie jako takové, státní správy a také státu. Liknavost, se kterou zavírali oči a nechtěli tento problém vidět se teď několikanásobně prodraží a vznikl problém, jehož řešení bude potřebovat daleko více času, sil a institucí.



Zaznamenal jsi, že by místním kolegům bylo vyhrožováno? Opravdu je pro ně služba v regionu náročnější a bezpečnostní situace má na ně takový vliv, že je vidět dopad na jejich práci?

Přímo o tom, že bylo někomu vyhrožováno v souvislosti s výkonem služby, nevím. Tedy alespoň v tomhle případě. Jinak se tyhle věci stávají zejména na menších obvodech, přičemž znám i případ kolegy, na kterého byl najat a zaplacen nájemný vrah. Malá města jsou  zkrátka problém, protože tam chybí anonymita, lidé tě znají a hlavně kolegové tam mají rámcově nižší platy, je jich málo, služba je neefektivní a často na hranici únosnosti. Jak morální, tak fyzické. To pak zásadně snižuje motivaci k práci a kvalitnímu výkonu, což se bezesporu na práci a výsledcích odráží. Ve Šluknovském výběžku se právo a  vše s tím spojené aplikuje dost nešťastně a dost nám vadilo, že jsou tam procesní průtahy zbytečné, časté a není chuť tolik pracovat.

Pokud je vidět, že něco děláš a nemá to smysl, rezignuješ. A to je právě případ severu. Jak se říká – proti větru se chcát nedá, anebo dá, ale není to bez následků. Většina policajtů je kvalitních a na svém místě, ale za dané situace to jiné nebude. Pokud se společnost a představitelé státu k tomuto postaví jinak, i policisté rázem začnou úplně jinak pracovat a bude to rázem znát. A nejen policisté, ale i správní orgány, soudy atd., což je ovšem běh na dlouhou trať.
Dalším problémem navíc je, že policista z výkonu své funkce není nijak chráněn, krom toho, co si neudělá sám. Sám si děláš opatření při vyhrožování, velitelé ti na ruku nepůjdou, ani ti nijak nepomůžou. A není nad tebou útvar, který by tohle řešil. Daň z něčeho, čemu tady vznešeně říkáme demokracie, ale ve skutečnosti to má k demokracii hodně daleko. Což je názor nejen můj, ale i většiny kluků od nás.


Jak na tebe působila celá atmosféra? Jak na tebe protesty působily?Jaké jsi měl z Varnsdorfu pocity? Co říkali kolegové? Jaký je tvůj nejsilnější zážitek z Varnsdorfu?

Atmosféra na začátku byla, že jsme si připadali jako osvoboditelé. Lidé nás potkávali, děkovali nám, hladili nás po uniformách a to nás utvrdilo v tom, že je tady opravdu něco ale hodně špatně a je zde potřeba těm lidem pomoct, což byl asi nejsilnější zážitek. To, že lidem pomáháme lidé chápali až do té doby, než začaly protesty. Osobám, které se negativně angažovaly do organizace pochodů a protestů, nejde o lidi a o situaci, ale pouze o to, aby na sebe upozornili jakýmkoliv způsobem, aneb, aby vytřískali politické body. A právě to by chtělo vysvětlit obyčejným lidem. Dále musí lidé chápat, že nepřizpůsobivé rozhodně nepreferujeme, ani nemáme nic proti normálním a slušným lidem, ale vendetta za asistence policie prostě nejde a policie si rozhodně na druhou stranu ubližovat nenechá. Rozumný člověk to pochopí a ostatním je to potřeba vysvětlit. Toto, co zde prezentuji je víceméně názor valné většiny kolegů.


Mohl by jsi práci ve Varnsdorfu porovnat s jinými zásahy?

U jiných zákroků jdeme po jasných narušitelích veřejného pořádku, ať již jde o různá sportovní utkání, různé demonstrace, či jiné události, kdy je třeba nasadit SPJ. Ve Varnsdorfu byla vidět bezmoc lidí, která ovlivňovala jejich emoce. To bylo násobeno přispěním různých prospěchářů, kteří tohoto dokázali perfektně využít. V neposlední řadě byly viníky i informace ze sdělovacích prostředků, které byly buď neúplné, účelové, nebo zkreslené, což dokážu jasně posoudit. Jiné zásahy v poslední době byly jiné, ne tolik razantní, protože naši potenciální soupeři jinde vědí co dokážeme. Dokonce víme, že si již kontrolují naše domovenky s tím, že kde jsme, je relativní klid. Dílčí roztržky jsou a budou všude, ale zdaleka si k nám nedovolí tolik, jako ke klasickým KPJ jednotkám. Nejvíce je vždycky křiku, ale na "tvrdý" dojde málokdy.


Jak vidíš budoucnost? Co bys změnil, jak bys řešil situaci?

V budoucnu po nás, kteří jsme udělali tu prvotní práci v rámci represe a regulování kriminality, ke zlepšení sociálního klimatu budou muset přijít neziskové organizace, určitě bude třeba změna legislativy a bude se třeba zamyslet, jak tuto situaci "vynulovat", jelikož na severu republiky se ukázala slabost a neschopnost státu řešit závažný problém, ohrožující společnost. Pokud to ovšem skutečné někoho zajímá.



Jak pokračuje SPJ na severu? Bude tam dál jezdit hlídkovat, nebo sesituace uklidnila?

Momentálně se situace na severu dle mého názoru uklidnila, ale přesto pražská SPJ bude po delší přestávce dále jezdit hlídkovat. Navíc v současné době, na základě dohody mezi kraji, budou jezdit posilovat výkon služby policisté z Brna a Ostravy.

 

 

Text: Ondřej Skalník

Publikováno: 12. 10. 2011


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 2.33333 / Celkový počet hodnoceni 3



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 48
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio