Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Sprejové svítilny
Tornádo u obecní policie
Foto: Pavel Černý

Nejen příslušníci Městské policie Praha již po delší dobu s úspěchem využívají zcela nové vybavení, které umožňuje provádět noční zákroky mnohem bezpečněji a efektivněji. Tento „služební hit“, nazvaný TORNÁDO, se už v současnosti plošně zavádí i u celní správy, další součásti oficiálních ozbrojených složek nyní tuto novinku testují či přímo uvažují o jejím zakoupení. O co se vlastně jedná?

Autor: redakce
Publikováno: 18. 09. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu JAKUBA 09:57:42 09. 12. 2014
default.png
ANDRAS [2011-09-19 16:58:41]:

já mám také dobré zkušenosti se značkou Tornado http://www.army-store.net/obranne-spreje/ , má je x známých a nikdo se mi nestěžoval...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KIRKIS 18:53:39 23. 11. 2014
default.png
JN [2011-10-17 20:50:43]: niesom sice váš kolega ani niesom policajt ale niekolko krat ma prepadli vždy si nosim inú značku spreju Tornado neni zlí kaser ale pomohli my sprej vasr s obsahom látky dibenzo oxazepin napadol ma dost pod napitý rom po zasahu spreju išiel k zemi ako kabela

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 13:49:56 18. 10. 2011
Andras.jpg
Já kasr ve službě zatím použil jen jednou. Jednalo se o fasovanou tekutou střelu, s názvem defend, přesněji si nevzpomenu. Tento kasr jsem použil na vzdálenost tří metrů proti 198 cm. vysokému pořízkovitému hromotlukovi, který byl silně opilý a kladl odpor při zadržení. Efekt byl okamžitý. Pachatel okamžitě po zásahu paprskem kasru obě ruce přiložil na obličej, a to udělal to nejhorší co mohl. My jsme potom bez problému použili pouze nenásilně hmaty chvaty pouta a byl náš. O další odpor se již dále nepokoušel. Po předvedení na MOP si cca 30 minut oplachoval studenou vodou obličej, dá se řící že bez efektu. Pokud měl oči zavřené, žádné pálení či bolest po 30 min. oplachování necítil, proto byla zavolána i proti jeho vůli RZS, která mu oči odborně opláchla. Oči a bezprostřední okolí okolo nich měl zarudlé ještě druhý den, ovšem dále bez jakýchkoliv následků. Toť zatím má jediná zkušenost s použitím tekutých střel.

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JN 20:50:43 17. 10. 2011
default.png
Souhlasím, že slzák na každého funguje jinak, ale já si ho nemohu vynachválit. Opravdu jde o to, zkusit ho na sobě a potom každý mluví jinak. Takové ty řeči, že TORNÁDA od ESP jsou špatný, že zlatý TW 1000, to je opravdu bez komentáře. Než tohle někdo napíše, ať si prvně zjistí okolnosti. TW 1000 jsou pro civilní trh a jsou hořlavé. RSG-5 jsou nehořlavé a mají zaručenou funkčnost od -20 až do +50°C. RSG-5 má atest pro německou policii. Kouzlo je v tom, že firma ESP kupuje právě náplň RSG-5 od firmy Hoernecke.

http://www.tw1000.com/index.cgi?sid=240805824336&action=frontpage::load_plain&temp...

http://www.abwehr.de/
http://www.euro-security.info/euro-security.info/cs/peprove-spreje-a-sprejove-svitilny/11-...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 00:20:55 12. 10. 2011
Lukas Heinz.jpg
Před asi pěti lety jsem použil pepřák na pachatele který mně napadl. Efekt okamžitý. Zvracel tak dlouho až už z něj šla jen voda. Oplachoval sem jej vodou asi půl hodiny, ale v sanitce bulili zdravotní bratři i kolegové. No a já taky. pachatel byl pod vlivem alkoholu.

Na druhou stranu jsem viděl záběry kdy člověk dostal několik dávek z velké lahve pepřáku a stál na nohou.

Stejně tak jsem viděl dokument z americké věznice, kde musí neustále zvyšovat obsah učinné látky OC, protože si prostě vězni zvykají. Bitky mezi vězni tam jsou na pořádku tak jednou týdně a pokaždé dostanou sprchu směsí vody a a pepřáku. Učinná látka je někde na 15%, což je asi o 5% víc než obsahují pepřové spreje.

Co je jistota vždycky je, že po zásahu do oči neni nikdo ze zasažených schopen používat zrak a toho je třeba využít. motorické schopnosti zasaženého člověka zůstávají často zachovány, ale vždy nevidí vůbec nebo velice špatně.

Civilista toho může využít pro uspěšný útěk od útočníka a policista k jeho konečné pacifikaci.

Žádný normální prodejce pepřových sprejů nezaručí, že zasažená osoba sebou placne na zem a začne volat maminku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 21:38:34 11. 10. 2011
default.png
Použil jsem tornádo jako DP ale s moc nevalným výsledkem. Nechci říct že je to nekvalitní slzotvorný sprej, ale souhlasím s názorem že pepřáky obecně fungují jenom na "někoho". Tenkrát si stěžovali všichni kolegové okolo co jsem při použití zasáhl taky kromě pachatele. Toho jsem vystříkal tornádem 2x ale nebylo to na něm vůbec znát. Myslím že ani nevyžadoval ošetření v CPZtce. Ale samozřejmě lepší než nic. Na někoho ale nulový efekt (psychika, trénovanost, práh bolestivosti, adrenalin atd.)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JN 21:27:35 11. 10. 2011
default.png
Myslím si, že TORNÁDA nemají chybu. Jestli někdo nafasoval u MP nějaký pajc nebo nějaké použité, to už je věc jiná a tam ať každý hledá problém a vše se dá zjistit. Každé TORNÁDO exspiraci má a opravdu funguje. Kdo nevěří, ať ho na sobě vyzkouší a změní názor. Sám osobně poskytnu klidně vzorek zdarma. Jestli by mělo být TORNÁDO bráno za shit, tak by mě moc zajímalo z jakého pohledu. Samozřejmě, že UV složku obsahuje.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 16:58:41 19. 09. 2011
Andras.jpg
FS2 [2011-09-19 13:25:49]:

Pravdu díš, neméně kvalitní a účinné pepřáky vyrábí i firma Sabre ( http://www.detex.cz/sabre-red-peprove-spreje/ ). Já osobně používám léta spreje od firmy intergas. ( http://www.intergas.cz/index.php?p=50 ) a otestováno přímo ve výkonu proti 190 cm ožralé hroudě svalů s úspěchem:-)


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FS2 13:25:49 19. 09. 2011
default.png
THOR [2011-09-19 12:55:26]:
No, myslím, že svítilna je prostě k tomu, aby si s ní člověk posvítil, jedno kde, tma, jako tma, ne? A když po 14 dnech od nafasování nedosvítí ani metr před člověka a k tomu na spreji není datum exspirace, tak já téhle "novince" ve výzbroji MP netleskám.

Chápu, že si někdo chce přivydělat k platu, ale když už něco lifrují k MP, tak by to mohlo být alespoň v kvalitě výzbroje, kterou to nahrazuje.

O tom, že když se člověku nastříká do obličeje pepřák, tak mu není hej, to je pravda, ale to není vynález ESP :-D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu THOR 12:55:26 19. 09. 2011
default.png
Tak my jsme na jednotce nafasovali všichni tyto nové pepřáky a zatím si nikdo sestěžoval. Když se to zkoušelo na jednom kolegovi, tak se z toho sbíral docela dlouho :-)No a ta svítilna určitě není určena k prohledávání objektu, je to spíš taková nouzovka.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio