Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Využití policejních evidencí
ilustrační
Foto: RC

V posledních letech došlo v policejním sboru ke značnému úbytku starších déle sloužících policistů. Spolu s nimi odešly i jejich zkušenosti, které lze získat jen dlouholetou praxí. To se negativně projevilo i v oblasti využívání policejních evidencí. Mladší policisté často neumí s těmito evidencemi pracovat, nebo využívají jen jejich velmi malou část.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 14. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu X1-RAY 16:18:53 16. 03. 2011
default.png
HAMMER [2011-03-16 06:45:20]:
Hammere vím jaký je rozdíl mezi hlídkařem a obvoďákem, ani jedna práce není horší nebo lepší, je prostě jiná.
Třeba tě nikdy nelákalo dělat něco jiného než na obvodě, proto jsi tam odpracoval poctivých 20 let.
Tvůj problém je v tom, že na všechno koukáš očima obvoďáka a o operativě víš dovolím si říct kulový. Nemusí se ti to líbit, neříkám, že je to lepší práce, ale je prostě jiná.
To, že hodnotíš styl mé práce mě těší, hlavně, s vědomím, že víš co dělám a jak.
O omezení přístupu k evidencím bychom se mohli bavit asi hodně dlouho, bohužel svůj názor jsem již řekl, třeba to s tebou veřejně probere někdo jiný.
HOWGH

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:45:20 16. 03. 2011
default.png
X1-RAY [2011-03-15 18:56:07]: Ahoj.
Moje příspěvky jsou stále stejné, protože mám názory stále stejné, pokud nedojdu toho, že jsem se mýlil. Děkuji ti za oponenturu. Tvoji osobu jsem nehodnotil, aly styl tvé práce.
Začínal jsem jako obvoďák a jako obvodák jsem končil, což není hlídkař. Jak vidím, ani základní věci u policie nechápeš. Mezi hlídkařem a obvoďákem je velice široký rozdíl v záběru práce. Byl jsem mezi lidma a poslouchal je, studoval jsem psychologii a využíval ji. Kariérně jsem nikam dobrovolně nešel, protože jakýkoliv postup výš znamená chránit drbany křivením statistik, páchát trestnou činnost a být vydíratelný. Já jsem byl dvacet let polda, který dosud klidně spí. Na takovou kariéru ti zvysoka seru! :D
Teď k problému:
To, že drban pochopí, že policie má možnost zjistit s kým a kdy a kde a v jakém vozidle jel, co tam měli, je jako špatně?
To je přece generální prevence ale ta nefunguje, drban to nechápe. Kdyby to chápal, tak by se bál, ale on se evidentně nebojí. Co je špatného na tom, že se drban bude bát policejní kontroly z důvodu, že bude vědět že dneska už je profláknutý, že když něco udělá tak jde, že se mu proflákne partička? Právě jeho nevědomost a falešný pocit bezpečí mu mimo jiné taky dělají ramena. Znovu ti říkám, že máš zcela pokroucené náhledy na svoji práci. Ty nechápeš, že bez lidí jsi nula, ale to je tvůj problém a pak problém policie a toho, že vás lidi nepotřebují. Nezajímáš je, nevědí o tvojí práci nic, čím by jsi jim byl prospěšný.
Kdyby jsi tu hlídkovou dělal pořádně, pak by jsi jako pátrač tu práci hlídkaře přenesl do náhledu na svoji práci.
Představ si, že než se evidence postupně pro řadové okleštily, vlezl jsem do úplně všech možných, co policie měla. A nejen já, ještě před pár lety to bylo u každého z nás běžné, že se v tom vrtal.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 01:14:34 16. 03. 2011
Lukas Heinz.jpg
To noname

Pane kolego, svůj článek jsem několikrát přehodnotil a přeoperoval, tak abych neporušil svoji povinnost mlčenlivosti o některých interních záležitostech. Pro mně je spíše zklamáním, že dnešní absolventi základního kurzu jsou mnohdy nepoužitelní pro výkon. Účelem článku bylo poukázat na tuto slabinu, která policií ohrožuje daleko více, než naše diskuze.

Pokud by existovalo otevřené médium uvnitř policejního intranetu, byl bych štěstím bez sebe, ale prozatím bohužel. Server policista navíc poskytuje okamžitou zpětnou vazbu nejen ze strany policistů, ale i civilních osob se zájmem o policejní sbor.

Pokud někdo neprozřetelně prozradil na tomto fóru víc než je třeba,pak rozhodně nezpůsobí ani zlomek škody, jaký dnes na našem policejním sboru páchají politici.

Policii neohrožuje několik policejních zbrklíků na zájmovém webu. Hrozbou jsou vlastní lidé, kterým politici a nekompetentní management sebral hrdost a ideály. Tyto lidi zaplatí ráda druhá strana. A jak se zdá, těch přeběhlíků bude k mání stále více a více.


Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NONAME 00:03:03 16. 03. 2011
default.png
Ach jo, je mi z toho tak nějak „divno“, protože tento článek a zejména diskuze je pro mne taková malá rána pod pás, ale komu není rady ….,
V mém věku bych se neměl příliš často rozčilovat, tak doufám, že do konce roku to snad doklepu ve zdraví, aniž by mi praskla někde nějaká žilka, jen malý dotaz – „cui bono“?
Napadá mne i pár přísloví – třeba o našich furiantech, nebo to o těch dobrých úmyslech a cestách do pekel, či o vylévaných vaničkách a dětech, ale je na každém, jak si to přebere.
Jen bych chtěl na závěr požádat současné i bývalé kolegy, kterým není současná situace lhostejná – prosím, važte myšlenky i slova, než je nesmazatelně kamkoli na net zaznamenáte. Díky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 18:56:07 15. 03. 2011
default.png
HAMMER [2011-03-15 15:57:46]:
Dal jsem ti omylem souhlasím místo odpovědět:-)

Věcně: Už zde bylo řečeno, že při kontrole vozidla se evidují i spolucestující, případně nalezené věci ve vozidle a že se to dá později pospojovat. Můžu být IQ tykve drban, ale z toho mi dojde, že policie má možnost zjistit s kým jsem kdy v jakém vozidle jel, kdy a kde... a to je to co prostě na veřejnost nepatří.

Jinak děkuji za rozsáhlé hodnocení mé osoby, lépe by to nezvládl ani psycholog po hodinovém pohovoru :-)
Jenom tě chci ujistit, začínal jsem na ulici, nejsem ani náhodou langrovo dítě a díky dlouholeté specializaci na pátrání vím o evidencích o kterých se tobě ani nezdá. A žes začínal jako hlídkař a končil jako hlídkař je tvůj boj.

PS: Poslední dobou začínají být tvoje příspěvky trochu přes kopírák...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 15:57:46 15. 03. 2011
default.png
X1-RAY [2011-03-14 20:03:13]: Bratře, já byl vždycky ten nejhorší, kdybys to chtěl vědět.
Jinak nechci se tě nějak dotýkat, ale ty zřejmě vůbec nechápeš, že civil tady z toho co se píše, nerozumí ani kulové, viď?
Mohl by jsi nám tady vysvětlit, jak by drban, který by i pochopil jak policie jen na základě tohoto úzkého tématu eviencí funguje, měl jako uhodnout která ze všech možností na něj "dopadla"?
To bych neuhodnul ani já, kdyby na mě došli. Určitě bych vyjmenoval pět možných důvodů a určitě bych se trefil, ale uhodnout jak mě dostali, to dost často nejde ani se znalostma.
Navíc: vůbec nechápeš, že práce policie není o tom, že nikdo z lidí o ní nic neví jako dosud, protože v takovémto stavu tu práci děláš sám, bez lidí. A četník bez lidí je nula! Lidem ani nechybíš, protože ti nechápou co vůbec děláš a nemají možnost se zapojit. Což by samozřejmě měli a výsledkem v konečném důsledku je to, co dneska z policie zůstává. Prostě lidé díky tomu, co ty prosazuješ, policii nepovažují za potřebnou. A ona skutečně potřebná tímto stylem práce není.
A nechytej mě za slovo a nepiš mi tady něco o odtajnění spisů atd.
Naučili tě bezmyšlenkovitě dělat práci stylem, že zametáš hovínka po drbanech, jako běsný jen sepisuješ případy co se staly a zajímá tě jen procento objasněnosti, když to přeženu, snad mi ale rozumíš. Děláš tupě jen to, co živí nadřízené. Pro lidi nemáš žádný přínos. Oni nevědí co a jak, nechápou v čem mohou pomoct, jaký to má smysl. Když jim toto budeš chtít vysvětlit, aby ti skutečně pomáhali, budeš muset vysvětlovat i systém a využití sběru informací. A nejen toto.
Takže nejhorší polda ti říká, že tvoje pojetí práce policie je přesně to, co chtějí nadřízení - svoje odměny za čárky.
Franta Ringo Čech řekl ve svém slavném videu, že žádný parazit nesežere svého hostitele, ale tihle asi ano. Nakonec zůstane místo práce schopného těla z policie jen klubko parazitů, kteří se začnou žrát mezi sebou, protože někdo na tu ulici bude muset.
Nemluv tu o CP, protože po druhé otázce neodpovíš o co tam jde. Bavme se jen o tom, jak se dělá policejní práce a ne politika přes čárečky aneb to, co tu bylo od roku 1948 a je tu dosud.

Mimo to můžeš nám tady říct, jak by jsi to udělal s tisíci bývalých poldů, kteří bez mrknutí oka přešli na druhou stranu barikády a nejenže styl práce policie znají, ale ještě znalosti o něm šíří podsvětím?
Tlustou čáru dáváš přesně tam, kde dneska ke škodě vás řadových, díky parazitům z vedení s rudýma knížkama v kapsách, leží.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 10:11:16 15. 03. 2011
default.png
Nač ta histerie v tomto případě, tady nebyly probírány žádné konkrétní údaje, skutečnosti a o čem jsme se zde bavili které by byly předmětem služebního tajemství i na názvy evidencí a oprávněnost jejich vedení v rámci zákona na to má veřejnost právo. Nebuďme bláhoví, že špičkoví drbani nemají přehled o evidencích a způsobu činosti dnešní policie, jednak mají své koně i mezi policisty(né řadovými pořadkáři) a jednak jsou to činosti, které jsou všeobecně známy. O chvástajíích se kolezích po pěti pivech v hospodě, nemluvě. Problém je, jak to napsal Lukáš, že samotní policisté neumí s těmito evidencemi pracovat a nakládat. Drban nemá šanci se k evidencím dostat, pouze si může opatřit výstupy a to díky zase jenom černé ovci mezi námi.

Je pravdou, že zejména starší policisté, žijí v utkvělé představě, že výhradně vše co se dělo deset, dvacet či třicet let zpět u sboru je geniální a neměnné. Není tomu tak, policie by měla jít trochu s dobou, pominuli stav společnosti, jsou tu zákony a demkratické zřízení, tudíž je nutné respektovat veškerá práva jak slušných občanů i tak kriminálních živlů(o tom, že tito mají v demokracii podsttaně více práv a zneužívají je, není pochyb).Zákony většinou vajdřují normy, které chce většina společnosti a tyto je nutno respektovat.

Nejsem pro aby si policie sypala popel na hlavu za každou cenu, problém je, že si sype popel na hlavu tam kde si to přejí politici nebo účelovost, nikoliv veřejnost(slušní občané).

Policisté jsou z masa a kostí, s chybami, přednostmi atd. Není třeba před veřejností vystupovat jako bozi, kdy ve vlastním chlívě máme ..... .

O polemice na tomto veřejném fóru jsem už taky několikrát napsal, kdy sám mám pochyby o jeho existenci a oprávněnosti(s přibývajícím časem se z podobných důvodů jaké vyjmenoval Lukáš, přikláním k jeho existenci) i když někdy je to tady hodně nešťastné jak názory třeba Denvera, či názory někdy někoho z nás i včetně mých, avšak jsou to pouze názory. Je nutné rozlišovat co je názor(byť špatný) a co je v rozporu se služebním zákonem.

K osobě Denvera, bych jenom uvedl, že určitě zastupuje poměrné procento názorů občanů, není třeba se uchylovat k nadávkám atd. pokud nechci s ním diskutovat nediskutuju, pokud mám argumenty i třeba které nechce slyšet tak je sdělím. Každý si dělá obrázek o komkoliv sám a každý má ho naštěstí jiný. Doba kdy jsme měli pionýrské šátky a museli mít názor stejný je pryč.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 09:59:17 15. 03. 2011
default.png
LUKAS-HEINZ2 [2011-03-15 00:04:27]:
Aby bylo dobře pochopeno, můj příspěvek se netýkal článku samotného, ale postupně se rozvíjející diskuze pod ním.

A se zbytkem... prostě je pár věcí na kterých se neshodneme, nic víc.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NONAME 09:23:49 15. 03. 2011
default.png
Na akademii to beru, ale na veřejném, komukoli volně přístupném fóru se mi tento způsob komunikace zdá poněkud nešťastný a podle mého názoru to už teď podstatně ztížilo některým kolegům jejich práci. Žádná firma také takto nezveřejňuje a nenabízí konkurenci vlasní know-how. Proto apeluji na zdravý rozum kolegy Hainze a odstranění celé diskuze pod článkem. Myslím, že by nebyl problém na webfóru v OV založit k tomuto tématu samostatné vlákno.
Když to hodně přeženu - to je jako kdyby vývojáři z MS v čele s Billem G. založili na warezfóru diskuzní vlákno o kritických chybách WIN7, ve kterém by pravidelně zveřejňovali zdrojové kódy systému:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 01:15:18 15. 03. 2011
Andras.jpg
* informační systémy, nikoliv problémy, omlouvám se.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio