Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Mobilní jednotka cizinecké policie
10 hodin | PLETTEN: Ahoj, MJ CP je v Praze, Brně, Ostravě, Hradci...
Policie bez Maturity
včera | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
9 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
9 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
05. 04. 2024 | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...

Australská policie očima krajana

Nedávno tento server přinesl řadu zajímavých článků zabývajících se neutěšenou situací v české policii, jako například masové odchody, platové nedocenění a nízká pracovní morálka. Jelikož již 41 let žiji na druhé straně světa v Austrálii, kde jsem mimo jiné 20 let působil u policie státu Victoria, kde jsem zastával vysokou funkci ředitele Australského policejního institutu pro menšinové záležitosti (National Police Ethnic Advisory Bureau), domnívám se, že by čeští kolegové mohli shledat moje poznatky o policii u protinožců zajímavými.
| Foto: vlajky-statu.luksoft.cz

Autralská federace se skládá ze šesti států - Viktorie, Nového Jižního Walesu, Queenslandu, Jižní Austrálie, Tasmanie a Západní Austrálie a dvou teritorií – Severního Teritoria a Australského Hlavního Teritoria.

Každý stát a teritorium má svou vlastní policii. Tyto organizace vykonávají běžnou službu obyvatelstvu, jako je tomu v České republice. Kromě státních policejních organizací existuje rovnež Australská federalní policie, která má na starost především oblasti spadající pod federální jurisdikci, jako je například boj proti terorismu, sledování organizací, které mají v úmyslu poškodit národní zájmy, přestupky v oblasti letectví, pašování drog a osob, ilegální přistěhovalectví, ochrana federálních veřejných činitelů a členů vlády atd.

Tento článek se zabývá většinou situací ve státu Viktorie, kde jsem u státní policie (Victoria Police) pracoval a o které mám proto nejspolehlivější informace.

Protože je Austrálie země s hlubokými demokratickými kořeny, policie, která je tradičně organizována podle demokratických principů, se těší všeobecné popularitě, lide ji celkově důvěřují, policejní služby aktivně vyhledávají a s policií spolupracují, zvláště když se jedná o vyšetřování zločinu. Samozřejmě, že tento výrok se nevztahuje na lidi, kteří stojí mimo zákon. Nicméně není nadsázkou říci, že valná většina obyvatelstva považuje policii za kamaráda, na kterého se může kdykoliv obrátit o pomoc a má záruku, že policie pomoc poskytne vskutku profesionálním způsobem. Vlastně veškerá policejní práce je založena na filozofii důvěry a spolupráce mezi policií a obyvatelstvem.

 

V Austrálii nemá korupce šanci

 

Policejní přestupky se netolerují. Korupce se tvrdě potírá. Ve Viktorii například od roku 2004 funguje elitní vyšetrovací organizace Office of Police Integrity, která se zaměřuje na policejní korupci. Toto je zcela nezávislá agentura ustanovená vládou, která se zodpovídá pouze parlamentu Viktorie. Že svou práci dělá svědomitě a cílevědomě, dosvědčuje právě probíhající případ, který již stál místo zástupce komisaře a hrozí mu několik let vězení, protože při vyšetřování agentuře lhal.

Další případ, který jasně ukazuje, že korupce nemá v naší společnosti místo, je případ bývalého šéfa policie v Queenslandu, který byl usvědčen z korupce a odseděl si několik let ve vězení. Zrovna tak tvrdě je postihován rasismus a neprofesionální, neetické jednání k obyvatelstvu vůbec.

Každá policejní organizace má speciální útvary, zaměřující se na neprofesionální výkon policejní práce, vyšetrující závažné policejní přestupky a stížnosti obyvatelstva (Ethical Standards Department). Ve Viktorii policejní přestupky vyšetřuje rovněž zcela nezávislá statní organizace (Police Ombudsman), což zajišťuje nejen důvěru obyvatelstva v policii, ale především to, že policejní aparát profesionální, politicky nezávislá organizace sloužící obyvatelstvu bez ohledu na sociální postavení, národnost, pohlaví nebo náboženské vyznání.

Není proto divu, že je velký zájem u policie pracovat. Zájem je tak velký, že uchazeči musejí často čekat i několik let. Při výběru se klade důraz na morální kvality uchazeče, vzdělání (akademické vzdělání má přednost), znalost jazyků, zralost uchazeče a jeho fyzické schopnosti. V posledních letech je snaha získat uchazeče ženského pohlaví a uchazeče z různých národnostních a kulturních skupin. Věková a rasová diskriminace v náboru neexistuje. Nerozlučnou součástí výběru je psychologický profil uchazeče.

 

Důsledný výběr nováčků

 

Úspěšní uchazeči se podrobí intezivnímu tříměsíčnímu vycviku na moderní Policejní akademii v Melbourne, kde se o výcvik starají experti z policejních nebo akademických řad. Policejní akademie ve Viktorii se může pochlubit soudním areálem, ve kterém se “hrají” soudní procesy, 50 metrovým bazénem, střelnicí, fotbalovým hřištěm, moderními učebnami, společenskými místnostmi a ubytováním pro studenty. Svobodní studenti jsou během studia na Akademii ubytováni a z platu $36 507 za rok na ubytováníi a stravu přispívají.

Po základním výcviku je takzvaný “Provizorni Constable” z Akademie převelen na jednu z výcvikových policejních stanic, kde pod přísným dozorem pracuje 2 roky za plat $50 153 rocne, k čemuž dostává příplatky za přesčasy a noční služby. Tento policista “šlape chodník” a vykonává běžnou policejní práci, nevyžadující žádnou specializaci. Během této provizorní fáze výcviku je policista podroben neustálému hodnocení a po dvou letech pak dalšímu, tentokráte krátkodobému výcviku na Akademii. Plat je samozřejmě kazdoročně zvyšován. Po čtyřech letech služby pak “normální” (to znamená už né provizorní) policista s nejnižší hodností Constable dostává plat $55 827 ročně.

Od samého počátku práce u policie má každý policista nárok na sedmitýdenní placenou dovolenou, 15 dnů zdravotní dovolené, mateřskou dovolenou, speciální dovolenou pro novopečené otce a dovolenou na studijní volno. Nejpopulárnější je však takzvaná “long service leave” (dovolená za dlouhou dobu služby). Tuto tříměsíční, plně placenou, dovolenou nebo šestiměsíční dovolenou za poloviční plat, si každý zaslouží po 10 letech služby. Policista si může zvolit místo této dovolené zvláštní plat.

 

Výstroj a výzbroj

 

Nedivil bych se, kdyby byla česká policie lépe vyzbrojena než naše. Policisté ve Viktorii mají k dispozici dnes již celkově nevyhovující revolver .38 Smith&Wesson Model 10 s extra zásobníkem na šest patron, omračující obušek, pouta a oleoresin capsicum sprej. Většina příslušníků je vybavena vysílačkami značky Motorola a má k dispozici neprůstřelné vesty. Samozřejmě, že speciální operační skupiny (Special Operations Group) jsou vybaveny poloautomatickými a automatickými zbraněmi. Již delší dobu se jedná, zatím však bezvýsledně, o vybavení řadového policisty poloautomatickou pistolí, která by nahradila zastaralý revolver .38 Smith&Wesson. Zrovna tak se jedná o vybavení policie takzvanými “tasery”, zbraněmi, které pachatele zneškodní elektrickým proudem. Policie Západní Austrálie “tasery” a poloautomatickými pistolemi již vybavena je.

Victoria Police rovněž disponuje čtyřmi helikoptérami, které poskytují neocenitelnou službu nejen při ryze policejní práci, ale například i při převozu pacientů nebo při boji s požáry buše. Dále se musím zmínit o moderně vybavenou Water Police, která již zachránila mnoho životů na vodě a Mounted Police, jejíž služby jsou nedocenitelné při masových demonstracích a udržování veřejného pořádku, kde perfektně vycvičení koně udělají často lepší práci než lidé. Jako vysloužilý cyklista – Duklák nemohu opomenout zmínit policejní útvary na kolech, které pracují hlavně ve středu města Melbourne, kde jsou často pohyblivější než policejní auta či motocykly.

Victoria Police má kolem 14 000 zaměstnanců, kteří poskytují služby pěti milionům obyvatel státu Viktorie. V našem státě máme celkem 339 policejních stanic, které většinou operují 24 hodin denně. V menších vesnicích či odlehlejších oblastech jsou policisté viditelnou a nedílnou součástí lokální komunity.

Samozřejmě, že po určité době se může každý policista specializovat. Není divu, že nejvyhledávanější specializací je služba u elitní kriminální policie. K té se může hlásit každž po nejméně pěti letech služby v uniformě. Do Detective Training School (Škola pro detektivy) se vybírají jen ti nejlepší. Ti, co kurzem úspěšně projdou, slouží v civilu v jednom z mnoha vysoce specializovaných oddělení (oddělení vražd, sexuálních zločinů, organizovaného zločinu, asijského zločinu atd.)

 

Hodnosti a platy

 

Hodnosti u australské policie jsou založeny na britském systému. Počínaje od nejnižší: Constable, Senior Constable, Leading Senior Constable, Sergeant, Senior Sergeant, Inspector, Superintendent, Commander, Assistant Commissioner, Deputy Commissioner a nakonec Commissioner of Police.

Pro zajímavost, v roce 2009 se platy pohybovaly asi takto:

Constabe:               $50 153 - 55 827
Senior Constable:   $61 245 -70 968
Leading Senior C.: $70 968 -73 843
Sergeant:                 $76 369 -83 224
Senior Sergeant:     $84 333-89 781
Inspector:                $101 813-113,049
Superintendent:       $113 051-130 485

Dotáhne-li to policista na hlavního komisaře, vydělá si asi půl milionu dolarů ročně.

Na závěr bych chtěl říci, že jsem se během svých několika návštěv České republiky po Sametové revoluci sešel s příslušníky PČR, naposledy v roce 2000. Již tenkrát jsem došel k názoru, že v jádru jsou čeští policisté zrovna tak profesionalní složkou jako policisté v Austrálii. Jsou právem hrdí na práci, kterou často nedocenění a neocenění, za ztížených podmínek a bez ohledu na vlastní bezpečí denně vykonávají pro komunitu.

Oproti nám jsou bohužel často terčem pochybných vtípků, tradovaných od časů komunistické nadvlády. Zdá se, že obyvatelé stále ještě takovou důvěru, jakou by měli mít, nemají. Záleží nejenom na vedení PČR, ale na každém policistovi, aby svým profesionálním přístupem k práci situaci zlepšil. Správná strategie začíná u náboru k policii. Platové a pracovní podmínky by měly být na takové úrovni, aby přilákaly jen ty nejkvalitnější uchazeče. Dobré jméno policie ve společnosti je částečnou zárukou, že se tak stane.


Text: Ivan Kolařík, OAM

Vložil: Pim Burger
Publikováno: 27. 11. 2009


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 11
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio