Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
11 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

„Vlašimská kauza“ horkým bramborem středočeské policie?

Petru Lhotákovou jsou schopní vyslechnout kriminalisté z SKPV, pracovníci z oddělení kontroly nikoliv.
Incident, který se odehrál 28. září 2007 ve středočeské Vlašimi, se zřejmě stává horkým bramborem pro okresní i krajské policejní managery. Dva členové policejní hlídky při zákroku utrpěli zranění a podle postižených policistů je nadřízení pustili k lékařskému ošetření až po uplynutí několika hodin od napadení. Vyšetřování tohoto případu však nyní nepochopitelně uvázlo na mrtvém bodě.
Petru Lhotákovou jsou schopní vyslechnout kriminalisté z SKPV, pracovníci z oddělení kontroly nikoliv. | Foto: redakce

Prošetřit skutečnost, že zranění policisté se nemohli ihned po zákroku nechat ošetřit u lékaře, ale museli pokračovat v práci, dostal na starost odbor stížností a kontroly středočeské policejní správy. Ono prošetření je v podstatě jediná skutečnost, kterou nelze zpochybnit. Veškeré ostatní dění je však obestřeno nejasnostmi. Celého případu si přitom již všimly nejen místní, ale i celostátní sdělovací prostředky.

 

A právě v týdeníku Respekt, který vyšel začátkem prosince, byla publikována informace, že vyšetřování celého dění kolem tohoto incidentu a to včetně opožděného ošetření policistů, již bylo ukončeno. Zástupce středočeského policejního ředitele Václav Kučera se však tehdy odmítl s autorem článku podělit o výsledky šetření. „Nejdřív je dostanou funkcionáři v Benešově. Je ale jasné, že ti dva rozhodně nebyli oběťmi žádného spiknutí, i když nějaké systémové pochybení tam bylo,“ uvedl tehdy mimo jiné v Respektu.


Do celé kauzy přitom byl prostřednictvím policejních odborů, které se za oba policisty postavily, zainteresován i policejní prezident, který slíbil, že se o případ bude zajímat.

 

Skončeno, neskončeno

Od začátku prosince, kdy byla publikována informace, že šetření je ukončeno, uteklo již pár týdnů. Náš server se tedy začal zajímat, jak celé šetření dopadlo a jaké z něj plynou pro všechny zúčastněné důsledky. S údivem jsme zjistili, že šetření ukončeno není a ve skutečnosti uvázlo na mrtvém bodě.


Maje na paměti informace uveřejněné v týdeníku Respekt, že prověřování je ukončeno, jsme se těsně před začátkem vánočních svátků dotázali na policejním prezídiu, zda-li se Oldřich Martinů již se závěry šetření seznámil a jaké k nim zaujal stanovisko. K našemu překvapení nám však Zdeněk Zelenka z tiskového odboru prezídia sdělil, že policejní prezident je o celém dění průběžně informován, ale že „šetření dosud nebylo ukončeno, brání tomu pracovní neschopnost zúčastněných.“


O vysvětlení této situace jsme tedy požádali tiskovou mluvčí okresního ředitelství v Benešově, Zuzanu Stránskou. Také té jsme se zeptali, zda-li se již okresní policejní šéf s šetřením seznámil a jaké jsou jeho závěry. Mluvčí však byla naší otázkou na výsledky šetření překvapená. „Případ stále šetří  krajská policejní správa a pokud vím, tak věc ještě není ukončená,“ vysvětlila s tím, že oba postižení policisté jsou dosud v pracovní neschopnosti a nemohli tedy být v celé věci vyslechnuti. „My jsme zatím žádné úkony nedělali, oba stále marodí,“ vysvětlila Zuzana Stránská. 

 

Do třetice jsme se v pátek po poledni otázali na krajské policejní správě, jak to s vyšetřováním je. Krajská mluvčí Soňa Budská vysvětlila, že o celém případu není informována, a že musí kontaktovat zástupce středočeského policejního ředitele Václava Kučeru. „Chytila jsem pana Kučeru těsně před jednáním. Sdělil mi, že šetření ukončeno není, jelikož jsou oba policisté v pracovní neschopnosti,“ uvedla Budská. Na otázku, proč tedy již před několika týdny Václav Kučera redaktorovi Respektu sdělil, že šetření je ukončeno, nebyla schopná mluvčí odpovědět. „Více mi pan Kučera nestačil říci. Musíte to zkusit po svátcích.“     

 

Co umí kriminálka, to neumí odbor stížností

To, že zástupci policejních institucí, od okresu až po prezídium, tvrdí něco jiného, než bylo před takřka měsícem napsáno, by bylo možné vysvětlit například jako následek nedorozumění mezi zástupcem krajského šéfa Václavem Kučerou a redaktorem Respektu. Jenže v celé věci nehraje další zásadní skutečnost. Není pravdou, že oba policisty není možné vyslechnout, jelikož jsou v pracovní neschopnosti.

 

Oba policisté byli totiž ještě před vánocemi bez problému vyslechnuti svými kolegy z okresní kriminálky, kteří dostali na stůl vyšetřování jejich napadení ze strany muže, který jim zranění měl způsobit. „Byli jsme na SKPV předvoláni telefonicky a v pondělí 17. prosince jsme byli bez problémů vyslechnuti,“ vysvětlila Petra Lhotáková, která je jedním z napadených policistů. „Z odboru stížností se nám ale za celou dobu nikdo neozval, přitom by to nebyl nejmenší problém nás vyslechnout,“ dodala policistka.    

 

Jak je možné, že kriminalisté mohou oba policisty vyslechnout, ale ti kteří mají prověřovat postup jejich nadřízených, ve věci jejich opožděného ošetření, to nedokáží? Na to nikdo z mluvčích neuměl odpovědět. Jejich odpovědi se nesly unisono: „O tom výslechu nic nevíme. Podle našich informací jsou oba v pracovní neschopnosti a není možné je vyslýchat,“ shodli se mluvčí prezídia, kraje i okresu.

 

A co na dosavadní dění říká Petra Lhotáková, tedy policistka, která celou kauzu rozhýbala? „Kdyby policie měla ve všem čekat až se někdo vyléčí, tak se nikdy nic nevyšetří. Obávám se, že jde prostě o zdržovací taktiku. Je to jen snaha celou věc protahovat, aby vyšuměla do ztracena.“

 

Pokusme se o stručnou rekapitulaci posledního dění ve „Vlašimské kauze“.  Jeden policejní orgán výslech zraněných policistů zvládne a druhý nikoliv. Zástupce krajského ředitele v novinách tvrdí, že celé šetření je skončeno a ono skončeno není. Jak se zdá, ve „Vlašimské kauze“, podivností spíše přibývá, než aby se rozjasňovalo. Nyní ale nezbývá, než počkat na začátek příštího roku, jak se celá záležitost bude odvíjet dál.

 

Server policista.cz hodlá samozřejmě celý vývoj dále sledovat a informovat o něm.

 

 

 

Text: Dušan Stuchlík (redakce)

 

----------------------------------

Související články:


Vlašimská kauza se dostala na stránky celostátních novin
Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 30. 12. 2007


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 14
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio