Přihlásit / Zaregistrovat se
Nejdiskutovanější
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
7 dní | MONOCAJT: REPLY:TRNKALINKA:88428-1:2025-02-05 10:39:34:...
Nabídka uplatnění pro policisty u Evropské ag...
8 dní | PIM-BURGER: REPLY:QUARESS:88430-1:2025-02-06 07:33:47: Te...
Realita PČR 2024
9 dní | JOE: REPLY:DZOBY:88419-1:2025-01-10 11:33:23: ...
Vyplatí se tato práce?
9 dní | JOE: REPLY:DYRUP:73908-1:2023-06-10 01:16:41: Vt...
Zahraniční Mise
05. 01. 2025 | PIM-BURGER: Kamarád byl v Makedonii. Byla to snad jedna z...
Fyzické testy
30. 12. 2024 | MONOCAJT: REPLY:VSCRVSCR:88405-1:2024-12-28 10:11:08: ...
Já do Prahy, Ty do Ústeckého kraje
28. 12. 2024 | VSCRVSCR: REPLY:MILANKRLS:88300-1:2024-10-18 17:06:21: ...
Psychologické vyšetření (testy)
28. 12. 2024 | VSCRVSCR: REPLY:GHOST-COP:88402-1:2024-12-15 08:52:24: ...
ZOP
28. 12. 2024 | VSCRVSCR: REPLY:KARLVONBAHNHOF:88404-1:2024-12-25 20:34...
Psychotesty
30. 11. 2024 | ELINA: Dobrý den, za pár dní mě čekají psychologick...
Pro lepší policajtský kafe

Jak to začalo
Podle dostupných zdrojů to začalo někdy v 15 století n.l. na Arabském poloostrově. Jako všechno vzácné arabové kávu velmi žárlivě střežili. A víme, že všechno žárlivě střežené bývá většinou dříve nebo později ukradeno. Tak se stalo i v tomto případě a oněmi úspěšnými zloději byli v roce 1616 n. l holandští obchodníci, kterým se podařilo několik rostlinek propašovat z Arabského poloostrova do Nizozemska. Posléze začali kávu pěstovat na Srí Lance. Nakonec rozšířili plantáže na území svých dalších kolonií a káva se začala pěstovat na Jávě, Sumatře, Malajsii a v Indonésii. Úspěšně jim v tom konkurovali Francouzi, kteří mají podíl v rozšíření plantáží kávy na Martiniku, Haiti, Santo Domingu. V zápětí se do kávového šílenství připojily ostatní velké evropské národy. Jednoduše se jednotlivé národy olupovaly o vzácné sazenice kávy a v lepším případě si je panovnici těchto zemí vyměňovali, jako pozornost při návštěvách. Tahle zlodějina rozhodně nebyla kávě na škodu. Právě díky těmto loupežím vzniklo mnoho různých druhů kávy, jež má nespočet chutí. Káva úspěšně začala své velké tažení po světě. Již od počátku 15 stol n. l. vznikaly na Arabském poloostrově kavárny. Jedny z prvních byly zřízeny v Mekce, Medině, Adenu a Damašku. Evropští obchodníci, kteří ochutnali šálek kávy, začali zvyk pití kávy praktikovat i ve své domovině. V Itálii vznikly první kavárny okolo roku 1615 n. l. Horliví kněží tento nápoj pro jeho povzbuzující účinky označili jako ďábelský a pijáky kávy nechali tvrdě trestat. Zakázané ovoce ovšem nejvíc chutná a tak musel zasáhnout pragmatik, papež Kliment VIII, a tím, že kávu pokřtil se z ní stal rázem bohulibý křesťanský nápoj. Již nic nebránilo pronikání kávové vůně do celé Evropy a posléze i na Americký kontinent. Žádné významné evropské město se brzy neobešlo bez kavárny, kde se scházela místní společenská smetánka.
Co je káva
V současné době se ve světě vyskytuje vice než 500 rodů kávy a 6000 jejich druhů. Rostlinky kávy mohou mít vzhledem k velkému množství druhů velikost keře až po vzrostlé stromy. Plody jsou většinou červené, vejcovitého tvaru a obsahují zpravidla dvě zploštělá semena. Na plantážích se pěstují většinou dvě nejznámější odrůdy, Arabika a Robusta. Ze 70% se ale jedná o odrůdu Arabika.
Sklizeň a úprava
Zralé červené bobule kávy se sklízejí většinou ručně, aby nedošlo k jejich zničení a vyloučení možnosti, že by celý sběr znehodnotily shnilé plody. Káva se zpracovává dvěma způsoby. Suchým a mokrým způsobem. Suché zpracování spočívá v rozprostření bobulí kávy na rohože. Na těch se posléze káva po čtyři týdny suší a obrací, až její vlhkost dosáhne 12%. Při mokrém zpracování se oplodí kávové bobule odstraní na loupacím stroji. Samotná zrna kávy zůstanou v pergamenové slupce. Měkké zbytky na zrnech se odstraní procesem kvašení. Další sušení probíhá stejně jako při suchém způsobu. Káva nesmí mít větší ani menší vlhkost než 11%. Po té je kávu možné na krátkou dobu skladovat. Dalším procesem je loupání kávových zrn v loupacích strojích, kdy se odstraní pergamenová slupka (blanka). Po té jsou v dalších strojích zrna kávy leštěna aby na nich nezůstalo nic, co by mohlo kávu znehodnotit. Následně jsou zrna tříděna a balena do žoků. V této podobě mají světlounce zelenou barvu.
Hodnocení kávy
Kávu na jednotlivých trzích degustují profesionální ochutnávači jednotlivých pražíren, kteří posuzují u kávy mnoho vlastností. Povolání degustátora kávy je velmi ceněné. Degustátoři musí mít mnohaleté zkušenosti, aby mohli hodnotit várku kávy. Jednotlivé pražírny si degustátory, kterým se říká, „ cuptesters“, předcházejí. Důvodem je to, že na základě jejich doporučení probíhá nákup kávy a podle kvality kávy posléze hodnotí koncový zákazník firmu.
Pražení kávy
Pražení kávy stejně jako její ochutnáváni je uměním. Káva se praží v mohutných pražících kotlích. Při tomto procesu dochází k chemickým reakcím, kdy se škrob mění na cukr a vytvářejí se různé aromatické kyseliny. To způsobuje prasknutí kávy a její charakteristickou rýhu uprostřed kávového zrna. Uvolňují se také kávové oleje, které kávě dávají v závislosti na půdě, v které byla pěstována, její charakteristickou chuť. Káva se praží při 260 stup. Celsia a v momentě, kdy teplota samotné kávy dosáhne 200 stup. Celsia, začne se její barva postupně měnit. Podle doby pražení se po té káva dělí na: světlé pražení a káva má bledě skořicovou barvu, střední pražení, tzv. americké nebo snídaňové, silné pražení, tzv. francouzské nebo vídeňské (nejlepší pro českého Turka), dvojité pražení, tzv. kontinentální a italské pražení pro presso. Po upražení se káva ochlazuje na speciálních sítech, aby se zabránilo pokračování pražícího procesu.
Mletí kávy
Káva se mele před přípravou podle druhu připravované kávy. Na espreso velmi jemné, do filtrovací konvice jemné, Český turek středně jemné, nebo středně hrubé, extra hrubé mletí se používá k vaření kávy v perkolátoru. Pro mletí jsou nejlepší mlýnky, které kávu drtí nikoliv sekají. Při sekání kávy totiž dochází k nestejnoměrnému rozemletí kávy.
Příprava kávy.
My Češi většinou vaříme turka. Ve skutečnosti se pravá turecká káva vaří ve speciální konvici džezvě. Jemně mletá káva s cukrem a vodou se nechá třikrát sevřít a po té se podává tradičně s mletým kardamomem. Příprava českého turka, zalitím kávy vařící vodou v hrníčku je specifická pouze pro náš národ. Nejblíže našemu českému turkovi je příprava kávy ve filtrovací konvici tzv. cafetieru. Kávová sedlina se po zalití kávy vroucí vodou odfiltruje pomocí pístu s filtračním dnem. Další je méně známá příprava kávy v perkolátoru. Tento přístroj vynalezli Francouzi v roce 1827. Přístroj se sestává ze dvou skleněných baněk. Do horní baňky se vysype mletá káva, spodní se naplní do poloviny vodou. Po té se spodní baňka zahřívá a stoupající pára se mísí s mletou kávou. Když se po té ohříváni přeruší vznikne podtlak, který hotovou kávu opět nasaje do spodní baňky. Původní espreso se vařilo ve speciální konvici, kde funguje podobný princip jako u perkolátoru, jen s tím rozdílem že uvařená káva se tlačí malými otvory do horní části konvice. Konvice na espreso jsou většinou nerezové. Dále existují profesionální i domácí přístroje na presso a kapuccino, které zná z restaurací snad každý. Rozdíl je jen v kvalitě.
Káva dnes
Existují mnoho firem, které prodávají kávu v různé kvalitě. Existují také kávy různě drahé od nejdražší kávy Blue Mountain pěstované na Jamaice, jejíž jediný šálek vás může přijt na několik set korun, až po standard směs, která za pár korun určitě neposkytne žádný zvláštní vjem kromě pachu močoviny. Je také mnoho firem které si na prodeji a přípravě kvalitní kávy založili živnost. Zvláště ve Spojených státech vznikly řetězce firem jako Starbucks, Javabean apod. I v české republice v nedávné době vznikla firma pod názvem Lodestar coffee, která má již pobočky v Kladně, Liberci. Ja osobně mám dost jednoduchou volbu. Třista metru od služebny mám balírnu a pražírnu kávy BPH a v rámci pochůzek, jsem jejím pravidelným návštěvníkem Existuje také všem známá rozpustná káva. Ta má však se skutečnou kávou již pramálo společného.
Závěr
Bohužel v dnešní uspěchané době lidé zapomněli, že zastavit se na chvíli a zapřemýšlet nad směrem svého života, má víc smyslu než bezhlavý běh neznámo kam. Šálek kvalitní kávy rozjasní myšlenky a možná pomůže rozhodnout se kam dál.
Text: Lukáš Heinz
Zdroje: Wikipedia, Káva (John Thorn), Internet
Hodnocení článku
