Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Žádná práce se neprodává sama (REDAKCE)

Žádná práce se neprodává sama
ilustrační
Foto: LH

Existuje jen velmi málo policejních útvarů Policie ČR, které dokážou svoji práci veřejně prezentovat. Možná tato neschopnost plyne z domněnky, že dobrá práce se prodává sama. Ale žádná, ani ta nejlepší práce se sama neprodá.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 08. 11. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 11:28:17 25. 11. 2010
default.png
JIRISEJKORA [2010-11-23 23:11:20]: No já nevím jak to vidíš ty, já ti říkám, aby jsi to, jak to vidíš, prostě zkusil.
Měl jsem už v devadesátých letech ukrutné problémy s tím, aby se náhodou nezjistilo k které ulici to bylo, čeho se to mohlo týkat, aby se lidi nedozvěděli kdo je drban. Formulace musely být takové výblitky, že jsi sám za měsíc nevěděl o čem jsi to psal! Prostě tento stát drbany chrání jak může. Jen ti říkám: zkus si to. Já s tiskovýma jen spolupracoval, ale i to mě stačilo abych viděl, jakou prasárnu ti lidé dělají místo práce a nikoliv z vlastní vůle.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRISEJKORA 23:11:20 23. 11. 2010
default.png
HAMMER [2010-11-23 20:15:03]: Víš jak, já to zase vidím jen ze svýho pohledu :o) Do toho vidět lze jen zevnitř.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:15:03 23. 11. 2010
default.png
JIRISEJKORA [2010-11-23 00:35:58]: Tak to zkus!!! Já tohle dělal, jenže ty zapomínáš, že spousta z těch věcí byly vedením zatlučené vloupačky a když napíšeš o co se jednalo a že je to jako přestupek.... Taky si na mě soudruzi grázlové došlápli.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRISEJKORA 00:35:58 23. 11. 2010
default.png
HAMMER [2010-11-20 20:31:24]: Souhlas ale jen částečně. To, že tisková zpráva musí vypadat tak, aby se z ní nikdo vlastně nic nedověděl je fakt. Tady říkáme v jedné základní škole na Pardubicku, i když před ní s tou tiskovou stojíme! Absurdistán... Neřikám vraždy nebo vážný věci, ale ze svodek napsat krádež králíků může i bez požehnání vrchnosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 20:31:24 20. 11. 2010
default.png
Hoši, jak dlouho sloužíte? To nevíte, že tisková si nedává do zpráv co chce a kdy chce, že neleze před kameru kdy chce a s čím chce ale všecko co dělá musí prolézt přes připosrané bolševické starce? Vy máte snad někdo dojem, že tato firma někoho nechá dělat aktivně a kreativně? Někoho informovat o tom co se skutečně kde stalo, proč se to stalo, jak se bránit? No neblázněte! Neblázněte. Tiskoví jsou velice špatně placení a velice psychicky deptaní lidé. Vím to proto, že jsem přes tiskové vedl svoji informační kampaň pro lidi ve svém rajónu den co den. To byla válka, doslova válka s neschopnými arogantními zločinci ve stejné uniformě, jen s více hvězdičkama na výložkách. Nedovedete si představit jaké slovní niance se tam řešily aby se lidi nemohli nic dozvědět, aby se nějaká kurva pachatel nemohla v případu poznat. O což mě teda jasně šlo a když to nešlo takto, tak ústně.
Tady už je zločin říct, že jsem Frantu Flintu lapnul, když kradl v obchodě hasičák. Drbani mají zelenou, ale co vám to všem říkám, znáte to sami.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRISEJKORA 11:29:02 19. 11. 2010
default.png
X1-RAY [2010-11-19 11:15:15]: :o) Já to nechtěl psát takhle zvostra ale máš pravdu :o) Ne všude to tak funguje, ale třeba Pardubic se tebou popsaný postup týká naprosto přesně - podotýkám jen některých mluvčích.

Tak jak to říkáš je to ono. Přijít na 6tou, sehnat a rozeslat ještě dopoledne. Ale i to jsme jim už kolikrát říkali, že budeme klidně psát ukradený dvě slepice, jen když o nich budeme vědět už kolem devátý. Když ve čtvrteční svodce odpoledne najdeme, že ve středu ráno někdo ukrad králíka, tak to dostaneme do novin nejdřív v sobotu, protože pátečník už je připravenej - a do soboty to pak ani přes editora neprotlačíš.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRISEJKORA 11:20:17 19. 11. 2010
default.png
JACK-RIPPER [2010-11-18 23:22:36]:
No jasně, to máš pravdu. Tomu se vyhnout prostě nejde. Ale zase. Tady u nás v regionu to je už o tom, že se známe každej s každým.
Já taky s některejma klukama vycházím bez problémů a pro druhý jsem šmejd, se kterým se prostě nikdo bavit nebude, ale to už je podle názoru. Někdo holt novináře nemusí ze zásady.
Jenže pak je tady problém ještě v tom, že když příjdu na nějakou sviňárnu, kterou vedení ušilo na ty řadový dole - třeba to, že se hlídkový zničehonic sebraly auta, aby se mohlo ukázat, jak se šetří benzínem a zároveň potrestat poldíky, že cestou k zásahu ne vlastní vinou bourali... To si rok buduješ dobrou spolupráci s tiskovejma a vedením a pak napíšeš tohle, a je to všechno v háji. To je třeba zase to regionální riziko, který lidi jako Eichler neřeší a můžou si ho s klidem dovolit, protože jim skutečně nezáleží na tom, aby byli s každým zadobře. To třeba zase regionálním novinářům strašně svazuje ruce. Zní to blbě, ale i o tom to je.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 11:15:15 19. 11. 2010
default.png
Řeč byla o jiném problému, a to, že média nedostávají informace z oficiálních zdrojů, které jsou za to placené - tiskové mluvčí.
Jenomže to by musely začít trochu pracovat, do práce chodit na 6tou, proletět svodky, vybrat zajímavé případy, obvolat dotčené útvary kvůli podrobnostem, sestavit zajímavé tiskové zprávy a ještě dopoledne to rozeslat.
Jenomže to je moc práce hned po ránu, lepší je přijít na 9tou, kafíčko, nehty, pokec s nadřízeným aby byly odměny...
Rád bych viděl jediný územní odbor (okres), kde se každodenně kvalitně svodkuje pro regionální média. Ale jakmile by se někdo z tiskových měl objevit v televizi, tak se může přetrhnout. Holt ta černá každodenní práce každému nevoní...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JACK-RIPPER 23:22:36 18. 11. 2010
default.png
jirisekora

Je tu ovšem jeden problém. Jsou mezi vámi novináři i lidi jako Pavel Eichler, kteří šplhají nahoru přes mrtvoly a je jim jedno komu cestou šlápnou na ksicht.

Řikám jim kaauzožurnalisté. Když nejde o skandál nezajíma je to a když je to zajímá, hodlají z toho skandál udělat. Právě díky takovým se policisté bojí spolupracovat s novináři.

Je to asi stejné jako u policistů. Jsou poldové a šmejdi v uniformách. Jsou novináři a šmejdi s průkazkou žurnalisty.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRISEJKORA 22:07:34 18. 11. 2010
default.png
Zdravím vespolek. Hned na začátek se prásknu, nejsem policista ale novinář - Pardubický deník a byť patřím jen k občasným návštěvníkům těchto stránek, přece jen už jsem to nevydržel a rád bych se zapojil do diskuze :o)

Upřímně bych chtěl pochválit autora článku za vyjádřenou myšlenku, vskutku trefený hřebíček na hlavičku. Je to skutečně tak, že dobrá práce se sama neprodá. Musíte se pochválit sami, nikdo jiný to za vás neudělá - jakkoliv to zní sobecky. Systém navržený v článku by mohl fungovat - úplně krásně. Jsem regionální novinář, takže když kolega mluví o tom, že právě u nás je největší šance prodat vaši práci, ví o čem mluví.
Když mám být upřímný - máme na okrese mimo samotné Pardubice 3 větší obvodní oddělení - Holice, Přelouč, Lázně Bohdaneč a popravdě. A když to přeženu, tak o nich slyšíme jednou za 3 měsíce v krátké tiskové zprávě od mluvčí, že policisté přijali oznámení, že někdo na Holicku někomu vykradl stan... Když to ale srovnáte s městskou policí v Pardubicích, která dokáže prodat do novin třeba jen takovou "blbost", že pomáhá hlídat přechody, tak zjistíte, že články o nich se u nás objevují odhadem v poměru městská/státní 3:1. A o tom to potom je. Jak tu někdo upozorňoval v diskuzi - podívejte se na MP Brno, mají jednu tiskovou mluvčí, stejně jako městská v Pardubicích. Státní policie v Pardubicích má dva mluvčí ale MP stále vede. Proč?
Už třeba jen proto, že MP Pardubice pošle svoje zprávy v 80% do 10:00. To je dost času upravit zprávy v novinách podle toho, co tam je. Státní policie v 80% pošle zprávy kolem 14:00 - v té chvíli už všichni pracují na svém a není čas už obsah stránek výrazně měnit, pokud zrovna nejde o vraždu/smrt/zabití. Tady padá kritika na stranu tiskových mluvčí, stejně jako v případě, kdy nám třeba městská a státní policie dává zprávu o téže události. Zatímco městská policie napíše, že došlo ke krádeži v základní škole tam a tam, státní policie napíše došlo ke krádeži v jedné ze škol na Pardubicku... A teď si vyber, koho budeš citovat, když státní policie ve zprávě neuvede ani místo. Ti čtenáři chtějí vědět, jestli to byla právě jejich škola, vedle které bydlí a na koho si příště dát pozor.
Na druhou stranu je taky třeba přiznat, že tiskoví sami všechno nezvládnou.

Já vím, že tohle spousta policistů nerada slyší, ale mě osobně se dobře spolupracuje s policisty i strážníky, kteří prostě řeknou: "Hele, tam a tam se stalo to a to, půjdeme tam a tam." Ale také beru jako fér, když pak sám policista řekne: "Tohle nefoť, tohle tam nedávej, nebo se radši zeptej tiskové mluvčí". Takový přístup beru a když se řekne nefoť, tak nefotím a poslechnu. Hlavní pro tu práci novináře je totiž vědět, že se něco děje. Neberu to jako maření vyšetřování, jak to vždycky prezentuje vedení na poradách vám policistům, ale právě ten prodej vaší práce.

Asi už jsem se tady rozkecal dost, ale kdyby měl někdo otázku, připomínku, jen do mě :o)

P.S. Jak tu taky někdo zmiňoval, že obsahem diskuzí policejního vedení nad fotkami ze zásahu je především to, který policista u zásahu neměl čepici, tak tento folklór tu taky máme. Ale doteď sem to asi nepochopil... :o)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio