Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Wachpolizei – saská odpověď na migrační krizi (REDAKCE)

Wachpolizei – saská odpověď na migrační krizi
Saská Wachpolizei
Foto: polizei.sachsen.de

Neustávající proud uprchlíků z válkou zmítaných oblastí, stálá hrozba uzavření a střežení státní hranice či nebezpečí teroristických útoků kladou stále větší nároky na všechny bezpečnostní složky. V Sasku se zvyšující potřebě mužů a žen v uniformě rozhodli čelit pomocí nově zřízené bezpečnostní služby – Wachpolizei.

Autor: Petr Klinovský
Publikováno: 08. 04. 2016
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PETR-KLINOVSKY 20:58:40 27. 04. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-04-24 22:34:35]: Ale tyhle otázky já dokážu zodpovědět s přehledem, protože za a) mám doma publikaci ke zkouškám k německé policii a za b) není těžké uhodnout, co se v Německu dává za gramatické příklady. Základem je zvládnutí nové gramatiky, tzn. psaní ss vs. ostré "S", dále psaní slov cizího původu, např. Friseur vs. Frisör, dále čárky (Němci mají často problém se psaním čárek ve vedlejších větách), dále psaní slov zvlášť a dohromady (dříve se např. psalo spazierengehen, dnes se to píše spazieren gehen) spojené s psaním velkých písmen (např. auf Grund vs. aufgrund) a další věci. Hodně důležité jsou tam ty čárky. K matematice jsem se už vyjadřoval. Nicméně nemá smysl rozebírat v článku varianty. Článek také nebyl psán pouze ze stránek policie, ale to je jedno.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:34:35 24. 04. 2016
default.png
PETR-KLINOVSKY [2016-04-23 13:21:32]: Je to jednoduché. Když budeš psát pro civilisty, vystačíš s tím, co jsi předvedl. Někde najdeš informaci, že berou k Wachpolizei, přeložíš podmínky přijímacího řízení a dobrý.
Když to děláš pro policajty, je jasné, že pokud někoho článek zaujme, bude srovnávat s tím, čím sám prošel. Jenže ty o tom nic nevíš, protože jsi tím projít nemusel.
Nějak německy asi umíš, protože jsi zvládl vytáhnout odněkud informaci, ale mě by třeba zajímalo, co je obdoba například velkých písmen, psaní s a z nebo třeba i y v němčině. Kdo se bude chtít ucházet, taky bude chtít vědět, jestli má aspoň teoretickou šanci.
Matematiku jsi vynechal taky. Zase. Není se co divit, českým přijímacím řízením jsi neprošel. Takhle jsi sice vytvořil rychle článek, který možná zaujme civila, ale první dotazy a je jasné, že píšeš bez hlubší znalosti. Nejspíš tě platí od řádku, článku nebo tak nějak, takže je to takové, jak jsem sloužil, když se chtěl výsledek. Formálně splněno, ale to je tak všechno.
Neděláš všechno špatně, ale připomíná mi to situaci, kdy učitelé učili dálkaře. Často jim nedošlo, že učí člověka z praxe, který se tím x let živí. Pak zažívali perné chvilky a museli si dávat hodně pozor, co říkají.
Našel jsem si profil Šándora, když je to pro tebe takový vzor.
Má vojenské gymnázium. Tam se chodilo, když jsi chtěl na střední školu a na civilní jsi neměl známky. Neznám nikoho, kdo tam šel, když nemusel. Na vojenskou vysokou jsi se snadno dostal s jakoukoliv střední školou. Dál má vysokou pozemního vojska. Moc to tam nerozebírá, ale česky řečeno, nejspíš inženýr pořadového kroku. Pak už jen příkladný postup a samá pozitiva. Zkoušky z angličtiny za komunistů mohly znamenat, že se s ním počítalo pro karieru špiona už za komunistů. Nepřijít revoluce, skončil by někde jako vojenský ataše. Možná i v tom Londýně, kde nějaký čas pobýval. Nikomu neškodil, nezlobil, takže nakonec zpravodajcům i velel. Celý jeden rok. Pak se asi našel vhodnější kandidát.
Šándor nikdy nebyl policajt. Na dotaz co s tím, říká, že opravdu neví, co s tím, ale myslí si že represe nikam nevede. Giuliany je příkladem, že správně provedená a důkladná represe je řešení minimálně pro běžnou kriminalitu. Represe má svá pravidla, je relativní a dá se stupňovat. Zeptej se třeba Hammera. Proto jsou taky teroristi v Bruselu. Belgičané se mezi sebou nejsou schopní dohodnout vůbec na ničem.
Hammer má taky pravdu v tom, že nikomu, kdo bordel zvaný PČR nezažil, asi nejde vysvětlit, jaký je kolikrát rozdíl mezi deklarací a realitou a jak to člověka naučí číst mezi řádky.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 15:17:46 24. 04. 2016
default.png
PETR-KLINOVSKY [2016-04-23 13:21:32]: Kašli na to, ale Veterán to napsal dobře jako námět: zkus dotazovat německé náboráře a pak i samotné policisty. Nedivil bych se, kdyby byly názory o 180°jinačí. :D

Ono je to tak: kdo si prožil ten neskutečný bordel u PČR, tohle nemůže sežvýkat, nemůže prostě. Tak se Veteránovi ani mě nediv.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETR-KLINOVSKY 13:21:32 23. 04. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-04-23 12:47:08]: Ano, jsem civil a tím je řečeno vše. Ničemu nerozumím a vše dělám špatně a hlavně to vysvětluje můj názor na menšiny u policie - jen teda nevím, jaktože je to stejný názor, jako má generál Šándor a britská, potažmo německá policie. Asi tomu také nerozumí.

Pokud jde o názor na můj článek, tak už mi i jako civilovi došlo, že jsem ho z půlky odflákl a z druhé zatajil - takže díky. Zároveň bych rád upozornil, že redakce vždy ráda přijme dalšího redaktora z řad policie, aby tu nepsali jen civilní diletanti a Lukáš...:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 12:47:08 23. 04. 2016
default.png
PETR-KLINOVSKY [2016-04-22 15:46:12]: Jestli nejsi policajt, mnohé to vysvětluje. I názory na tahání menšin k policii.
Uchazeč nejsem rozhodně. Jsem starý a mám to opravdu hodně daleko. Navíc. Kdo si je pozval, ať si je hlídá.
Jaké jsou požadavky pro vstup se lze z článku dozvědět tak napůl. Článek o německé policii napsaný s českou důkladností. Ale třeba jsi tím poperu myslel, že napíšeš další, podrobnější, s trochou znalostí přímo od německých náborářů. Nebo se zkusíš přihlásit a uděláš z toho reportáž.
To pokračování článku o vestách bych přivítal. Byl napsaný opravdu dobře.



Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETR-KLINOVSKY 15:46:12 22. 04. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-04-21 22:53:39]: Ano, všiml jsem si a právě na to jsem v příspěvku reagoval. Rovněž děkuji za přirovnání - lichotka vždy potěší.

V matematice jsou - alespoň dle knihy - i těžší příklady, ale zase nic hrozného. Jde o to, že příkladů je více a je na ně časový limit. Kolik je slovních úloh a jaký je časový úsek ale netuším. Kvadratické rovnice tam ale nejsou nebo jsem je alespoň nenašel nikde v knize.

Zeptat se někoho, kdo to prošel, by jistě bylo zajímavé, ale kde - kromě německých fór, kde jsou ale spíše regulérní policisté - někoho takového najít, opravdu netuším. Jedině by ten člověk četl Policistu.cz.

Jinak je to překvapivé, ale článek neobsahuje ještě mnohem více informací např. k tomu lékařskému vyšetření, ale to není otázka "utajování" informací, jako spíše čtenosti. Článek má pojednat o Wachpolizei, co to je, jaké jsou požadavky pro vstup, jak to zhruba probíhá a zbytek si musí uchazeč (nebo hodně zvídavý čtenář) zjistit sám na uvedených stránkách či z jiných, mně neznámých, zdrojů. Mrzí mě, že má práce neodpovídá náročným kritériím čtenářů, ale nakonec se s tím nějak poperu.

A psychotesty jsem nedělal, protože s policií a ani MV nemám a nikdy jsem neměl nic společného - ostatně jako ostatní členové redakce vyjma šéfredaktora. Toho se také zeptám na neprůstřelné vesty - určitě o tom psal on. Ale práce je hodně, podstavy jsou všude a času málo, tak za něj nic neslibuji.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:53:39 21. 04. 2016
default.png
PETR-KLINOVSKY [2016-04-19 23:06:33]: Z kličkování už jsem tě obvinil, jestli jsi si nevšiml.
Něco z tebe dostat je jen o trochu snazší než výslech Ralpha Wigguma. Leze to z tebe jako z chlupatý deky, ale aspoň něco. Synonyma, antonyma. Jednoznačně pokrok. Jestli v matematice není nic těžšího, je to docela překvapení. Čekal jsem aspoň kvadratickou rovnici. Pokud si vzpomínám, naše testy byly o něco těžší.
Einzelinterview v českém podání by vypadalo asi nějak jako. Kde dělá matka, otec, na jakém postu slouží nějaký váš příbuzný a podobně. Podle toho do školy nebo na chodník. V Německu asi v pořádku. Chtělo by to zeptat se někoho, kdo ho má za sebou.
Ty jsi nedělal psychotesty? Myslel jsem, že jsi drásal ve služebním poměru. Jsi tedy drásal OP?
Zkoumání BMI je jistě zajímavé. Pročpak jsi ho v článku zatajil?
Věnuj chvilku počátkům Švýcarska. Velmi poučné. Do počátku 16. stol se jim v Evropě máloco blížilo. A se zlou se potázal, kdo jim chtěl nařizovat. Tu a tam bitva jako u Azincourtu nebo u Leny. Čechy daleko větší bordel.
Ještě něco, ale nevím, jestli je to otázka na tebe. Před nějakou dobou se tu objevil článek o neprůstřelných vestách s tím, že bude mít pokračování. Kdy bude?


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 13:15:24 20. 04. 2016
default.png
PETR-KLINOVSKY [2016-04-19 23:06:33]: Tak ta otázka kolik ze sta narozených děcek je holčiček, když je kluků 63 je fakt pro myslitele. Horší je, že u nás pro takové myslitele takové otázky ani nejsou.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETR-KLINOVSKY 23:06:33 19. 04. 2016
default.png
VETERAN2 [2016-04-19 22:11:13]: Ty zdroje myslím tak, že nesouhlasím jak s Avary, tak ani s nějakou idealizací švýcarských žoldnéřů, ale nepovažuji to k článku o Wachpolizei jako nosné téma, a tak bych to nechal být.

Výběrová řízení k Wachpolizei probíhají od ledna a zadání jistě střídají nebo mají jen jedno. V žádném případě mi to jako cizímu novináři neposkytnou a ani v tom nevidím příliš smysl. Příklady typu jeden dělník natře stěnu za 2 hodiny, druhý za 3, jak dlouho jim bude trvat natřít stěnu společně, mi nepřipadají nijak informačně obohacující. Stejně tak hledání synonym či antonym v jazykové části nebo obrazce - ty koneckonců můžu naskenovat z již zmiňované knihy, ostatně jako ty slovní úlohy.

Ale abych nebyl obviněn z kličkování: Wenn von 100 geborenen Kindern 63 Jungen sind, wie viele Mädchen wurden geboren? (Hesse, Schrader: Testtraining Polizei und Feuerwehr, Frankfurt am Main 2005, s. 212.)

Osobně na tom nevidím nic zajímavého. Nedokážu si ani představit, k čemu by mi byl starý text diktátu. Psychotesty k PČR jsem nikdy nedělal, ale co se těch současných týče, myslím, že jsou náročnější. Na druhou stranu v těch osudných letech, kdy se bralo všechno, co mělo alespoň dvě nohy, byly snížené nároky snad na všechno a rozkaz zněl jasně - musí projít. Zde vše vyhodnocuje nejdříve počítač, pak je ještě Einzelinterview a pak ten člověk musí porazit ještě ostatní. Je to trošku jiný systém a řekl bych, že lepší.

Volkssturm byl především složen buď z mladých, starých nebo služby neschopných. Zde je věkové rozpětí od 20 do 33 let, přičemž u mittlerer Dienst je to v podstatě od 17 do 32 let a u gehobener Dienst do 35 let. Jak jsem již říkal, u Wachpolizei odpadá pouze Kasten-Bumerang-Test a kliky. Ale fyzička se dá za tři měsíce dohnat s přehledem. Oni i tak nemohou nastoupit žádní koblihožrouti, protože BMI u lékařské prohlídky musí být vyšší než 27,5 a nižší než 18. Tím se brání 50 kilovým policistkám i 130 kilovým policistům (promiň Lukáši ;-D), takže ono to s tou horší fyzickou zdatností nebude tak strašný... No a s horším výcvikem se počítá tak nějak od začátku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VETERAN2 22:11:13 19. 04. 2016
default.png
Kličkuješ dobře. Ty zdroje vysvětli. Co se týče Avarů, možná. Prokázat nebo vyvrátit jejich příbuznost s Huny je problematické a jestli se to vůbec někomu povede, bude to trvat. Ale u Švýcarů hovoříme každý o něčem jiném. Ty o důvodech jejich působení v ozbrojených složkách, já o jejich spolehlivosti při plnění vojenských povinností. Kde se může lišit zdroj? Ale dobrá. Je to vedlejší.
Nemáš ty taky vysokou školu? Je nějaký problém napsat Němcům, že jsi kolega a chceš napsat článek porovnávající výběrovéá řízení a jestli by ti nedali diktát a test z matiky z minule? Vedle další od nás a máš článek. Čtený článek. Třeba už si to umíš představit. O psychotesty nejde. To už jsem psal.
Nemůžu mluvit za Hammera, ale myslím, že si stejně jako já užíval výsledků náborů po roce 2000. Obzvláštní hrůzy se daly zažít tak od roku 2006, kdy se začali hledat parťáci při nízké nezaměstnanosti a nebyo moc z čeho vybírat. Inspekce na pár následujících let bude vzpomínat jako na tučné období. Takže Volkssturm ne, ale byli jsme u vzniku Rudé armády. Mimochodem. Volkssturm se od Wehrmachtu nelišil tím, že by v něm byli retardovaní, ale určitě méně fyzicky zdatní s horším výcvikem. Přesně to dělají Sasové. Sám jsi to napsal. Tak co? Je to Volkssturm? Podle mého je podoba nápadná.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio