Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Využití policejních evidencí
ilustrační
Foto: RC

V posledních letech došlo v policejním sboru ke značnému úbytku starších déle sloužících policistů. Spolu s nimi odešly i jejich zkušenosti, které lze získat jen dlouholetou praxí. To se negativně projevilo i v oblasti využívání policejních evidencí. Mladší policisté často neumí s těmito evidencemi pracovat, nebo využívají jen jejich velmi malou část.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 14. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 18:41:41 13. 03. 2011
martoo.jpg
Když jsem si přečetl tento článek, v jedné chvíli mi zaplesalo srdce, že práci s policejními evidencemi někdo taky vypíchl jako důležitý a přitom tak krásně dostupný, zdroj informací. Na druhou stranu jsem se jen pousmál nad tvrzením, že "mladí policisté s evidencemi neumí pracovat, nevědí, na co jsou KO" a podobně.

Při práci na OOP či MOP je strašně těžké utrhnout si volný čas a provádět kvalitní šetření ke spisům TČ, zjišťovat potřebné informace a sbírat co nejvíce poznatků vedoucí k osobě pachatele. Člověk je omezen km, některými staršími kolegy, které toto již pár let nezajímá, tlakem ze strany VO na ukončení TČ do jednoho měsíce nebo již několikrát propírané nahánění zkrácenek, návalu dalších TČ, nesmyslnými DBA, naštvanými lidmi, kteří se doslova stali oběťmi "čárkového systému" - rezavý špendlík v lékárničce, nemají pak sebemenší chuť policii pomáhat aj. Dál ani nemá cenu situaci rozepisovat, každý to jistě zná. Zkrátka prostor pro shánění perfektních důkazních prostředků, a z nich dále vyhodnocených důkazů, je minimální. Sice mi bylo řečeno staršími kolegy, že toto je hlavně práce SKPV, ale nedbám na ně a nechce se mi nic takového poslouchat.

Jeden z úžasných zdrojů informací jsou právě evidence, se kterými se dá udělat velký kus práce. Leckdy stačí jen dobře poskládané střípky, které se v komplexních dotazech změní v poznatek s cenou zlata. Přitom jeho získání je někdy jen pár šikovných zaškrtnutí, hvězdiček či otazníků. Jen díky evidencím a využitím informací získaných šetřením, mám téměř ke všem přiděleným TČ nějaký ten poznatek, několik poznatků nebo hromadu poznatků, na kterých se dá stavět. A nosí ovoce:o)

Naopak musím silně oponovat, že mladí policisté s evidencemi neumí pracovat a bezhlavě vypisují KO.

O tom, že dost starších kolegů do KO napíše kdejakého hejhulu, jen aby jich na konci šichty měli deset, se zde rozepisovat nebudu. Naopak dost mladých policistů vypisuje do KO dost cenných informací. Kontrolované osoby pak na místě vytěží a vkladají zjištěné informace, včetně ostatních přítomných osob, vozidel, obsahu zavazadlového prostoru atd..

Několikrát jsem se setkal s tím, že mladí policisté dokázali zjistit hromady informací z evidencí a nebáli se jednotlivých variant. Leckdy starší kolegové chodili za mladšími a chtěli poradit.

Zkrátka nění všechno jen černé a bílé. Možná by se leckterý zkušenější policista divil, kolik toho i mladý policista dokáže. Všechno není jen o zkušenostech ale i o píli a sebevzdělávání.

Sám mám odslouženo 2 roky, krátce před 4. TT a jakékoliv narážky na mladé kolegy mě sice dost motivují, ale taky se mi vybaví ty řady starších kolegů, kteří, do často propíraného vzorce - mladý a starý kus, jaksi nezapadají.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio