Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Žádná práce se neprodává sama (REDAKCE)

Žádná práce se neprodává sama
ilustrační
Foto: LH

Existuje jen velmi málo policejních útvarů Policie ČR, které dokážou svoji práci veřejně prezentovat. Možná tato neschopnost plyne z domněnky, že dobrá práce se prodává sama. Ale žádná, ani ta nejlepší práce se sama neprodá.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 08. 11. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ACE-VENTURA 16:56:50 08. 11. 2010
default.png
4 Lukáš-
myslím že se mýlíš, neni to tak černobílé. Jakákoliv prezentace specialistů je krásná věc,někteří se ani prezentovat z taktických důvodů nemohou, jinde vrcholný manegement ani nezajímá,kdo kolik čeho zadržel,kdo jak je na místě činu platný a záchrana lidského života zůstane kolikrát za slovy: "Je to Tvoje práce" když zmiňuješ psovody,nikoho dnes z vedení nezajímá kolik ušetří práce,ale pouze to, kolik nás to bude stát. Nekoncepční škrty které se teď dějí se neprojeví v průběhu roku,ale řádově v tříletém období. Na kost seškrtaný rozpočet třeba na psovody zapříčiní,že nebude za co měnit. Několikrát jsem byl u toho,když se naše práce zprezentovala v tisku, TV, rozhlase, ale vždy to pak bylo na tom palci,který kazuje nahoru, či dolu. Myslím, že na řadové četníky specialisty či ostatní se zapomělo. Nejdůležitější jsou nové černé díry v podobě nových, naprosto zbytečných krajských ředitelství. Nepochopim, jak třeba před 15 lety Policie fungovala se třetinovým aparátem, a šlo to.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SEPULCHER 15:58:07 08. 11. 2010
default.png
No ono taky záleží jak kde ten tiskový odbor funguje.Řekněme si to na rovinu, že na to, co mají tiskoví mluvčí často za hodnosti je jejich práce dost podprůměrná. Podívejme se například jen občas na zprávy, když po tiskovém mluvčím někdo chce, aby řekl souvislou větu do televize. To už vůbec nemluvím o tom, že často dělají naprosto základní chyby, když nejsou schopni správně pojmenovat ani právní kvalifikaci skutku, kterého se pachatel dopustil, nebo pojmenovat režim omezení osobní svobody ve kterém se nachází. To je ale jednoduše otázkou toho, kdo si je na ono místo "vybral".
Co vidím jako ještě daleko větší problém a to zejména v Brně, kde sloužím je to, že Městská policie Brno je v regionálních denících a rádiích vpodstatě pořád. Mají tiskovovu mluvčí, která když to trochu přeženu dokáže prodat médiím i udělení blokové pokuty za odhození nedopalku. O Policii ČR však není vůbec slyšet. Brno je velké město a podle toho vypadá i policejní činnost. Jak si nás mají lidé vážit, když v Brně slyší jen o tom, že támhle máme DBA, ale už neslyší, že zatím taky jiná hlídka zadržela pachatele, nebo SKPV někoho vypátralo? Je to taky o tom, za co jsme kdo placení. My jsme tady proto, abychom byli ti nejmenovaní policisté, ty uniformy bez tváře, o kterých se mluví. Nejsme tady proto, abychom byli mediálně známí. Neznámý policejní mluvčí je však jen zbytečnou tabulkou...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu YURI-SAN 15:29:04 08. 11. 2010
default.png
Lukas ma pravdu s tim clankem, lidi me rikaj dyt vy si u ty policie jen vozite pr*ele a nic nedelate... problem je v tom ze u nas se media dozvi jen o pruserech jako ze hlidkova nabourala dalsi auto a tak ale nikdo uz nevidi tu skutecnou praci ze sme za noc pochytali x chlastu... dyt ty lidi mohli nekoho zranit kdyz kolikrat byl zazrak ze z auta vubec vystoupili kvuli sve podnapilosti... myslim ze ale nejde rovnat prahu s ostatnima mestama protoze vetsina medializovanych veci je prave z prahy a je nesmysl si myslet ze se nikde jinde nic nedeje

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:48:01 08. 11. 2010
default.png
LUKAS-HEINZ2 [2010-11-07 18:46:10]: No jistě byla chyba ve mně, nikdo to po mě nechtěl. První zákaz přišel ve chvíli, kdy osaměle žijící důchodkyně po mé kampani v mém rajónu odmítla vpustit do domu jí neznámého plynaře, který se nebyl schopen prokázat kdo je s tím, že jí to pan policista (jako rzuměj já) jasně takto řekl. On to byl kamarádíček VO a vysvětlení bylo, že nemám děsit staré lidi!!!!
Pro mě to bylo obrovské vítězství, pro VO děšení lidí.
"Zákaz stýkat se s farářem, co máš co mluvit s farářem a kázat babkám, aby si zamykaly kola?"
Připadne ti normální, že český polda projevuje aktivitu a kreativitu, když chce mít jeho šéf klid?
K té kvalifikaci: Lukáši, asi žiješ někde jinde, ta Praha má svoje výhody, ale my jsme dostávali od nadřízeného přímý rozkaz kvalifikace změnit. Pachatel rozbil okno a vykradl objekt a my z toho dělali na jeho rozkaz: "jsi četník, jsi, tak si musíš umět poradit!" přestupek rozbití okna a odcizení věcí které byly uloženy venku před objektem!!!! To jen jeden případ, ale to bylo týden co týden kus až dva každý z nás.
Kdyby se ti chtělo na chvíli zdát, že to je minulost, tak si zkontroluj, kolik některé oddělení pořádkové má za rok skutků s následujícími parametry:
- trestný čin + vyhledání policistou + načisto neznámý pachatel v době vyhledání.
Napovím ti: ani jeden útvar v celé Policii ČR nemá ani jeden takový skutek. Mě nutil ten náš parchant spis propagace fašismu neevidovat a šetřit bez evidování, měl jsem indicie od svědka, nic víc. Dotáhnul jsem to do konce, pašíci se mi přiznali, až pak jsem zpětně (a s těmi datumy jsem se pěkně potil) mohl všecko evidovat.
Chtěl bych vidět dalšího takového veletrotla jako jsem byl já, kdo by tohle dělal.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 23:40:41 07. 11. 2010
default.png
Myslím, že primárně je to pravdu práce pro tiskové mluvčí a jejich oddělení. A určitě to není mimo možnosti lidského mozku, aby tiskový mluvčí, třeba z kraje, věděl, co který útvar dělá - přeci jen, zase tolik různých druhů oddělení a útvarů ve struktruře není.

Problém bude tedy spíše v tom, kdo na těchto tiskových funkcích pracuje a na jaké odborné úrovni je - kolikrát je to ostuda, co vypustí pro TV z pusy, když komentují nějaký případ.

Možná kdyby mělo více tiskových mluvčích dlouholeté zkušenosti ze služby, tak jako je to u mnohých t. mluvčí u hasičů, zvládali by svojí práci více "z patra". Ono i v TV se pozná, když někdo mluví o něčem co zná, nebo jen papouškuje svodku.

Spolupráce s konkrétními médii a operativní předávání zajimavých záběrů z akce, by pak měla být běžnou sooučástí jejich práce - namísto produkování univerzálních tiskových prohlášení.

Jo a vůbec si nemyslím, že by tiskový mluvčí, musel být hlavně pěkná ženská - spíše by mělo jít o to, jestli má něco v hlavě.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOHNYJFK 20:22:26 07. 11. 2010
johnyjfk.jpg
Lukáši naspal jsi to krásně a 130 %%% s Tebou musím souhlasit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 18:56:53 07. 11. 2010
Lukas Heinz.jpg
4 catani

Myslím si, že tiskovým trochu škodíš. Já mám jiné zkušenosti. Cokoliv sem dal krajským tiskovým k prezentaci, to použili. Fakt stačilo poslat mail, zvednout trubku a do týdne už to cpali na web nebo do tisku.

Netvrdím, že Praha je ve všem lepší, to určitě ne, ale možná proto, že je tady policie pod drobnohledem, funguje všechno rychleji. Navíc zdejší novináři baží po čerstvé krvi a týden starou zatuhlou zprávu už prostě nechtěji.




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 18:46:10 07. 11. 2010
Lukas Heinz.jpg
4 Hammer

Ano zcela určitě závisí na nadřízeném, a u prezentace útvaru a prevence zvláště. Protože v tomto případě bez podpory nadřízeného nemáš moc možností. Já mám cestu bezpochyby lehčí, protože co se týče prevence a práce územáka, já mám podporu asi většiny nadřízených.

Na odmítavý postoj tvého nádřízeného může mít vliv mnoho věcí. Možná je chyba i v tobě, ale nutně to tak být nemusí. Protože si nedokážu představit důvod, proč by tvůj nadřízený nechtěl pozitivní prezentaci. Možná jsi mu to špatně vysvětlil.

Co se týče kvalifikace skutků. To není mým ukolem ale úkolem kolegů pracujících na spisech nebo dozorčí služby. Nemám rád, když mi někdo mluví do práce a proto i já se snažím nekomentovat práci svých kolegů, ke které jsou fundovanější.

Nikdo nejsme univerzální.


Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 18:32:01 07. 11. 2010
default.png
Tiskoví jsou tak akorát od propagace vrchnosti a né propagace řadových policistů a jména PČR, většinou to dělají ženy(někdy i vzezřením a projevem hodně nesympatické) a je nemilé, když člověk slyší (to jako je fakt policistka).
Většinou jsou to lidé, kteří neví co je to sloužit delší dobu min.5 let na základním útvaru ve výkonu či SKPV, tudíž ani nemohou objektivně práci policisty řádně prodat. A právě práci policistů základních útvarů a operativy SKPV nejvíc mají prodávat.
Problém může taky být, že je takový strach managmentu ze všeho co se týká jejich fleků, že jakoukoliv uvolněnější propagaci policie ihned zavrhnou. Prosazují strohou úřednickou a k tomu ještě odměřenou zprávu pro občana(v některých případech je to nutnost, i toot však může být podáno přívětivou formou).
A co je pro mne už vůbec nepochopitelné to je samotný statut a postavení těchto policistů, kdy se chovají jako by tomu veleli. (né všichni, né všude a né vždy)

Nevidím nejmenší důvod proč současná tisková oddělení nejsou zcivilněna s ohledem k zákonu na utajované skutečnosti, mohou v takovém režimu pracovat i civilisti což je na jiných postech státní správy naprostá samozřejmost.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 17:39:46 07. 11. 2010
default.png
Vynikající článek dle mého názoru.
Tohle přesně jsem dělal už v roce 1995, než mě to VO výslovně zakázal. Pak jsem se neodbytně přes tiskovou mluvčí (do týdne)vrátil s tím samým, jen s tím, že nebudu tu práci dělat sám, ale oklikou přes tiskovou mluvčí, což trvalo asi týden navíc.
Toto mi VO výslovně zakázal už i ve spolupráci s ředitelem okresu.
Našel jsem další cestičku, tu mi zatrhnul taky. Když jsem asi během dvou let vyčerpal veškeré možnosti legální, přešel jsem do ilegality a prostě jsem se přestal jako idiot tomu hajzlovi chlubit tím, že lidem sděluju co se děje, čeho si mají všímat, jak se chovat v jakých situacích, problematika zbytkového alkoholu, po čem pátráme... mělo to jeden háček: dělal jsem docela strašnou spoustu práce, o které VO nevěděl a stálo mě to čas, který bych měl podle něj věnovat čárečkám. Kontroly hospod atd se tehdy nenosily, k tomu ten zabedněnec nedostal shora rozkaz... Postupem času jsem měl ve své pětitisícové obci jednu vloupačku za tři měsíce a jinak drobné prkotiny, samozřejmě nijak nehodnoceno. Mimo to, že mě VO chtěl posílat do rajónu daeko menšího městečka, kde sloužilo pět mých kolegů a byl tam bordel jako bejk. Chtěl, ale nikdy jsem mu tam nešel, hádal jsem se s ním tak dlouho, dokud jsem nešel do svého. Druhou denní ale to samé, jako kdyby si nic nepamatoval, proč nebudu dělat práci za jiné a že klid co mám v rajónu není klidem, který se nastolil sám.
Moje práce územáře byla prací s lidma. Jak jsem psal už jinde, pokud chci vzít partyzánům podporu veřejnosti, musí ta veřejnost vidět, jak jsem jí užitečný. Jednak co dělám, ale taky co se děje, proč se to děje, jak se lidi mají zachovat atd atd atd. Bohužel do novin jsem měl zakázáno cokoliv psát.
Ono totiž problém byl v tom, když já jsem popsal flagrantně skutek, který byl původně trestným činem a soudruh VO z něho udělal přestupek aby neměl NP, byla otázka času, než si toho někdo z poškozených všimne a bude mela...
Na co jsem touto svojí snahou došel: Lukáš Heinz má pravdu v každém slově, ale jen 50%. Zapomněl totiž sdělit tu druhou polovinu pravdy: aby bylo možno prezentovat práci útvaru jako to dělá pražská PMJ, nesmí být v managementu této firmy kreatury, co tam jsou. Schody se zametají shora. Když je jich moc, až dolů se to nedomete. Řadový co má nad sebou klasického universálního velitelského blba VO, nezmůže nic než já: nadělá si spousty problémů a dokonale si posere svoji kariéru a vysoce atraktivní práci, která je vysoce zajímavá. Na kariéru mezi těmito lumpy s hvězdičkama jsem rychle rezignoval, ale práce mě skutečně bavila, protože byly vidět její výsledky, něco za mnou skutečně zůstávalo a lidi mi to dávali znát a to mě drželo tak dlouho.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio