Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Sehnoutka ohlásil vznik SPJ na severu Čech i Moravy (REDAKCE)

Sehnoutka ohlásil vznik SPJ na severu Čech i Moravy

Foto: ilustrační - policista.cz

Jak ohlásil ředitel pořádkové policie Petr Sehnoutka a zaznamenala například agentura ČTK, policie bude letos pokračovat s dalším výcvikem svých speciálních jednotek, častějším využíváním antikonfliktního týmu a vzděláváním velitelů zásahů. Důvodem k těmto krokům má být boj proti extremísmu. Kvůli tomu ke speciálním pořádkovým jednotkám (SPJ) v Praze a Brně nově přibudou i jednotky v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Autor:
Publikováno: 09. 02. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ULICNIK 16:15:06 25. 07. 2010
default.png
Kompetentní mlčí! Nebo něco zamlčují?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL22 16:52:24 19. 07. 2010
default.png
Tak jsem jen zvedavy co se ted bude dit s SPJ v Ostrave kdyz John chce jen skrtat a skrtat:) Mohl by se tu vyjadrit nekdo kompetentni kdo ma nejake info nejlepe pan Mgr. Danek:)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 17:29:06 16. 07. 2010
honzad..jpg
Ahoj, diky za odpoved, ocenuju ze se nam (uznavam - nam obema obema :-) .. podarilo preklenout sepres stadium drobnym osobnich invektiv a dostat se do vecnejsi debaty. Nemam ted biohuzel moc casu tak vytrhnu dva jeden aspekty z tve odpovedi, ktere me zaujaly.

jde o ten odstavec:
"Nevím jakou máš možnost ... že se jedná o jeden z Top těchto útvarů v Evropě je prostě fakt. :-)"
No, kvalita se muze pomerovat ruzne. ja osobne (uznavam ze subjektivne) ji odvijim od helsa "ukazana plati". Coz znamena, ze uznavam, ze SPJ je schopno bez problemu zvladnout ty urovne ukolu, ve kterych se zpravidla pohybuje. Jak obstoji pri slozitejsim zakroku (tedy ten vyssi level), to se ukaze az podle toho, az ta situace nastana a jak se ji podari zvladnout... do te doby si to muzeme myslet, predpokladat (doufat), zkratak spekulovat. Ale jestli to opravdu bude OK, se nepozna drive nez to nasten..
Druha vec je to, ze dle meho soudu se obcas SPJ chova netakticky pri nekterych druzich zasahu. Ne ze by nesplnila dany ukol. Ale leckdy je zpusob provedeni ( a chovani nekterych zasahujicich ) neprimereny okolnostem. To by byl ale relativne mensi problem. Z nej ale vyvstava ve strednedobem a dalouhodobe casove perspektivne to, ze se tim podnecuje jiny, podstatne vetsi problem.
Takto: existuji ruzne nazory, pristupy k problemu. Zkusim to hodne zjednodusit a zvulgarizovat, takze: jeden z nich rika, ze pokud je zakrok veden s vetsi razanci nez ktera je nutna k spolehlivemu zvladnuti situace, muze (ma) to na pacifikovane osoby jeste vetsi odstarsujici ucinek a to jak prave pro danou situaci tak i (hlavne?) pro budoucnost (ve strucenosti "kdyz dostanou nalozeno prsite si to nedovoli") ... a podle meho soudu je tato cesta opravnena (funkcni a ucinna) pouze nekdy. V jinych situacich je ale vyslovene nespravna a hlavne - ze strednedobeho a dlouhodbeho hlediska tvrde kontraproduktivni. Ale i v techto situacich je uzivana.. . a to je, dle meho soudu, takticka chyba, ktere se SPJ leckdy dopousti a ktera drive ci pozdeji bude mit sve nasledky..


Druhy vec co me zaujala byla tvoje poznamka:
"To, že SPJ PHA nemá za sebou taková opatření .. Nebo mi chceš říct, že jelikož ÚRNa nemá za sebou "své" velvyslanectví, tak se jedná o útvar, který by se při podobném zásahu neosvědčil?!"
Dle meho soudu se tady jedna o dve zcela ruzne a nesoumeritelne okolnosti. "Velvyslanectvi" - je totiz takticka akce. Sice vetsi, slozitejsi, ale jasne ohranicena mistem, casem a dalsimi faktory.
Zasahy na kterych se muze ejdnoho dne SPJ podilet (ale ktere zatim u nas nststi nenastaly, vyse jsme jim rikali "vyssi level" tedy rekneme spolecenske nepokoje provazene poulicnimi vytrznostmi) ale nejsou totez co jedna (byt slozita) takticka operace. Tudiz to nelze srovnavat..

A ja se ale take domnivam (a s tebou shoduji) ze tady by nastal ten zasadni velitelsko-organizacni prusvih. Zasahy pod jednotnym velenim jsou zpravidla prusvih i v pripade "malych udalosti" - napr janov. A v pripade "vetsich nepokoju" se osobne obavam organizacni katastrofy a s tim spojeneho taktickeho neuspechu. Je jasne, ze tohle uz neni v kompetenci SPJ, ale ty (pokud te dobre chapu) naznacujes, ze by to mel "odvelet" nekdo kdo je takticky a organizacne v obraze (soudim ze myslis nejlepe nekoho ze SPJ), tak ze by mohlo fungovat ... no, zajimalo by me, jak by to v praxi dopadlo.. Ale na druhou stranu verim, ze by to dopadlo nepochybne lepe nez kdyby tomu veleli ti, kteri to maji momentalne v kompetenci...


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 16:43:36 15. 07. 2010
default.png
HONZAD [2010-07-15 13:30:52]: Tak pokud jde o dění v tehdejší PLR a v Severním Irsku, tak máš pravdu v tom, že motivace tehdejší protivníků bezp. složek byla uplně jiná než je motivace fotbalových fanoušků. Byť nemám osobní zkušenost ani s děním v Polsku ani v Irsku, tak shodou okolností dějiny Evropy mne celkem zajímají(takže vím co bylo motorem těchto lidí), spoustu událostí si pamatuju a jsem ve věku, kdy vím, že relevantní informace získám tak, že budu čerpat z různých nezávislých zdrojů, protože ty oficiální nejsou vždy obrazem toho co se opravdu děje nebo dělo...
Pravdou je, že mentalita našeho národa je naprosto jiná (v tomto případě Bohu dík)a nebýt v roce 2000 italských návštěvníků, tak i průběh MMF by byl dle mého mnohem klidnější, ale mohu Tě ujistit, že většina "bojovníků" SPJ, kteří tam nejsou 1/2 roku i z cestou si je velice dobře vědoma toho, že toto je jak píšeš uplně jiný level, ale to si bohužel ne zcela uvědomuje velení, které jen velmi těžce nese snahy o změnu vedení výcviků, změnu taktiky, změnu vybavení apod. ...
Nevím jakou máš možnost srovnávat SPJ PHA s ostatnímy útvary stejného typu v Evropě nebo na základě jakých informací máš názor jaký máš, ale to že se jedná o jeden z Top těchto útvarů v Evropě je prostě fakt. :-) To, že SPJ PHA nemá za sebou taková opatření jako je např. 1. květen v Berlíně nebo několikadenní nepokoje jako ve Francii či Itálii je také fakt, ale to nijak nesnižuje úroveň tohoto útvaru. Nebo mi chceš říct, že jelikož ÚRNa nemá za sebou "své" velvyslanectví, tak se jedná o útvar, který by se při podobném zásahu neosvědčil?! Tím nikterak nechci srovnávat SPJ PHA a ÚRNu!!! Problém osobně vidím v případě podobných zákroků spíše ve vedení, neboť velmi často velí SPJ PHA na opatřeních velitel opatření, to býva často šéf místního MOP, který neví jak s podobným útvarem pracovat a zná taktiku starou deset let... :-(

Nevím na základě čeho máš pocit, že si SPJáci myslí, že jsou "nezdolní kingové" nebo "děsný hrdinové". Možná jsi měl smůlu, že jsi narazil na někoho, kdo se tak choval nebo chová, v každém stádu se najde černá ovce, to víme oba, ale rozhodně to není standartní sebepojetí bežného "bojovníka" SPJ PHA. Naopak čím déle člověk u takového útvaru je, čím více zkušeností a informací získává, tím více (pokud je soudný) si uvědomuje, že naše "hřiště" je opravdu malé a klidné, ale to neznamená, že útvar je nepřipravený na záležitosti většího rozsahu...

Jinak pokud jde o studia, která mi navrhuješ tak jsi opět vedle :-))))

Pokud máš informace o tom, že kolem SPJ PHA vytváří někdo bublinu neporazitelnosti, světového formátu, tak asi víš kdo takové bubliny vytváří a osobně by mne také zajímalo o koho se jedná ...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 13:30:52 15. 07. 2010
honzad..jpg
S-LV.. no nevim, z ceho soudis. Skoda ze uzivas klasickou argumentaci ad hominum: tedy nevyporadavas se s arumenty, ale jejich nositelem .. ty reci o koukani na BHD v televizi jsou uz klise.. ale k veci:
Napadlo te nekdy to, ze proste existuji jisty stupen spolecenskych situaci (a v te souvislosti i poulicnich stretu), ktere tady v policii nikdo nezna, nebot nezazil (chvalabohu). Jelikoz tyhle veci se zatim v Cechach (nastesti) nedejou?

Rozsahle, nekolika denni strety tipu solidarita bojujici vers. policie (to bylo spis nekolikalete), nebo to severni irsko, kdy tvrdost poulicnich stretu presla v 70 a 80 letech v regulerni valku a nasazni armady.... chapes ze to je uplne jina uroven, uplne jina situace, uplne jina atmosfera nez co se zatim kdy delo v CR?

Jsou fenomeny (a udalosti), u kterych vetsina lidi - ktera o nich pouze slysi- neni schopna vnimat jejich dimenze, pokud chybi osobni zkusenostni prozitek... a ty delas to, ze kdyz si neco nezazil, nemas s tim zkusenost, nechapes to - tak to odsunes do mentalniho supliku "to je z televize".
Zkus o tom premyslet. .. a k tomu te muzu ubezpecit, ze s denim a atmosferou v polsku v 80 letech mam velmi realnou zkusenost.
Takze misto sledovani BHD v televizi bys mel mozna vzit ucebnice, zajit do knihovny, sednout k netu a podivat se jake byly okolnosti, vychodiska, podminky, metody aprostredky kdyz se v polsku valcilo a totez i v tom irsku.
Protoze pokud si na zaklade toho, ze nekde srovnate 200 fanousku na ulici a jinde 150 skinheadu v hospode delas predstavu o tom, jaci jsou SPJ nezdolni kingove svetoveho formatu, tak ses na smutnem a tragickem omylu...
Jsou vyssi levely, ktere jste zatim (nastesti) nezazili. Nikdo soudny si je nepreje, ale to neznamena ze nemuzou prijit. Takze bych doporucoval min delat ramena a vic studovat.

Ve jednom z tvych poslednich odstavcu pises, ze mi SPJ lezi v zaludku. Ne, to neni presne. Lezi mi v zaludku, kdyz se nekdo v bezpecnostni branzi povazuje za desnyho hrdinu a pritom zna akorat svuj maly a relativne velmi, velmi klidny dvorecek. Nelezi mi v zaludku SPJ, ale TENHLE PRISTUP. Proc? Nebot prozreni byva dost tvrde, plati se za nej az prilis velka cena.. ale je otazka, zda-li ti to ma smysl psat.
Jo a pokud jde o to jak jsme psal o tom za co bojovat atd.. To nebylo mysleno tolik na policii ale hlavne na protivniky.. a vis za co oni bojuji (ti irove, polaci), respektive co je jejich motorem ve stretech o kterych je rec?



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu S-LV 09:34:53 15. 07. 2010
default.png
HONZAD [2010-07-15 03:30:52]:
Víš sleduju Tvé příspěvky již nějakou dobu a není to tak dlouho co jsi tu probíral spojení některých exSPJ PHA a CBS ABL, neříkám že neexistuje, ale není to spojení SPJ PHA a ABL, ale pár jedinců z SPJ a ABL. Když máš rodinu, platíš hypotéku a někdo Ti nabídne práci, které Tě posune někam dál, otevře Ti nové, pro Tebe zajímavé obzory, tak ji odmítneš? ( očekávám narážku na etiku,ale ti kluci nic neetického pokud vím neprovedli).
A po pár dnech další navážka do SPJ:-)Naznačuješ tu něco "o vyšších cílech, víru v to za co bojovat". Mám pocit, že moc koukáš na TV, pleteš si poldy s vojákama, polda podle mne na ulici není proto, aby bojoval "za něco", ale aby v případě porušení VP nebo zákonů ČR obecně, pracoval na jeho obnovení a to všemi dostupnými a zákonnými prostředky. A když potom dojde na lámání chleba, tak si dovolím parafrázovat filmovou postavu Hoota z Black Hawk Down (když už byla reč o těch filmech), když dojde k fightu se soupeřem o kterém jsi tu mluvil a situace naznačuje řádnej fubar, tak se staráš o to, abys´ Ty a kluci z Tvýho družstva byli v pořádku a vše dopadlo OK, včetně obnovení VP.
Nevím jestli jsi polda nebo ne, ale mám z Tvých posledních příspěvků o SPJ pocit, že Ti leží dost v žaludku. Pokud jsi polda (podle info, které máš a šíříš asi ano), tak důvodů k tomu je evidentně několik, pokud jsi civil, tak Tvou motivaci moc nechápu:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 03:30:52 15. 07. 2010
honzad..jpg
porad mi neni jasne, cim to, ze nikdo neni schopen pojmenovat veci tak jak jsou - proste papirovy draci.. :-)

.... cela slava SPJ ( a prej nasi odbornici ze SPJ vyucuji po evrope:-):-):-) spociva v tom, ze cesi jsou mimoradni svejci a v teto zemi (mezi mistnim obyvatelstvem) zatim neni nikdo, kdo by za svoji vec bojoval vic, nez za svoji veceri ... je legracni poslouchat to, jak nasi odbornici pry jsou v EU za hvezdy na krizovou komunikaci s davem, kdyz v zivote (zaplatt panbuh pro vsechny ) nepricichly k tomu, co znamena opravdu poulicni boj a riot /naposledy trochu riot zari 2000 a tam PCR shorela jak papir/...

treba to irsko minuly tyden (a to je slaby odvar 80 let, kdy se tam jely nejen molotovy, aůle i smetex dodany od nas, a strilelo se kalasnikovy dodany od nas... a pistole z nasi zbrojovky... ale i ted. o konfliktu v Irsku uz nevi nic ani nejmladsi generace policistu... : "Molotovy, útok na vlak, 82 zraněných policistů. Katolíci zapálili Belfast" ...

a me by moc zajimalo, jak budou svarni hosi ze SPJ tvrdit "My bychom to zvladli" .... jojo, legracni. cesi proste nemaj na dvorku zadny horky sutry a tak prej uci evropu jak s nima nakladat :-):-):-)

a stejne by me zajimala takova jedna sonda v case: takove jedno pekne odpoledne, horky srpen 1983, ve Vratislavi... Proti sobe Solidarnosc Walczaca .. solidarita bojujici- jinak receno. delnici mezi 30-40 rokem, hole, hlavne zelezne tyce, na brichu chlebniky s zeleznicnima maticema, na hlave helmy a hlavne: nebojici se rany a odhodlani bojovat .... a proti nim .... uzasne, "elitni" SPJ ..... jojo hosi, meli byste smulu, jelikoz v te dobe jak solidarita, tak bojujici policiste, vesmes reskeptovali aspon jednu vec: pravo azylu v kostele ... ale to vy neznate, nebot vy jste "SPJ" a tak byste lidi rezali jiste i v kostele ... ale byli byste tim vice biti jako zito a jeste vice byste popudili lidi proti sobe ... a nevedeli byste kam se schovat..
vy proste zijete z toho, ze prosti vam stoji bud 200 uplna otralych fotlavovych fasnousku, nebo 200 nactiletych (je jedno z ktere politicke strany) .... ale zelezne tyce v rukach chlapu, kteri jsou o deset let starsi nez vy ... a je jeim jedno co bude (mentalita polak, ir) .. orzbehly byste se jako domino ...

tohle nepsiu nijak ve zlem... tohle pisu proto, abyste se, probuh, vratili na chvili na zem!! cele to slavne SPJ ( a pripadni neufinacovatelni nasledovnici) jsou v pomerech soucasne svejkovske CR schopni jakz takz ohlidat fotbal..ale kdyby slo do tuhych... neni sance. Nebot chybi vira v to za co se bojuje. tu viru meli polaci ze solidarity bojujici a prti nijm velklka cast olicajtu verila na komunsimsu a nebo bojovala neb se bala o zivit. V irsku je to jasne, katolici vesrus protestanti.. obe strany vi, zac bojuji... a co vy, mily hosi ze SPJ. Za co budete bojovat az pujde do tuhejch???




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PRAETORIAN 14:39:31 06. 07. 2010
praetorian.jpg
Zdravím všechny diskutující. Co se týká SPJ tak vidím že tento fakt má hodně příznivců i odpůrců a tímto bych chtěl poděkavat panu Daňkovi za jeho otevřené příspěvky, kdy všichni máte možnost se s ním kontaktovat a věřte, že si na Vás po telefonu udělá čas. Já osobně jsem si přihlášku do SPJ dal a to z 5T, z malého služebního obvodního oddělení v Hradci nad Moravicí. Jistě si říkáte proč odcházím z 5T do 3T, kdy toto nechápou i moji kolegové. Již jsem byl v PJ Opava, sice né dlouho cca 2,5 roku a tímto bych chtěl říci, že pokud má někdo o práci u SPJ zájem, netlačte na něho, mě samotnému to není příjemné každému říkat a opakovat, že prostě do SPJ chci jít. Jsem u Policie 11 let a za tu dobu se změnilo hodně věcí, škoda že většina k horšímu, ale to je prostě úděl Policie v ČR a neočekávám v budoucnu výrazné zlepšení. Člověk to musí brát jako fakt a už mě nebaví o tom pořád jen tlachat, jelikož s tím nic neudělám. Nyní je nová vláda, ale za pár let bude další nová vláda a bude pořád docházet k výrazným změnám. SPJ v Ostravě bude jistě přínosem, odlehčí práci kolegům na obvodních odděleních a při územní působnosti Moravskoslezského kraje, který není nejmenší si myslím, že bude práce dost a dost. Ještě je toho hodně co bych chtěl říci, ale bylo by to na dlouhé psaní. Na závěr bych chtěl všechny poprosit, nekritizujte prosím ty, kteří do SPJ jdou, jen nám to znepříjemňuje současnou práci. Vždyť do SPJ nikdo nikoho netlačí a jdou tam jen ti, kteří chtějí, nikdo tam nešel rozkazem.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL22 21:36:15 05. 07. 2010
default.png
Taky by do takove specialni jednotky meli vybirat poradne chlapy a ne novacky co jsou necely rok u policie meri metr padesat a vazi 50 kilo. To je pak pri zakroku tezke kdyz vedle vas stoji takova trasoritka:) Vim o par lidech co jsou u policie necelej rok, jeste maji pred sebou zkousky nikdy na sobe protiuderaky nemeli, nemaji zadne zkusenosti a berou je tam. Aspon po dvou ci trech letech u vnitra by se do takove jednotky melo chodit at to ma nejakou uroven.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 19:52:13 05. 07. 2010
default.png
For KARBAN

Nevím jestli si mne pochopil, říkám naprosto stejné co ty. Pokud má vzniknout pořádková jednotka, ať je to elitní útvar složený z nadšenců a budoucích opravdových profesionálů, nikoliv paskvil. Se zákroky takových paskvilů jsem se už setkal. Momentálně prostě na to, aby jednotka mohla fungovat řádně nejsou jednak prostředky a zřejmě není ani dostatečně připraveno zázemí. O to víc mne zarážejí diskuze různých kolegů, kteří za onoho v tom režimu a onem, sloužit nebudou atd. Přece to je přesně jednotka pro ty co sloužit v takové jednotce chtějí, chcou proto něco udělat, chcou se stát v tomto oboru profesionály atd. Že někdo slouží v pořádkové jednotce vedle práce na normalním oddělení, je právě to proč jednotka má vzniknout. Musí být schopna být k dispozici 24 hodin, díky profesionalitě a vycvičení, schopna nasazení někdy v menším počtu, kdy toto více nahradí díky profesionalitě a vycvičení. Hm a jedna poznámka, není řečeno, že někdo kdo slouži u těchto různých poloamaterských pořádkových jednotek(omlouvám se všem poctivým členům, určitou dobu jsem taky sloužil) v současném stavu několik let, že bude schopen sloužit u plně profesionální a že bude mít na to schopnosti.
No nemyslím si, že jsem naivní, pořád kolem sebe vidím dostatek lidí, kteří chcou sloužit a jde jim o nápň služby a poslání nikoliv o to ostatní. Problém, že nejsou peníze i na zákonné pokrytí nároku mzdy policistů není vina managmentu, ale začíná někde v Prarze na PP, ministerstvu vnitra a pokračuje přes nějakého ministra vnitra a ministra financí(že v poslední době je to vždy někdo, kdo má z policie oprávěně strach a nebo měl u policie vroubek a proto se k ní chová, tak jak se chová za to nemůžu)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio