Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Pražští policisté se bouří (REDAKCE)

Pražští policisté se bouří
Prazdné nádrže i pokladny děsí policejní sbor.
Foto: internet

Je to již měsíc od doby, kdy pražští policisté projevili svoji nespokojenost,  a to když policejní prezident Petr Lessy, nepřímo vyzval pražského policejního ředitele Martina Vondráška k rezignaci. Nyní mají pražští policisté další důvod k nespokojenosti. Někteří si musí dobrovolně-nedobrovolně říci o snížení platu

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 01. 05. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 14:52:02 13. 05. 2012
default.png
GRIZZLY [2012-05-12 09:40:38]:
Nevím kde děláš, pokud ne na obvodě, nemám se s tebou na toto téma o čem opravdu bavit.
Pokud děláš na obvodě, tak se zeptám jinak: už jsi zkusil služební cestou poukázat na falšování statistik vedoucím u konkrétní věci?
Co já vím, každý týden došlo cca ke dvěma - pěti případům, kdy se minimálně vedoucí dopustil trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele jen tím, že podřízenému po více či méně velkém boji přímo ústně ale před svědky přikázal, že z jasné kvalifikované věci jako trestný čin bude přestupek a basta nebo dokonce naopak, pakliže mělo oddělení čárek moc a hrozila kontrola shora.
Nevšimnul jsem si, že by takového nadřízeného ovšem podřízení někdy někde sejmuli, protože si všichni byli vědomi toho, že když přišli jako mladí a než se stačili rozkoukat co a jak, měli ruky až po lokty ve stejných sračkách.
Přitom té zasrané inspekci stačilo, aby se podívala do ETŘ na všecky ty "poškozené" dveře a okna a musela to kosit jako emgéčko Rusy. Takže až tady budou zase někteří řvát jaké jsou GIBSové "oné" a "tamto", tak si račte uvědomit, že ty pokřivené srajdy, co smolíte do ETŘ, se dají velice snadno prověřit a jedete, teda kdyby GIBS chtěl něco takového dělat. Maníci u GIBS opravdu nejsou policejní pitomečci s třemi léty praxe po dvou úspěšných kotrmelcích a neomdlení při nich při přijímačkách. Ti dobře všechny tyto praktiky znají, ale vědí stejně jako já, že kdyby tohle začalo, do dvou let by neměl na obvodech kdo dělat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GRIZZLY 09:40:38 12. 05. 2012
Grizzly.jpg
HAMMER [2012-05-08 07:10:19]:

S nějakým falšováním statistik a sčítáním čárek opravdu nemám nic společného a co to je mimořádná odměna, to si již vybavuji jen mlhavě jako pár případů v minulosti a to ještě v podobě nějakých komických částek. Ke tvé otázce ohledně kriminality uvnitř sboru "už jsi zkusil se do toho obout služební cestou?" asi takto: Proti boji s kriminalitou uvnitř sboru rozhodně nic nemám, pokud zaregistruji nějaký trestný čin, je mojí zákonnou povinností na to reagovat, to je snad jasné. Zločince mají policisté odhalovat, chytat a předávat dalším orgánům činným v trestním řízení, nikoliv je trpět mezi sebou. Problém je ale v tom, že většina dnešních nešvarů uvnitř sboru se nepohybuje v soudně a nebo alespoň kázeňsky postižitelné oblasti, ale v oblasti morálního úpadku a to v našem státě, kde sám prezident krade pera a zloději ve velkém se nazývají kontroverzními podnikateli, nikdo neřeší...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:10:19 08. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-07 13:58:29]: Aha, Martine, máš pravdu ve všem co píšeš. Já s tebou nepolemizuju že by to tak mělo nebo nemělo být. Kolegialita znamená pomoci kolegovi a on mně. Kdykoliv, v čemkoliv. O tom bez debat.

Já ti jen píšu to, že se Titanic potápí a ty řešíš revizi elektrické výbavy lodi.

To Grizzly: tak napřed píšeš, že se musíš zamyslet nad tím jaký smysl takové diskuse mají a pak zkonstatuješ kolik poldů slouží, že v terénu je jich málo, že nás lidi nepodpoří... To poslední je silný omyl: lidi nepodpoří policii, ale svoje každodenní bezpečí a to dříve nebo později. K tomu to nezadržitelně spěje.

Jinak nechápu co myslíš že nelze prát svoje špinavé prádlo na veřejnosti? Máš měsíčně třicet táců na odměnách za falšování statistik a sčítání čáreček? Pokud nemáš, co máš proti boji proti kriminalitě uvnitř sboru? Nebo jinak: už jsi zkusil se do toho obout služební cestou?

Souhlasím (+ 1)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GRIZZLY 20:12:01 07. 05. 2012
Grizzly.jpg
Když tak pročítám toto vlákno, musím se zamyslet nad tím, jaký smysl vlastně takové zdejší diskuze mají... Vytvoření tohoto webu je jistě dobře myšleným počinem, ale v ČR aktuálně slouží necelých 40 tisíc policistů a kolik z nich sem přispívá? Někdy mám pocit, že bych to spočítal na prstech na rukou... Ano, prát veškeré "špinavé prádlo" na veřejně přístupném webu prostě nejde a to nejen z profesionálních důvodů. A spoléhat na nějakou podporu veřejnosti je značně naivní. Policejní práce má svá výrazná specifika a ten, kdo u policie nikdy nesloužil (a tím myslím v přímém výkonu služby), prostě nebude části toho co zde řešíte rozumět. A pokud by nějakou nešťastnou náhodou nějaké sympatie ze strany veřejnosti ohledně špatně placených řadových policistů vyvstaly, nějaký investikativní vládní šikula zase v médiích s vážným a důvěryhodným výrazem v obličeji prohlásí, že průměrný policista bere 33.000,- Kč měsíčně a on nechápe, na co si vlastně stěžují... Že je onen "průměrný policista" pouze virtuální bytostí, protože nikdo z řadových uniformovaných policistů, kteří obyčejným lidem přijedou pomoci nebo řeší jejich problémy a dokonce ani kriminalistů na takový příjem zdaleka nedosáhne, ovšem veřejnost netuší. Ano, policie by měla chránit slušné občany, aktivně předcházet trestné činnosti a pokud k ní dojde, tak se i snažit maximum případů vyšetřit. Ovšem lidí je v přímém výkonu málo a tak se mnohdy místo policejní práce provádí jen výkonná administrativa, kterou by s trochou nadsázky zvládl i hodně podprůměrný pojišťovák (nafotit - sepsat - odložit) a ještě si někteří kolegové myslí, jak jsou dobří, když toho tolik tímhle způsobem zpracují... Ano přátelé, celá naše krásná zemička jde pomalu po finanční, morální i profesionální stránce do kopru a s ní logicky i PČR, proč by zrovna ta měla být výjimkou. Jen některé z těch dobře placených loutek řízených vládnoucí oligarchií se všem normálním občanům neustále snaží namluvit, že sluníčko svítí a všichni se máme moc dobře.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 13:58:29 07. 05. 2012
martoo.jpg
HAMMER [2012-05-07 07:15:23]:
Hammere už jsem to napsal dvakrát, napíšu to potřetí. Teď naprostor souhlasím s Catanim - jeden mluví o voze a druhý o koze.

První myšlenka, kterou jsem napsal - člověk, který univerzálně odkládá neznámce, nemusí mít 6.TT. Na tom jsme se defacto všichni shodli.

Druhá myšlenka - policajti si mají na útvaru pomoc podle toho, co je zrovna nutné řešit bez ohledu na to, kdo je hlídka, kdo DS či ZDS či kdo má jakou TT.

Nedokážu si prostě představit, pokud jako nápadová hlídka mám třeba na chvíli klid a vidím, jak DS má plnou čekárnu, že bych mu nepomohl, když to vlastně není moje práce (nemám ji napsanou v instruktáži) a nemám na DS ani příslušnou TT.

Zatím jsem nezjistil, co je na tom špatného, když si v rámci útvaru pomůžeme. Jednou se spisy, podruhé s oznamovatelem, příště třeba ze ZPŘ.

Zbytek, co tady s Catanim rozebíráte, jsem nikdy nenapsal a ani jsem svými příspěvky nic takového nemyslel.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAREL-150 09:24:12 07. 05. 2012
Karel.150.jpg
Sloužím v Praze a nebouřím se. Přijde mi fér, aby DS a ZDS na P-I měli stejnou TT jako na P-IV. Druhá věc je jakým způsobem toho má být docíleno. A nelíbí se mi: "Tak si to napiš.".
Jinak nechápu tady ty dohady kdo co dělá, já jsem si mimo zpracovatele v 6. TT prošel všechny funkce a s těmito zpracovateli často spolupracoval, předával jim objasněné věci a podobně. Vše má své.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:15:23 07. 05. 2012
default.png
CATANI [2012-05-05 18:38:22]: Jeho úvahy že jsou správné? Catani, jsi se taky asi zcvoknul, ne? :D (aby bylo jasno, si dělám srandu)

Podívej o čem Martin píše: odkládání neznámců!!! Systémově zcela idiotská a zbytečná práce a on se tady o tom baví jako o nějakém zlepšení činnosti policie. Odkládání neznámců by mělo být až kdesi u dna zájmu a měl by to mít na starosti nějaký administrativní fouňa - civilista, ale až poté, co by policie k případu zjistila všecko, co zjistit jde - posbírala všechny nalezitelné kamínky do mozaiky událostí. Vypisovat naprosté hovadiny plynoucí ze spisu jen proto, aby kontrolní debil nemusel hledat co a jak, to je skutečně záslužná práce policisty, na to tam nemusí vůbec být. Tohleto daňového poplatníka vůbec nezajímá.

Kdyby si Marto konečně uvědomil, že úkolem policie je v první řadě zabránit vůbec páchání trestné a jiné činnosti a hnedka na to, když už cokoliv napadne, sesbírat všechny kamínky do mozaiky (a jak víme, často ty kamínky zapadají do mozajek i u dalších případů) a konec, nebudeme se tady zabývat tím, co nám vnutil líný management. Martin už do pravidel managementu zapadl a teď managementu ukazuje, jak to jde se snažit a makat.

Já tě, Catani, jenom ještě doplním: Martine, ty si musíš stejně jako já jednou říct, že jsi prostě škodná. Aktivita řadového policisty v bordelu na kolečkách, který systém "práce" Policie ČR představuje, je (nevím do jaké míry úmyslnosti nebo pitomosti) kolaborace se zločinem. Každý polda, kterého ta práce baví si musí denně připomínat, že tady není pro to, aby živil kurvy čárkomany nad sebou, pro něž je jen snadno fyzicky obětovatelným strojem na jejich desetitisícové odměny, ale je tady pro to, aby chránil svoje ovečky v rajónu, slušné před neslušnýma. Jedině touto činností jsou nějaký čárky morálně ospravedlnitelné.

Jestli činnnosti jako odkládání neznámců a podobné kraviny jsou plánem zločinců v této zemi jak policii zaměstnat všude jinde než na jejich lumpárnách nevím, ale tuším, že to celé funguje jako dobře namazané soukolí. Možná to nebylo úmyslně tak postaveno, ale dokonale to tak funguje a proč to tudíž tak nenechat anebo ještě "nevylepšit"?

A jestli si, Martine, pořád naivně myslíš, že budeš někomu něco platný jako kriminalista, hnedka tě vyvedu z omylu:

- práce tě baví, budeš ji jistě dělat dobře. Jaké ale budou výstupy tvé práce pro oběti? Zaprvé jim jejich blízké (životy, zdraví) nikdo nevrátí, majetek taky ne. Zadruhé pokud jsi ještě nedošel na vymoženosti trestního řádu jako je neúčelnost trestního stíhání, postih jen za nejzávažnější skutek v sérii, slučování vyšetřování různých skutků a všechno tohle pak zkombinovat, pak budeš muset začít přemýšlet k čemu tvoje drahá práce a náklady na naprosto zbytečné vyšetřování všelijak poslučovaných, neúčelných nebo netrestaných skutků, vlastně jsou? Když si něco přečteš o účinnosti trestu (rychle a tvrdě) dojdeš stejně jako my před tebou k jasnému závěru: děláš naprosto ale naprosto zbytečnou práci. Přesto, že ji děláš dobře, ostatní orgány nad tebou ti ji naprosto hatí.
Pod tebou se nedělá žádná prevence, takže ty jen zametáš za těmi psy jejich hovínka a čím víc, tím víc si mnou policejní manageři svoje ruce.

Když ti toto přirovnám k práci zedníka na chátrající omítce, tak místo aby jsi si připravil povrch na kvalitní omítku a nemusel pak chodit o opravovat tuhle a támhle, nahodíš to doslova jako prase a pořád chodíš a pořád zamazáváš kde to zrovna opadává. Neexistuje žádný takový zedník, který by to tak dělal, ale existují všichni poldové v ČR, kteří takto svoji práci dělají dnes a denně. Člověk s pomocnou školou chápe, jak se práce dělá, maturanti ne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CATANI 18:38:22 05. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-05 10:08:20]:
Tvé úvahy jsou správné.

Ale pořád nevycházíš z reality u policie.

Je to pořád o voze a o koze.

No nechci tě vidět za pár let, tebe pěkně vycucnou a pak tě pěkně nakopnou. Takové mají rádi. Možná pak zjistíš, že poctivostí, vstřícností, iniciativou, loajalitou, či okrádáním vlastní rodiny o peníze o její věnovaný čas, daruješ jim statísícové a desetitisícové odměny a na rozdíl od nich jsi jednou nohou v kriminále a druhou na márách.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 10:08:20 05. 05. 2012
martoo.jpg
CATANI [2012-05-04 08:28:37]:
To nebylo myšleno tak, že bych dával nějaké návrhy, kdo má co dělat, ale návrhy jak si pomoci. Když se podíváš na diskuzi od začátku, řešili jsme to, že člověk, který jen univerzálně odkládá neznámce, nemusí být v 6.TT.

Pak jsem říkal, že neznámci jdou mezi oddělení rozdělit rovnoměrně, to ano, ale ne z důvodu, toho, abych dělal nějaké návrhy ty budeš dělat to a ty zas tohle. Jednalo se spíše o variantu toho, jak všem ulehčit práci. Pak jsme došli k tomu, že pokud si nějaké spisy vezme i DS, pomůže procesu rovněž.

Stejné je to třeba i s oznamovateli, jak jsem jsem psal. Stačí, když nápadová hlídka Tobě jako DS pomůže a hned máš méně práce. Neznámci byli je jedna z činností, o které jsme se bavili.

Je to bráno pouze jako úvaha, vzájemná pomoc a způsob vzdělávání mladých policistů, který třeba u nás funguje. Ve většině případů se nestane, jak píšeš, že někoho požádáš, aby Ti udělal šetření a on nezjistil nic, ale jaký měla výstřih sousedka ví naprosto přesně. Mladý policista od začátku ví, jaké šetření by potřeboval po Tobě, kdybys jezdil venku, takže si sakra dá pozor. Ví, že někdy od Tebe taky bude potřebovat pomoct.

Stejné je to třeba s jednoduchými ZPŘ (chlasty, mařeny). Pokud ZPŘ děláš jako DS a hlídka Ti pomůže, do 30-ti minut je dotyčný odbaven. Ty jako DS si ve finále založíš spis, napíšeš sdělovačku a výslech. Zbytek Ti udělá hlídka. Pokud máš navíc nějakého oznamovatele, celé ZPŘ udělá hlídka třeba sama a ty si oznamovatele odbavíš sám.

Úvaha je právě v tom, že pokud všichni umí všechno, můžou Ti i jako DS pomoc a ty jako DS můžeš pomoct jim. Nic jiného v tom nehledej. Rozhodně to nebylo myšleno nějak špatně.

DANIK [2012-05-04 10:00:48]:
Částečně máš pravdu, ale je to o přístupu. Ano, jdou u nás neznámci frkat jak Baťa cvičky, to ano a nikomu to nevadí. Pokud ale chceš na nich makat a buďto je objasnit či do budoucna alespoň pořádně připravit, je to stejné jak píšeš.

Co se týče odborek, tak s tím jsi mi vyrazil dech. To si vážně nedokážu představit dělat obdorka na každého nenzámce. My je děláme pouze na objasněné TČ a už s tím je někdy problém. Pokud tedy děláte odborka na všechny neznámce, tak to je řehole.

VIDOCQ [2012-05-04 11:51:32]:
Máš bod:o) Na tohle místo vážně ne, to uznávám. To mě vážně nenapadlo. Je to opravdu jedna z výjimek.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VIDOCQ 11:51:32 04. 05. 2012
default.png
MARTOO [2012-05-02 20:48:16]:
"Ještě jsem neslyšel o žádném místu obsazeném bočním vstupem, které by bylo natolik kvalifikované, že na jeho místo by nebylo možné vypsat výběrové řízení a v něm by nemohl uspět policista s naslouženými lety."

Zajímalo by mě, kolik lidí by na tohle dosáhlo odslouženými léty..:
http://www.policie.cz/clanek/uzemni-utvary-sprava-jihoceskeho-kraje-volna-mista-vrchni-kom...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio