Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Teleskopický obušek aneb co je malé, je milé. Díl 1 (REDAKCE)

Teleskopický obušek aneb co je malé, je milé. Díl 1

Foto: ESP s.r.o

Obušek provází policejní povolání od vzniku prvních policejních sborů. Konstáblové ve staré Anglii lidově zvaní Coppers, podle velkých měděných knoflíků na uniformě, používali dřevěný obušek jako svůj hlavní obranný prostředek. Mimochodem ze slova Copper vzniklo slovo Cop, neboli polda. V dnešní době používají obušek v různé podobě prakticky všechny policejní sbory ve světě.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 08. 03. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu VRTULNIK-SOKOL88 11:08:15 14. 03. 2010
vrtulnik-sokol88.jpg
vuml ten mám ještě od dědy, na poličce u helem =) pravda, je odolný, ale nepoužívám ho...na co taky tahat u sebe takový krám =) já se střetům s kýmkoliv vyhýbám, nemám to za potřebí

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PITTRS 07:14:28 14. 03. 2010
pittrs.jpg
teleskop a MěP Je zvláštní, že teleskop se u Pčr tolik řeší. Nemyslím, že by byl natolik nebezpečný, aby bylo potřeba oproti ostatním donucovákům speciálního školení. Samozřejmě, že je to velice univerzální nástroj, takže čím víc s ním bude natrénováno, tím lépe bude využívanou součástí služebního opasku. Ale to je se vším. U městské policie je brán teleskop jako jiný úderný prostředek. Tečka. Žádné školení, certifikáty, prostě máš ho, tak si ho tahej. Další smutný příklad, jak zkostnatělý je aparát Péčerky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FIBER 16:52:47 12. 03. 2010
default.png
re: LUKAS-HEINZ2 Tak záhada vyřešena. Klasicný obušek od ASP má opravdu parametry jaké jsi sem napsal. Kolega má nějaký speciální typ dokonce snad z letecké slitiny, či co. :) Proto to nedorozumění. Ale mluvil jsem s nim o tom a už je to jasné. :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 22:13:52 11. 03. 2010
Lukas Heinz.jpg
obušek asp Je skutečně možné, že jde o nějaký typ z lehčeného materiálu. nicméně na stránkách výrobce ASP je deklarována váha tel. obušku 21 palcu skutečně 1.50 pound. po přepočítání skutečně 680g.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FIBER 18:44:46 11. 03. 2010
default.png
re: LUKAS-HEINZ2 Tak to jsi asi musel držet v ruce jinej obušek, nebo nevim. :D Ten kolegův je opravdu neporovnatelně lehčí. Takový rozdíl ještě poznám. Asi si vezmu foťák, kuchyňskou váhu a udělám nějakou dokumentaci, protože se asi každý bavíme o jiném obušku od ASP. Jediné co mě napadá je, že ten jeho stál snad dokonce i 3 400,- Takže je to možná nějaký jiný, lepší.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 19:05:04 09. 03. 2010
Lukas Heinz.jpg
Fiber Obušek ASP(U.S.A) 21 palců váha 1,50 pound = 680g Obušek ESP (ČR) 21 palců váha ..............440 g Chlapci internet je mocné medium, a když si občas zagooglujete nebudete říkat nesmysly. Obušek americké firmy ASP váží o 20 dkg víc. Měl sem možnost vyzkoušet obě značky. Mimo jiné obušky firmy ESP mají daleko lepší povrchovou upravu. Chápu, že co je z USA je pro někoho okamžitě něco extra, ale je to jak s těma trpaslíkama v reklamě jednoho telefonního operátora. Jako policista nemám bohužel dost peněz, abych mohl zbytečně utratit 1400kč navíc za tu právou ameriku, když ještě lepší kvalitu mám doma.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FIBER 17:58:14 09. 03. 2010
default.png
re: LUKAS-HEINZ2 Ahoj, kolega má taky obušek od ASP a není v žádném případě totožný s kouskem od ESP. Nehledě na to, že je o hodně dražší (jak už jsi podotknul), je také neporovnatelně lehčí. A to opravdu radikálně. Já osobně mám ale obušek od ESP a jsem s ním spokojen.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 20:54:55 08. 03. 2010
Lukas Heinz.jpg
Instruktor Mám odskoušený teleskopický obušek ASP a ESP. Jediný rozdíl mezi obuškem ASP a ESP je 1400 Kč. To že je něco emerické a předražené neznamená, že to je lepší než tuzemský výrobek. Teleskopické obušky vyrábi ještě pár firem ovšem v nesrovnatelně nižší kvalitě než jsou výrobky ESP. Článek o teleskopickcýh obušcích má jeden jediný účel. Seznámit čtenáře s historií obušku jako donucovacího prostředku v dějinách našich bezpečnostních sborů a zároveň informavat nováčky a nepolicisty o výhodách teleskopického obušku. Postupem času také bude zveřejněna na díly bakalářská práce kpt. Bc. Michaela Manolevského, který je mimo jiné vynikající policejní instruktor, dlouholetý uživatel teleskopického obušku a paktik v tomto oboru.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TOMIK923 17:45:44 08. 03. 2010
default.png
To R489: Je to z jedné knihy, myslím že se tam odehrávalo něco s SAS. Zalíbilo se mi to, tak to používám. Proto těch 12 - holt anglické právo :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu COMMODORE 14:12:31 08. 03. 2010
default.png
zajimavy clanek :-), ale dokud nebudu radne proskolen a nevyfasuji teleskopicky obusek, budu nadale pouzivat nafasovanou tonfu. ad predchozi prispevky: ja zase slysel "lepsi dobre sedet, nez spatne lezet" :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio