Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Mobilní jednotka cizinecké policie
12 hodin | PLETTEN: Ahoj, MJ CP je v Praze, Brně, Ostravě, Hradci...
Policie bez Maturity
včera | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
9 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
9 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
13 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
05. 04. 2024 | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...

Pro lepší policajtský kafe

šálek dobré kávy
Jdeme na kávu? Dáš si kafe? Právě tato věta zaznívá denně v mnoha světových jazycích a předznamenává začátek osobních, pracovních nebo partnerských vztahů.  Nebo utužuje již fungující vztahy. Nepochybně je tedy káva společenský nápoj.  Jak se vlastně káva stala nápojem do společnosti?
šálek dobré kávy | Foto: Internet

Jak to začalo


Podle dostupných zdrojů to začalo někdy v 15 století n.l.   na Arabském poloostrově. Jako všechno vzácné arabové kávu velmi žárlivě střežili. A víme, že všechno žárlivě střežené bývá většinou dříve nebo později ukradeno. Tak se stalo i v tomto případě a oněmi úspěšnými zloději byli v roce 1616 n. l holandští obchodníci, kterým se podařilo několik rostlinek propašovat z Arabského poloostrova do Nizozemska.  Posléze začali kávu pěstovat na Srí Lance.  Nakonec  rozšířili  plantáže na území svých dalších kolonií a káva se začala pěstovat na Jávě, Sumatře, Malajsii a v Indonésii. Úspěšně jim v tom konkurovali Francouzi, kteří mají podíl v rozšíření plantáží kávy na Martiniku,  Haiti,  Santo Domingu.  V zápětí se do kávového šílenství připojily ostatní velké evropské národy.  Jednoduše se jednotlivé národy olupovaly o vzácné sazenice kávy a v lepším případě si je panovnici těchto zemí vyměňovali,    jako  pozornost při návštěvách.  Tahle zlodějina rozhodně nebyla kávě na škodu.  Právě díky těmto loupežím  vzniklo mnoho různých druhů kávy,  jež má nespočet  chutí. Káva úspěšně začala své velké tažení po světě.  Již od počátku 15 stol n. l.  vznikaly  na Arabském poloostrově kavárny. Jedny z prvních byly zřízeny v Mekce, Medině, Adenu a Damašku.  Evropští obchodníci, kteří  ochutnali šálek kávy,  začali zvyk pití kávy praktikovat  i ve své domovině. V Itálii  vznikly  první kavárny okolo roku 1615  n. l.  Horliví kněží tento nápoj  pro jeho povzbuzující účinky označili jako ďábelský a pijáky kávy nechali tvrdě trestat. Zakázané ovoce ovšem nejvíc chutná a tak musel zasáhnout pragmatik, papež  Kliment VIII, a tím, že kávu pokřtil  se z ní stal rázem bohulibý křesťanský nápoj.  Již nic nebránilo pronikání kávové vůně do celé Evropy a posléze i na Americký kontinent.   Žádné významné evropské město se brzy neobešlo bez kavárny, kde se scházela  místní společenská smetánka.

 

koffe-web-jpg.jpg 2669467346_34ddd84565-jpg.jpg 3367465-jpg.jpg

Co je káva


V současné době se ve světě vyskytuje vice než 500 rodů kávy a 6000 jejich druhů.  Rostlinky kávy mohou mít vzhledem k velkému množství druhů velikost keře až  po  vzrostlé stromy.   Plody   jsou většinou červené, vejcovitého tvaru a obsahují zpravidla dvě zploštělá semena. Na plantážích se pěstují většinou dvě nejznámější odrůdy, Arabika a Robusta.  Ze 70% se ale jedná o odrůdu Arabika.

Sklizeň a úprava


Zralé červené bobule kávy se sklízejí většinou ručně, aby nedošlo k jejich zničení a vyloučení možnosti, že by celý sběr znehodnotily shnilé plody.  Káva se zpracovává dvěma způsoby. Suchým a mokrým způsobem.  Suché zpracování spočívá v rozprostření bobulí kávy na rohože. Na těch se posléze káva po čtyři týdny suší a obrací, až její vlhkost dosáhne 12%.  Při mokrém zpracování se oplodí kávové bobule odstraní na loupacím stroji. Samotná zrna kávy zůstanou v pergamenové slupce. Měkké zbytky na zrnech se odstraní procesem kvašení. Další sušení probíhá stejně jako při suchém způsobu.  Káva nesmí mít větší ani menší vlhkost než 11%.  Po té je kávu možné  na krátkou dobu skladovat. Dalším procesem je loupání kávových zrn v loupacích strojích, kdy se odstraní pergamenová slupka (blanka). Po té jsou v dalších strojích zrna kávy leštěna aby na nich nezůstalo nic,  co by mohlo kávu znehodnotit.  Následně  jsou zrna tříděna a balena do žoků. V této podobě mají světlounce zelenou barvu.

Hodnocení kávy


Kávu na jednotlivých trzích degustují profesionální ochutnávači jednotlivých pražíren, kteří posuzují u kávy mnoho vlastností.  Povolání degustátora  kávy je velmi ceněné. Degustátoři musí mít mnohaleté zkušenosti, aby mohli hodnotit várku kávy.  Jednotlivé pražírny si degustátory, kterým se říká, „ cuptesters“, předcházejí. Důvodem je to, že na základě jejich doporučení probíhá nákup kávy a podle kvality kávy posléze hodnotí koncový zákazník firmu.

Pražení kávy


Pražení kávy stejně jako její ochutnáváni je uměním. Káva se praží v mohutných pražících kotlích. Při tomto procesu dochází k chemickým reakcím, kdy se škrob mění na cukr a vytvářejí se různé aromatické kyseliny. To způsobuje prasknutí kávy a její charakteristickou rýhu uprostřed kávového zrna. Uvolňují se také kávové oleje, které kávě dávají v závislosti na půdě,  v které byla pěstována,  její charakteristickou chuť.  Káva se praží při 260 stup. Celsia  a v momentě,  kdy teplota samotné kávy dosáhne 200 stup. Celsia, začne se její barva postupně měnit.  Podle doby pražení se po té káva dělí na: světlé pražení a káva má bledě skořicovou barvu, střední pražení, tzv. americké nebo snídaňové, silné pražení, tzv. francouzské nebo vídeňské (nejlepší pro českého Turka),  dvojité pražení, tzv. kontinentální a italské pražení pro presso.  Po upražení se káva ochlazuje na speciálních sítech, aby se zabránilo pokračování pražícího procesu.

Mletí kávy


Káva se mele před přípravou podle druhu připravované kávy. Na espreso velmi jemné,  do filtrovací konvice jemné,  Český turek středně jemné, nebo středně hrubé, extra hrubé mletí se používá k vaření kávy v  perkolátoru.  Pro mletí jsou nejlepší mlýnky, které kávu drtí nikoliv sekají.  Při sekání kávy totiž dochází k nestejnoměrnému rozemletí  kávy.

Příprava kávy.


My Češi většinou vaříme turka.  Ve skutečnosti se pravá turecká káva vaří ve speciální konvici džezvě.  Jemně mletá káva s cukrem a vodou se nechá třikrát sevřít a po té se podává tradičně s mletým kardamomem.  Příprava  českého turka,  zalitím kávy vařící vodou v hrníčku  je specifická pouze pro náš národ. Nejblíže našemu českému turkovi je příprava kávy ve filtrovací konvici tzv. cafetieru.  Kávová sedlina se po zalití kávy vroucí vodou odfiltruje pomocí pístu s filtračním dnem. Další je méně známá příprava kávy v perkolátoru.  Tento přístroj vynalezli Francouzi v roce 1827. Přístroj se sestává ze  dvou  skleněných baněk. Do horní baňky se vysype mletá káva, spodní se naplní do poloviny vodou. Po té se spodní baňka zahřívá a stoupající pára se mísí s mletou kávou.  Když se po té ohříváni přeruší vznikne podtlak, který hotovou kávu opět nasaje do spodní baňky. Původní  espreso se vařilo ve speciální konvici, kde funguje podobný princip jako u perkolátoru,  jen s tím rozdílem že uvařená káva se tlačí malými otvory do  horní části konvice.  Konvice na espreso  jsou většinou nerezové.  Dále existují profesionální i domácí přístroje na presso a kapuccino, které zná z restaurací snad každý. Rozdíl je jen v kvalitě.


Káva dnes


Existují mnoho firem, které prodávají kávu v různé kvalitě.  Existují také kávy různě drahé od nejdražší kávy Blue Mountain  pěstované na Jamaice, jejíž jediný šálek vás může přijt na několik set korun, až po standard směs, která za pár korun určitě neposkytne žádný zvláštní vjem kromě pachu močoviny. Je také mnoho firem které si na prodeji a přípravě kvalitní kávy založili živnost. Zvláště ve Spojených státech vznikly řetězce  firem jako Starbucks,  Javabean apod.  I v české republice v nedávné době  vznikla firma pod názvem Lodestar coffee, která  má již pobočky v Kladně, Liberci.  Ja osobně mám dost jednoduchou volbu. Třista metru od služebny mám balírnu a pražírnu kávy BPH a v rámci pochůzek, jsem jejím pravidelným návštěvníkem  Existuje také  všem známá rozpustná káva. Ta má  však se skutečnou  kávou již pramálo společného.

Závěr


Bohužel v dnešní uspěchané době lidé zapomněli, že zastavit se na chvíli a zapřemýšlet  nad směrem svého života,  má víc smyslu než bezhlavý běh neznámo kam.  Šálek kvalitní kávy rozjasní myšlenky a možná pomůže rozhodnout se kam dál.


Text: Lukáš Heinz

Zdroje: Wikipedia, Káva (John Thorn), Internet

Vložil: Lukáš Heinz
Publikováno: 14. 02. 2010


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 20
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio