Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Recenze svítilny Fenix UC35 (REDAKCE)

Recenze svítilny Fenix UC35

Foto: Marek Šustáček

Asi každý policista s průměrnými zkušenostmi z praxe a mozkem v hlavě chápe, že existuje rozdíl mezi nezbytným závažím nařízeným předpisy a nezbytným vybavením, které může rozhodnout o bytí či nebytí onoho policisty. Mezi takové nezbytné vybavení policisty rozhodně patří osobní svítilna.

Autor:
Publikováno: 05. 05. 2015
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HUNTER 16:15:58 04. 02. 2016
default.png
JUNIS [2015-06-11 22:13:44]: Na Amazonu ji máš za 91 USD, bez naší DPH 21%. Schválně si spočítej, na kolik to vyjde až ti ji celníci doúčtují :)) Jinak Fenix má i levnější modely, které mají podobný výkon, jen mají třeba některý funkce osekaný. Např. PD32, nebo třeba E35.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MONOCAJT 19:33:25 10. 12. 2015
Monocajt.jpg
COPSR [2015-05-07 20:02:35]: Ano tato svítilna si pamatuje poslední zvolený světelný režim (s výjimkou stroboskopu) - svítilna se zapíná tlačítkem na samotném konci baterky a světelné režimy se přepínají samostatným tlačítkem (ten bílý obdélníček na obrázku)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JUNIS 22:13:44 11. 06. 2015
Junis.jpg
Používám již asi 5 let svítilnu od ESP, konkrétně typ Helios. Oproti recenzované svítilně má ta moje několik nevýhod:

- napájení pouze články 2x CR123A o jmenovitém napětí 3V (2 články CR123 o napětí 3,6V ani typ 18650 není možné použít, jednak kvůli napětí, které je 7,2V, při jehož použití by došlo ke zničení řídícího obvodu LED, druhak kvůli rozměrům u článku 18650, prostě se tam pro jistotu nevejde);
- má pouze jeden mód (plný svit);
- nelze dobíjet tak pohodlně - tady prostě musíte vyměnit baterky (nicméně používám dobíjecí Li-ion akumulátory, takže odpadá používání drahých "nedobitelných" 3V článků;
- nemá klips.

Ovšem má i své výhody, jedna z nich je cena - zatímco recenzovaná svítilna je v relaci přes 2.500,- Kč, tak Helioska mě stála před pár lety cca 800,- Kč, aktuálně ji mají za podobnou cenu. Kromě toho dávají slevu 10 % na služebák.

Co se týká výdrže, tak ta moje přežila taky už leccos bez závad, pádů a dešťů nepočítaně, sice jsem zatím neměl potřebu ji po nikom házet, a to ani z cvičných důvodů, ale věřím, že by vydržela, konstrukce je celokovová (dural), těsnící gumové kroužky samozřejmostí, povrchovka černý lak (za těch pár let už trochu ošoupaná, nosím ji občas s klíčema v kapse u bundy). Spínač vzadu, funguje buď na krátké namáčknutí (krátký osvit, když si potřebuju "bliknout") nebo po domáčknutí svítí trvale. Tlačítko spínače je v současné době vyráběné tak, že je lehce zapuštěné, resp. prstenec okolo je vyšší, původně bylo vystouplé a stávalo se běžně, že se mi svítilna rozsvítila v kapse. V současnosti je už ale tento neduh odstraněn změnou konstrukce, svítilna je tedy dostatečně blbuvzdorná.

Možnost kabelového spínače je také (prodávají dodatečně za rozumný peníze, cca 120 Kč, je to celý "zadek", ze kterého jde v místě spínače kroucený kabel s tlakovým spínačem na konci), zkoušel jsem ji jen tak z legrace upevněnou na Sa vz.58, fungovalo to skvěle.

Vyrábí se i verze se 3 režimy svitu (1.stisk = plný výkon, 2. stisk = poloviční výkon, 3. stisk = stroboskop), ale já mám jen tu základní. Rozměry: délka 132 mm, průměr těla na rukojeti 25 mm, váha vč. baterií 134 g.

Prodávají i několik typů pouzder za rozumné peníze, prodejna je na Praze 10 (viz odkaz), není problém přijít a vyzkoušet, co je libo, vždycky se mi tam někdo ochotně věnoval. Osobně si myslím, že cena, za jakou prodává Kronium tu recenzovanou svítilnu, je dost vysoká, jak by řekli naši východoněmečtí přátelé - "zu teuer", protože při jednotlivých kusech se dá na Amazonu přímo od Fenixe pořídit za 91 USD, toliko cca 2.200,- Kč, s poštovným zdarma. Ale i tak je Fenix dobře zaplacená značka.

K tomu USB nabíjení - je to hezká fíčura, ale stejně bych z taktických důvodů nosil raději další dvě nabité baterie, než hledal nejbližší USB port, třeba v lese při pátrací akci se jich moc nevyskytuje - a vždycky si vezmete svítilnu s vybitou baterií, to je skoro jistota :-) Navíc když mám jakékoli zařízení na baterie typu 18650, mám doma zpravidla i nabíječku.

U Číňanů (DX apod.) se dá srovnatelná svítilna sehnat sice bez USB nabíjení, ale zhruba o tisícovku levněji (pod značkami Nitecore P12 nebo EC20 apod.), kvalitu nehodnotím, neměl jsem možnost, nicméně z konstrukce svítilen z duralovým tělem je jasné, že na nich toho běžným zacházením moc rozbít nepůjde, tedy je to jen o kvalitě vnitřních dílů, ale to už je na jinou diskusi...

Podrobnosti o svítilnách ESP zde: http://www.euro-security.info/cs/svitilny/takticke-policejni-svitilny.html

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CEMAN 14:05:30 24. 05. 2015
default.png
Já mám Fenix TK 22 a jsem s ní maximálně spokojen. Jedná se o dobrou investici. Byl jsem velice překvapen, jak taková malá baterka může mít takový výkon. Lze ji využít také při zákroku k oslepení a dezorientaci pachatele. K baterkám je široká škála dopňků,

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu COPSR 20:02:35 07. 05. 2015
default.png
Ja svoju nosím v zásobníkovom púzdre na opasku alebo taktickej veste, no je o 3 cm kratšia. V článku mi chýba dosť podstatné info - ako či a ako si pamätá svetelné režimy a v akom z nich sa zapína.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio