Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nasazení slovenských psovodů, namísto českých ? PROČ?

Nemáte někdo nějaké informace o tom, proč policie v rámci pátrání po Anně Janatkové, nepožádala cestou KOPIS HZS o nasazení tuzemských kynologů-záchranářů s platným Atestem MV pro plošná pátrání? Pátrání začalo již ve středu večer a do dnešního dne, nebyl žádný z těchto psovodů povolán, přesto, že přímo v Praze je několik atestovaných psovodů "profesionálů" u MP Praha, a nemálo dalších atestovaných psovodů z řad "dobrovolníků" žije v Praze, nebo ve středočeském kraji. Namísto toho, se dnes v médiích objevila informace, že do pátrání jsou zapojeni psovodi až ze Slovenska... Připadá mi to trochu nepochopitelné, když pčr ignoruje psovody, na organizaci jejichž atestů se sama podílí, a na místo toho povolává psovody ze Slovenska. A hlavně, když čeští kynologové-záchranáři, patří ve světovém měřítku k nejlepším.
PSOVOD123 :: Datum založení: 16. 10. 2010 :: celkem 27 komentářů

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JOOP 08:59:21 18. 04. 2011
default.png
Kruci odeslal jsem to brzo.
Proto se dnes snažím cvičit tak, aby se riziko zranění osob minimalizovalo a pes byl přesto v určitých situacích schopen zákroku, ale často narážím na neochotu různých lidí se něco nového učit a něco nového přijmout pod heslem: Když to šlo až doteď, tak proč dělat něco jinak. Že se většinou jednalo jen o to divadýlko neberou v potaz, však ono se to nějak napíše. Papír prostě snese všechno. Ale tahle oblast je na dlouhou debatu, takže kdo si chcete pokecat o této problematice, klidně mi napište na mejl - pesjup@seznam.cz

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOOP 08:53:50 18. 04. 2011
default.png
Máš úplnou pravdu, byl jsem na mnoha pátracích akcích a vždycky to byla hurá akce s co největším počtem lidí, divadýlko pro celé okolí, s minimálním výsledkem a s naprostou neschopností velení cokoliv organizovat. Každý kdo podal nějaký návrh byl většinou umlčen. Přece si major nenechá radit od nějakého nstržm. Co se týká nasazení dalších prostředků, např. civilních záchranářů se psy apod. NIKDY je nikdo nezavolal s oddůvodněním - co když něco zkazí, kdo za to bude zodpovídat nebo stejně nikoho nenajdem, tak proč do toho tahat někoho dalšího (rozuměj - ať nám nikdo nevidí pod pokličku) atd.
K těm psům - ne každý pes rozlišuje dítě od dospělého, můj dnes už doma na dvorku dožívající policejní důchodce (bez nároku na rentu :-) ) rozdíly nedělal a bylo jen na mně jak si s tím poradím a takových znám víc. Je to samozřejmě o výcviku,ale někteří jedinci jsou prostě takový.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:31:25 18. 04. 2011
default.png
JOOP [2011-04-17 17:31:25]: Ano, ale taktika pátrání je skutečně věcí toho, kdo pátrání řídí a můžu říct, že jsem se účastnil celé řady pátrání a všechna byla vedena ve stylu práce managementu: opičky pro lidi. Nebo chcete-li odfajfkování akce. Přesto, že v jdnom případě velitel pátrácího oddílu hlásil, že pole nad obcí ve směru postupu je pokryto sněhem tři dny starým a nenese stop po pohybu člověka, (ten se ztratil před šesti hodinama) třicet policistů pokračovalo v koulování se v tomto prostoru do doby, než byla akce odvolána.
Nebo propátrávání lesa, kdy velícího nenapadne vyzvednout si od lesníka mapu a podle jednotlivých u této mapy dokonce barevných úseků lesa rozdělit hlídky, určit jim postup pátrání a sledovat pak kde se už pátralo a kde ne... Kdo tam pátral... To pak hoši pátrají úplně jinak když jsou na úsecích jejich jména, dokonce se mezi sebou ani nebaví o babách. I pomáhájící civilisté makají takto efektivně. To je ale s českými policejními managery marné.
Ještě chci kolegu joopa trošinku opravit: pes zvyklý najít a zadržet kořist (figuranta) kterého košem zpacifikuje od hlavy po pás do modra a od pasu dolů do hněda nevidí figuranta v dítěti, pro něj je to jiný tvor! Ťuťa byl strašný rapl, ale děcka mu mohly tahat jazyk z huby. Mě klidně rafnul když jsem ho sundával z rukávu, ale na děcko nesáhnul. Při hledání dítěte nebyl jediný problém se strachem, že by mu něco udělal. :D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOOP 17:31:25 17. 04. 2011
default.png
Jen pro informaci - PČR má služební psy vycvičené na vyhledání lidských ostatků, cadaverů nebo jak to chcete nazývat. Nemá však žádné (oficiálně) psy na tzv. plošné vyhledání nebo na sutiny, ani žádná taková kategorie v policejním zkušebním řádu neexistuje (pokyn ŘSPP č. 9/2009). Pokud jsou u PČR psi schopní cílené práce při vyhledání pohřešovaných ve smyslu skutečné záchranařiny, pak je to jen vlastní aktivita psovodů. Jinak (podle zkušebního řádu PČR) máme hlavně psi hlídkové a pátrací, jsou podle kritérií ZŘ přezkoušeni k prohledání prostoru cca. 8000 metrů čtverečních, tj. prostor 80 x 100 m, pak také k prohledání objektů a měli by být schopní vyhledat jak pachatele tak pohřešované osoby. Jenomže nastává problém se psy připravenými tak jak popisuje Hammer versus zachraňování lidí, to nejde moc dohromady. Posaďte si vlastní dítě do lesa, pusťte na něj psa který zná jen "drbany" a je podle toho připraven a uvidíme. Nedejbože aby si při pohybu v terénu o něco strhl náhubek. Navíc psi PČR nejsou nijak připravováni k pátracím akcím kde se nachází poblíž více lidí (rojnice) apod. Proto je často v TV vidět psovoda se psem na vodítku, jak postupuje spolu s rojnicí (divadýlko pro lidi, ten pes je tam v tomto případě zbytečný). Naštěstí se najdou psovodi kteří si psi připravují i nad rámec ZŘ. Mimochodem, existuje příručka pro použití psů při vyhledání pohřešovaných kde autorem je policista. Doporučuju všem funkcionářům aby si ji přečetli. Ale celá policejní kynologie chce radikální změnu, tedy pokud vůbec přežije dnešní úsporná opatření. Čím dál víc pozoruju u spousty policistů, včetně psovodů, únavu, nejistotu a následně nechuť dělat cokoliv, ne tak ještě něco navíc a ani se nedivím.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:56:18 17. 04. 2011
default.png
Já jsem psovoda dělal patnáct let, nejdřív ve Svazarmu, pak na vojně a nakonec víte kde.
Výcvik psa v prohledávání terénu, objektů atd (revírování) je skutečně zaměřen jako část lovu, to jest pravěkého geneticky dobře zakódovaného chování psa. On loví, nehledá mršiny. Má vynikající čich. Musí hledat živou kořist a za odměnu si pak třeba kousne - prostě uspokojit psovu loveckou vášeň daším cvikem za odměnu. U revíru totiž nesmí napadnout nalezenou osobu. On tak v přírodě nelovil, toto cvičení je velmi specifické a namáhavé na psovu fyzičku.
Nebudu zastírat, že jsem svého Ťutina cvičil poněkud jinak, než jsem na místo přišel, ležel figurant po zásahu mým vlastnoručně vyrobeným sakra tvrdým košem do koulí na zemi nebo do něho Ťutin mlátil systémem hlava - hlava, když už si stačil krýt rozkrok.... :D V praxi totiž z metru štěkající pes na ukrytého drbana je hodně nebezpečná blbost, protože psovod nikdy nemůže zaručit, že bezprostředně po nalezení pachatele bude na místě i on: pak budou jen dva mrtví, napřed štěkající pes a pak páníček.
Při stopě je pes učený vyloženě na to, aby se věnoval jen jednomu pachu. Psovod zpočátku výcviku samozřejmě ví, kde je stopa, dává na ní místo předmětů shodného pachu k označení psem žrádlo, na konci stopy je buď žrádlo nebo zákus. Pes si vyloženě nesmí všímat stop zajíců, ležících zdechlin všemožného zvířectva, toto psovod kontroluje a psa za to trestá!!! Naopak ho motivuje za sledování jedné stopy ale vždy samozřejmě živé osoby. Doufám, že jsem někde něco nezmastil a napsal to srozumitelně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DEMPSEY 22:57:23 16. 04. 2011
default.png
JIRISEJKORA [2010-11-19 13:26:26]: ano mas v podstate pravdu. Dokonce je v kriminalistickem sborniku o tom clanek. Nejsem kynolog, ale z clanku v Krim. Sb. jsem pochopil ze vycvik na vyhledavani osoby podle pachove stopy je zcela rozdilny od vycviku psa vyhledavajiciho mrtvolnou tkan pod zemi. Takovymi psy CR pokud vim nedisponuje. Ty ma jen slovensko. CR ma nejlepsi svetovy vycvik na vyhledavani zivych. Slovensko na nalezeni mrtvych. Podle nasazeni slovenskych psovodu je zrejme ze patraci tym vedel ze anicka uz nezije a slo jen o vyhledani tela a zajisteni pripadnych bio stop ktere s casem mizi. Nehledal bych v tom nic proti ceskym pejskum :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRISEJKORA 13:26:26 19. 11. 2010
default.png
Nevím to jistě, ale soukromě bych si tipnul, že slovenský mají atest na plošné vyhledávání mrtvých tkání kvůli lepší legislativě, která tento výcvik umožňuje. Ale je to jen tip.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio