Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Slepej náboj v komoře

Zdravím. O problematice jestli nosit náboj v komoře nebo ne se už mluvilo mockrát (každé má své pro a proti)...ale zajímalo by mě, jestli jde mít (myslím právně :) ): "NABITO, ale první náboj v komoře SLEPEJ" Já v tom vidím jenom výhody...nemusím se bát, že když pistole náhodou vystřelí (ať už pádem na zem, špatným zacházením apod), tak pokud se někdo nebude přímo dotýkat otvoru hlavně, tak se mu nic nestane...a v případě nouze se nemusím zdržovat nabíjením a rovnou dvakrát vystřelím (dvakrát vystřelit je výrazně rychlejší než nabít a potom vystřelit)...a navíc si můžu v případě nutnosti dát s klidným svědomí výstražný výstřel i uprostřed města bez jakékoliv obavy, že náhodou někoho zraním... máte s tím někdo nějáké zkušenosti?...a myslíte, že by s tím případně inspekce dělala problémy?
WIWKY :: Datum založení: 11. 10. 2009 :: celkem 49 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu INSTRUKTOR 19:25:02 26. 02. 2010
Instruktor.jpg
Náboj v hlavni jsem nikdy nenosil a dělat to nebudu a to už nějakou dobu sloužím. Podle mě je to velice nebezpečné a hlavně u našich zbraní. Kde bych si to asi dovolil ale jenom občas je u zbraně Glock. Jinak ne. Nikomu svůj názor nevnucuji.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOHN158 08:19:36 14. 01. 2010
john158.jpg
když už první tak ne slepý ale plastový, aby jsi mohl střílet varovnej přímo v budově..ale je to pak složitější, protože to nenatáhne závěr a na natažení dalšího ( vostrýho ) už nemusíš mít čas..
takže tak..
já nosil vždy mimo komoru, a taky to šlo..(musíš to zase vyrovnat reakcemi a předvídavostí..)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZHNUSENY2 08:03:39 13. 10. 2009
default.png
Někdy může být i první náboj ten, který rozhodne o Tvém dalším bytí a nebytí. Určitě bych se prvního náboje nevzdával ve prospěch slepého.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 21:20:27 11. 10. 2009
default.png
jak popsali kolegové nereálné. Já osobně nosil u ČZ vzor. 70 náboj vždycky v hlavni. Kolegové taky a zhusta. Ze zbraně jsem měl vždy respekt a nikdy jsem si s ní nehrál. U téhle zbraně mi střelba na přesnost moc nešla. Střílet jsem uměl ze vzduchovky na patnáct metrů vajgl na zemi, ze sapíku co rána to terč, malorážka reprezentace školy, ale tyhle starší pistole nula... Zažil jsem na vojně dva průsery kdy si debilové mysleli, že se nenmůže nic stát a zahynuli dva kluci... Proto respekt. Pak došly ale Makarovy a z nich jsem měl strach, ne už jen respekt. Ani domů jsem ji nenosil. To byly pistole pro osádky obrněných vozidel, měl jsem ji totiž i na vojně jako střelec operátor BVP. Nespolehlivé, nepřesné, střílející kdy chtěly.... Taky to tak u policie opakovaně dopadalo, to co bylo oficiálně zveřejněno byla komedie proti tomu, co se nikdy nedostalo na světlo boží. Nikdy jsem u ní nedával náboj do komory. Taky se to nakonec muselo snad IAŘem zakázat. Pak ale došly Compacty ČZ-75D a to byly skvělé mašinky. Tu jsem zase nosil pořád náboj v pouzdře. Kolegové už ale nikoliv. Každý den jsem s ní sušil když už nic, tak aspoň při začátku a konci šichty nabíjení a vybíjení. Bez jediného problému. Moje filozofie byla jednoduchá: náboj tam mám pořád, žádné hraní s kvérem, maximální respekt, pořád ve střehu, pořád hlídám svoji šestou. Dalo se střílet i přímo z pouzdra, stačil odcvaknout zámek emerického super drahého pouzdra. Ten řemínek nahoře jsem měl demontovaný, protože druk šel dost těžko a tasení zbraně výrazně zpomaloval. Svoji čízinku tuším že 5606 jsem měl fakt rád, na střelnici jsem díky ní patřil k nejlepším. Nikdy mi zbraň nevypadla, nikdy jsem nevystřelil, když jsem nechtěl. Zbraň jsem použil jen jednou ve vinohradu do vzduchu, když jsme honili zloděje drátů. Velice často jsem ji měl v ruce, dost často jsem ji použil jako hrozbu. Vždycky jsem věděl, že když stisknu spoušť, nemusím přemýšlet zda to mám nebo nemá natažené. Slepý náboj v situacích, kdy je nutné zbraň tasit ještě zvyšuje stres policisty, protože první rána míření i když malinko tak rozhodí. Kdyby teda závěr šel po slepém náboji dozadu, což by nešel. Hrubě osobně nedoporučuji, ve zmatku a stresu začneš po takové ráně řešit závadu proč to nestřílí, zasekneš si to... Držel jsem se zásady, že když je zbraň venku, musí z ní mít okolí respekt a musím být připraven z ní střílet. Pokud držíte zbraň, jste sami terčem, tam není čas na rozjímání. Vždycky stačilo, když se drban díval do té černé díry ráže 7.65 a pak 9 mm jak mu z čela sjíždí k rozkroku. Ožralým prevítům se totiž zdálo, že když jim míříte na hlavu, tak přece nevystřelíte. Tam dole si tím přestali být hodně rychle jistí. K tomu samozřejmě dostatečně hlasitý slovní projev... Ale to už moc odbočuji.

Souhlasím (+ 2)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu WIWKY 20:56:44 11. 10. 2009
default.png
oki...dík za komentáře...udělal jsem si celkem jednoznačnej závěr ;)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 19:45:14 11. 10. 2009
default.png
Souhlasím s tím, že při slepém náboji by nedošlo k vyhození náboje (novému natažení zbraně). Zkoušel jsem to u ČZ 85, nábojem používaným do Sa. vz. 24, a s nábojem do nastřelovačky (se zápichem, existují i hlavně na náboj s rantlem) 9 mm HILTY, s max. prachovou náplní k nastřelování hřebů do betonu. U druhého náboje byla malá snaha k odemknutí závěru (holt voják bez práce průser na obzoru). Střílel jsem z cca 1.5 m do lepenkové krabice (na střelnici). Na krabici byly zbytky nespáleného prachu a několik střepin utržených ze skládaného ústí náboje( které by z blízka zraňovali). Znám lidi kteří u soukr. revolverů .38 „přednastavují“ první komoru s plynovým nábojem, příp. jemný brok. Samozřejmě ve "služební"praxi je to nesmysl.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu R489 18:40:04 11. 10. 2009
default.png
Je vidět že nikdo z vás nebyl na vojně :D to co tu popisujete je totální blbost.Zbraň by ti po vystřelení slepáku nenatáhla novej náboj.Proto se na SA58 montuje ta redukce ;) Takže pokud by to bylo tak jak píše autor článku musel by stejně znovu natáhnout.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 12:15:33 11. 10. 2009
default.png
souhlasím s goor00... myšlenka dobrá, prakticky nesmysl...vhodné spíš do civilu, ale i tam bych se toho bál... se zbraní se má vždy zacházet jak os nabitou a buď tam jsou nebo tam nejsou náboje... a pokus "suším" nebo trénuji s FX náboji... přesvědčím se 3x a ukážu partnerům co mám.. u sebe nemá nikdy ostré, pokud trénuji...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GOOR00 12:10:47 11. 10. 2009
default.png
Tak za prvé, pokud je se zbraní zacházeno správně nemůže dojít k náhodnému výstřelu. Pokud je někdo takový lajdák, že potřebuje slepý náboj tak je to opravdu špatné. Každopádně policista má palebný průměr stanoven a nesmí mít více ani méně. Co se týká slepého náboje jako pojistku pro varovný výstřel jsem zásadně proti, se zbraní je vždy třeba zacházet jako by byla ostře nabyta. Umím si představit jak jednou někdo v domnění, že má v hlavni nabyt slepý náboj začne dělat frajeřinky a někoho zabije nebo při psychické zátěži zapomene, že ho tam již nemá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio