Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Policie bez Maturity
13 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
9 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
9 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

O odvaze a houževnatosti českých žen

České ženy svoji odvahu zaskočily a rozčilovaly i vyšetřovatele gestapa
Možná se náhodnému čtenáři bude zdát, že pohled do historie českého odboje, který přinesl deník MF Dnes, na tyto stránky nepatří. Vnímavějším čtenářům, kteří sledují kauzy popisované na těchto stránkách, však možná leccos napoví. Zjištění gestapáckých vyšetřovatelů o českých ženách totiž může být jedním z vysvětlení na otázku, proč občas ženy dokáží za svoji pravdu bojovat tvrději a odhodlaněji než muži:
České ženy svoji odvahu zaskočily a rozčilovaly i vyšetřovatele gestapa | Foto: ilustrační

 

MF Dnes: Nejhorší nepřítel byly české ženy, přiznal nacista

 

 

Jak velmi ošidná může být představa o hrdinech, vyplývá ze Závěrečné zprávy šéfa zvláštní komise SS-Hauptsturmführera Heinze Pannwitze, jež vyšetřovala atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Generála SS zlikvidovali před 66 lety českoslovenští parašutisté Josef Gabčík s Janem Kubišem.

Pannwitzova zpráva, která nebyla v Česku dosud publikována, vyvrací mnohé mýty o tom, jak se Češi chovali za nacistické okupace. A nacista Pannwitz v ní bezděčně vyjadřuje obdiv ženám, které pomáhaly parašutistům. „V nejednom případě jsou nositeli ilegální činnosti manželky odbojářů. Jde o fanatické Češky, které se s vášnivou zavilostí věnovaly péči o atentátníky,“ píše Pannwitz vůdci Třetí říše Adolfu Hitlerovi.

O Marii Moravcové, u níž se Gabčík s Kubišem ukrývali, Pannwitz říká, že „na sebe vzala tu největší námahu, aby byl úkol atentátníků doveden k úspěchu“. Moravcová podle archiváře Vojtěcha Šustka parašutistům sháněla potravinové lístky, vařila, hledala úkryty a dělala i spojku. To vše s vědomím hrozícího trestu smrti.

Obdobně Pannwitz hodnotí rodinu Liboslavy Fafkové a přidává se k němu i šéf pražského gestapa Hans Geschke: „Většina těch, kteří atentátníkům pomáhali, projevuje vysloveně český, šovinistický a protiněmecký postoj, který je zvlášť výrazný u žen a je následkem jejich dřívějšího politického smýšlení. Zatčení vesměs náleží k nejvyspělejším českým kruhům. Často je slyšet, jak říkají: Jsme hrdi na to, že můžeme zemřít pro svůj národ.“

Marie Moravcová se při zatčení otrávila kapslí cyankáli, kterou jí dali výsadkáři. Liboslava Fafková byla i s manželem a dvěma dcerami Relou a Liboslavou zavražděna. O ženách se zmiňuje i zpráva rozvědky SS o odvetné akci za atentát. „Vypálení obce Ležáky vyvolalo mezi německými obyvateli zadostiučinění. Zejména bylo uvítáno, že byli zastřeleni všichni dospělí a také ženy. Právě ony mívají totiž šovinističtější postoje než muži.“

Proč právě hrdinství českých žen nacisty tolik popuzovalo? Archivář Vojtěch Šustek, jenž spolu s badatelem Jaroslavem Čvančarou unikátní Závěrečnou zprávu o atentátu na Heydricha analyzoval, se domnívá, že si nacisté dobře uvědomovali význam role žen v českém odboji: že jsou houževnaté, odpovědné a že přirozený strach ze smrti překonávají snáze než muži svými city.
„Láskou k blízkým, ale i k vlasti. Jakkoliv to může dnes znít pateticky,“ říká Šustek.

Gestapo zuřilo při pátrání po parašutistech Josefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi i z jiného důvodu. Ani krvavá odveta za atentát na jednoho z vůdců Třetí říše Heydricha totiž nezlomila odpor stovek českých odbojářů, kteří parašutistům pomáhali. Šéf speciálního vyšetřovacího týmu SS-Hauptsturmführer Heinz Pannwitz musel vůdci Třetí říše Hitlerovi dokonce přiznat, „že v mnoha případech docházelo nikoliv jen k použití střelné zbraně, nýbrž k závažným střílečkám, které často vedly k úspěchu až po použití těžších zbraní, jako jsou samopaly a ruční granáty“.

Gestapáky přesto doslova iritovala odvaha Oldřicha Frolíka, jehož byt sloužil jako shromaždiště parašutistů vyslaných do protektorátu Londýnem. Frolík ukrýval i Gabčíka s Kubišem, tedy i jejich zbraně. Když si pro něj čtyři měsíce po atentátu přišlo gestapo, řekl jen: „Jen si vezmu kabát,“ a téměř vzápětí zahájil palbu. Dva gestapáky zastřelil na místě, dalšího těžce zranil a čtvrtý se stačil schovat. K útěku pak Frolík použil automobil gestapáků, kteří ho přišli zatknout. V sídle gestapa v Petschkově paláci vyvolala Frolíkova „drzost“ doslova šok. Gestapo Frolíka později přece jen dostalo, ale jak Pannwitz ve zprávě pro Hitlera přiznává „až po velmi těžkém boji“.

Nacisté byli odporem odbojářů, kteří parašutistům pomáhali, konsternováni i proto, že šlo často o hmotně výjimečně zajištěné lidi. Byl jím i Vladislav Čaloun (manžel známé herečky Anny Letenské), který měl vylákat z bytu lékaře Břetislava Lyčku (ošetřil zraněného Kubiše), aby se při zatýkání nezastřelil. Čaloun, jenž měl vyváznout bez trestu, však Lyčku přímo pod nosem gestapa varoval, načež se oba zastřelili. „Je to příklad tvrdosti a obětování, kdy Češi sledují své ilegální cíle,“ konstatuje popuzeně Pannwitz.

 

 

Text: MF Dnes – Jan  Gazdík

 

 

Redakční poznámka: Vybrat odpovídající ilustrační fotografii k článku o odvaze, cti i tragických obětech tohoto období našich dějin se ukázalo jako obtížně řešitelný úkol. Dát k článku snímek Reinharda Heydricha, zbraní či jiné válečné symboly mi připadlo nepatřičné. Stejně tak mi připadalo nevhodné  k materiálu připojit ilustrační foto nějaké anonymní ženy. Proto jsem si nakonec dovolil použít úplně první motiv, který mě k tomuto tématu napadl. Prosím tedy laskavé čtenáře, aby jej brali také jako vyjádření úcty ke statečným ženám (ale i mužům) našich moderních dějin.

Dušan Stuchlík, šéfredaktor webu 

Vložil: Dušan Stuchlík
Publikováno: 28. 05. 2008


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 27
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio