Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Předvoláme všechny vaše 'osoby blízké', hrozí řidičům policisté (REDAKCE)

Předvoláme všechny vaše 'osoby blízké', hrozí řidičům policisté
Ilustrační foto
Foto: redakce
Jak zjistil server iDNES, policisté ve Svitavách zvažují novou metodu jak se zbavit takzvané osoby blízké. O ní často provozovatelé aut tvrdí, že seděla za volantem v době spáchání přestupku. Záměr zlikvidovat ji ale naráží na české právo. Svitavští policisté proto hrozí, že předvolají k výslechu všechny blízké, o kterých mluví zákon.
Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 30. 01. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu NASEPTAVAC 14:23:49 09. 02. 2008
default.png
Blbej nápad Tenhle nápad je opravdu velmi mimo mísu. Pochybuju že pachatel tohoto nápadu má dostatek nadhledu který jistě potřebuje k řídící práci. Nechybí mu nejen nadhled ale i přehled, trochu znalostí z práva a zkušeností ze správního řízení by také pomohla. Osobně bych řekl že vozidlo řídila "osoba mi blízká, nepříbuzná a dobře poučená:-)". Všem "obtěžovaným" bych doporučil uplatňovat náhradu za ušlou mzdu, cestovné.... Panebože tohle mohl vymyslet jen vocas. Opravdu to není nic jiného než šikana pro vlastní neschopnost. Co bude následovat? Vyzve pan ředitel k podání vysvětlení celé Svitavy až se mu tam ztratí auto? No tak tam bych chtěl sloužit:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 00:04:13 09. 02. 2008
default.png
a ještě když nechceš trpět nekázeň řidičů, postav kluky skrytě s kamerou k horizontům, nepřehledným zatáčkám, k přechodům pro chodce, ke křižovatkám a když denně seberou jen třem pirátům papíry, děláš to, za co jsi placený. Na hrubý pytel hrubá záplata. Jenže Ty se bojíš připo...ců nad sebou, kteří nechtějí dovolit, aby se se skutečnými piráty na silnicích zatočilo. Zato parkování a honění čáreček na fotkách z radaru to jsou výsledky a Tvoje odměny. Máš klid, nejdrzejší z drzých si nestěžují, máš čárky, půjdeš po těch, co se ničeho nedopustili. Super! Policejní košile jsem si rozstřihal na utírání barviček na modelech, protože to je hanba to dneska nosit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 23:57:56 08. 02. 2008
default.png
svitavský komediante tak ať tu osobu blízkou klidně zruší. S holkou to budeme před kolegy svádět jeden na druhého a jsi zase kde? No tam, kde jsi i dneska. Tomuhle říkáš služba občanům? Co Ti říká zásada raději pustit deset pachatelů než zavřít jednoho nevinného? Když bude Hujerových patnáct, tak čtrnáct z nich budeš buzerovat jen proto, že ten patnáctý něco spáchal? V takových sr....ch policie fakt ještě nebyla. Kdo tomu velí? Kvůli jakým lidem jsem to odešel? Hoši, že mu na tyhle řeči skáčete. To je člověk, který zapomněl jaké to je bát se denně o to, kde udělá chybu, zapomněl jak se žije lidem s deseti tisíci měsíčně. Ten člověk vůbec nechápe, jak lidi policii berou. Je ale fakt, že takový bl..c to Vám řadovým venku už nemůže zhoršit, zato se může zviditelnit před nadřízenými s praxí venku před čtyřiceti lety a povýšit. Za tohle by u normální policie letěl z řídící funkce jako papírový drak.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 23:48:00 08. 02. 2008
default.png
pouštět problémisty to byl můj problém u Policie. Já jsem na tyhle lidi byl vysazený. Jak píše Karlos: se slušnáky jsem jednal maximálně slušně, ale s těma ostatníma maximálně tvrdě. Jenže zase: - ZVO: na tebe jsou furt stížnosti, na každém šprochu pravdy trochu, co to taháš za píč....ny (ohrožování chodců na přechodech i se svědky) atd atd. Všecko špatně. Raději desetkrát po stovce za lékárničku, všichni jsou přece spokojení, nikdo si nestěžuje. Ale ty jednou chytneš ředitele ČSAD s telefonem u ucha (a ještě málem přejel děcka na přechodě ale to už ZVO neviděl) - za dva tácy, podruhé krajského hejtmana na ivalidech - za pět táců, potřetí cikána na invalidech - za pět táců, všecko stížnosti (neoprávněné ale to je fuk), neumíš s lidma jednat diplomaticky.... Tak jistě uznáte, že než si dělat další potíže a než řešit slušné lidi, kteří si nebudou stěžovat, vykašlal jsem se na dopravu úplně. Po nějaké době i na celou policii!!!! Je fakt, že ke konci jsem už nedělal ale lautr nic a měl jsem božský klid. To, že k policii podle lidí venku chodí jen ti, kterým se nechce dělat, je někdy pravda. Ale to, že tihle prevíti jsou ve vedení a nutí k tomu samému i jiné, je tragédie.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 00:15:17 03. 02. 2008
default.png
for Michal Aha, už to chápu. Přesto si myslím, že by bylo účelnější, ekonomicky výhodnější a taky výchovnější, chytat přestupce při činu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 23:33:23 02. 02. 2008
michal.jpg
4 Franta 2 To je asi nedorozumění... To, co jsem psal, samozřejmě nemělo znamenat, že úloha policie je ignorovat ústavní pořádek. Ale fakt, že někdo odmítne označit pachatele nějakého přestupku z důvodu, že se jedná o osobu blízkou, přece neznamená, že policie nebude dál nic dělat. Bude respektovat právo toho člověka chránit osobu blízkou - nevyvodí z toho pro něj žádný postih - ale přesto se bude dál snažit přestupek objasnit (což se dá přeložit i tak, že bude ignorovat to, že se ten člověk snaží chránit osobu blízkou).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PRIBYL-VIT-ING 20:19:10 02. 02. 2008
default.png
dokonalost sama Vážení dost dobře nerozumím předešlému vyjádření pana plukovníka ve smyslu zlepšení dopravní situace na našich silnicích v souvislosti s vymahatelností práva ve smyslu ekonomické dostupnosti prověřování osob blízkých (popřípadě osob vymezených zákonem)v rámci přestupkového řízení. Dosti dobře si nedovedu představit,že budou k výslechu předvoláváni všichni potencionálně podezřelí..... aneb předvolati rodinu "Hujerovu" (Marečku podejte mi pero) by stálo daňové poplatníky stonásobky i t.č vyčíslené pokuty .Zde již neuvažuji bydliště podezřelých - v ráci kontinentu,popřípadě mimo kontinent. Další kapitolou jsou služební(firemní)vozidla : "Pokud není schopna Policie dohledat osobu v rámci trestné činnosti- dosti pochybuji,že bude schopna dohledat identickou osobu v rámci přestupkové činnosti " Jinými slovy o co více se bude Policie věnovat skutečným problémům v terénu o to méně se pak bude muset věnovat následným problémům za zeleným stolem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 18:31:52 02. 02. 2008
default.png
Tak to mě dostalo Jen co mě tu dostalo: "Neni to ignorance prava, nanejvys ignorance prava jednotlivce chranit osobu blizkou - a na te neni s ohledem na ulohu policie nic spatneho." To jako znamená, že úloha policie spočívá i v ignoraci ústavního pořádku a Listiny základních práv a svobod ??? Tak to asi budeme muset vystoupit z OSN, abychom se zbavili těhle "zbytečných" lidských práv:-/ Souhlasím s tím, jak tu psal nějaký kolega, že je špatné pustit řidiče jen proto, že dělá potíže a člověku se nechce psát BPNN. Ale osoba blízká to je spíš případ, kdy se dá výzva za stěrač, nebo kdy se předvolává někdo k projednání přestupku zaznamenaného kamerou. Tam je hlavní problém velký nedostatek důkazů... vlastně to stojí jen na tom, že ten člověk řekne "Ano, to jsem udělal já." A že tohle řekne čím dál tím méně lidí, to je pochopitelné, stejně jako že se většina pachatelů same nepřihlásí na 158čku. To, že se za úsekové radary vyhodila kupa prachů, protože si někdo představoval, že bude trhat pokuty v kanceláři u PC... a teď se zjistilo, že v autech jsou stínítka:-), to není důvod k omezování práv lidí, nebo k jejich buzeraci formou neučelného předvolávání. Takže by to spíš chtělo víc řešení přestupků na místě a víc civilních aut s radarem, což je podle mě i větší prevence, když lidi vidí, že někde takové auto někoho staví, než když ví, že tam a tam jsou kamery a jinak si může jezdit jak prase.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NESPOKOJENY-POLICISTA 18:48:24 31. 01. 2008
default.png
pro honzad Ale já jen chtěl dát něco do diskuse. Bajras vzpoměl čunkovství, tak jsem si na tu nedávnou kauzu vzpoměl a podle hospodských drbů, jak se chlapi baví u piva, jsem to sem vložil. Ono to lidi hodně štve, jak se měří "stejným" metrem všem. Když si vzpomeneš na nedávné kauzy, z čeho všeho se politici vylžou a obyčejného občana odsoudí, tak musíš uznat, že to zrovna není fér. Ale dost o tom. Máš pravdu, že toto jsou stránky policistů a měly by zde být příspěvky převážně na téma Policie. Už ani neodpovídej, necháme prostor na další příspěvky, které se budou držet tématu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KARLOS 18:43:50 31. 01. 2008
default.png
Osoba blízká. Výmluvy na osobu blízkou jen ukazují v jakém stavu se nachází naše společnost. Když se bavíte s občany v obecné rovině na téma kriminalita, přestupky v dopravě atd., tak jsou všichni velmi přísní. Každý by zlodějům sekal ruce, vrahům hlavy a řidičům bez problémů bral řidičáky. Každý nadává, jaký je v ČR bordel, každý požaduje nápravu,každý by dělal pořádek, ale zároveň každý říká "mě z toho vynechte". A pak se nedivme, že stav na silnicích a v celé společnosti je velmi tristní. Lidé, kteří udělají přestupek a jsou u toho chyceni policií, se snaží vyhnout postihu a to mnohdy i za cenu, že neoprávněně obviní policistu ze zneužití pravomoci. Zde by policii pomohlo a na některých místech již pomáhá záznamové zařízení. Používání výmluvy o osobě blízké a mnoho jiných výmluv se v ČR stalo národním sportem. Jsou lidé, kteří jsou slušní a poctiví, přiznají vinu s očekáváním trestu, ale jsou lidé, a i těch je dost, kteří se budou hádat do krve, kopat kolem sebe a svalovat vinu na jiného, jen aby vyklouzli ze spárů zákona. Záleží jen na policistovi, jak se kcelé věci postaví. Úkolem policisty je zákrok dotáhnout do konce. Často se setkávám s tím, že policisté si práci ulehčují a řidiče problémistu pustí bez postihu - důvody jsou v neschopnosti policisty, v nechuti pracovat, v zavalenosti prací, veliké byrokratičnosti, nedostatku právních prostředků atd. A já se pak ptám: "Je spravedlivé, aby slušný řidič dostal pokutu a řidič problémista a kverulant nikoliv?" Já když se rozhodnu, že budu řešit nějaký přestupek, tak počítám s tím, že řidič může dělat problémy a že projednání přestupku bude trvat déle. Pak mi nemůže zaskočit, že se tak opravdu stane. Nikdy se nesmířím s tím, abych přestupce pustil bez pokuty nebo bez oznámení o přestupku jen proto, že dávám jen blokové pokuty na místě a to ostatní dělat nechci nebo neumím nebo nedej bože, že jsem se přestupce zalekl. Takový přestupce má pocit, že vyhrál a příště zkusí svoji básničku nebo agresivní projev znova a třeba zase s úspěchem. Kdyby mu první policista ukázal, že se nebojí jít do administrativně složitější bitvy (správní řízení, předvolání osob blízkých, atd.) než je BP, tak by řidič pro příště věděl, že je mnohdy jednodušší přiznat svoji vinu a zaplatit pokutu. Za mnohými problémy, které policie při prokazování protiprávního jednání má, nemohou jen zákonodárci, ale i samotní policisté, kteří svojí nedůsledností umožňují pachatelům přestupků a trestných činu kličkovat mezi zákony.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio