Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Cizina Praha
7 dní | PLETTEN: Ahoj, pokud by Tě zajímala služba v terénu, z...
Příprava na fyzické testy
10 dní | OPS: REPLY:MONOCAJT:74234-1:2024-03-18 13:16:18: s...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14 dní | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
Justiční stráž
06. 02. 2024 | VSCRVSCR: 1,není 2,těžko říci snad 6 3,Pankrác má ví...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Dovolená zop
02. 02. 2024 | JOE: REPLY:JOE:74178-1:2024-02-02 08:19:48: Př...
Daruji připínací odznak SKPV na sako
29. 01. 2024 | TRNKALINKA: Výška 25mm, šířka 20mm, nepoužitý, nový, ten ...

Směny po americku - zápisky z jednoho výzkumu II

V minulém článku jsme si přiblížili policejní sbor v texaském Arlingtonu, jeho velikost a obvyklou náplň činností. Tentokrát se budeme věnovat již samotnému výzkumu vlivu směnného provozu na bezpečí policistů, který zde na přelomu října a listopadu uskutečnila nezisková organizace Police Foundation, která se v USA věnuje už přes třicet let zkoumání policejní práce a jejímu postavení na "vědecký základ".
| Foto: Budova 'laboratoře' v Arlingtonu

Základní charakteristika výzkumu


V policejních sborech v USA jsou nejčastěji používané osmi, deseti a dvanáctihodinové směny. Výjimkou nejsou ani jedenácti či třináctihodinové, ale právě na první tři jmenované se výzkum zaměřil (jiná než u nás je i metodika jejich skladby - směny jsou sestavovány tak, aby policistům zůstala v životě aspoň nějaká pravidelnost; například u dvanáctihodinových směn je obvyklé, že policista odslouží tři v jednom týdnu a v druhém týdnu je doplní ještě jednou osmihodinovou směnou, čímž se doplní počet osmdesáti odpracovaných hodin v dvoutýdenním cyklu). Základní myšlenka je prostá - tým Police Foundation postupně prozkoumá nejrůznější aspekty výkonu policistů a posléze promíchá směny těchto policistů tak, aby po půl roce mohl data o výkonu sesbírat znovu a porovnat, jak se změna směnného provozu projevila. Vypadá to sice jednoduše, ale samotný fakt, že jsou policejní sbory, ve kterých výzkum probíhá (vedle Arlingtonu ještě Detroit Police Department), ochotny nechat si tak zásadně ovlivnit vlastní fungování, je úctyhodný a dokazuje, že to tyto sbory myslí s bezpečností svých lidí opravdu vážně. Na druhou stranu je nutno říci, že nebylo snadné partnery najít, protože málokterý policejní ředitel si nechá do takové míry mluvit do fungování svého sboru.


První fáze - dotazníkové šetření


V Arlingtonu se z cca 260 "pořádkových" policistů přihlásilo do experimentu zhruba 160 z nich - výzkum byl postaven tak, aby kromě vyplnění dotazníků ostatní části absolvovali v pracovní době (na konci svých směn, kdy jsou nejvíce unaveni) a navíc ještě dostali jako motivační odměnu 100 USD. Není to na zdejší poměry zas tolik, ale i to určitě sehrálo roli; policistů se oproti očekávání přihlásilo více.

Policisté vyplňovali celkem tři rozsáhlé dotazníky - první z nich zmapoval jejich spánkové návyky a kvalitu spánku čtrnáct dnů po laboratorních testech. Druhý, vyplňovaný rovněž po testech, se zabýval tím, co přímo ovlivňuje bdělost policistů - množství a využití volného času, čas strávený na cestě do práce, konzumace alkoholu, kávy a dalších drog, které udržují člověka v bdělém stavu. Třetí dotazník byl velmi rozsáhlý a policisté jej vyplňovali předtím, než přišli do "laboratoře" - v něm je zjišťováno, jak jsou policisté se svou prací spokojení, do jaké míry se vyrovnávají s náročným rytmem práce, nedostatky ve vybavenosti a řízení a s dalšími organizačními překážkami, ale i to, jak zvládají nepříjemné situace, které policejní práce nutně přináší, jaká je míra a původ jejich stresu a nakolik se jejich pracovní problémy přenáší i do jejich rodinného života. Tyto údaje budou následně zkoumány společně s daty, získanými v "laboratoři".


Druhá fáze - laboratorní testy


Laboratoř vznikla na tři týdny v ještě neotevřené budově nové policejní stanice a do ní byla umístěna zařízení, na kterých po tyto tři týdny probíhaly simulace (a budou se opakovat v červenci příštího roku); využití simulací se ukázalo jako lepší řešení než měření výkonu přímo "v terénu" - získaná data jsou tak pro všechny srovnatelná a umožňují zjistit mnohem více. A jak se ukázalo, bylo to pro policisty i příjemnější a někdy i docela zábavné. Jak simulace vypadaly?

1. FIT Test / Měření rychlosti oční panenky
Jeden z "nudných" testů, měřící rychlost reakce oční panenky na světelný podnět. Takže koukání do blikající krabice... Vypadá to sice prostě, ale tenhle test dává o policistově stavu a reakcích zcela zásadní informaci - v podstatě měří jeho schopnost vidět včas, co je třeba. A jistě mi dáte za pravdu, že při službě občas rozhodují setiny vteřiny, ať už za volantem, při prohledávání objektu nebo pachatele.

2. PVT Test / Rychlost reakce
Druhý velmi prostý, a tedy "nudný" test, který přímo navazuje na závěry předchozího. V podstatě se jednalo o zcela prostou digitální hru na PDA (která však byla vyvinuta pro účely náboru do některých specializovaných vojenských jednotek); velmi prostý úkol - zmáčknout čudlík ve chvíli, kdy se na obrazovce objeví terč - se po několika minutách už nejeví tak snadný, protože soustředěné "civění" do displeje způsobuje, že terč vidíte, i když se neobjevil (a chybná zmáčknutí se samozřejmě počítají...). K rychlosti reakce očí se tak v tomto experimentu měří i rychlost reakce těla - kdy se hodí být rychlý jistě netřeba zdůrazňovat.





3. Řidičský simulátor
Další počítačová hra - tentokrát před monitorem, s volantem a plynovým a brzdovým pedálem. Asi desetiminutová trasa, kterou měl testovaný policista projet, nebyla nijak komplikovaná - spíše naopak. Cílem tohoto experimentu nebylo zhodnotit řidičovy schopnosti, ale měřit spíše to, jak je na konci své směny bdělý. Jízda po rovné silnici, na které se takřka nic neděje, je z pohledu policisty, který přemáhá spánek, rizikovější než jízda v hustém provozu, kdy je stále třeba dávat na něco pozor. To se i potvrdilo - ne že by policisté přímo usínali, ale zasažení "chodci" nebyli žádnou výjimkou.

4. Videotest jednání v typických situacích
Tento test, zkráceně označovaný jako BPAD (Behavioral Personal Assessment Device), se zaměřil na schopnost policisty analyzovat situace, do kterých se při službě může běžně dostat. A také posoudit, nakolik policistu při jeho reakcích ovlivňuje stres a únava - rozhodně tedy nešlo o to zjistit, jestli policista umí nebo neumí reagovat. Testovaný tak postupně reagoval například na situaci, kdy byl přivolán sousedy k rodinné hádce, kdy jeho kolega nepřiměřeně zasahuje proti domělému pachateli, kdy jej doma navštíví dívka ze sousedství, aby si s ním promluvila o tom, že její sestru zneužívá její otčím. Reakce jsou natáčeny videokamerou a posléze analyzovány podle předem stanoveného klíče. Možná to tak na první pohled nevypadá, ale i v takových situacích jde o policistovo bezpečí - ohrožením jsou v tomto případě však spíše pozdější (kázeňské) následky jeho nezvládnutého jednání.

5. Střelecký simulátor
Jednoznačně nejzábavnější laboratorní test, který se pro tréninkové důvody používá i v ČR. Cosi jako Kinoautomat, jednání a střelba proti situaci na promítacím plátně. V tomto testu se tak vlastně ještě jednou zohledňují všechny předešlé testy, protože komplexně prověřují policistovu schopnost analyzovat situaci a vhodně (a dostatečně rychle) reagovat navzdory únavě, která se ke konci služby nevyhnutelně dostavuje.


Závěry


Na závěry je ještě brzy, zatím proběhla první část experimentu. Od ledna budou policisté v Arlingtonu náhodně rozděleni do směn tak, aby sloužili vždy v jiném rytmu, než doposud. I když se může zdát, že výsledek je předem jasný - protože čím déle je policista v práci, tím se únava stupňuje - předběžná analýza různých dat v závislosti na směnách to nepotvrzuje. Je tak docela možné, že nezvítězí nejkratší osmihodinová varianta. Poprvé totiž bude tentokrát možné srovnat výkon stejných policistů v různých směnách. A poprvé také budou brány v úvahu data, která s výkonem zdánlivě nesouvisí - stres a jeho důvody, spokojenost, rodinné zázemí... Zpráva z výzkumu by měla být hotová zhruba za rok. Pokud tu ještě budeme, o jejích závěrech se dozvíte.




Text: Michal Tošovský
Vložil: Michal Tošovský
Publikováno: 20. 11. 2008


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 0
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio