Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pražští policisté se bouří (REDAKCE)

Pražští policisté se bouří
Prazdné nádrže i pokladny děsí policejní sbor.
Foto: internet

Je to již měsíc od doby, kdy pražští policisté projevili svoji nespokojenost,  a to když policejní prezident Petr Lessy, nepřímo vyzval pražského policejního ředitele Martina Vondráška k rezignaci. Nyní mají pražští policisté další důvod k nespokojenosti. Někteří si musí dobrovolně-nedobrovolně říci o snížení platu

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 01. 05. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 20:48:16 02. 05. 2012
martoo.jpg
HAMMER [2012-05-02 06:23:58]:
Požadovaná praxe na ulici by byla jistě nejlepší varianta, jenže na to není prakticky žádná páka. Na mnou uváděné ano, stačí aby se dodržoval zákon.

Ještě jsem neslyšel o žádném místu obsazeném bočním vstupem, které by bylo natolik kvalifikované, že na jeho místo by nebylo možné vypsat výběrové řízení a v něm by nemohl uspět policista s naslouženými lety.

Bočním vstupům se renta a odchodné ve většině případů netýká a ještě dlouho týkat nebude. Vždyť tenhle mor policie se začal nabírat masově až po novém zákoně. Do té doby byly raketové postupy taky, současný ministr vnitra je jejich hlavním maskotem, ale ne v takovém množství. Takže většina z nich má naslouženo od 0-5 let.

Většina bočních vstupů nastupovala do TT, na které mají mít odslouženo určitý počet let. Boční vstupy nastupovali většině případů od 6.TT výše.

§ 7 zák. o služebním poměru

1/6.TT, funkce: vrchní inspektor, nprap. nebo ppor., nasloužených 5 let, vzdělání SŠ
2/ 7.TT, funkce: komisař, hodnost: por. nebo npor., nasloužených 6 let, vzdělání DiS. nebo Bc.
3/ 8.TT, funkce: vrchní komisař, hodnost: kpt. nebo mjr., nasloužených 7 let, vzdělání Bc.
4/ 9.TT funkce: rada, hodnost: pplk. nebo plk., nasloužených 9 let, vzdělání Mgr.

Pokud by všichni museli uvedené požadavky splnit, věř mi, že se na tabulkách ušetří víc než si všichni myslíme.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:35:03 02. 05. 2012
default.png
Jinak tyhle šachy s TT tady byly v trochu jiné podobě už před dvaceti roky, objevujete dávno objevené, zase na vás zkouší to, co zkoušeli už na nás. Pořád dokola: něco se nějak nastaví, začne se tomu říkat kariérní řád aby to vypadalo, rozdají se za to odměny a ono to jako obvykle co? Nefunguje.
V každé slušně fungující jednotce musí nahoru ti nejschopnější "z boje". Jakmile přijdou boční vstupy anebo protekce, je to v háji zeleném.
U PČR toto ale nikdo neřeší a nemá taky proč. Kdo na to má nějaký vliv, ten má svoje hodně teplé místečko a byl by hodně blbý, aby své židličce sahal na nožičky. Nějaké problémy plebsu poslušně jim sekajícího čárky nikoho z nich nahoře nezajímají. Jo, až čárky sekat přestanete, to ožijí, uvidíte sami jak ožijí. Uvidíte jak u PČR začnou dělat systémové pořádky zásadně od vás na ulici, hahaha!!!! Škoda mluvit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:23:58 02. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-01 14:40:29]: No a když vidíš to řešení pro boční vstupy tak, že aby mohli být na svých TT museli by mít roky i vzdělání (já bych raději viděl praxi v přímém výkonu na ulici) tak co? Dva odstavce předtím píšeš, co se stane když těmhle na něco sáhneš: seberou rentu, odchodné a ádié. No a kdyby jsi to udělal jak chceš, to by se nesebrali?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu AKIRA 00:03:20 02. 05. 2012
default.png
Nevim, který idiot vymýšlí tyhle zvěrstva, ten by měl být poslaný do teplaků, včetně těch debilů co to schválili. Tohle je regulérní cesta do pekel a privatizace policie. U toho snižováni TT bych se nasmál, kdyby panu PP a krajskym snižili třídu, taky když je to tak dobrý nápad jak ušetřit. Kordinatoři stejně taky houby delaji, ti by mohli jít rovnou do 4 TT. Mno a když to tak bude hezky fungovat, tak hlidkaře dáme do 1 TT pak do 0 TT a celou tu naši firmu můžeme zavřít.

Ostatně to se stalo v Břeclavi. V začátku podobným způsobem snižovali třídy, pak stavy na OOP následně, když už tam bylo málo lidí, tak OOP sloučili. Starostům nějaký koordinátor slibil, když se u nich zruší oddělení, že tam budou hlídky dojíždět a jíné kecy. Ve výsledku se stalo to, koordinátorům řekli: jste nadbyteční koho chcete koordinovat, když jste si svoje oddělení zrušili(čuměli jak idioti) . Starostům zústaly pouze oči pro pláč a obyčení lidé škoda mluvit.

PS: Martoo služební zákon je v rukou našich nadřízených jenom cár papíru, co není ani vhodný na utření zadku, bo je tvrdý a katalog činností, to je v rukou našich zakonodarců to samé (viz co provedli učitelkám ve školkách a školách)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 14:40:29 01. 05. 2012
martoo.jpg
EDAKEMLINK [2012-05-01 10:05:13]:
Nenazval bych to hádáním.

Spíše se bavíme to tam, zda přecházení některých policistů z 6.TT do 5.TT v některých případech není na místě. Pokud některý policista nevykonává práci 6.TT, nevidím, proč by v ní měl být. Pak už není otázka dobrovolnosti na místě.

HONZAD [2012-05-01 14:02:42]:
Mě je pan Ondráček sympatický, ale tohle trochu vnímám jako plácnutí do vody. Ano, to co tvrdí, je pravda a mělo by se s tím něco dělat. Jenže jsou zde pak další okolnosti, které je třeba zohlednit.

Vezmeme to třeba na příkladu pracovníka OKTE v 8.TT s hodností kpt. a naslouženými 20-ti lety. Dotyčné místo se třeba zcivilní, on odejde ze služebního poměru, dostane odchodné, výsluhu, a nastoupí za civilní plat na to samé místo. Neušetří se nic a naopak se tato změna prodraží.

Je to vlastně začarovaný kruh. Pokud takové místo zcivilníš, toto zcivilnění se ti prodraží, zůstane ti na tom samém místě ten samý člověk a k platu bude mít navíc odchodné i rentu, nebo ti dotyčný člověk odejde a úplně přijdeš o tohoto odborníka a opět mu vyplatíš mu odchodné i rentu. Pokud by ti odešel, nemáš šanci sehnat za něj adekvátní náhradu, protože ji z platu civilního zaměstnance prostě nezaplatíš.

Pokud se rozhodneš k jinému kroku a to například k úpravě či úplnému zrušení výsluhového nároku, dotyčný ti uteče sám od sebe před tímto krokem, protože by přišel o peníze. Opět přijdeš o odborníka a navíc opět zaplatíš za jeho odchodné a rentu. Jsi opět v tom samém kruhu.

Já prostě vidím východisko jediné a to sáhnout boční vstupy, tj. pokud chceš zůstat na své TT., musíš splňovat jak vzdělání, tak odsloužené roky. Něco z toho nemáš, půjdeš do nižší TT, na kterou máš jak vzdělání i odsloužené léta. Jedná se o jednoduché a nejlevnější řešení. To by se ušetřilo peněz.

Nic jiného, aby se člověk nedostal do výše uvedeného začarovaného kruhu, mě nenapadá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 14:02:42 01. 05. 2012
honzad..jpg
zajimava analyza, clanek nejen k tomuto tematu:

http://www.ceskapozice.cz/domov/pravo-bezpecnost/kde-vsichni-ti-policiste-jsou


Autor textu: Zdeněk Ondráček, bývalý vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR. Vedl mimo jiné vyšetřování kauzy Opencard či záležitosti týkající se prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu EDAKEMLINK 10:05:13 01. 05. 2012
default.png
Je hezký jak se tady hádáte-nehádáte o tom, kdo co má mít. Já si myslel, že asi nejdůležitěší je to jak se to s tou dobrovolností, se kterou jdou poldi do nižších tříd. Zbytek není starost řadových poldů, a protože jsme Češi, kteří spolu neumí držet, tak podepíší všichni a nečekejte žádné pozitivní změny. Po krátké době, tak jako u nás, dojde pár kolegům, že jim plat nevychází na hypotéku nebo se jim nevyplácí dojíždět a odejdou do civilu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu REPKIN 08:34:31 01. 05. 2012
default.png
Při vší úctě, u nás jsou šestkaři bez směnosti a neznámý objasňujou. Myslím si, že je to trošku i o lidech.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 15:16:06 30. 04. 2012
martoo.jpg
DYINGCZ [2012-04-30 14:13:16]:
V podstatě jsme se shodli na tom, že zpracovatel pouze neznámců TČ by neměl mít 6.TT. Na to jsem celou dobu narážel a to je pro mě trnem v oku.

V Praze a některých větších městech ještě pořád institut "univerzálních odkladačů" existuje. Převádění 6.TT do 5.TT, dle mých informací, se především týkalo a týká těch, kteří právě univerzální odkladači byli či stále jsou. Kdo nedělá známce (zda má k tomu neznámce nebo ne, je celkem jedno), nemá mít nárok na 6.TT. To je můj názor.

Co se týče TT. tak víceméně obecně jsou činnosti policistů na I. a II. typu rozděleny takto:
3. TT - hlídková činnost
4. TT - nápad TČ (pouze OMČ, náčrtek), zpracování Č.j., spisy PŘ
5. TT - DS, ZDS, nápad TČ, zpracování spisů NP TČ, dílčí úkony v ZPŘ (Sdělení podezření, Protokol o výslechu podezřelého)
6. TT - Spisy ZPŘ

Ta objasněnost není úplně dobré vodítko k porovnání. Z objasněnosti, jak píšeš, by se měly vyloučit právě ty "lahůdky", které ji šperkují, a naopak zohlednit velikost služebního obvodu, riziková místa služebního obvodu (nákupní zóny, diskotéky atd.), počet v něm žijících obyvatel (ne jen přihlášených z trvalému bydlišti), počet sloužících policistů na útvaru, druhy a množství nejčastěji páchané trestné činnosti atd.

Věř mi, že výše příjmu v jednotlivých regionech je taky zavádějící. Praha a Středočeský kraj jsou na tom téměř stejně. To můžu z vlastní zkušenosti porovnat. Ostatní kraje neznám, v jiných jsem nepracoval, ani nežil, takže nemůžu hodnotit.

O penězích ohledně TT. vůbec nebyla řeč. Pokud bych to měl srovnávat finančně, tak u nás by si většina 6.TT, kdyby šla do 5.TT, finančně pomohla. A že to taky tak dost 6.TT udělalo. Jde mi jen o to, že by vykonávané činnosti měly korespondovat s konrkétní TT.

Pokud se tedy podíváme na výše TT. po finančí stránce, je to hodně zavádějící. Protože například policista na OOP v 5. TT (směnnost, plný rizikový příplatek) může mít vyšší čistý plat než například pracovník KŘ OKTE SKPV v 8.TT (bez směnnosti, částečný rizikový příplatek).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DYINGCZ 14:13:16 30. 04. 2012
DyingCZ.jpg
MARTOO [2012-04-30 13:18:03]: Potažmo i pro CATANIHO:
Tak jsem se asi seknul, já mám docela bordel v tom, kdo je ZDS DS tedy v tom označení:) Řeknu to jinak, jde mi o kluky, kteří mají odpovědnost za nabírání nápadu, nikoli o ty, kteří mají mít dozor nad hlídkama. Výklad zákona, co se v které třídě má dělat, je velmi různorodý, už jen protože, v příloze zákona je toto vyvětleno velmi zhovadile (v podstatě si to každej může vysvětlovat po svém) a v tom je ten problém, že se kolegové v nižších TT nutěj do práce jenž přísluší vyšší TT, v případě opačném to snad není problém, proč by nemoh pol. v 6TT udělat i neznámce (neříkám jen neznámce, to vážně nemusí mít 6TT). K další tvé narážce, že třeba potom neodpovídá objasněnost atd., tak za můj útvar můžu říct, že s objasněností jsme na tom lépe jak kdejaké mimoměstské OOP (samozřejmě sou to jen čísla a ty se i upravujou, to víme všichni, ale i tak jsme na tom dobře). Jinak v místě trv. bydliště sloužím v podstatě doteď, ale teď už naštěstí nebydlim v místě trv. b., takže vím , co to obnáší (někdy to pomůže a jindy uškodí, to máš recht).
Co se týče otázky výhod Prahy, tak jsem oponoval nejen dojížděním, ale i tím, že v Praze jsou celkově vyšší platy, tudíž aby dotáhli i nějaký pražáky, tak musej aspoň trochu přihodit.
Já rozhodně nechci dělat zlo mezi námi, to bych musel bejt blázen, abych šel proti kolegům z jiných krajů.
Řeknu to asi takhle, stav u PČR by měl být takový, že i na tom nejzapadlejším oddělení by neměl polda živořit, pokud by to tak bylo a on nadával na jiný kolegy, že maj jinde víc, tak to už by mi přišlo ubohý. Jinak já jiným nezávidim a naopak mi neni lhostejný, když se zametá s kolegama, ať už sou třeba z Aše. Sám jsem podepisoval petici za naše stálisty.

Mimo tuhle debatu, sám jsem přišel už o cca 4.000,- kč od r. 2009 a když připočtu to, co nepřibylo tím, že nejsou už nějakou dobu valorizace, tak jsem na tom cca o 9.000,- kč míň než bych teď měl za normálních okolností (tj. kdyby si finačníci nevymysleli krizia Kalous si tim neléčil svoje mindráky z chlastu).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio