Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Žádná práce se neprodává sama (REDAKCE)

Žádná práce se neprodává sama
ilustrační
Foto: LH

Existuje jen velmi málo policejních útvarů Policie ČR, které dokážou svoji práci veřejně prezentovat. Možná tato neschopnost plyne z domněnky, že dobrá práce se prodává sama. Ale žádná, ani ta nejlepší práce se sama neprodá.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 08. 11. 2010
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu X1-RAY 11:15:15 19. 11. 2010
default.png
Řeč byla o jiném problému, a to, že média nedostávají informace z oficiálních zdrojů, které jsou za to placené - tiskové mluvčí.
Jenomže to by musely začít trochu pracovat, do práce chodit na 6tou, proletět svodky, vybrat zajímavé případy, obvolat dotčené útvary kvůli podrobnostem, sestavit zajímavé tiskové zprávy a ještě dopoledne to rozeslat.
Jenomže to je moc práce hned po ránu, lepší je přijít na 9tou, kafíčko, nehty, pokec s nadřízeným aby byly odměny...
Rád bych viděl jediný územní odbor (okres), kde se každodenně kvalitně svodkuje pro regionální média. Ale jakmile by se někdo z tiskových měl objevit v televizi, tak se může přetrhnout. Holt ta černá každodenní práce každému nevoní...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JACK-RIPPER 23:22:36 18. 11. 2010
default.png
jirisekora

Je tu ovšem jeden problém. Jsou mezi vámi novináři i lidi jako Pavel Eichler, kteří šplhají nahoru přes mrtvoly a je jim jedno komu cestou šlápnou na ksicht.

Řikám jim kaauzožurnalisté. Když nejde o skandál nezajíma je to a když je to zajímá, hodlají z toho skandál udělat. Právě díky takovým se policisté bojí spolupracovat s novináři.

Je to asi stejné jako u policistů. Jsou poldové a šmejdi v uniformách. Jsou novináři a šmejdi s průkazkou žurnalisty.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRISEJKORA 22:07:34 18. 11. 2010
default.png
Zdravím vespolek. Hned na začátek se prásknu, nejsem policista ale novinář - Pardubický deník a byť patřím jen k občasným návštěvníkům těchto stránek, přece jen už jsem to nevydržel a rád bych se zapojil do diskuze :o)

Upřímně bych chtěl pochválit autora článku za vyjádřenou myšlenku, vskutku trefený hřebíček na hlavičku. Je to skutečně tak, že dobrá práce se sama neprodá. Musíte se pochválit sami, nikdo jiný to za vás neudělá - jakkoliv to zní sobecky. Systém navržený v článku by mohl fungovat - úplně krásně. Jsem regionální novinář, takže když kolega mluví o tom, že právě u nás je největší šance prodat vaši práci, ví o čem mluví.
Když mám být upřímný - máme na okrese mimo samotné Pardubice 3 větší obvodní oddělení - Holice, Přelouč, Lázně Bohdaneč a popravdě. A když to přeženu, tak o nich slyšíme jednou za 3 měsíce v krátké tiskové zprávě od mluvčí, že policisté přijali oznámení, že někdo na Holicku někomu vykradl stan... Když to ale srovnáte s městskou policí v Pardubicích, která dokáže prodat do novin třeba jen takovou "blbost", že pomáhá hlídat přechody, tak zjistíte, že články o nich se u nás objevují odhadem v poměru městská/státní 3:1. A o tom to potom je. Jak tu někdo upozorňoval v diskuzi - podívejte se na MP Brno, mají jednu tiskovou mluvčí, stejně jako městská v Pardubicích. Státní policie v Pardubicích má dva mluvčí ale MP stále vede. Proč?
Už třeba jen proto, že MP Pardubice pošle svoje zprávy v 80% do 10:00. To je dost času upravit zprávy v novinách podle toho, co tam je. Státní policie v 80% pošle zprávy kolem 14:00 - v té chvíli už všichni pracují na svém a není čas už obsah stránek výrazně měnit, pokud zrovna nejde o vraždu/smrt/zabití. Tady padá kritika na stranu tiskových mluvčí, stejně jako v případě, kdy nám třeba městská a státní policie dává zprávu o téže události. Zatímco městská policie napíše, že došlo ke krádeži v základní škole tam a tam, státní policie napíše došlo ke krádeži v jedné ze škol na Pardubicku... A teď si vyber, koho budeš citovat, když státní policie ve zprávě neuvede ani místo. Ti čtenáři chtějí vědět, jestli to byla právě jejich škola, vedle které bydlí a na koho si příště dát pozor.
Na druhou stranu je taky třeba přiznat, že tiskoví sami všechno nezvládnou.

Já vím, že tohle spousta policistů nerada slyší, ale mě osobně se dobře spolupracuje s policisty i strážníky, kteří prostě řeknou: "Hele, tam a tam se stalo to a to, půjdeme tam a tam." Ale také beru jako fér, když pak sám policista řekne: "Tohle nefoť, tohle tam nedávej, nebo se radši zeptej tiskové mluvčí". Takový přístup beru a když se řekne nefoť, tak nefotím a poslechnu. Hlavní pro tu práci novináře je totiž vědět, že se něco děje. Neberu to jako maření vyšetřování, jak to vždycky prezentuje vedení na poradách vám policistům, ale právě ten prodej vaší práce.

Asi už jsem se tady rozkecal dost, ale kdyby měl někdo otázku, připomínku, jen do mě :o)

P.S. Jak tu taky někdo zmiňoval, že obsahem diskuzí policejního vedení nad fotkami ze zásahu je především to, který policista u zásahu neměl čepici, tak tento folklór tu taky máme. Ale doteď sem to asi nepochopil... :o)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:08:05 11. 11. 2010
default.png
LUKAS-HEINZ [2010-11-11 15:19:33]: Neznal jsem mimo mého posledního vedoucího osobně žádného funkcionáře, který by nemyslel jen na čárky, svůj osobní prospěch a zcela nekašlal na lidi. Ten první jednal s lidma tak, že když za ním přišla rodina poškozená při autonehodě s tím, že ztratili papíry od policie a aby jim laskavě dal kopii, ten ničema je vyhodil, že to není povinen. Zamindrákovaný závistivý chcípáček neschopný říct děkuju, promiňte... Až mu přestalo fungovat druhé oddělení co řídil stylem, že mu mančaft odmítl vykazovat jakékoliv výsledky, tak mu nabídli jinou funkci, samozřejmě ne hůře placenou, přitom měl jít dělat řadového, tak vzal výsluhu a šel. Ten chlap se jen za mého působení dopouštěl každý týden nejméně jednoho trestného činu zneužití pravomoci VČ při křivení statistik a jak si dneska žije.
Ta firma je nemocná a to vážně.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ 15:19:33 11. 11. 2010
default.png
Je smutné slyšet takové věci. Přitom stačí málo a lidi by nás brali uplně jinak. Skoro to vypadá jako by mnohým funkcionářům vůbec nezáleželo na veřejném mínění. Přitom je to nejdůležitější. Bez pomoci lidí a jejich spolupráce se nedá vůbec policejní práce dělat. Není v moci řádného policisty vědět co se děje v rajónu. Věškeré poznatky musí sbírat od lidí. A pokud si obyvatelé myslí, že jejich policisté jsou lemplové, asi nelze uvažovat o nějaké spolupráci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BADBOY 11:49:35 11. 11. 2010
default.png
MARTIN1 [2010-11-07 17:32:41]:

Pane kolego z PMJ, já sloužil na MOP několik let a prošel jsem celým systémem MOP ( dozorčí, hlídková, zpracovatel atd... ) a nemám pocit, že bych viděl hodně filmů a špatně bych prezentoval PČR.
Nevím, co tě opravňuje posuzovat práci MOP, tedy pokud jsi tam nepracoval.... Asi ne, neboť pak by jsi nikdy něco takového nemohl říct. Každopádně, já za den nabral průměrně 8 TČ + nějaké PŘ a ČJ a hodněkrát jsem musel napravovat chyby kolegů a to mnohokrát i z PMJ. Ale to jen reakce na tvá slova. Nesuď pokud neznáš práci druhých. Vždy jsem klukům z hlídkové říkal, počkej až půjdeš na DS, tak budeš škemrat aby jsi se vrátil na hlídku. Pokud to sám neokusíš, tak do té doby nepoznáš...
Každoppádně bych se chtěl vrátit k článku Lukáše.
Tento článek má naprostou pravdu, prezentace naší práce je důležitá.
Rád bych řekl jednu historku, která se mi stala.
Společně s kolegou ( tedy zpracovatel a ZDS ) jsme rádi vyráželi ven a dělali si v rajónu pořádek. Jednoho dne jsme společně s MP zachránili život muži, který měl bodné zranění a poškozenou stehení tepnu, takže frmol. V práci jsem byl o 8 hodin déle samozřejmě zdarma ( zajištění místa činu, svědci, zjišťování stavu v nemocnici atd.. možná neznáš neboť to je většinou práce MOP ). Poté co jsem předal ÚZ, tak jsem udělěl jedinou chybu a to že jsem spoléhal nato, že by se o toto měl postarat můj vedoucí a odprezentovat tuto velmi dobrou práci. To jsem se však spletl. Většinu VO to nezajímá. Změna nastala až když se do vedení dostal kolega, který o této věci věděl a chtěl prezentovat dobrou práci svých lidí. Bohužel to bylo po 4-5 měsících. Tedy nelenil a chtěl nás navrhnout na metály:), ale světe div se, poté co toto dal na říďo, tak doba plynula a odpověď byla krásná, je pozdě. Měli jste to podat dříve před uzávěrkou:), ale čert to vem, tak jsem naivně čekal alespoň písemnou pochvalu... Čekám do dnes:))).
Chtěl jsem tím říct, že pokud nebude vůle u lidí, kteří toto mají dělat VO a následně říďo, tak se nikam nedostanem.
V tomto ohledu musím kolegům z PMJ jen tiše závidět:).
K práci mluvčích bych uvedl, že pokud se toto k jejich uším ani nedostane, tak nemohou nic prezentovat...
Krásný den

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:43:08 11. 11. 2010
default.png
HAMMER [2010-11-11 06:40:54]: Ještě trochu mimo mísu: toho mého VO rozladilo, že v těch svých info kampaních jsem lidem psal, že jsme jejich policisté. :D Když on si z toho dělal svoji vlastní zásobárnu hajzláku, ručníků, mýdla, papíru, různé kamarádíčky...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:40:54 11. 11. 2010
default.png
CATANI [2010-11-09 10:34:26]: Doplním Cataniho: s těma nárokama na VO nevím jak to přesně myslíš, já bych viděl to, že tito lidé by neměli jako svou pracovní prioritu, jak tomu je dneska, mít ve vytváření stovek neymsslných dokumentů pro darmožrouty nad sebou, ale měli by zajišťovat řízení a podporu policistů v terénu. Nic jiného. Dneska se po nich chce strašná spousta papírů počínaje plánem obrany stanice a konče spotřebou hajzláku na jednoho muže a jednu ženu! :D Pro tyto nesmysly už pracovně nestíhají nic jiného. Musejí živit ty nad sebou.

Druhé doplnění: informování lidí v rajónu, co se jim tam děje, sejme drtivé většině občanů jejich růžové brýle, kterými vidí svět kolem sebe, že u nich se přece nic takového neděje. To jednak a jednak je naštve, když si budou číst, jaký je u nich binec. Budou vědět co každý den jejich policisté dělají, čemu se věnují a uvidí, jak moc se to týká právě jich samotných. Na toto se nabalí odezva od lidí, které to prostě vyburcuje, naštve atd. Oddělení na tom krásně vydělá. Mám to vyzkoušené, funguje to. Není větší odměny za tuto práci, než když vám lidi na každý výskyt podomního prodejce (například) okamžitě volají a vy nemáte pět let v rajónu jediného okradeného seniora.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 10:34:26 09. 11. 2010
default.png
My jsme měli jenom vlastní stránky na pol. intranetu a ty byly smazány(byly poměrně obsáhlé a pro nás samotné měly poměrně vysoký informační statut a taky ledacos vypovídaly o práci našeho oddělení).

Hold co nevzejde z hlav managmentu není nikdy dobrý nápad, takové mám zkušenosti. Ono samo o sobě tyto stránky policista.cz jsou podle slov policejního prezidenta nepřímo řečeno nějaké odbojové jádro. V případě třeba posledních reorganizací, šetření a úspor, byla jasná odpověď, že pouze diskuze na vnitřních servrech policie je ta správná(komentář k návrhům třeba LPG). Na vnitřních servrech je to přece jenom více pod tím správným dohledem.

Přitom musím říct, že právě tyto stránky různými příspěvky a tématy(né tady tyto diskuze)přispívají mnohem víc k popularizaci policie ČR než celá tisková oddělení po celé republice.

Ještě se vrátím k těm tiskovým. Ti sami za to nemůžou, kolikrát jsou to schopní lidé(i když stále převládá počet, vstupů bočním vchodem, bez jakékoliv znalosti pol.práce na základních útvarech). Stále je problém v tom, že managment má zkostnatělé myšlení, nejsou schopni uvolnit stavidla tak, aby informace či zprávy pro veřejnost byly stravitelnější, každý se bojí o ten svůj chlívek a pěkné penízky a přece kvůli nějaké iniciativě a kreativitě nějakého řadového nebude v nejlepším případě nadřízenému něco vysvětlovat.Vždyť kolik obsahů různých reportáží i regionálních(veřejnosti kladně přijímaných) bylo důvodem k šetření proč onen policista neměl čapici na hlavě, či proč onen policista měl puštěné majáky atd. či pil minerálku.Tyto skutečnosti mají zanedbatelný význam na samotné vyznění zprávy, zejména u občanů, kteří nekradou, nepodvádějí a žijí řádným způsobem.

Tady plně chápu názory Lukáše Heinze, jenom dodávám, že opravdu tak jak funguje policie na tomto poli v Praze nefunguje policie včetně vedení nikde jinde. Jinde na pár světlých vyjímek jsou to molochy, kde rozdíl ve vztahu policista nižší managment je jeden kilometr, ve vztahu policista střední managment 10 km a ve vztahu ke kraji už to jsou světelné roky a tak tomu je v případě vedoucích oddělení atd.A co je pro mne úplnou záhadou to je jak tiskováci vystupují jako defacto nadřízení třeba VO.

Někdo se domnívá, že tiskovým mluvčím nemusí být krasavica. Velký omyl v této zemi žije více jak 10 mil. lidí a opravdu není problém získat na tuto pozici člověka sympatického vzhledu, velice dobrým slovním projevem, praxí na základním útvaru, kreativním myšlením zapáleným pro propagaci policie.
Vzezření a slovní projev je u tiskováka 60 procent úspěchu k úplné spokojenosti je samotná podavána zpráva její obsah a způsob podání.(problém je, že to nebude čísí známý)

A stále se budeme točit v začarovaném kruhu. Je to i ohledně tématu tiskováků. Zrušme zcela jeden mezičlánek ať už územní odbory nebo krajská ředitelství. Převeďme částečně SKPV pod dikci obvodních oddělení včetně civilních úseků. Vedoucím obvodních odděleních svěřme vyšší pravomoce a klaďme na ně vyšší nároky atd. No a co se týče toho, každé oddělení si bude moct dovolit vyškolit třeba dva policisty a to je na rozhodnutí onoho VO a tito budou prostě provádět prezentace, tiskovou službu atd. Pokud policie má fungovat jako firma, musí uvnitř vytvořit nějaké konkurenční prostředí, proč by neměla mezi sebou soupeřit obvodní oddělení(obvodní územní celky) a to je i o policejní práci o její prezentaci o objasněnosti atd.

Jsme svědky toho kolikrát je zveřejněna zpráva z které si policisté rvou vlasy a znehodnocuje jejich práci, jako kolikrát se o skutečně výborné práci či zákroku policie nikdo nedozví.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 23:44:01 08. 11. 2010
Lukas Heinz.jpg
4 sepulher a yuri-san

Chlapi naříkat nemá cena. Čekám email s prezentacema vašich útvarů a zajímavé fotky. Nezapomeňte si to nechat schválit ať z toho nemáte průser.

4 ace-ventura

Útvary, jejichž práci nelze prezentovat jako např. UZČ nebo krajské sledky apod. mají své jisté asi jim nehrozí zrušení. I když kdo ví, když máme teď na vnitru ty "odborníky".

Na zbytek nemá cenu nadávat. Ja si myslím, že sednout si na 2 hodiny k počítači a sepsat prezentaci svého útvaru není žádný problém. Nemá cenu brečet a spolehat se, že to za vás někdo udělá. Kdo umí napsat životopis, ten umí napsat prezentaci útvaru. Osnova a jedu podle ní chronologicky. Nic světoborného na tom není. Par hezkých fotek plus znak útvaru a za hodinu není co dělat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio