Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Využití policejních evidencí
ilustrační
Foto: RC

V posledních letech došlo v policejním sboru ke značnému úbytku starších déle sloužících policistů. Spolu s nimi odešly i jejich zkušenosti, které lze získat jen dlouholetou praxí. To se negativně projevilo i v oblasti využívání policejních evidencí. Mladší policisté často neumí s těmito evidencemi pracovat, nebo využívají jen jejich velmi malou část.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 14. 03. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JUNIS 16:24:31 14. 03. 2011
Junis.jpg
HAMMER [2011-03-14 15:57:40]: Jooo, taky jsem měl podobného. Pro neschopnost byl povýšen :-) Naučil mě ale v krátké době jednu věc - vypínat si po noční telefon :-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 15:57:40 14. 03. 2011
default.png
X1-RAY [2011-03-14 14:03:25]: Klid, civil tomu stejně absolutně nerozumí.
Jinak ještě jsem si vzpomněl, jak jsem to řešil v případě kontroly hospod. Tam jsem napsal na KO všecky KZO, pak důvěrníky a obsluhu - takže i když se přes moje upozornění mohlo stát (ale nikdy nestalo), že drban přece jen vyšel na lup, měl jsem dost spolehlivých lidí, kteří mi řekli kdo kdy a s kým odšel, kdo kdy a s kým přišel... O čem se bavili. Tohle nebylo zbytečné zahlcování systému dle mého, i když info z těch KO byly z hlediska nějakého nápadu aktuální tak týden max, pokud teda nebyla vytěžitelnost o společnících osoby, což je samozřejmě dobré trvale.
Jak psal Martoo, na venkově je služba četníka službou četníka se vším všudy, ne bezduchá pochůzka sto metrů sem a sto zpátky na hlídkové po jednom sídlišti, kde nikoho neznáš. Atraktivní zajímavá práce... pokud nemáte za vedoucího takovou kurvu chlapa (teda atrapa chlapa připomínající spíše čerstvou zdechlinu) jako jsem měl já. :D A bohužel nejen já.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JUNIS 14:50:42 14. 03. 2011
Junis.jpg
X1-RAY [2011-03-14 14:03:25]: To máš sice pravdu, ale upřímně - je na internetu nějaké obdobné neveřejné fórum věnované této problematice?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 14:03:25 14. 03. 2011
default.png
Obecně... nepřijde mi příliš šťastné řešit tuto problematiku na veřejném serveru...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JUNIS 10:56:46 14. 03. 2011
Junis.jpg
Pro úplnost jen dodám, že má odslouženo min. 7 let.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JUNIS 10:49:50 14. 03. 2011
Junis.jpg
Nedávno se mi stala taková příhoda, kdy jedna nejmenovaná kolegyně, dříve služebně zařazená na DI (takže by to měla chápat a umět), vypsala KO na zájmové osoby tím stylem, že nejdřív bylo samostatně vozidlo, pak jedna osoba, druhá, třetí a čtvrtá, bez jakékoliv poznámky, že tyto osoby byly spolu v uvedeném vozidle, co se našlo v kufru (pákovky, kus trubky a nůž nejsou bezvýznamné věci), chyby ve jménech a datech jsem ani nepočítal.

A ještě to prezentovala jako vrchol své práce. Nejsem dokonalý, to ani náhodou, taky občas něco zdupu, ale z tohohle jsem stříkal...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 09:11:44 14. 03. 2011
default.png
MARTOO [2011-03-14 07:55:48]: Mohu to naprosto potvrdit, naprosto stejně to vnímám i já. U nás největším problémem je ta generace okolo 5 let plus mínus, finančně i služebním zařazením nadhodnocena, zjevně v poslední době využivající situace a stavicí se na zadní(né vždy a všichni).

LUKAS-HEINZ2: Naprostý souhlas. Dnešní možnosti všech vzájemně propojených evidencí a propojení KSU s ETŘ jsou naprosto fantastické věci, někdy se dají dohledat takové souvislosti, že policista nemusí ani čumák vystrčit ven a má podezřelého.
Zásadní věc aby to fungovalo, je samotné vykrmování včetně třeba KO a KSU.
To však má taky rub a líc.Pokud někteří policisté zejména mladší(né všichni) vykrmují třeba KO stylem, 50 letý obchodní zástupce s dvěma tituly, či 70 letý důchodce,(aby měli splněno a mají obavy zkontrolovat závadovou osobu), je to absolutně špatně(někdy slyším i takové odpovědi, proč bych závadovou osobu psal na KO, když ji nepravidelně na některém místě potkávám ve 02,00 hodiny ráno).
Domnívám se a to v tom druhém případě, že zavádění těchto nezájmových osob do systému evidencí je i na hraně se zákonem. Podle mne je i trochu nad rámec evidence KO ze silniční kontroly bez poznatku k čemukoliv aniž by se třeba dopustila osoba přestupku či měla tr.minulost.Ale to je věc nadřízených.

Občané někdy oprávněně vnímají policii, jako slídily či obtěžující hmyz tu slušnou část, kdy lumpové se smějou všem do očí. Já sám jako policista nemám dobrý pocit z toho, co je evidováno kolikrát nad rámec, žel nemám ani dobrý pocit, díky současnému kádrovému stavu a to ve všech součástech policie, jak při zavádění dat do evidencí, tak jako přístup k datům a jejich využití(či zneužití). Nevinná informace v rukách vola či Blažkové právě v případě nic netušícího slušného občana, může mít při výstupu mimo policii nedozírné následky.
Samozřejmě, že jsem u základu. K policii musí být výběrová řízení a v prvních letech se policista musí vzdělávat a vzdělávat v policejních dovednostech a vše konfrontovat s praxí a zkušenostmi "starších". Za vzdělávání nepovažuji studium při zaměstnání sociálních filiálek pokud se to tak dá nazvat vysokých škol. Dnes někdy se zjišťuje, že právě policista s praxí pět let, vlastně co se týče samotné policejní práce skoro nic neumí. To bych přehnal, zná velice dobře pasáže služebního zákona a to zejména nárokovou část.(né všichni a né vždy).
Jinak s příspěvky většinou naprostý souhlas.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 07:55:48 14. 03. 2011
martoo.jpg
LUKAS-HEINZ2 [2011-03-14 01:58:37]:

Lukáši ty sloužíš v Praze, kde jsou vesměs rozdělené TT a od toho se odvíjejí činnosti. Z toho se pak stane, mladí, kteří jsou převážně v nižších TT (3. a 4.), dělají tak jednolitou práci - např. hlídkovou činnost, že zájem a kreativita strašně upadá. Přiznám se, že bych asi nedopadl jinak.

Vem si ale, že stačí "přelézt kopec" a máš absolutně jiné policejní zvyklosti, všichni dělají všechno a nehledí se na TT. To se pak stane, že i 3. TT, to nejsem žádná světlá výjimka, se dostane k činnostem jako je nápadová hlídka, DS, spisy TČ atd. To v praze vykonávají 5. a 6. TT, že? To se pak vytáří úplně jiná kultura, podstatně větší tlak na mladého policistu a tím pádem se služebně vyvíjí úplně jinak. A přiznejme si, v Praze by se k tomu buďto nikdy nedostal a nebo v hodně omezené míře.

Zde vidím zásadní rozdíl v atraktivitě práce a od toho se odvíjí i elán a nápaditost, která s sebou nese i požadavek o co největší využití všech možných zdrojů, včetně uvedených evidencí, KO, SPPO atd.

Někdy si zkus vzít "pod křídlo" vytipovaného jedince, který za to stojí a má na to, věnuj se mu a uvidíš, že práci začne brát úplně jinak, a ocení, když se dostane k podstatně zajímavějším činnostem. Co by se učil několik let, se naučí za pár měsíců. Neříkej mi, když by jsi dále viděl takovýho policistu, že by jsi sám z něj neměl radost.

Pro mě je hotový policista po 8 letech služby, starý kus po 15-ti a více letech. Nejvíce problémů jsem si právě užil s těmi, na které jsi poukázal - někteří policisté pár odslouženými lety. On dostane 5. TT, cítí se na stejné úrovni se starými kusy, kteří mají i 20 odsloužených let, a podle toho se chová. Frňák nahoru má za následek to, že začne stagnovat a flákat kde co může. To jsou pak rady - na to se vykašli, tohle nikoho nezajímá, na to se nepřijde.


HAMMER [2011-03-14 06:02:33]:
Nám lustrace kontrolují téměř pravidelně každé 3 měsíce. Problémům se dá vyhnout, pokud zapisují, tak jak sami chtějí. Do důvodu píšu KO, KV - pak osoby a vozidla přepíšu do kontroly nebo do důvodu nakopíruju Č.j. a zájmová osoba je vedena ve spisu. Pokud osobu smažu, rovnou si o tom napíšu ÚZ, který ve spisu zůstane. Pro sichr, abych při problému věděl. Navíc pokud mám v důvodu Č.j., nezažil jsem sebemenší problém. Běžně si tak vyjedu informace o zájmové osobě do nejmenších detailů. Dělám to takhle běžně a nepsal jsem jediné vyjádření.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:02:33 14. 03. 2011
default.png
Přispěju aspoň takto k pomoci mladým co s evidencemi mohou vyrábět. Především strach z postihu z neoprávněné lustrace je zcel bezpředmětný. Vy totiž zadáte do políčka důvodu lustrace svoje zdůvodnění a na jeho kvalitě a úplnosti pak závisí případné zdůvodnění IMV co jste tam lezli. Čili když si tam napíšu nic neříkající blbost, po dvou letech si ani zaboha nevybavím co jsem to tehdy chtěl dělat. Vy tam prostě napište rovnou vyjádření pro inspekci.
Lukáš zmiňuje příklad, kdy zjistil totožnost spolupašíků na základě jejich přezdívek. Já uvedu teď k čemu jsou evidence v běžné práci poldy. Ať chcete nebo ne, ve své práci jste pro všeho schopného drbana lovnou zvěří. On o vás ví dopředu, jste jasní kdo jste, ale vy nevíte o lidech kolem sebe nic. Zastavujete auta a v podstatě netušíte, odkud na vás začnou střílet.
Díky evidencím, které při šetření každého svého případu projedete, si uděláte představu jen podle vytěžení SOV nebo KO s kým který hošík peče, jaké používají vozidlo. V hlavě vám chtě nechtě uvíznou jména, držky z fotek, přezdívky, auta... A věřte tomu, že v praxi jedete takhle hlídkovou rychlostí 20 km/h nebo ještě míň svých dvacet kilometrů na šichtu aby si mohli ti nad váma rozdávat odměny a najednou zjiš´tujete, že vidíte auta, která odpovídají lustracím někde stát před nějakou putikou, nedá vám to, vlezete dovnitř, komplet to tam proberete, osobně se s těmi ksichy seznámíte, sdělíte jim že dneska v noci už si je pohlídáte.... Policejní práce je v drtivé většině případů o chytrosti, schpnosti nalézat další a další cestičky vedoucí k drbanovi. Evidence, to je prostě bomba. Drban nikdy nepochopí, jak můžete vědět tolik věcí, vhodně vypuštěné info při výslechu jednoho z nich způsobí v partě takových těžké boje kdo vynáší... Maník mi nic neřekne, ale já jemu ano. Myslí si, jak vyhrál. Přijde zpátky mezi svoje a to, co "vyhrál" tam zaseje! A už práší jeden na druhého. Ne ne, vyhrál jsem já ale vy to ještě netušíte. :D
Lukáši s tím lustrováním: slyším to dost často od laiků, kteří mi popisují jak je hlídky mladých kontrolovaly. Zvednout vysílačku ani náhodou, aby se přesvědčili když už nic co je to za řidiče, co jako má v EKŘ, vytěžení SOVky už vůbec...
Paní řidičko, máte dva tisíce? Ne? Tak za pět set. Dopravka tady u nás takto postupuje v případě nepřipoutání matky s děckem v autě. Z oprávněné pokuty si udělají loupežnický nájezd. Prostě co má na hotovosti, to jí seberou, bez toho aby zvedli trubku a zeptali, co řidička má v záznamu.... Čárka je hotová, vedoucí spokojen a oni mladí úslužní blbečci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 01:58:37 14. 03. 2011
Lukas Heinz.jpg
To Martoo

Napsal jsem až na vyjímky. Zřejmě si jedna z vyjímek. Nejde o to, že by někdo nevěděl co je ko. Jsou ale mnozí, jak říkáš, kteří bezhlavě vypisují tyhle formuláře na každého běžného obbčane se kterým se setkají. Bohužel spousta a spousta kolegů neumí zpětně vložené údaje využít. Z drtivé většiny jde o mladší policisty. Moje zkušenosti o tom alespoň svědčí. Ono mezi námi, těch starších s praxí nad deset let je u Policie ČR jako šafránu. Pak už zaleží na tom koho považuješ za staršího policistu. Běžně zažívám situace, kdy policisté s tříletou praxí označují ty ještě mladší za zelenáče a sebe za těžké mazáky. Svědčí to o tragickém nedostatku zkušených lidí uvnitř policie.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio