Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Jak je to s kriminalitou v ČR? Mapakriminality.cz to ví (REDAKCE)

Jak je to s kriminalitou v ČR? Mapakriminality.cz to ví
Vizualizace indexu kriminality na mapě kriminality
Foto: ProPolice|Otevřená společnost, o.p.s.

Možná již někdo z našich čtenářů zaregistroval, že v neděli na internetu zahájil provoz dlouho očekávaný projekt - program ProPolice z neziskové organizace Otevřená společnost, o.p.s. zveřejnil unikátní interaktivní mapu kriminality České republiky, na které se dá nejen porovnávat kriminalita mezi jednotlivými kraji a územními odbory země, ale také nabízí řadu dalších zajímavých informací.

Autor: Ondřej Skalník, ProPolice|Otevřená společnost, o.p.s.
Publikováno: 06. 12. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 18:38:55 20. 12. 2012
Andras.jpg
PIM-BURGER [2012-12-20 18:28:14]:

Myslím to jako fakt. Jen zahlcení kontrolních orgánů stovky a více neoprávněných stížností denně, na které padnou stohy papíru - zpracování případu kontrolními orgány, vyjádření a výslechy policistů, stanoviska nadřízených, a dále zpracování oznámení a nadměrná zátěž správních a policejních orgánů v rámci přestupkových a správních řízení, snad konečně někomu ukážou oči, a snad tomu někomu začne vadit ta absurdní právní anarchie, která zde panuje.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 18:28:14 20. 12. 2012
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2012-12-20 18:14:48]: No, nevím, zda to myslíš jako ironii nebo ne, každopádně jsem na straně policie, respektive policajtů, protože jestli to tam chodí tak, jak tu všichni popisujete, tak za prvé mapa kriminality je to nejmenší zlo a za druhé by to chtělo nějakou pořádnou facku jak policii, tak samozřejmě i lidem, aby si uvědomili, kdo na (špatnou) práci policie nakonec doplatí nejvíce.

K tématu mapy kriminality bych chtěl ještě říct, že v ní zde většinou vidíte jen nepřítele, ale když si přečtete další článek o hnutí za vytlačení hazardu z měst, tak uvidíte, že to jde. Vytvořili příručku, jak tlačit na zastupitele a pomocí zákonných prostředků vystrnadit herny z města. Být vámi, tak mapu kriminality podporuji co nejvíce a možná se pak na stejném základě objeví platforma, která se pokusí - tentokrát tlakem ne na OOP, ale na krajská ředitelství nebo MV - vytěsnit kriminalitu z jejich města.

Dle mého je totiž u nás velice snadné něco prosadit. Stačí to dát na Novu, nechat o tom televizi mluvit a za chvíli, jakoby zázrakem, všechno najednou funguje jinak a lépe. Jak jinak si vysvětlit zázračné odhalování palíren, odvolávání a odsuzování policejních funkcionářů za nějakou pofidérní pomluvu atd.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:14:48 20. 12. 2012
Andras.jpg
PIM-BURGER [2012-12-20 17:45:02]:
Souhlasím s tebou. Bylo by zajímavé tento tlak podpořit tím, že by občané oznamovali jakýkoliv zjištěný TČ, s každým přestupkem, který by policie s nimi řešila, by nesouhlasili, a navíc, by si na každého policistu, který s nimi řeší protiprávní jednání, či jen požádá o doklad totožnosti, stěžovali.

Akce UPÍR byla odvolána.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 17:45:02 20. 12. 2012
Pim Burger.jpg
SANTIAGO-SAN [2012-12-20 13:21:28]: Promiň, ale problém s policií se nevyřeší tím, že se bude dělat, že neexistuje, ale naopak větším tlakem na policii. Za ten tlak dle mého ale vůbec nelze považovat mapu kriminality.

Nicméně chápu i vaše obavy. Je to problém mnoha organizací v ČR, kdy si každá organizace žije vlastním životem a nechce příliš veřejnosti ukazovat, co a jak se tam šidí nebo minimálně dělá zhovadile. Vy ale nesmíte zapomenout, že policie (a další podobné státní molochy) tu nejsou od toho, aby měly poklidný život, ale aby co nejlépe sloužili obyvatelům této země.

No a pokud náhodou opravdu to lejno padne až na OOP, tak se snad alespoň jednou policajtům podaří se pořádně sjednotit a zorganizovat nějakou větší akci než demonstraci a nebo vyhlášení akce UPÍR (jak vůbec dopadla?).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 13:21:28 20. 12. 2012
default.png
hammer má jako obvykle pravdu. tlačte na polici ještě víc ;) výbornej nápad, potopte OOP ještě víc do hoven. V dnešní době kdy OOP musí zakládat i občansko právní protože se někdo nahoře bojí vzít koule do hrsti a říct tohle není pro policii, policie to prostě dělat nebude a hotovo. Tak radši řeknou ať to přijme, a když se tam ještě bude ptát hromada lidí na tu proklatou mapu tak policie může rovnou prodat auta, zbraně, nakoupit propisovačky papíry a policie už vbc nemusí chodit ven.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 16:46:22 18. 12. 2012
default.png
PIM-BURGER [2012-12-17 20:27:16]: Kluci, znovu vám opakuju, že samotný nápad mapy za normálních okolností vidím jako výbornou věc. Svoje obavy převedu do konkrétní situaci ze života (a nebyla jen jedna ale bylo to furt, stále a pořád):

- OOP, jsou tři hodiny, vedoucí ještě na oddělení, DS si dělá svoje. Přijde chlap, že se jde zeptat na to, proč na té mapě není jeho ukradené kolo, které stálo před měsícem dvanáct tisíc (nebo je tam vedeno jako přestupek). Teď za tuhle mapu někdo zopovídá, někdo do ní data dává. A teď si představte co začne, když se chlap nenechá uchlácholit!

- znovu OOP, přijde ženská si stěžovat, že už třikrát za poslední týden volala policii na vřískající mládež o půlnoci ale v okolí jejího domu není žádná událost hlášená, to tam jako nebudou policajti jezdit?

Jednoduché uvažování, vysvětluj jí, že to tak není, že ta mapa to myslí jinak... Neblbněte, když veřejně, tak naprosto jasně a hlavně nesmí dojít k žádnému střetu skrz údaje na mapě. Což dneska nejde. Nejde!!!!

Michale, mapa zatím podrobná není, je jen otázkou času než to nějakého čárkomana napadne. Jestli se to stihne dřív, než vám ji potichu zatrhnou. Já si kontroloval noc co noc i přes den hospody, furt, pravidelně. Nikdo to nepovažoval za činnost, nikdo nechtěl stohy lejster. Měl jsem klid v rajónu (hospody v klidu myslím) ale nikoho to nezajímalo. Pak odněkud shora došlo nařízení kontrolovat hospody a udělala se z toho monstr akce zase se zaměřením na to kolik koho chytíme... Ono to bylo přesně opačně: nic se nikdy nechytilo, protože se to dělalo pravidelně, v klidu, s úsměvem, spokojeností obsluhy. Teď tam na obsluhu nějaký pohunek z okresu béká kde má automaty a jestli ví komu nalívá alkohol... my se po sobě s číšníkem díváme a já musím říct, abych udržel spolupráci: promiňte pane kapitáne, ale já jsem tady třikrát týdně, tady nic takového nenajdete a tohle jsem vám říkal dneska dvakrát. A mám po ptákách. :D

Přesně tohoto se bojím. Vedení se nijak nezměnilo, nezměnilo ani svůj styl myšlení. Aby vám ta vaše naprosto suprově dobře myšlená mapa nakonec nelezla do spaní za nějaký ten roček s tím, že se budete mlátit po čele co jste to spustili za molocha. Vy totiž čárkomanovi před rypák dáváte další možnost jak si začárkomanit, rozumíme si? Hoši, bacha na to, domýšlejte následky svého počínání.

Kdyby byl územář pánem ve svém rajónu a dělal tam prevenci a všecko se bralo jak to padne, tohle je vynikající věc pro lidi, vynikající. Ale za současného systému je to o ničem nevypovídající košík potencionálních problémů jak s regionálními politiky, tak s občany. No a každé "hovno" u PČR dopadá vždycky na hlavy až těch dole! Brát prachy za vedení ale zásadně odmítat zodpovědnost.

Vím jak fungovalo, když jsem něco vypustil za fámu, třeba že se poblíž kradou auta. Domysleli jste jak na to můžou reagovat občané, ukázali jste ji nějakému laikovi a sledovali jeho reakce? To není zase taková sranda něco zveřejnit. Vedení chce mít svůj klid, abyste neměli rázem svoji pakárnu, kluci.

Ten systém "šlohnuté kolo za dvacku v přestupkách" vedl třebas k tomu, že pan ředitel zvaný Acylpyrin mi s mým vedoucím zakázali tohle zveřejňovat přesto, že jsem to dělal přes TM. Přál bych vám slyšet, jak pan ředitel koktal, když jsem se ho ptal na důvod zákazu, zda jsem to dělal špatněš, jak to mám dělat líp... Nic jsem se nedozvěděl.

Osobně jsem neměl problém dělat kdeco, ale tohle je podle mého názoru podloženém osobníma zkušenostma s prevencí zatím jenom holý nerozum.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 14:44:42 18. 12. 2012
michal.jpg
Pime, díky za zastání. Chápu i Hammerovy obavy, ale zatím není ta mapa tak podrobná, aby z ní někdo dokázal usuzovat, kam stavět hlídky. Takže tahle obava je lichá.

Hammere, píšeš, že občan ví, co se děje okolo jeho domu. Přesně tak, ví to - ale neví, co si o tomtéž myslí policie. Díky tomu, že se statistika zviditelní, se to dozví. A může, zjednodušeně řečeno, přijít na oddělení a ptát se znovu a znovu, jak může policie s takovými informacemi pracovat. Zkrátka, je to nástroj tlaku na policii zvenku, aby se více začala zabývat realitou, než statistikou. Ale pro to, aby to mohl občan udělat, musí tu statistiku znát.

A pak už jenom takové střípky.

V jednom z příspěvků píšeš o stavu za posledních dvanáct měsíců - to je přesně to, co mapa obsahuje, narozdíl od policejní statistiky.

O tom, že data jsou nedokonalá, o tom na těch stránkách informujeme hned v prvních odstavcích informací k datům (záložka O APLIKACI / DATA). Jsme si toho vědomi, ale pokud chceme vzít za nějaký konec tu debatu o tom, co policie dělá, čím se zabývá a s jakým výsledkem, nic lepšího než policejní data tady v tuhle chvíli není.

K té debatě o kritice a o tom, co je konstruktivní. Z pohledu policisty, který už všechno zažil, celkem chápu tu skepsi. Ale z pohledu občana, který chce něco konstruktivně kritizovat, musí o tom mít nějaké informace. Na webu mapakriminality.cz jsou v takové podobě, že si na ně lze udělat názor (narozdíl od toho, jak data publikuje policie).

Nevím, jestli jsem něco nepřehlédnul - ale k tomu se určitě zase nějakým obloukem dostaneme:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 20:27:16 17. 12. 2012
Pim Burger.jpg
HAMMER [2012-12-13 06:30:45]: A já ti věřim, že víš, jak to chodí a celkem i tomu, že se to brutálně falšuje, ale znovu opakuji, že si nemyslím, že by samotná mapa mohla nějak zhoršit situaci řadových mravenečků.

A samozřejmě ti dávám za pravdu v tvém druhém příspěvku, ale sám víš, že to tak - z různých důvodů - v praxi nefunguje (alespoň já jsem žádné vývěsky nikde ve svém okolí nezaznamenal), a proto je mým jediným vodítkem mapa kriminality, kterou navíc mohu prohlížet z klidu domova. A jak říkám, ty okresy (nebo územní odbory) jsou ještě celkem málo o něčem vypovídající, ale až se to dostane na úroveň měst, tak tak to bude zajímavý např. i v tom, jak člověk vnímá kriminalitu kolem sebe a v tom, jak to vidí policejní statistiky. A pro mě osobně je třeba zajímavý i počet policajtů na daném teritoriu. Když si představím, že za 1. republiky mělo místní četnické oddělení (obdoba krajského ředitelství) k dispozici něco okolo 160 četníků, k čemuž lze připočítat něco kolem 90-150 státních policajtů ve městech a dnes podle mapy slouží jen v našem okrese 406 policajtů, přičemž počet obyvatel oproti 1. republice poklesl minimálně o třetinu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 07:59:01 16. 12. 2012
default.png
PIM-BURGER [2012-12-12 20:19:43]: Jo a lidem ukáže kde vlastně žijí jen a jedině jejich vlastní územář, když si s nima jednou za čtvrt roku sedne někde v zasedačce KD a popíše jim, co se jim v okolí jejich domů děje ale ne z vylhaných čárek, ale toho, co sám ví a zná. On jediný (a nikdo jiný) ten rajón musí znát. Od toho tam je, od ničeho jiného.
Když jim denně z rozhlasu nechá hlásit co se stalo, proč se to stalo, po čem se pátrá, na co si dát bacha. Když to samé najdou na kabelovce v místní TV, když to čtou na vývěskách ve městě, v prodejnách potravin kam musí všichni, když jim to káže farář, když to slyší od svých dětí kterým chodí územář přednášet do občanské nauky, když to říkáte v domovech seniorů, když kontrolujete osaměle žijící seniory jestli mají zamčeno, jestli vám otevřeou aniž se přesvědčí kdo jste, když dáváte lísky za stěrače lidem, co si v autech nechávají volně ložené věci, když denně kontrolujete sběrny barevných kovů, bazary, zastavárny, stojany na jízdní kola, denní kontroly hospod atd atd. To jsou práce hlídkaře a územáře.

Pochybujete o tom co píšu někdo? Dělal jste tohle všecko nědko?

Kdo z vás něco takového dělá nařízením shora? Kdo z vás si troufne oprdět všechny DBA a KB aby tohle vůbec mohl stihnout dělat? Odpovím si sám: nikdo - nikdo a zase nikdo.

Co děláte v terénu? Stavíte auta na kusy jedno koho a sbíráte hovna po pachatelích.

Řečnická otázka: na co si platit takovou policii? K čemu nám je, když policie dělá systémem, který nikdy na snížení kriminality nefungoval a on ani nechtěl takto fungovat. Je až hnus, jak daleko má už jaká desetiletí obecně policista Policie České republiky od četníka a jeho práce.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:30:45 13. 12. 2012
default.png
PIM-BURGER [2012-12-12 20:19:43]: Takže Pime, k tomu že píšeš něco o analýze statistik musím doplnit jednu hodně podstatnou vypozorovanou věc: na každých poradách jsem nejen já poslouchal ono všem dobře známé: "teplota, tlak, rosný bod", aneb procenta objasněnosti každého útvaru, pak rozbor jaký druh kriminality je jak objasňován atd atd. Po tomto rozboru jsem zvedl ruku, mančaft se zachechtal a já se zeptal: dobrá, jsme kritizováni, že za leden (od Nového roku) máme objasněnost jen 15%, přitom máme jen jedenáct skutků, z toho pět rozpracovaných které spadnou do známých, realizovaly se čtyři věci z prosince a tři z listopadu (nebyla to pravda, vycucal jsem si to z prstu a to i před vlastním velitelem), máme někde statistiku pro posledních dvanáct měsíců a ne jen pro kalendářní rok?

Odpověď zněla, nemáme. Vedoucí ani nedutnul, netušil jestli to tak je nebo není jak jsem to řekl.

Já pokračoval: tento mančaft dlouhodobě maká a jsme pořád první na okrese v této pochybné statistice díky mařenkách a dalším věcem vyplývající z naší aktivity venku. Pak přijde nějaký další naprosto statisticky nesmyslný údaj a klidně nám řeknete, že hovno děláme! To nás chcete co? Demotivovat nebo rovnou nasrat?

A ten blbštajn odpověděl zase něco v tom smyslu, že se musí přidat, že statistiky za minulý rok a objasněné věci už nikoho nezajímají....

Já mu řekl: já jsem sem šel sloužit lidem, kteří mě platí a ty sakra zajímá, jestli se o jejich problém zajímáme, jestli jim vrátíme věci, jestli je chráníme a vůbec je nesíří jestli už je statisticky nový rok.

Do zápisu z porad se z tohoto nedostalo ani slovo. Ale to není podstatné.

Podstatné je, že žádné analýzy těchto statistických zmetků nikdo nedělá, což zřejmě nemůžeš pochopit. Tam se nesleduje ani to, jestli mančaft šlape, to není statistika, kua, už to pochop, to je jen zástěrka!!! Oni chtějí jen svoje plánované čárky pro svoje odměny, nic jiného. Z těch statistik ani když na to najedeš do komplu nemáš žádné analýzy, pokud si je sám neuděláš. Tam nemáš ani věci útvarem vyhledané zvlášť. Ti se kurva brání, aby se neukázala stará zákonitost tohoto druhu statistiky, která se nedá ovlivnit - viz "koláč na čtyři čtvrtiny".

Ta statistika ještě říká, kolik případů se dostane až k soudu (kdysi to tak nebylo) a další ničemnosti, ale vysledovat z toho něco pro samotnou práci nejde.

Ta statistika ještě říká, že čím blběji se dělá prevence, tím víc roste nápad, zatíženost atd, toto je všelijak soudružsky nesmyslně kritizované, ale jsou za to prachy na rizikáči, jak se to jmenuje dneska nevím.

Všude ve světě je tato statistika sledovaná velmi okrajově a nikdo se o ní ani nezmiňuje, řadoví o ni ani nevědí.

Já ti plně věřím, že s tou mapou je to jak píšeš. Jenže po líných dobytcích managerech se shora chce nějaká věc a oni ji musejí splnit. Když se jim podaří zašlapat mapu kriminality nenápadně do prachu času, tím líp. Ale může se stát, že se toho snadno někdo chytí, aby se jakože ukázalo jak policie má přehled co se děje venku, a podle tohoto paskvilu se začnou stavět hlídky!!!! Rozumíme si?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio