Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
2 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
2 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
6 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
14 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
19 dní | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Seriál o policejní výbavě – III.díl: Co na opasek?

V minulých dílech seriálu jste si mohli přečíst, co vás čeká při fasuňku a co čekat od policejní uniformy. Jsme rádi, že seriál vzbudil zájem a autor hlásí řadu dotazů na další témata - dřív, než bude pozdě, přinášíme další - tentokrát o opasku a nástrahách, které přináší.
| Foto: ilustrační

První, co vás překvapí je mohutné pouzdro na služební zbraň s několika imbusovými šrouby a složitým návodem, které vypadá, že snad i samo střílí. Záhy však zjistíte, že vám pouzdro vytlačí pokaždé do boku dokonalý bolestivý otlak a odpadne vám plastový zajišťovací pásek, který je jakoby naschvál přidělán jakýmsi pochybným lepidlem do tenké kovové trubičky.


Po čase se začne povážlivě hýbat celý uzamykací mechanismus. Než zjistíte kde, jak a kterým imbusovým klíčem pouzdro nastavit a přizpůsobit, budete na pokraji zoufalství. Nehledě na to, že kdekoliv bude možné se o pouzdro zachytit a rozbít si ústa, tam se o něj taky zachytíte. Prostě policie není tak bohatá, aby si mohla dovolit kupovat levné a použitelné věci. Doporučuji tedy pouzdra od osvědčených firem, např: Dasta, Milec, Žili, Fobus, Safariland, teamX apod. Mějte na mysli, že by mělo být uzpůsobeno pro služební zbraň ČZ 75 D Compact P-01. Celý název je důležitý a odlišuje služební typ zbraně od civilního provedení.

 

Nafasovat - a nepoztrácet! 


Služební opasek bude pravděpodobně kožený. Pokud preferujete kůži, dokupte si k opasku tenký pásek na kalhoty a čtyři kožená očka uzamykatelná na patentky. Opasek provlečete poutky v kalhotách. Na něj dáte kožená očka, kterými zapnete široký služební opasek a fixujete jej na místě proti pohybu. Pokud tyto doplňky nedokoupíte, brzy zjistíte, že se vám opasek i s vybavením otáčí v pase jak hula hop. U štíhlých lidí vsedě vyjede někde pod prsa a těm prostorově výraznějším stáhne kalhoty a odhalí bombarďáky po dědovi.  Pokud preferujete opasek z umělé tkaniny, pak doporučuji pořídit si také spodní pásek na kalhoty - jen s tím rozdílem, že služební opasek fixuje suchý zip, jehož protikus je právě na tenkém kalhotovém pásku z umělé tkaniny. Doporučuji hledat u výše uvedených firem.

Pouzdro na zásobník je celkem povedené. Jen pozor, pokud jej necháte rozepnuté - může se stát, že v okamžiku, kdy se o něco pouzdrem opřete, vytlačíte zásobník ven a ztratíte jej… Materiál pouzdra je totiž velmi hladký. Samozřejmě jej budete v následujících chvílích nejvíce potřebovat. Dle Murphyho zákonu jde téměř o pravidlo.

Pouzdro na pouta, které nafasujete, je otevřené na dvě patentky. Pouta jsou lesklá a tak jsou i v noci dálky viditelná podle odlesků světla. Není nad to ukázat ozbrojenému lumpovi, pod čím že máte tu nejdůležitější věc, do které by vás neměl trefit. Navíc, kdykoliv budete nuceni prolézat úzkými prostory, znamená každé zachycení pouzdra možnost jeho rozepnutí a ztráty pout. Doporučuji tedy koupit pouzdro uzavřené nebo polootevřené, které udržuje pouta na místě i po rozepnutí patentky. Pokud toužíte po vlastním invalidním vozíku, umístěte pouta na opasek dozadu k páteři. Při pádu i z malé výšky je zlomení alespoň jednoho obratle zaručeno.

 

Pár zaručených rad pro zelenáče 


Služební slzný sprej neslouží k tomu, aby jej inhaloval útočící násilník, ale aby byla legrace, až se jej nováček bude snažit naplnit. Jde o obvyklou proceduru, aby se poznalo, jak zapálený pro věc dokáže nováček být a kolik plynu dokáže naráz vdechnout. Nováčkovi se tedy předá plnící lahev a jde plnit prázdnou bombičku. Staří machři totiž vědí, že bombičku samozřejmě naplnit nelze, ačkoliv dle návodu by to jít mělo. A tak nováček ve snaze vyhovět přání nadřízeného inhaluje jednu dávku za druhou za asistence rozjásaného publika složeného ze starších zkušenějších kolegů. Pokud se jedná o výjimečně zapáleného jedince, podaří se mu bombičku naplnit asi do jedné třetiny. Ještě na druhý den je rozpoznáván jako ta osoba s rudou tváří.  Pokud tedy trváte na spreji pro případy nouze, doporučuji koupi pepřového spreje, např. od firmy ESP.

Co se týče služební svítilny, pokud dostanete kus i s originálně přidělaným červeným sklíčkem, pak gratuluji - dostali jste starožitnost v celku. Nepokoušejte se sehnat do svítilny baterie, tento typ se již nevyrábí. Prodavač by ihned poznal, že jste od policie. Doporučuji tedy zakoupit svítilnu od firmy ESP i s červeným kuželem a pouzdrem. Cena kompletu je asi 300kč.

Co se týče tonfy, pak k tomuhle jen jedna věc. Nepokoušejte se bĚžet s tonfou zavěšenou na opasku, pokud nechcete získat nepříjemný silniční lišej a skončit jako filmový hrdina na Youtube.com  jako „ten polda, co si před naším barákem rozbil hubu“. Většina zkušenějších policistů nosí teleskopický obušek, který ovšem není schválený pro běžnou hlídkovou službu. U policie trvá schválení čehokoliv od 10 do 100 let podle složitosti. Čím jednodušší věc, tím déle času. Proto ani nedoufejte, že v době vašeho nástupu bude jeho nošení schváleno. Možnost zakoupení u firmy ESP nebo americké ASP.

Co se týče koženkové brašny, pak při pohledu na ni nostalgicky vzpomenete na první díly majora Zemana. Naplněná cihlami výborně poslouží jako poněkud drsný, leč účinný donucovací prostředek. Vzhledem k tomu, že dnešní mládež již neví, kdo byl major Zeman, můžete se dočkat taky komentáře: „Viděls vole, já ti říkal, že i chlapi u fízlů nosí kabelky“. Doporučuji tedy praktickou opaskovou brašnu na písemnosti např. opět firmy Žili, Milec, Dasta, TeamX apod.

 

Co byste měli mít a nedostanete vůbec


Doporučuji dokoupit ještě malé pouzdro na letexové rukavice, které má přihrádky na dva páry rukavic. Mnohdy budete mít tu čest s lidmi, kteří mají za to, že hygiena je značka cigaret. Měli byste taky mít alespoň komplet z cyklistické lékárničky, pro případ, že budete zraněni vy nebo někdo jiný. Neprůstřelná vesta se dá zakoupit např u firem Petris, VUP Brno, TeamX, Hodonský apod. V současné době už od 6 do 20 tisíc Kč. Ideální pro běžnou službu je vesta z materiálů US normy třídy odolnosti IIA a II. České normy jsou trochu zmatené a těžké na rozlišení pro začátečníka. Proto je neuvádím.


A až to budete všechno mít, stačí vyrazit do ulic. A nezapomenout doma mozek – ale o tom zase až příště…




Text: Lukáš Heinz



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Příště: Co do hlavy?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Starší díly


Seriál o policejní výbavě – I.díl: Co nafasujete?

Seriál o policejní výbavě – II.díl: Co na sebe?
Vložil: Michal Tošovský
Publikováno: 04. 06. 2008


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 59
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio