Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Slepej náboj v komoře

Zdravím. O problematice jestli nosit náboj v komoře nebo ne se už mluvilo mockrát (každé má své pro a proti)...ale zajímalo by mě, jestli jde mít (myslím právně :) ): "NABITO, ale první náboj v komoře SLEPEJ" Já v tom vidím jenom výhody...nemusím se bát, že když pistole náhodou vystřelí (ať už pádem na zem, špatným zacházením apod), tak pokud se někdo nebude přímo dotýkat otvoru hlavně, tak se mu nic nestane...a v případě nouze se nemusím zdržovat nabíjením a rovnou dvakrát vystřelím (dvakrát vystřelit je výrazně rychlejší než nabít a potom vystřelit)...a navíc si můžu v případě nutnosti dát s klidným svědomí výstražný výstřel i uprostřed města bez jakékoliv obavy, že náhodou někoho zraním... máte s tím někdo nějáké zkušenosti?...a myslíte, že by s tím případně inspekce dělala problémy?
WIWKY :: Datum založení: 11. 10. 2009 :: celkem 49 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu GLOCK1719 11:04:44 10. 05. 2011
default.png
Vážený pane ,
je smutné pokud jste policista a nevíte jak funguje vaše zbraň.
Standartní neupravenou pistoli slepý náboj nikdy nepřebije.Úprava spořívá ve výměně hlavně za hlaveň s menším průměrem.Důvod je jasný.Aby plyny vzniklé při výstřelu unikali pomaleji a zbraň s tihla s opakovat.Ale zase nejde vystřelit ostrý náboj.
Takže nosit slepý náboj v komoře a počítat s přebitím zbraně v případě nutnosti zbraň použít je třeba počítat se vstupenkou do rakve.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 07:53:09 10. 05. 2011
default.png
FS2 [2011-05-09 22:39:33]: Naprostý souhlas. Prakticky i statisticky vychází lépe, mít komoru prázdnou a natáhnout až před samotnou střelbou.

Nejsme kovbojové a ten, kdo potřebuje střílet ihned, dokáže i jednou rukou natáhnout za pár desetin vteřiny. Jen se to musí trénovat a člověk to musí mít pudově nacvičený.

Takže, kdo tohle neustále řeší (náboj v komoře či nikoliv) by spíš měl více chodit na střelnici, aby s bouchačkou sžil a neměl nutkání neustále řešit hovadiny.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 22:39:33 09. 05. 2011
default.png
Kolik se stalo v čr případů, kdy by byl policista zabit, protože nestačil včas vystřelit - ve spojitosti s tím, že neměl náboj v komoře? O takovém případu nevím.

Na druhou stranu si jen z médií pamatuju na dva případy, kdy život policistovi zachránilo to, že pachatel, který se zmocnil jeho zbraně, jí nedokázal natáhnout.

Náboj v komoře opravdu rozhoduje o životě a smrti, ale často i majitele zbraně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FAJNYDAY1 13:56:50 03. 05. 2011
.jpg
INSTRUKTOR [2010-02-26 19:25:02]: Děkuji, že svůj názer nikomu nevnucuješ a jen doufám, že opravdu nejsi instruktor!

Souhlasím (+ 2)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHMELIK 17:52:04 21. 11. 2010
chmelik.jpg
Neskutečná hloupost.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 23:37:39 18. 11. 2010
default.png
U pistole je zásadní problém, že u většiny podobného střeliva (slepé, plastové, ...) tento náboj nepřebije, takže proto nemá smysl, takové střelivo nosit v komoře, nebo jako první náboj v zásobníku.

Ale v případě revolveru, bych o podobném střelivu klidně uvažoval.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 20:57:50 18. 11. 2010
Chip.jpg
Kolega Ceman asi myslí školní náboj, tj. určený k nácviku manipulace a k nácviku spouštění. Tímto se skutečně varovný výstřel dát nedá.:-) Co se týká plastových nábojů,jak bylo řečeno modrých), jde o náboje určené dle výrobce k tréninkové střelbě v místnostech a nejsou určeny ke střelbě na živé cíle. Pokud by k tomu byl určen, musel by projít celou řadou testů a výrobce by uváděl podmínky jejich používání, včetně omezení doby použití. (Plast časem tvrdne a působí pak stejně jako ostrý projektil) Proto bych zvážil jejich použití. Navíc se velmi často stává, že se zbytek nábojnice zasekne v nábojové komoře a manuální přebití vyžaduje značnou sílu. (Dost háklivé jsou na to např. naše služební CZ 75, z důvodů malé vůle nábojové komory, zatímco u Glocků se to téměř nestává.) Použitím neschválené munice, by se policista patrně vystavil i nebezpečí minimálně správního postihu a to i za předpokladu menšího následku, než by způsobil služební náboj.(Nehledejme v tom logiku, je to prostě tak)
Poslední věc o které se ještě zmíním, je používání brokových nábojů do krátkých zbraní. Z vlastní zkušenosti před tím varují. Mě osobně se stalo, že při zasouvání náboje do nábojové komory došlo k roztržení plastového obalu a všechny broky se vysypaly do spoušťového mechanismu. Zbraň okamžitě přestala být střelbyschopná, celý spoušťový mechanismus se musel rozebrat, vyčistit a znovu složit. Mráz mi běhá po zádech, při představě, že by se to stalo v ostré akci.
Co se týká stavu v jakém zbraň nosit, zda s nábojem v nábojové komoře, či nikoliv, to nevyřešíme v žádné diskuzi. Každý ať činí tak, jak uzná za vhodné. Nejdůležitější je nosit zbraň pokaždé STEJNĚ a neustále si uvědomovat v jakém stavu se zbraň nachází a je naprosto jedno o jakou zbraň jde.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOHN158 12:19:41 18. 11. 2010
john158.jpg
ceman : můžeš nám napsat jak se plastovým ( modrým) nábojem nedá vystřelit varovný výstřel ? to jako se ten náboj neodpálí nebo co ? Se prober..:)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 01:19:27 18. 11. 2010
default.png
Nosit slepý náboj v komoře je největší kravina co jsem slyšel. Buď v komoře nebo ne, ale ostrý. Já jsem dřív v komoře náboj nenosil, ale teď už ho nosím. Když pistole, tak nabitá a připravená. Může dojít k situaci, kdy už nestihneš natáhnout a seš v pr... Můžeš mít spocený ruce a je to. Plastovej náboj, to už se někdo zbláznil, jak s plasťákem můžeš střílet varovnej výstřel, co je to za kravinu. Když si policista s pistolí nehraje a po službě ji bezpečně vybije, nemůže se nic stát. Nezapomínat vypouštět kohout, to je třeba mít nadrilovaný a hlídat si zbraň, aby se jí nikdo nezmocnil. CZ 75 D Compact je spolehlivá zbraň a jestli jí někdo nosí jako závaží, tak bude lepší, když jí radši nechá na služebně. Sušit a sušit, slepý nebo plastový náboj, to se mi snad zdá. Ste normální?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GOLEM 09:59:35 07. 11. 2010
golem.jpg
Rozhodně bych si slepý náboj do hlavně nedal. Jednak nepřebije nový do komory, popřípadě nemá dostatečnou sílu k plnohodnotnému přebití, čímž může dojít ke vzpříčení nově podaného náboje. Řešit závadu při situaci kdy už jsem zbraň vytáhl - a to mi jde pravděpodobně o život - je nesmyslné. Já osobně náboj v komoře nenosím, ale když vím že jdu řešit krizovou situaci, tak si natáhnu. Ale v duchu si neustále připomínám - bacha ! Máš nataženo !!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio