Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Předvoláme všechny vaše 'osoby blízké', hrozí řidičům policisté (REDAKCE)

Předvoláme všechny vaše 'osoby blízké', hrozí řidičům policisté
Ilustrační foto
Foto: redakce
Jak zjistil server iDNES, policisté ve Svitavách zvažují novou metodu jak se zbavit takzvané osoby blízké. O ní často provozovatelé aut tvrdí, že seděla za volantem v době spáchání přestupku. Záměr zlikvidovat ji ale naráží na české právo. Svitavští policisté proto hrozí, že předvolají k výslechu všechny blízké, o kterých mluví zákon.
Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 30. 01. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HONZAD 00:12:29 31. 01. 2008
honzad..jpg
Franto2: zejmena tvuj bod 1) presne vystihuje podstatu problemu. Jen s tim ze Listina neni mezinardoni, ale je soucast ustavy. "Svitavske" reseni je vrchol ignorance zdraveho rozumu i prava. Jestli nejake akce presvedcuji verejnost v tom, ze policie je tady jen k jejich "buzeraci" tak jsou to presne takoveto nesmyslne a neprakticke napady. To neni fakt nic jineho nez zbytecna s hlavne zcela nesmyslna "buzerace" protoze cele opatreni nepovede k vysetreni prestupku, ale jen a jen k obtezovani a zatezovani vsech stran. Chytrejsi napad jak delat pred lidmi z policistu blbce a jim soamtnym jeste pridavat praci jsem uz dlouho neslysel. Za tuto "myslenku" by snad vedeni svitavskeho OR melo dostat i nejaku cenu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 21:54:19 30. 01. 2008
default.png
Tři technické k rušení osoby blízké: 1.) Celé toto ustanovení pramení z naší Ústavy a mezinárodně platné Listiny základnách práv a svobod. Představa některých vysoce postavených dopravních policistů o tom, že se tyto ustanovení přestupkového zákona (nikoliv 361/2000 - jak si někteří lidé myslí) prostě škrtnou, je jen ukázkou jejich nevzdělanosti v oblasti práva. 2. Pokud by tato možnost u přestupku opravdu nebyla, byl by to zajímavý nepoměr k trestným činům, např. syn se svěří otci, že někoho zabil, otec nemá povinnost ho udat. Naopak pokud by šlo o parkovaní, udat by ho měl. 3. I kdyby nebyla osoba blízká, stále by to neznamenalo, že se majitel vozidla musí přiznat, nebo že nemůže jako podezřelý z přestupku lhát. Takže jediná cesta je, mít v ruce takové důkazy, nebo provádět řešení přestupků takovou formou (řešení na místě), aby vše nestálo jen na přiznání přestupce vycházejícího z respektu k uniformě a jeho neznalosti práva:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GOOR00 21:25:38 30. 01. 2008
default.png
No nevím u nás se preferuje pořád čárkový systém, když se budu babrat s jedním přestupkem tak budu neustále na koberečku. Jednou jsem, ale udělal na jednoho pana arogantního bezva fintu. Prolustroval sem osoby blízké a je on měl řidičské oprávnění tak jsem ho oznámil správnímu orgánu s podezřením, že vozidlo svěřil osobě bez ŘO. Ale na to, abych to dělal u každého opravdu nemám čas. Navíc nedostávám čas ani na sepsání oznámení s tím, že mám 150 hodin na to, abych na baráku dělal administrativu a to se jim na to můžu víte co.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA 20:42:07 30. 01. 2008
default.png
Franta -UBS No a ještě v tom nejhorším scénáři budou osoby blízké třeba s mnohočetných sourozenců. Že by si pak kolegové z DI předvolali komletní klan. Anebo "celou" vesnici. Opět to "PÁNI" z kanceláří mají velice krásně namalované. Ach ta teorie.....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ALIK 18:04:18 30. 01. 2008
default.png
Aleš-UBS Asi mají ve Svitavách málo práce tak si přidají ještě navíc. Jsem zvědavý na splněný účel takového obsáhlého šetření.Jelikož poměr (vynaložený čas a peníze za úředníka/vybrané peníze) bude dosti nákladný na vyřízení "jen" přestupku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NESPOKOJENY-POLICISTA 15:44:44 30. 01. 2008
default.png
s Alda naprostý souhlas Tento problém se nevyřeší, dokud se bude možné na osobu blízkou odvolat. V jistých případech s tímto institutem souhlasím, nebylo by vhodné jej úplně ze zákona odstranit. Ale k článku. Věřím v dobrý úmysl těch šéfů, co to tam popisují, ale připadá mi, že to vymysleli někde u piva a moc neznají poměry a vytíženost na DI u řadových policistů. Vždyť ti kluci nemají ani čas dělat to, co musí, natož aby dělali to, co si usmyslí někde u stolu šéfové!!! Je to všechno přebyrokratizované a dokud nebude v tomto směru nějaká úleva, nemá smysl něco navíc dělat. Jistým řešením by bylo, kdyby ze zákona za svoje vozidlo ve všech směrech odpovídal majitel (fyzická osoba), nebo provozovatel (v případě leasingu), nebo nájemce (v případě prokazatelné smlouvy o nájmu) atd.. Doposud to ale uzákoněno není, a dle informací od osoby, která se podílela přímo na legislativním návrhu 361/2000, byl tento záměr z návrhu zákona vypuštěn na základě "aktivit" určité skupiny poslanců!!! Tak co si o tom máte pak myslet!!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ALDA 14:45:21 30. 01. 2008
default.png
Hlouposti S takovým nápadem může uspět snad jenom u Červíčka. To, že si ve správním řízení předvolám všechny osoby blízké, (tedy ty, které jsem schopen vylustrovat), ještě neznamená, že tímto vyčerpám okruh osob blízkých řidiči, nehledě na to, že ikdyž mezi těmi osobami zjistím tu, která je řidiči na fotce nejblíže podobná, pořád to nic neznamená. Prostě to není relevantní důkaz na to, kdo řídil. Aby bylo jasno, silniční zákon může správně fungovat jen tehdy, když přestupce bude vzápětí zastaven a sankcionován na místě a ne až za pár měsíců. Jinak je výchovný účinek trestu požírán byrokracií.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENNIS 11:37:00 30. 01. 2008
default.png
Dotaz... Jsem na ODN v Praze... mám na stole 16 spisů (ještě nedávno 22) a sotva stíham zpracovávat nápad a sem tam něco odložit. Rád bych věděl, kde na podobná postup mám vzít čas? Že by z vlastního volna? Ono není tak jednoduché donutit k podání vysvětlení aspoň jednoho člověka, natož všechny v pachatelově okolí... Zase mě to připadá, jako plácnutí do vody.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio