Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Jak je to s kriminalitou v ČR? Mapakriminality.cz to ví (REDAKCE)

Jak je to s kriminalitou v ČR? Mapakriminality.cz to ví
Vizualizace indexu kriminality na mapě kriminality
Foto: ProPolice|Otevřená společnost, o.p.s.

Možná již někdo z našich čtenářů zaregistroval, že v neděli na internetu zahájil provoz dlouho očekávaný projekt - program ProPolice z neziskové organizace Otevřená společnost, o.p.s. zveřejnil unikátní interaktivní mapu kriminality České republiky, na které se dá nejen porovnávat kriminalita mezi jednotlivými kraji a územními odbory země, ale také nabízí řadu dalších zajímavých informací.

Autor: Ondřej Skalník, ProPolice|Otevřená společnost, o.p.s.
Publikováno: 06. 12. 2012
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 20:19:43 12. 12. 2012
Pim Burger.jpg
HAMMER [2012-12-11 06:29:41]: Milý Hammere, mám pocit, že tu trošku pleteš švestky s policajtama, jak se říká. Tahle mapa není výmyslem vedení policie, ta jen prostřednictvím asi webových stránek ministerstva vnitra poskytuje statistické údaje (jakékoli kvality), takže dost pochybuju, že by to mohlo někoho ohrozit. V podstatě tomu v ProPolice dali jen novou, lepší vizáž, protože doposud to jen tak leželo na stránkách policie. Předpokládám, že vedení policie má tyto statistiky (ať už vylhané nebo pravdivé) propracované mnohem důkladněji, než je lze nalézt na internetu a určitě se z toho dělají nějaké rozbory a závěry. Žádná mapa kriminality tak práci lidí ve výkonu nemůže nijak ovlivnit. Spíš to lidem alespoň trošku ukáže, kde vlastně žijí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:29:41 11. 12. 2012
default.png
PIM-BURGER [2012-12-10 18:57:32]: Já doufám, že to bude jak píšeš, ale protože zase doufám v něco lepšího, čehož jsem se u policie nikdá nedočkal, bude to tak, jak píšu ve své naprosto pesimistické prognóze.

Malinko si dovolím odpovědět ti na tvoji otázku: "tak nechápu, proč by to mělo nějak škodit policajtům na ulici, kteří se na té statistice podílejí."

které opatření shora těm dole na ulici, co chtěli skutečně dělat, neuškodilo?

Jen z hlavy: - lustrace kreténů nudících se dopraváků Havlovy rodiny a bác: plošné potrestání všech, sebrali nám naprosto pohádkové možnosti lustrací drbanů. Jakýkoliv další průser, plošné znemožnění všem ostatním zase něco využívat - svodky jsou dalším příkladem.

Nevím, jestli jsem to napsal dost jasně, ale přidám další úhel pohledu: od roku 1989 systém čáreček nefunguje a nemá ani aspiraci fungovat. Ta banda gaunerů nahoře ani neměla snahu ty čárečky udělat smysluplnější (nepíšu smysluplné), všechno šlo přesně opačným směrem. Nechtěli jsme dělat pokuty, psaly se proto průjezdy vozidel, parkující vozidla... Tak mi řekni, jak je možné, že s tím nikdo nic neudělal? To mi chceš říct, že policie má ve vedení sto procent íkváčů, kteří nejsou rozumově schopni toto zvládnout? Že ve vedení toho našeho okresu byl samý debil, který neuvažoval nad žádnou jinou příčinou úbytku čárek než že se policajtům dole nechce, jak nám to prezentovali při poradách?

No a asi jsi nepochopil jak jsem to myslel že to dopadne s tou "orientací" pro veřejnost. Asi jsi plně nepochopil, jak kontraproduktivní je veřejnosti předvádět, jak se na ni vyloženě ne že kálí, ale přímo sere. PČR pracuje vytrvale a bezohledně na systému naprosté odtrženosti od reality ve svých čárkách, spisech atd. Drban se systému absolutně nebojí. Moc se nebojí ani prvopachatelé. Všecko špatně. Neexistuje prevence. Za všema těmato větama je docela dlouhé vysvětlení co a jak. A ty teď jako chceš tuhletu sci-fi pustit do světa? Já jsem nikdy nepočítal, kolik se čeho "skutečného" zatlouklo, rozkecalo atd. Byly to počty ale brutální co do kvantity. Teď si ještě vezmi, co všechno za "bejkárny" se přijímá na oznámení, Pime, prosím tě, nedělej si tady srandu, to nemůžeš myslet vážně, kamaráde! To nebude žádná mapa nápadu trestné činnosti, ale mapa absurdity. Není metoda, která by odfiltrovala prasárny na OOP a dalších službách. Leda tak mapa nehod, tóó jóóooó! Až na to, že nám jaksi silně chybí to, co lidi ani podle zákona už nehlásí.

Tohle je další krok policie přesně špatný směrem. Další nástroj pro pantáty buzerovat zbytečně podřízené, chránit drbany. To je moje předpověď. A zatím mi všechny do puntě vyšly!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 18:57:32 10. 12. 2012
Pim Burger.jpg
HAMMER [2012-12-09 12:26:44]: Hammere, důchodama jsem myslel prachy. Nějak jsem to psal rychle a nepřečetl po sobě.

Jinak si myslím, že to zase vidíš příliš černě. Jelikož je ta mapa dělaná na základě statistik samotné policie, tak nechápu, proč by to mělo nějak škodit policajtům na ulici, kteří se na té statistice podílejí. Vždyť funkcionáři už tenhle přehled mají, tohle je spíš orientační pro veřejnost, takže nechápu, proč a jak by to měl funkcionář (nově) zneužívat, když to může dělat už teď.

Ta mapa má přece primárně sloužit veřejnosti, aby viděla, jak to u nich (zatím) v okrese chodí. Jediný, kdo tak bude na falšování bitý, je občan (jako vždy). To je samozřejmě problém, ale když tak na tu mapu kouknu, tak mi přijde ze znalosti některých jednotlivých regionů celkem vypovídající. Rozdílná mohou být pouze některá čísla - řekněme, že jsou podhodnocená čísla trestných činů a nadhodnocená výslednost, ale a tabulka nejrizikovějších regionů, je dle mého pravdivá a ledacos to vypovídá. Zajímavý je také např. počet policistů na daný územní odbor. Myslím, že z toho projektu děláš trošku strašáka, přičemž pro mě je to spíše zajímavost o mém regionu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:29:36 10. 12. 2012
default.png
HONZAD [2012-12-09 22:56:18]: Jdi do koupelny, najdi si tam lahvičku s nápisem SAVO a vypláchni si! :D

Tak to by nešlo. Policie se na ZÚ obvodů v dejme tomu asi tak 95% případů zabývá oznámeními různých práskačů a různě nemocných magorů, jen malý zlomek její práce na oznámených věcech má nějaký smysl. Ty netušíš, co musejí poldové řešit za kraviny. To by jsi u toho vytekl během dvou týdnů. Tohle co navrhuješ je další zkratkovité opatření, kdy by si všelijací práskači doslova udělali sedmkrát denně Řeka Orgasmuse, jak by majlovali ty svoje křivdy a další věci.

Za tohoto stavu taková mapa dokáže s Absurdistánem jménem PČR ještě hodně otočit kormidlem na tu špatnou stranu, ono ne že to nejde!!!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 22:56:18 09. 12. 2012
honzad..jpg
hammer: to mas recht, tak aby kritika ( v tomto pripade tech webovek) obsahovala i konstruktivni cast, tak treba by se mohla vytvorit stranka, kam by obcane hlasili policii NEnahlasene skody, udalosti a prestupky proti zakonu...
Jakmile se podari (to by bylo hezke) stavajici web obohatit o statisticky jednotlivych obvodu - tak k tomu vztahnoutinformace o tech NEnahlasenych .... jeeee to by bylo veselo :-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 15:20:25 09. 12. 2012
default.png
HONZAD [2012-12-09 14:25:35]: Se s tebou o tom co píšeš nijak nepřu, ale kritika sestává ze dvou částí: jak to nedělat a jak to dělat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 14:25:35 09. 12. 2012
honzad..jpg
hammere, nemylim se ani trochu. Je-li potreba resit nejaky problem, musi probehnout napred analyza a pak synteza probelu. Analyza nemuze zacit jinak nez kritickym rozkladem a pojmenovanim dysfunkci... A to je kritika.

A dusledny kriticky rozbor situace je presne to, cemu se stredni a vysoky management (nejen u) policie tuze brani..
Tim spis, ze totiz dost pravdepodobne by dusledna analyza a synteza problemu policie v CR prinelsa to, oc me je tady obcas rec. tedy ze reforma neni mozna a jedine reseni (ovsem jen tezko sipredstavit jeho ralizaci) je rozorat, povlacet a na zelene louce postavit od zakladu znovu. Lepe.

Jinak snad si nemusime vysvetlovat ze pod pojmem "kritik" a "kritika" pro ucely teto debaty nemyslim(e) kdejake pindani nad tim, ze "driv stalo pivo 2,50 a fsude fsecko stoji za h...o"

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 12:52:13 09. 12. 2012
default.png
MARTOO [2012-12-09 12:28:32]: Marti, máš absolutní pravdu. Ale vezměme si to popořádku a ne na přeskáčku, napřed jak to má být:

1) policie vnímaná občanem jako služba, kterou občan cítí a může se spolehnout
2) statistika a ilustrace hlášeného nápadu tr. a jiné činnosti v rajónu
3) nutná chyba spočívající v latentní protiprávní činnosti.

Tenhle postup zcela jistě latentní protiprávní činnost utlumí ale nikdy nevymaže. Nikdy nebudeme mít jistotu, že máme podchyceno všechno. Tu neměl ani bolševik a ten měl práskače všude. Zapomeňme na snahu vědět všechno.

Tak a teď to, jak to chtějí manageři dneska udělat:

1) brutální nedůvěra občanů v policii - občan klidně podpoří zloděje, ale ne policistu, 95% toho co se na obvodě zpracovávalo byly špinavosti různých nemocných práskačů a ne oznámení, existující nesmyslný čistě kvantitativní čárečkový systém, vedoucí rozdávající si beztrestně nehorázné odměny za nefungující útvary
2) z tohoto svinčíku se vytáhnou data, která mají s realitou společného akorát tak tu mapu
3) to co z toho vyleze už není statistická chyba, ale totální galimatyáš.

A já vám rovnou řeknu, co se začne dít po tomhle svinčíku na útvarech:
-vedoucí, kteří dosud naprosto lajdácky plánovali šichty naprosto bez ohledu na stav kriminality v rajónu, který ani po obvoďákách nechtěli znát, začnou toto psát podle těchto naprosto pokřivených statistik. Takže ty, jakožto územář mající problémy s psanci a dalšími desperáty samozřejmě zcela jinde, než ukazuje ta blbá mapa, namísto toho, aby jsi řešil skutečné problémy, budeš na zcela jiném místě stát jako debil. Navelený tam od tehdy do tehdy, nemající ani šanci udělat nějaký výsledek pro vedoucího. Vedoucí jen nebude ještě jasnějšího dojmu než dnes, že nechceš už dělat vůbec nic. Budeš chodit jinde než kde víš že se něco děje, nebudeš tam mít výsledky, u lidí si to posereš a u vedoucího taky, pokud to ještě nemáš. Pokud to už neznáte z těch zasraných DBA a KB, kde stojíte furt na stejných místech ve stejné doby a nic na nich samozřejmě nemáte a vedoucí na vás ráno řve jaktože nic neděláte... Tohle už je naprostá beznaděj pro ty, kteří serou na prachy a chtějí dělat policejní práci.

Tuhle velepíčovinu vám budou vedoucí odnova mlátit o hlavy, nebudete nic chápat ani moci změnit. Zlaté samotné nalhané čárky kua!!! Tohle už je absurdita na druhou.




Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 12:37:28 09. 12. 2012
default.png
Jo a ještě jeden dotaz: jak se budou značit případy, kdy lidi už raději nic nehlásí poučeni desetiletími nezájmu policie o jejich starosti?

Příklad: stovky ukradených jen těch slušnějších jízdních kol na jediném okrese atd? Viděl jsem seznam ukradených kol za jediný rok v mém městečku u městského strážníka, které jsme my neměli hlášeny, to byl mazec. (Hlášeny jsme meli dvě ukradená kola za rok, abych byl přesný).

Napřed si policie musí získat důvěru lidí tím, že je bude skutečně chránit, až pak může dělat takové věci. Začíná se z opačného konce. Protože dělat ilustrace do mapy u takto pokřiveného systému je kontraproduktivní: ti lidi vědí co se kolem jejich domku děje a že to tam policie vůbec nemá. Lidi jen uvidí, jak totálně mimo je policie v realitě vnímání jejich světa. I když nápad jak je totálně nasrat je to dobrý, pak ale musí být nějaký plán jak to jejich nasrání využít a to osobně netuším jak.

Honzo, nesouhlasím s tebou ani náhodou. Vykřikovat, že všecko je na nic umí kdejaký lenoch. Kritika sestává vždy ze dvou věcí:

a)jak se to dělá špatně a proč

b)jak to dělat líp

Lukáš mi silně křivdí, já to tady všechno napsal už vícekrát jak se to dá dělat a jak jsem si to osobně vyzkoušel, třeba jako Starsky s těma bezdomáčema. Takže ten zkratkovitý příspěvek byl jasně výkřik ublížence, ale musíš zapomenout na všechno co jsem předtím kdy napsal.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARTOO 12:28:32 09. 12. 2012
martoo.jpg
HAMMER [2012-12-08 07:02:24]:
Hammere v životě nemáš šanci udělat jakoukoliv mapu kriminality bez toho, aby neměla otazníky. Latentní trestná činnost je jeden z těchto důvodů. Její míru nemáš prakticky možnost změřit. Další otázka je trestná činnost, která je zatlučená, rozkecaná atd., tedy zjištěná, ale statisticky nezapočítaná..

Hammere vím co tě sere.. Prakticky celou bobu, co jsem byl na základním útvaru, jsem měl téměř stejné pocity. Nad tímto molochem se prostě nedá vyhrát.. Člověk pouze může hledat způsob, jak se mu vyhnout (jediná cesta je odejít do civilu) a nebo najít si takové místo, kde jeho dopad na člověka bude podstatně menší než na základním útvaru..

Sám vidíš, že je to pořád dokola, pokaždé debaty sklouznou k tomu samému - přebujelý aparát, čárky a podrazy. Bavíme se prakticky o tom samém dokola a nezměnilo se vůbec nic..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio