Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Prezidentská amnestie očima policisty (REDAKCE)

Prezidentská amnestie očima policisty
ilustrační
Foto: internet

Prezident Václav Klaus udělil amnestii, která se může týkat až 6000 vězňů. Pro mnoho vězňů možná dobrý začátek roku. Pro stovky policistů to bude znamenat tisíce hodin práce a obrovského úsilí, které přijde vniveč.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 02. 01. 2013
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ANDRAS 18:34:00 29. 01. 2013
Andras.jpg
PIM-BURGER [2013-01-29 18:17:00]:

A co se týká nedůvěry v ochranku, potažmo policii....nebudu se raději vyjadřovat:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:32:35 29. 01. 2013
Andras.jpg
PIM-BURGER [2013-01-29 18:17:00]:

No vidíš, na slib místo přísahy jsem zapomenul! Já naštěstí patřím ještě mezi ty, co přísahali:-)

My se tomu smějeme, ale je to katastrofa, z které se asi jen tak nevzpamatujeme.....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 18:17:00 29. 01. 2013
Pim Burger.jpg
ANDRAS [2013-01-29 17:26:59]: No bóže, tak budete všichni inspektoři, komisaři, detektivové nebo vrchní radové, no... Když už máte ten slib a manažery, tak už je to skoro jedno, ne?:-)

Jinak abych nebyl obviněn z úplného oftopyku, tak mě dneska trošku smutně rozesmál tento článek: http://www.novinky.cz/domaci/291601-zeman-stale-odmita-hradni-bodyguardy.html

Zajmímalo by mě, co je to za ochranku, že jim Zeman dává přednost před tou státní a hlavně, proč to dělá. Není ještě ani v úřadu a už tvoří - stejně jako to dělal celou svou prezidentskou kariéru Klaus - nové precedenty.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 17:26:59 29. 01. 2013
Andras.jpg
PIM-BURGER [2013-01-29 13:34:26]:

Vzhledem k tomu, že nová mladá velitelská struktura, pardon, managerská, se v policii, pardon, ve firmě, rekrutuje z lidí absolvujících VŠ bez patřičné praxe a zkušeností, ze zákona byl vypuštěn pojem vojensky organizovaný, a přemýšlí se i úplném zrušení hodnostního označení, tak se obávám, že situace se spíše vyvine jinak, než by jsi si přál.

Na druhou stranu tvé přání velice upřímně sdílím, leč zřejmě marně:-) Bylo by krásné, kdyby PČR přešla na strukturu četnictva, včetně límcové červené a hodností:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 13:34:26 29. 01. 2013
Pim Burger.jpg
CHIP [2013-01-28 21:51:35]: Tady si dovolím opět jednou souhlasit s Hammerem. Tvoje představa o práci četnictva je dost zkreslená. Naproti dnešním policajtům se naopak museli zabývat všemi druhy kriminality, co dnes (uznávám, že snad vyjma počítačové:-D) a navíc oproti dnešku museli zvládat i iredentistické tendence německé a maďarské menšiny. Myslím, že s dneska "fungujícím" systémem byste se z toho pos...

Četnické školství patřilo k nejgeniálnějším, co v jakémkoli policejním sboru existovalo, stejně systém povyšování a dosazování do funkcí - žádný podělaný boční vstupy, ale pěkně jsi musel mít odslouženo a složit velitelské zkoušky. A ani to tě nezachránilo od toho, abys nemusel být dál přezkušován stále dokola. Logistiku zvládali četníci mnohem lépe, než dnes a samozřejmě byli schopní dát dohromady i ekvivalenty dnešních pořádkových jednotek. Je pravda, že neměli specializované zásahové jednotky a URN, ale to je početně i organizačně okrajová záležitost. Základ byl v jednoduchém přímém řízení základních článků, tj. četnických stanic a okresních četnických velitelství. Kriminálku nahrazovaly četnické pátrací stanice pro venkov a ve městech byla normálně uniformovaná a neuniformovaná policie - žádný rozdíl oproti dnešku.

Dneska není svět vůbec složitější, jen je tu mnohem větší bordel - a to jak u policie, tak v zákonech a nařízeních. Zkus porovnat ty vaše IAŘe, které si často navzájem (nebo nedej bože se zákony) odporují, se zákonem o četnictvu a rozkazy generálního velitele četnictva. Je to nebe a dudy. Kdepak, když si Andras může rušit republiku, jsem proto, aby byla zrušena PČR a založilo se četnictvo - samozřejmě na principech toho prvorepublikového. To by byl ordnung...:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CHIP 21:51:35 28. 01. 2013
Chip.jpg
Já nevím Hammere,nic ve zlém, ale myslím že by to takhle dneska nefungovalo. Tvoje představa podle mě odpovídá tak devatenáctému století, s jeho krinolínami a baňatými komíny u lokomotiv, kdy četnictvo honilo především vandráky a pytláky. Dneska je struktura policie daleko složitější, protože je taková i společnost a zločinnost. Kde jsou v tvé struktuře útvary kriminální služby, kterých je dnes víc než uniforem, specializované kriminální útvary pro potírání organizovaného zločiná, terorismu, korupce? Kde jsou zásahové jednotky, URN, logistické zabezpečení, policejní školství a tohle všechno? Myslím, že mnoho z těchto lidí, by na na praporčických hodnostech moc dlouho sedět nechtěli...:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:26:25 28. 01. 2013
default.png
Já samozřejmě vím, že všecko co velelo, muselo být v KSČ. Jenže jak zpřetrhat tyhle vazby, potenciální bordel (a podívej se na to dneska kam to soudruzi čárkomani až dovedli, konkrétně do jaké izolace od lidí a jak je policie bita a kolik v ní slouží schopných lidí) do budoucna, nefungování této složky do budoucna?
Začít zavčas znovu. S lidma, kteří mají zájem a umí, nastavit systém tak, aby se neschopní vyfaulovali. Jak? Velice prostě. Jako jediné kritérium nastavit kreativitu a aktivitu policistů na všech úrovních. Nic víc, žádné plány na snížení kriminality nebo počty čárek. Srazit řídící aparát na nějakého nadpráporu co velí stanici, krajského s aparátem na kontroly stanic no a PP a konec. Průchozí, jednoduchý, levný řídící aparát. Jakmile ovšem jde takový mimo "bojový" útvar, okamžitě bez všech příplatků za riziko služby a teď nemyslím rizikový spjatý přímou úměrou s počtem trestných činů za určitou dobu. Velitel by měl být motivátorem, zajištěním podmínek pro podřízené a až potom ve třetí řadě kontrolorem. Protože když dobře motivuje, může minimálně kontrolovat. To je jeho kreativita a
aktivita.

Jak by to probíhalo dole: četník vykonává venku svoji práci. Je to osoba vzdělaná a má minimálně maturitu. Četník musí umět myslet. Tudíž: ze své služby venku píše hlášení, kde si sám (protože on ví nejlíp co se mu venku děje) rozebere co se děje, proč se to děje, jaké jsou zákonné normy a jak to na základě nich zkusí vyřešit. Musí mít právo aby si v případě potřeby někdy určil, kdy potřebuje jakou službu, aby řešil problémy ve svém rajónu. Nepodaří se touto cestou? Nevadí, zkusí to jinak.

Každý četník předloží nadřízenému svoji zprávu ze svého rajónu ze zjištěných skutečností (čili nápad trestné činnosti) plus příčiny, jež k tomu stavu vedly plus řešení jednotlivých problémů. Není cílem, aby se všude dosáhlo udušení krminality na ultimum, to prostě nejde. Četník jen jen službou pro lidi, pokud sami lidi nemají zájem kriminalitu potírat a nespolupracují (zajištění objektů, informační kanály četnictvo - občan)může se četník jen všemi dostupnými prostředky snažit je ochránit, ale znáte to, někdo si říct prostě nedá. Lidi mají oči a uši, všechno vidí a slyší. Pokud to nepředají svému četníkovi, který si ovšem musí napřed tak během tří let soustavného působení vybudovat svými chodidly a mluvidly atd. u nich důvěru, nesou následky. Tož tak.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 21:25:44 27. 01. 2013
default.png
Taky jsem nevolil.
Obávám se, že ty hodnoty už jsou pryč definitivně. Líp už bylo. Je to dobou. Pravda je, že minimálně v některých jiných státech to aspoň nejde tak rychle.
Hammer tu někde psal o vedení lidmi bez komunistické minulosti. Kdo sloužil za komunismu ví, že bylo předepsáno, kolik kde muselo být straníků. Pokud někdo odmítl vstup a nebyl jiný, koho by se za něj podařilo získat, znamenalo to po několikátém odmítnutí obvykle pro dotyčného převelení a to se každému nechtělo. Byli i rozumní komunisté. Naopak jsem sloužil s člověkem, který se oháněl tím, jak ve straně nikdy nebyl. Rád věřím. Byl úplně k ničemu a většinou bylo kritérium, aby ten člověk aspoň nedělal ostudu.
Před 20 lety jsem měl možnost nahlédnout do složek lidí, kteří sloužili. U některých byla poznámka, že strana nemá zájem. Některé jsem znal a ani jsem se nedivil.
Jeden pamětník mi také vyprávěl příběh ředitele školy, který byl v NSDAP. Označil ho za velice rozumného člověka. Ptal jsem se na něj i několika jiných, kteří ho znali. Všichni o něm řekli to samé. Ve straně byl, protože to při jeho funkci jinak nešlo. Tuším, že nepřežil válku, ale kdyby ano, asi by se vrátil a nikomu by to nevadilo.
S tím mocnářství to taky není tak jednoduché. Poslední vladař byl neschopný a vládl dlouho. Velmi nepříznivá situace a žádná šance na změnu v dohledu. Pak se mohlo stát, že došlo k vyrovnání se zaostalými Uhrami a Rakousko prohrálo v roce 1866 válku s Pruskem, což bylo veliké umění.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 17:23:16 27. 01. 2013
default.png
Hodnoty jako spravedlnost, poctivost, slušnost, zákonnost, rovnost, solidarita, pracovitost atd. se vytratily. Je potřeba víru v tyto hodnoty navrátit. Třeba i násilně když bude potřeba. Nechci být vykořisťován oligarchií do smrti. Nevím jak vy buď se tady na to vysrat a jet pryč, nebo s tím něco dělat.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu SANTIAGO-SAN 12:49:10 27. 01. 2013
default.png
HAMMER [2013-01-27 09:11:04]: jediné pro, proč volit knížepána bylo to že by klaus emigroval...ta myšlenka se mi zamlouvala... :D nicméně ani jeden z kadindátů si můj hlas nepřipsal... jak řekl pan Franz, volba mezi prasečí a ptačí chřipkou, zvolil sem si tedy rychlou bezbolestnou voličskou smrt

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio