Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pražští policisté se bouří (REDAKCE)

Pražští policisté se bouří
Prazdné nádrže i pokladny děsí policejní sbor.
Foto: internet

Je to již měsíc od doby, kdy pražští policisté projevili svoji nespokojenost,  a to když policejní prezident Petr Lessy, nepřímo vyzval pražského policejního ředitele Martina Vondráška k rezignaci. Nyní mají pražští policisté další důvod k nespokojenosti. Někteří si musí dobrovolně-nedobrovolně říci o snížení platu

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 01. 05. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 06:23:58 02. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-01 14:40:29]: No a když vidíš to řešení pro boční vstupy tak, že aby mohli být na svých TT museli by mít roky i vzdělání (já bych raději viděl praxi v přímém výkonu na ulici) tak co? Dva odstavce předtím píšeš, co se stane když těmhle na něco sáhneš: seberou rentu, odchodné a ádié. No a kdyby jsi to udělal jak chceš, to by se nesebrali?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu AKIRA 00:03:20 02. 05. 2012
default.png
Nevim, který idiot vymýšlí tyhle zvěrstva, ten by měl být poslaný do teplaků, včetně těch debilů co to schválili. Tohle je regulérní cesta do pekel a privatizace policie. U toho snižováni TT bych se nasmál, kdyby panu PP a krajskym snižili třídu, taky když je to tak dobrý nápad jak ušetřit. Kordinatoři stejně taky houby delaji, ti by mohli jít rovnou do 4 TT. Mno a když to tak bude hezky fungovat, tak hlidkaře dáme do 1 TT pak do 0 TT a celou tu naši firmu můžeme zavřít.

Ostatně to se stalo v Břeclavi. V začátku podobným způsobem snižovali třídy, pak stavy na OOP následně, když už tam bylo málo lidí, tak OOP sloučili. Starostům nějaký koordinátor slibil, když se u nich zruší oddělení, že tam budou hlídky dojíždět a jíné kecy. Ve výsledku se stalo to, koordinátorům řekli: jste nadbyteční koho chcete koordinovat, když jste si svoje oddělení zrušili(čuměli jak idioti) . Starostům zústaly pouze oči pro pláč a obyčení lidé škoda mluvit.

PS: Martoo služební zákon je v rukou našich nadřízených jenom cár papíru, co není ani vhodný na utření zadku, bo je tvrdý a katalog činností, to je v rukou našich zakonodarců to samé (viz co provedli učitelkám ve školkách a školách)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 14:40:29 01. 05. 2012
martoo.jpg
EDAKEMLINK [2012-05-01 10:05:13]:
Nenazval bych to hádáním.

Spíše se bavíme to tam, zda přecházení některých policistů z 6.TT do 5.TT v některých případech není na místě. Pokud některý policista nevykonává práci 6.TT, nevidím, proč by v ní měl být. Pak už není otázka dobrovolnosti na místě.

HONZAD [2012-05-01 14:02:42]:
Mě je pan Ondráček sympatický, ale tohle trochu vnímám jako plácnutí do vody. Ano, to co tvrdí, je pravda a mělo by se s tím něco dělat. Jenže jsou zde pak další okolnosti, které je třeba zohlednit.

Vezmeme to třeba na příkladu pracovníka OKTE v 8.TT s hodností kpt. a naslouženými 20-ti lety. Dotyčné místo se třeba zcivilní, on odejde ze služebního poměru, dostane odchodné, výsluhu, a nastoupí za civilní plat na to samé místo. Neušetří se nic a naopak se tato změna prodraží.

Je to vlastně začarovaný kruh. Pokud takové místo zcivilníš, toto zcivilnění se ti prodraží, zůstane ti na tom samém místě ten samý člověk a k platu bude mít navíc odchodné i rentu, nebo ti dotyčný člověk odejde a úplně přijdeš o tohoto odborníka a opět mu vyplatíš mu odchodné i rentu. Pokud by ti odešel, nemáš šanci sehnat za něj adekvátní náhradu, protože ji z platu civilního zaměstnance prostě nezaplatíš.

Pokud se rozhodneš k jinému kroku a to například k úpravě či úplnému zrušení výsluhového nároku, dotyčný ti uteče sám od sebe před tímto krokem, protože by přišel o peníze. Opět přijdeš o odborníka a navíc opět zaplatíš za jeho odchodné a rentu. Jsi opět v tom samém kruhu.

Já prostě vidím východisko jediné a to sáhnout boční vstupy, tj. pokud chceš zůstat na své TT., musíš splňovat jak vzdělání, tak odsloužené roky. Něco z toho nemáš, půjdeš do nižší TT, na kterou máš jak vzdělání i odsloužené léta. Jedná se o jednoduché a nejlevnější řešení. To by se ušetřilo peněz.

Nic jiného, aby se člověk nedostal do výše uvedeného začarovaného kruhu, mě nenapadá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 14:02:42 01. 05. 2012
honzad..jpg
zajimava analyza, clanek nejen k tomuto tematu:

http://www.ceskapozice.cz/domov/pravo-bezpecnost/kde-vsichni-ti-policiste-jsou


Autor textu: Zdeněk Ondráček, bývalý vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR. Vedl mimo jiné vyšetřování kauzy Opencard či záležitosti týkající se prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu EDAKEMLINK 10:05:13 01. 05. 2012
default.png
Je hezký jak se tady hádáte-nehádáte o tom, kdo co má mít. Já si myslel, že asi nejdůležitěší je to jak se to s tou dobrovolností, se kterou jdou poldi do nižších tříd. Zbytek není starost řadových poldů, a protože jsme Češi, kteří spolu neumí držet, tak podepíší všichni a nečekejte žádné pozitivní změny. Po krátké době, tak jako u nás, dojde pár kolegům, že jim plat nevychází na hypotéku nebo se jim nevyplácí dojíždět a odejdou do civilu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu REPKIN 08:34:31 01. 05. 2012
default.png
Při vší úctě, u nás jsou šestkaři bez směnosti a neznámý objasňujou. Myslím si, že je to trošku i o lidech.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 15:16:06 30. 04. 2012
martoo.jpg
DYINGCZ [2012-04-30 14:13:16]:
V podstatě jsme se shodli na tom, že zpracovatel pouze neznámců TČ by neměl mít 6.TT. Na to jsem celou dobu narážel a to je pro mě trnem v oku.

V Praze a některých větších městech ještě pořád institut "univerzálních odkladačů" existuje. Převádění 6.TT do 5.TT, dle mých informací, se především týkalo a týká těch, kteří právě univerzální odkladači byli či stále jsou. Kdo nedělá známce (zda má k tomu neznámce nebo ne, je celkem jedno), nemá mít nárok na 6.TT. To je můj názor.

Co se týče TT. tak víceméně obecně jsou činnosti policistů na I. a II. typu rozděleny takto:
3. TT - hlídková činnost
4. TT - nápad TČ (pouze OMČ, náčrtek), zpracování Č.j., spisy PŘ
5. TT - DS, ZDS, nápad TČ, zpracování spisů NP TČ, dílčí úkony v ZPŘ (Sdělení podezření, Protokol o výslechu podezřelého)
6. TT - Spisy ZPŘ

Ta objasněnost není úplně dobré vodítko k porovnání. Z objasněnosti, jak píšeš, by se měly vyloučit právě ty "lahůdky", které ji šperkují, a naopak zohlednit velikost služebního obvodu, riziková místa služebního obvodu (nákupní zóny, diskotéky atd.), počet v něm žijících obyvatel (ne jen přihlášených z trvalému bydlišti), počet sloužících policistů na útvaru, druhy a množství nejčastěji páchané trestné činnosti atd.

Věř mi, že výše příjmu v jednotlivých regionech je taky zavádějící. Praha a Středočeský kraj jsou na tom téměř stejně. To můžu z vlastní zkušenosti porovnat. Ostatní kraje neznám, v jiných jsem nepracoval, ani nežil, takže nemůžu hodnotit.

O penězích ohledně TT. vůbec nebyla řeč. Pokud bych to měl srovnávat finančně, tak u nás by si většina 6.TT, kdyby šla do 5.TT, finančně pomohla. A že to taky tak dost 6.TT udělalo. Jde mi jen o to, že by vykonávané činnosti měly korespondovat s konrkétní TT.

Pokud se tedy podíváme na výše TT. po finančí stránce, je to hodně zavádějící. Protože například policista na OOP v 5. TT (směnnost, plný rizikový příplatek) může mít vyšší čistý plat než například pracovník KŘ OKTE SKPV v 8.TT (bez směnnosti, částečný rizikový příplatek).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DYINGCZ 14:13:16 30. 04. 2012
DyingCZ.jpg
MARTOO [2012-04-30 13:18:03]: Potažmo i pro CATANIHO:
Tak jsem se asi seknul, já mám docela bordel v tom, kdo je ZDS DS tedy v tom označení:) Řeknu to jinak, jde mi o kluky, kteří mají odpovědnost za nabírání nápadu, nikoli o ty, kteří mají mít dozor nad hlídkama. Výklad zákona, co se v které třídě má dělat, je velmi různorodý, už jen protože, v příloze zákona je toto vyvětleno velmi zhovadile (v podstatě si to každej může vysvětlovat po svém) a v tom je ten problém, že se kolegové v nižších TT nutěj do práce jenž přísluší vyšší TT, v případě opačném to snad není problém, proč by nemoh pol. v 6TT udělat i neznámce (neříkám jen neznámce, to vážně nemusí mít 6TT). K další tvé narážce, že třeba potom neodpovídá objasněnost atd., tak za můj útvar můžu říct, že s objasněností jsme na tom lépe jak kdejaké mimoměstské OOP (samozřejmě sou to jen čísla a ty se i upravujou, to víme všichni, ale i tak jsme na tom dobře). Jinak v místě trv. bydliště sloužím v podstatě doteď, ale teď už naštěstí nebydlim v místě trv. b., takže vím , co to obnáší (někdy to pomůže a jindy uškodí, to máš recht).
Co se týče otázky výhod Prahy, tak jsem oponoval nejen dojížděním, ale i tím, že v Praze jsou celkově vyšší platy, tudíž aby dotáhli i nějaký pražáky, tak musej aspoň trochu přihodit.
Já rozhodně nechci dělat zlo mezi námi, to bych musel bejt blázen, abych šel proti kolegům z jiných krajů.
Řeknu to asi takhle, stav u PČR by měl být takový, že i na tom nejzapadlejším oddělení by neměl polda živořit, pokud by to tak bylo a on nadával na jiný kolegy, že maj jinde víc, tak to už by mi přišlo ubohý. Jinak já jiným nezávidim a naopak mi neni lhostejný, když se zametá s kolegama, ať už sou třeba z Aše. Sám jsem podepisoval petici za naše stálisty.

Mimo tuhle debatu, sám jsem přišel už o cca 4.000,- kč od r. 2009 a když připočtu to, co nepřibylo tím, že nejsou už nějakou dobu valorizace, tak jsem na tom cca o 9.000,- kč míň než bych teď měl za normálních okolností (tj. kdyby si finačníci nevymysleli krizia Kalous si tim neléčil svoje mindráky z chlastu).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OMANB 13:51:22 30. 04. 2012
default.png
To co proběhlo téměř v celé ČR, už dorazilo i do Prahy, více se k tomu vyjadřovat nebudu

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 13:24:58 30. 04. 2012
default.png
DYINGCZ [2012-04-30 12:27:13]: Nejsem si jist, zda v nápadu a v počtu skutečného počtu policistů jednotlivých oddělení a v příměru na uvedený nápad, kvalitu zpracování a objasňování nápadu, by zase Praha tak dobře nedopadla.
Jsem rád, že se bouří pražští policisté a mají určitě velkou tichou podporu i jinde. To co proběhlo v celé republice, bez jakéhokoliv odporu - jinde se totiž odporovat nesmí(nemáme tady Vondrášky) a u nás s pochopením odborů už dorazilo i do Prahy(kde vypadá, že odbory pochopení nemají).

Ono totiž největší hloupost co je, jsou prostě tyto nesváry, nejednotnost policistů, vzájemná řevnivost, servílnost a političnost Štěpánkových odborů v ruku ruku s pražským vedením policie(které žije v domnění, že jsou něco jiného než ve zbytku republiky a že jsou dokonce na tom hůř), kdy následně toto vedení, společně se Štěpánkovými odbory jsou pravou rukou Kubiceho v mocenských politických hrátkách vlády.

Ať si myslí, kdo co si myslí, základ všeho je desetiprocentní snížení tarifu.
Který následně s dalším snížením rizikových, směností či tříd, ruku v ruce s inflací znamená reálný propad platů policistů asi o 20-30 procent během tří let s výhledem dalšího propadu. Po tomto snížení jsou další zásahy do PT, rizikáče a směnosti de facto pro policisty likvidační.

Ostatně nějaké bouře v potopené lodi jsou k ničemu, jedině pořádný výbuch může tuto várku vynést na hladinu.Nejsou detonátory a dynamit už zase někdo z politiků umně ukrad či odklonil.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio