Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Australská policie očima krajana (REDAKCE)

Australská policie očima krajana

Foto: vlajky-statu.luksoft.cz

Nedávno tento server přinesl řadu zajímavých článků zabývajících se neutěšenou situací v české policii, jako například masové odchody, platové nedocenění a nízká pracovní morálka. Jelikož již 41 let žiji na druhé straně světa v Austrálii, kde jsem mimo jiné 20 let působil u policie státu Victoria, kde jsem zastával vysokou funkci ředitele Australského policejního institutu pro menšinové záležitosti (National Police Ethnic Advisory Bureau), domnívám se, že by čeští kolegové mohli shledat moje poznatky o policii u protinožců zajímavými.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 27. 11. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PETER-ROSSLER 12:14:42 16. 12. 2009
default.png
Policejní akademie v Brisbane S velkým zájmem jsem si přečetl tento článek od Ivana Kolaříka. Také já žiji v Austrálii už od roku 1948 a mám osobní zkušenosti s tím, jak příprava adeptů pro službu u australské Policie je důkladná a různorodá. Jsou pro ně např. pořádány širokotematické přednášky. Měl jsem sám možnost opakovaně přednášet na Queenslandské policejní akademii na téma Vzpomínky na holocaust, který jsem prožil jako chlapec. Když mi bylo 11 let, byl jsem s bratrem a rodiči poslán v říjnu 1941 z Prahy do polského ghetta Lodž, s bratrem jsem přežil Osvětim, pracovní tábor a osvobození v dubnu 1945. Nyní žiji v Sydney a jako dobrovolník jsem průvodcem v Židovském muzeu, kde se po celá léta setkávám se skutečným zájmem posluchačů. Vážím si toho, že i přednášky na toto téma byly zařazeny do programu posluchačů policejní akademie a těší mne, že mladí chtějí slyšet, jaké to bylo za války. Právě nyní jsem se vrátil opět z Brisbane, kam jsem byl pozván přednášet na 3-denní konferenci, které se tentokrát zúčastnili policisté nejvyšších hodností - Commissioner, Deputy Commisioner, několik policejních asistentů a pod. a jiní prominentní občané jako Peter Cosgrove - bývalý šéf Australian Defence Force, olympionista Duncan Armstrong, Sallanne Atkinson - bývalá primátorka Brisbane, Ian Healy – šampion v kriketu a další. Jejich skutečný zájem o přednášenou problematiku je vzorem budoucím mladým policistům. Peter Rössler, Sydney

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 22:40:19 26. 11. 2009
Lukas Heinz.jpg
To Ivan Kolařík Humor to je to co bychom rádi po tunách, takže do toho prosím. Za redakci Lukáš Heinz taktéž policista

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 22:36:56 26. 11. 2009
default.png
4 Ivan Kolarik "ja jsem slouzil (do duchodu jsem odesel v roce 2001 ve zralem veku 54 let)" Tak tímhle jsi mě zlomil:-))). U vás se protekce asi nenosí, ale nebylo by prosím prosím ještě jedno místečko? :-))). Dík za článek - super.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu IVAN-KOLARIK 22:29:20 26. 11. 2009
default.png
To: 007 a dalsim ctenarum Vazeni kolegove. Vrele diky za pozitivni a hlavne pratelsky ladene komentare. Dovolte abych se omluvil, ze jsem se ve svem clanku dopustil jedne veci, ktere se nedalo vyhnout: urcitemu stupni pausalizovani. Je totiz na biledni, ze ne vsichni nas maji radi a ne kazdy s policii ochotne spolupracuje. Ale domnivam se, ze toto si kazdy ctenar rychle uvedomi. Rovnez nebylo mozne v kratkem clanku pokryt vsechny informace. Policie statu Queensland, jak mi bylo receno kolegou a kamaradem, vyslouzilym policistou vysoke hodnosti-take puvodem Cechem, na priklad "taser" pistole a semi-automaticke pistole ve vyzbroji ma. Zapomnel jsem se rovnez zminit o nasem "dog squad" a jiste mnoha dalsich vecech, ktere by vas mohly zajimat. To se snad stane priste. Policejni stanice se neustale modernizuji. Statni vlada na jejich obnovu a na vystavbu novych vydava z rozpoctu velke penize. Take to je zapotrebi, protoze jeste kdyz ja jsem slouzil (do duchodu jsem odesel v roce 2001 ve zralem veku 54 let)nektere stanice byly stare a naprosto nevyhovujici. Tato situace se vsak za poslednich nekolik let podstatne zlepsila. Policejni personal ve vetsine pripadu konecne pracuje v super modernich, architektonicky atraktivnich budovach a hlavne ucelove navrzenych objektech (oproti treba obycejnemu obytnemu domku, ktery se hala-bala premodeloval na stanici), kde je mu k dispozici nejmodernejsi pocitacova technika. O celkove zlepseni podminek se stara predevsim silna policejni unie (Police Association) a sami obyvatele, kteri delaji natlak na vladu se o policii radne postarat. Tlak verejnosti je nesmirne dulezity a vlada si uvedomuje, ze kdyby policii v rozpoctu opomijela tak by nakrasne mohla prohrat pristi volby. Jinak je to zde podobne jako u vas-policiste si stale na neco stezuji a porad se jim neco nelibi. To uz je asi lidska vlastnost. Vtip je v tom, ze chova-li se policista ve sve praci svedomite a profesionalne, jinymi slovy seka-li dobrotu, muze to v radach policie daleko dotahnout a za svou praci je penezne dobre odmenen. Prace u policie je komunitou vysoce cenena. Jinak se musim omluvit za kostrbatou cestinu a vrele podekovat redakci tohoto serveru za udelani diakritiky a opraveni hrubek. A ja si blahove mislel, ze jako vzdelany clovek hrupki nepysu!!! A uplne na konec. Uvazi-li redakce zverejnit moje casto policejne zamerene fejetony, musim upozornit, ze jsou psany s notnou davkou nadsazky a vetsinou humorne. Jako takove je proto prosim berte.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 14:02:21 26. 11. 2009
Lukas Heinz.jpg
pobavilo! Opravdu mně pobavil poměr 14 000 zaměstnanců Policie ve státě Victoria na 5 mil obyvatel. V náši zemi máme 55 000 zaměstnanců na stejný počet obyvatel. Kde tedy soudruzi z NDR udělali chybu??? :-DDDD Že by měli míň úředníků??? Moc děkuji panu Kolaříkovi za krásný a hlavně poučný článek. Jsem přesvědčený, že Policie ČR je oproti jiným policejním sborům daleko vepředu v určitých oblastech. Např. v oblasti pořádkových jednotek jsme dle mého na absolutní špici. Jen málo zemí má tak špičkově vybavené a vycvičené jednotky jakým je např. naše SPJ. Když jsem se seznámil s výzbrojí policejních sborů v okolních evropských zemích, řekl bych, že ohledně výstroje a vázbroje patříme taky k těm lepším. Stačí se kouknout na Slovensko nebo do Belgie a myslím, že nám mohou závidět. I přes naše stížnosti na jednotlivé výstrojní součástky, oni jsou na tom hůře. Bohužel co se týče vlastní prezentace, komunikace s veřejností a HLAVNĚ logistiky je Policie ČR těžký zaostalec. Já doufám, že Pan Kolařík nám zůstane věrný a douzvím se jak fungují jednotlivé útvary nebo složky Australské policie a těším se na další články.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu POMAHAT 10:34:15 26. 11. 2009
default.png
chci rict... kdyz vedeni statu chce....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu POMAHAT 10:33:55 26. 11. 2009
default.png
Pekny clanek Opravdu krasny clanek o tom, ze to v jinych zemi muze fungovat kdyz stat chce!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VACLAV-ZIDEK 09:21:10 26. 11. 2009
default.png
Ivan Kolařík nebyl jen dobrým policistou Článek je napsán vice než skvěle, tak jako jsou psány všechny příspěvky, které jsem doposud od pana Kolaříka četl. Ivana Kolaříka znám již delší čas a mohu jen potvrdit, že nebyl jenom dobrým policistou, který po celý čas, při svědomitém vykonávání své služby v Austrálii se zasloužil o vzorovou reprezentaci Československé, později České republiky, ale je i dobrým autorem mnoha zajímavých a humorných článků, které čtenáři najdou na stránkách internetových magazínů CzechFolks.com PLUS a Pozitivní noviny pod adresami: czechfolks.com/plus/category/autori/ivan-kolarik/ www.pozitivni-noviny.cz/cz/autori.php?kto=aut&cislo=209 Mohu všechny čtenáře ujistit, že při čtení jeho příspěvků, se budou nejenom dobře bavit, ale ani nebudou svého drahoceného času vůbec litovat. Je převeliká škoda, že jeho literární tvorba zatím nikde v knižní podobě nevyšla – zasloužila by si to a rozhodně by byla cenným přínosem pro českou literarturu. Humoru, kterým Ivan Kolařík také při svém psaní nešetří nebude nikdy v české literatuře dost, zvláště pak v dnešní době. Václav R. Židek Kolín nad Rýnem

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 18:22:25 25. 11. 2009
Chip.jpg
Moc pěkný článek a děkuji za něj. Ani se člověku nechce věřit, že je všechno takové růžové. No jo, malý český člověk ničemu nevěří a za vším vidí švindl. :-) U nás máme přece jen blíž k putimskému četnickému strážmistrovi ze Švejka, než k Australákům.:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu 007 11:57:47 25. 11. 2009
default.png
To Ivan Kolařík Děkuji Vám za velmi hodnotný článek, který jsem přečetl jedním dechem. Nejvíce se mi líbil proces přijímání nových policistů, jejich zacvičování, dovolené ihned po přijetí apod. U nás máme zdravotní dovolené po 15 letech služby, na studijní dovolené můžeme zapomenout včetně dovolených pro novopečené otce a dlouhých dovolených po 10 letech služby. Ještě by mě zajímalo, jestli byste mohl připsat sem do diskuze v jakých hodnostech se pohybují příslušníci kriminální policie, jak vypadá vybavení policejních služeben, včetně počítačového vybavení a další sociální benefity policistů, které nebyly jmenovány. Děkuji.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio