Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pražští policisté se bouří (REDAKCE)

Pražští policisté se bouří
Prazdné nádrže i pokladny děsí policejní sbor.
Foto: internet

Je to již měsíc od doby, kdy pražští policisté projevili svoji nespokojenost,  a to když policejní prezident Petr Lessy, nepřímo vyzval pražského policejního ředitele Martina Vondráška k rezignaci. Nyní mají pražští policisté další důvod k nespokojenosti. Někteří si musí dobrovolně-nedobrovolně říci o snížení platu

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 01. 05. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu OMANB 13:51:22 30. 04. 2012
default.png
To co proběhlo téměř v celé ČR, už dorazilo i do Prahy, více se k tomu vyjadřovat nebudu

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 13:24:58 30. 04. 2012
default.png
DYINGCZ [2012-04-30 12:27:13]: Nejsem si jist, zda v nápadu a v počtu skutečného počtu policistů jednotlivých oddělení a v příměru na uvedený nápad, kvalitu zpracování a objasňování nápadu, by zase Praha tak dobře nedopadla.
Jsem rád, že se bouří pražští policisté a mají určitě velkou tichou podporu i jinde. To co proběhlo v celé republice, bez jakéhokoliv odporu - jinde se totiž odporovat nesmí(nemáme tady Vondrášky) a u nás s pochopením odborů už dorazilo i do Prahy(kde vypadá, že odbory pochopení nemají).

Ono totiž největší hloupost co je, jsou prostě tyto nesváry, nejednotnost policistů, vzájemná řevnivost, servílnost a političnost Štěpánkových odborů v ruku ruku s pražským vedením policie(které žije v domnění, že jsou něco jiného než ve zbytku republiky a že jsou dokonce na tom hůř), kdy následně toto vedení, společně se Štěpánkovými odbory jsou pravou rukou Kubiceho v mocenských politických hrátkách vlády.

Ať si myslí, kdo co si myslí, základ všeho je desetiprocentní snížení tarifu.
Který následně s dalším snížením rizikových, směností či tříd, ruku v ruce s inflací znamená reálný propad platů policistů asi o 20-30 procent během tří let s výhledem dalšího propadu. Po tomto snížení jsou další zásahy do PT, rizikáče a směnosti de facto pro policisty likvidační.

Ostatně nějaké bouře v potopené lodi jsou k ničemu, jedině pořádný výbuch může tuto várku vynést na hladinu.Nejsou detonátory a dynamit už zase někdo z politiků umně ukrad či odklonil.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 13:18:03 30. 04. 2012
martoo.jpg
DYINGCZ [2012-04-30 12:27:13]:
Pokud je mi známo, tak ZDS dělají víceméně 5. TT, někde i 4.TT. U nás ZDS běžně frčí 3.TT. a 6.TT jsou většinou spisáci s tím, že z důvodu směnnosti někdy dělají DS.

Pokud tedy ZDS dělají 6.TT, o to je větší důvod, aby šly do 5.TT. Tam mi ta 6.TT, oproti ostatním, co vykonávají stejnou práci v nižších TT., přijde naprosto zbytečná.

Pokud máš rvačku s výtržnictvím v Praze, zpravidla bývá něco jiného než na menším městě či vesnici, jenže na tyto věci mimo Prahu leckdy jede jedna hlídka, v lepším případě dvě hlídky. Někdy ale velikost konkrétního podniku může být i totožná a počet zúčastněných osob.

Nemluvě o tom, že všechno, co se děje v místě tvého bydliště, hlavně na malé obci, je pro zpracovatele složitější, jelikož se případ může odrazit i v jeho soukromém životě. Jenže to je boj každého, kdo se rozhodne sloužit v místě bydliště.

Ano, když máš útvar, kde se Ti za týden ztratí jedna slepice, těžko můžeš nápad porovnávat, ale pokud se jedná o předměstí jakéhokoliv většího města či malé město, které má několik menších obcí s většími zábavními podniky pro celou lokalitu, satelitní městyse zbohatlíků atd., tak charakteristika nápadu je totožná, ale počet policistů v návaznosti na počet nápadu trestné činnosti, je sakra rozdílný. Nejen na místě, ale i při zpracování.

Pořád je to jak a kde. Paušálně to nikdy nelze říci. nelze se ani podívat na mapu a říci, tohle je vidlákov, tam nic není. Musíš se podívat na charakteristiku každého obvodu, jeho druhu a výši trestné činnosti.

Jinak nikdo si nikde neztěžuje. Tak můj příspěvek nebyl rozhodně myšlen. Jen je nutné brát v potaz, že od každé TT. se mají odvíjet určité činnosti. S tímto bych i se služebním zákonem souhlasil. Náplň činností jednotlivých TT. je snad nejporušovanější část zákona.

Pokud tedy v nižších TT. musí policisté dělat práci určenou pro vyšší TT., nechápu, proč by někdo ve vyšší TT. měl vykonávat práci pro nižší TT.

Co se týče nákladů na dojíždění, ano, ať dotyční policisté mají finanční výhody, ale pak všichni, kteří musejí dojíždět. Zrovna v téhle otázce je na místě porovnání. Jaký je rozdíl mezi policistou, který dojíždí do Prahy z Jihomoravského kraje a policisty, který jezdí rovněž z Jihomoravského kraje do Středočeského kraje? Věř mi, že zrovna ve Středočeském kraji to moc služebních funkcionářů nezajímá, a to ani v plánování služeb, natož po finanční stránce.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DYINGCZ 12:27:13 30. 04. 2012
DyingCZ.jpg
MARTOO [2012-04-30 10:53:12]: Tak o tom, co píše Lukáš, tam se jedná o ZDS, nikoli o zpracovatele (spisový) u těch totiž směnnost není (teda až na pár vyjímek, ale to už bylo snad zrušeno dřív). Co se týče výhod Prahy, tak zase ti, co slouží venku, tak bydlí většinou v tom místě, takže zase ušetřej na dopravě, problém pro Prahu je ten, že pražáci to moc dělat nechtěj, neb v Praze seženou lepší fleky, proto se do Prahy tahaj lidi odjinud a dojíždění se kompenzuje např. rizik příplatkem, nebo vyšší tarif. třídou a taky ruku na srdce hospodská rvačka s ubližovačkou, či výtržem v místě, kde i bydlíš, neni to samé, co výtržo v Praze, kde je milión lidí, prostě nápad Prahy a OOP někde mimo město nejde porovnávat. Na závěr musim dodat, že nejlepší by bylo, abychom měli i na tom nejzapadlejším útvaru dostatečné finanční ohodnocení, které z nás nebude dělat socky a potom si určitě nikdo nebude stěžovat, že ti v Praze mají víc než on.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 10:53:12 30. 04. 2012
martoo.jpg
Lukáši věc má trochu více okolností, které si neuvedl. Začněme tedy popořádku:

V Praze je průměrný nápad cca 10 TČ za den a každé MOP má 6-8 zpracovatelů v 6.TT. Co je mi známo, tak jenom známce dělají většinou tak 4 zpracovatelé a další 2 nebo 4 dělají jenom neznámce.

Třeba u nás, v rámci KRPS, je průměrný nápad cca 6 TČ denně a na OOP je přibližně 1 nebo 2 zpracovatelé v 6.TT. Všichni zpracovatelé dělají jen známce a neznámce si mezi sebe rozdělí 5. TT, 4. TT a někdy i 3.TT.

Další věc je ta, že v Praze se 6.TT nechávala směnnost za to, když odslouží cca 4x 24h do měsíce. U nás se třeba všem 6.TT sebrala, tuším ke dni 1.1.2010, směnnost úplně a nikdo ji nenechá 6.TT sloužit. V praxi to znamená, že kluk ze 6.TT má podstatně složitější práci než 5.TT a navíc méně peněz a to cca 500,- Kč z ze základu TT.

Co je mi známo, tak brali 6.TT jen těm, kteří dělali jenom neznámce. Toto já považuji za naprosto v pořádku. Nevím, proč by se měl na útvaru živit nějaký profesionální odkladač. Pokud máš 6. TT, budeš dělat známce, pokud ne, běž si sednout na DS či ZDS a neznámce budeš dělat u toho.

Sám sloužím ve 4.TT, měsíčně jsem od nástupu ze ZOPky zvládal při nápadové hlídce 10-15 neznámců a teď zvládám jezdit venku a dělat 5-10 známců. Nemluvím o žádných chlastech a mařenách, na tom nic není a jsou mnohdy podstatně lehčí než leckterý neznámce s poznatkem, ale o případech násilné trestné činnosti, v prvních odstavcích spadající do věcné příslušnosti základních útvarů - ublížení na zdraví, výtržnictví, nebezpečné vyhrožování atd.

Jsou jistá výhodná specifika Prahy, a některých větších měst v rámci ČR, které si dost policistů na MOP (OOP) I. a II. typu stále neuvědomuje.

Stačí přelézt kopec a už za Prahou a některých větších měst dost věcí už funguje jinak. Na všechno je podstatně méně lidí, denní službu vykonává na celý služební obvod jen jedna dvoučlenná hlídka, ty šťastnější útvary mají někdy navíc DS. Většinou není navíc žádná OHS ani hlídková v rámci OOP. Spisy si mezi sebe dělí všichni bez ohledu na TT, stejně tak je to s DS, ZDS atd.

Nemluvě třeba o tom, když u případu potřebuješ více hlídek. Jednoduše hlídka opustí svůj služební obvod, ve kterém tedy nikdo nezůstává a jede pomoci. Někdy se stává, že potřebuješ třeba dvě hlídky navíc. Dopadá to tak, že na několik hodin je třeba půlka ÚO bez hlídky policie.

Takže Lukáši, až se nastíněný systém sjednotí, podmínky budou rámcově podobné po celé republice, můžeme se bavit o nějakém bouření. Zatím tvůj příspěvek spíše chápu jako populistický pohled na věc, ve kterém nejsou zohledněny další skutečnosti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL158 10:03:16 30. 04. 2012
default.png
Co jsem slyšel, tak kdo má na OHS/PMJ 4. třídu, tak bude muset do 3. a nějaký snižování by mělo být i na SPJ. Nemá k tomu někdo víc info?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio