Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Policie bez Maturity
8 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
8 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
8 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
20 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Tréninkové vybavení od ESP aneb těžko na cvičišti, lehko na bojišti

Tréninkové vybavení od ESP
Stará a moudrá pravda. V reálu pak i to nejlepší moderní vybavení může být doslova na nic, pokud s ním jeho uživatel neumí dostatečně zacházet. U ozbrojených složek navíc mohou být profesní dovednosti doslova životně důležité a mohou pomoci těm, kdo vykonávají jedno z nejnebezpečnějších povolání, zvládnout ty nejkrizovější momenty jejich náročné služby ve zdraví a s co nejmenší úhonou.
Tréninkové vybavení od ESP | Foto: Pavel Černý

Samotný výcvik by měl být dle posledních světových trendů vhodnou kombinací bezpečného provádění a zároveň co nejreálnějšího přístupu. Velkou úlohu v takovém nelehkém procesu proto stále více hrají specializované tréninkové pomůcky.

Pot šetří krev

I další z hesel může nanejvýš trefně vystihovat klíčovou úlohu výcvikového procesu u bezpečnostních a armádních složek. A právě pro ty je určena většina produktů známé pražské firmy Euro Security Products. Té, jejíž osvědčené výrobky jsou ke spatření nejen u jednotek středoevropských destinací, ale stále více se lze s výbavou od „éespéčka“ setkat i v dalekých a pro nás dosti exotických částech světa. Jak ale zaznělo v prvním odstavci, i ten sebelepší prostředek bývá v praxi bezcenný, a to bez patřičné erudice. Proto od počátku byl také pomocí osvědčených pedagogických kádrů s letitými zkušenostmi z ozbrojených složek metodicky utvářen propracovaný systém pro účelné používání všeho pokročilého vybavení. A také pak byl kladen důraz na to, jak dále tyto dovednosti vlastně co nejpřínosněji učit – tedy vyvstal nelehký úkol vytvořit nebývale jednoduchý a přitom potřebně funkční systém výuky, který by v budoucích letech dal instruktorům šanci předávat nezbytné know-how dalším tisícům strážcům zákona. Těm, které může v kritických okamžicích chránit před nejhoršími následky. Vše souladu s motem: jednoduše, efektivně a dle legislativních norem.

To se dle všech ohlasů bezezbytku povedlo a v současnosti tak systém ESP předává svým svěřencům více než tisícovka oficiálně certifikovaných instruktorů doslova kolem celého světa. A dalších budou zřejmě přibývat - poptávka po kvalitní erudici, šířené z malé země uprostřed Evropy, se ozývá z dalších a dalších koutů zeměkoule.


Realita kontra bezpečnost

Pravdou však je, že výcvik, pokud má být vůbec k něčemu, je vždy něčím potencionálně rizikovým. Zvláště pak, pokud se nacvičují činnosti, kdy se vlastně cíleně násilí používá proti lidem (např. užití tzv. donucovacích prostředků), nebo se zase naopak proti má agresi někdo učit účinně čelit.  Kdo nic necvičí, jen stěží se mu pochopitelně něco stane, ale v intenzivní služební přípravě mohou být přes všechnu opatrnost občasné úrazy jakousi „daní“.  Nejvíce jich při profesní průpravě může zpravidla nastat při kontaktních sebeobranných technikách, kde se již „brousí“ dotažení a potřebný timing - tedy vhodnému načasování akce a též nezbytná „práce se vzdáleností“. Zvláště ve spojení s nadšením či až moc velkým nasazením některého z účastníků a až moc velkému množství adrenalinu v jeho krvi, potom šance k nějaké nepříjemné události rostou geometrickou řadou. Nezřídka to poté končí i delší pracovní neschopností. Mnohdy pranic nepomůže ani neustálé zdůrazňování klíčových zásad, tzn. „pomalu, technicky správně a bez zranění“ – někteří jedinci to, zvláště v počátečním údobí výcviku, totiž přes veškerou snahu instruktora dělají přesně naopak. Ale není to jen nějaký ten soupeřský sparing, kde je možné přijít k úhoně.


K realizaci těch nejmodernějších tréninkových programů dnes také neodmyslitelně patří i tzv. integrovaný výcvik, kde se jednotlivé základní techniky slučují se souvisejícími taktickými postupy a také kupříkladu legislativními aspekty. To se děje v rámci specializovaných modelových situací, kde se dosavadní znalosti a dovednosti přetváří do formy, daleko bližší reálné podobě. V takové části profesní přípravy jde především o vznik adekvátních návyků, tj. vypěstování optimálních rozhodnutí a reakcí. A i tam občas může vyvstat pořádná „mela“ i s občasnými nepříjemnými následky.

Servis pro výcvik

Vše zmíněné by mělo být pochopitelně prováděno co nejbezpečnější formou, to znamená s co nejmenším rizikem poranění pro účastníky takové nelehké průpravy.  Ale zároveň též co nejreálněji, neboť to může být do budoucna cenná příprava – a to extrémně i boje o svůj holý život. Protože přes snahy o co nejopravdovější pojetí by bylo dosti nevhodné, či dokonce vrcholně nebezpečné, užívat v některých tréninkových situacích „ostré“ obranné a donucovací prostředky. A to bylo právě tím důvodem, proč byla v ESP od začátku patrná snaha o to, aby se souběžně s vývojem stěžejních produktů také koncepčně pracovalo také na cvičných variantách této výstroje. 
Jako první, na základě výrazné poptávky z ozbrojených složek vznikly výcvikové „změkčené“ obušky. Tyto „soft batons“ jsou především užívány k procvičování úderů na živém, pohybujícím se sparingpartnerovi. Jejich rukojeť i těžiště je velmi blízká pocitu běžného „teleskopu“ v ruce. Konzistence přední části je taková, aby údery sice bolely a i ti z nejvíce soutěživých cvičenců měli před pomůckou potřebnou míru respektu, ale aby byla co nejvíce omezena možnost nežádoucího zranění. Pak v programu následovala podobná varianta tonfy, určená pro bezpečnostní složky dosud tradičněji vybavené tímto tzv. „obuškem s příčnou rukojetí“. Některé ze sebeobranných škol v zahraničí dokonce iniciovaly i vznik dlouhé varianty podobného prostředku, imitující basebalovou pálku. Ta na rozdíl od té opravdové zas na těle tolik škod nenadělá. Vše bylo v tomto údobí doplněno ještě tzv. odražečem, tedy jakousi speciální úderovou lapou, která je byla určena nejen pro běžnou úderovou průpravu vedenou údery rukou a kopy. Na rozdíl od podobných standardních pomůcek, díky svému bytelnějšímu provedení, totiž dokonce vydrží i rány klasickým kovovým teleskopickým obuškem a umožňuje tak kontaktní procvičování drilů s tímto nyní plošně zaváděným služebním prostředkem.


Cvičné „donucováky“


Dalším příspěvkem do postupně se rozšiřující série tréninkových pomůcek ESP se následně stal cvičný sprej. Tedy lépe řečeno výcvikový klon sprejové svítilny Tornádo, která se zakrátko po svém uvedení na trh stala doslovným služebním hitem, který mohl řešit mnohé patové situace strážců zákona, a to i v problematických nočních podmínkách. Díky neškodné vodní náplni tréninkové verze už mohou po nějaký ten rok policisté při výcviku vytvořit reálnou představu o schopnosti zásahu nebo poté i prověřit správné načasování užití v modelové situaci. Výcviková varianta Tornáda pochopitelně disponuje i klíčovými vlastnostmi svého vzoru – schopnosti současně svítit a oslňovat zájmovou osobu a případně jí přesně zasáhnout i na vzdálenost až kolem 5 metrů. Do té doby vlastně neexistující průprava pro užití tohoto typu služebního prostředku tak mohla u nás „dostat zelenou“ a na školách i školících střediscích se tak noví policisté mohli konečně zdokonalovat i v této v minulosti poměrně zanedbávané části výcviku.


Jiným tréninkovým prostředkem, kterým se procvičují cenné praktické dovednosti, je cvičná varianta vybavení, které je čím dál více zaváděno k dalším a dalším složkám u nás i mnohde v zahraničí – tzv. jednorázovému poutacímu systému. Jde o kompaktní textilní pouta se škálou rozličných nosných pouzder. Zatímco pouta „ostrá“ (tzn. černá či signálně žlutá) jsou díky až své neuvěřitelné odolnosti skutečně jen na jedno užití (a musí se tak následně sejmout pomocí bezpečného speciálního řezače), výcvikovou variantu červené barvy lze po utažení opět povolit a znovu nastavit do výchozí pozice. Při výuce důmyslně propracovaného systému nasazování, který se šíří v rámci ESP kurzů, se pak v případě těch méně šikovných žáků nemusí kýžená dovednost platit doslova kopcem rozřezaných „jednorázovek“. I při nevelké ceně jedněch pout by to nemuselo být zrovna ekonomické. S červenými pouty je to v tělocvičně o mnoho jednodušší - prostě: špatně, zkus to znovu…

 

Zbraně, které neublíží


Stále větší volání z řad instruktorských policejních kádrů iniciovaly vznik dalšího výcvikového prostředku. Dlouho totiž chyběla varianta nejčetnější domácí služební zbraně – ČZ 75 Compact Police. Na nácviky sebeobrany či realizaci modelových situací integrovaného výcviku totiž většinou ani nebyla zapotřebí opravdová výzbroj. Naopak, s tou stále hrozil nějaký ten bezpečnostní průšvih s tragickými následky či nezanedbatelný problém ztráty nebo případného poničení cenného služebního prostředku při hrubém zacházením. Navíc ostré hrany reálné zbraně se při kontaktních technikách také stávaly příčinou četných zranění. Tréninkový klon od ESP v červeném barevném provedení tyto rizika naprosto eliminoval a přitom splnil i další z požadavků – např. díky kovovému materiálu měl nejen totožné rozměry (takže šel nosit v standardních pouzdrech), ale i hmotnost a pryžové rukojeti dávaly pocit opravdové policejní zbraně. A také konečně odpadly problémy s časově náročným fasování a zpětného ukládání do zbrojního skladu s nutnou evidencí – čas jsou zkrátka peníze, a to platí i při výcviku bezpečnostních složek, kde je jej bohužel méně a méně…


Ale v oblasti zájmu se nakonec ocitly i bodnořezné zbraně. Na trhu totiž stále chyběly vhodné cvičné nože, které by dávaly možnost komplexního tréninku v sebeobranných systémech a přitom byly za velmi přijatelnou cenu. V pražské firmě nakonec reagovali na toto volání a následně se objevila taková „malá sada“ zajímavých výcvikových pomůcek. Jde o dva nože poměrně reálného vzhledu, vyrobené z pryže různé konzistence. Je to vlastně systém pro rozličné typy tréninku. Ten měkčí a ohebnější z nástrojů (značený S – soft) je především určen pro ty z nejkontaktnějších technik, kdy by zvláště na citlivých místech lidského těla mohlo hrozit větší poškození. Tužší klon (značený H, tzn. hard) je pak už cílen pro výcvik s nezbytnými ochrannými prostředky, především pak očí. V této fázi, kdy se obvykle procvičují seky a řezy, se pak tato „tvrdší“ varianta natírá křídou. Ta pak nechává na oděvu „protivníka“ dobře viditelné šrámy, které sice nepoškozují, ale dávají slušné představy o následcích těch dotaženějších technik.

 


Výcvikové novinky


Mezi poslední produkty, které nedávno v „kuchyni“ ESP vznikly pro výcvikové účely, kupříkladu patří pryžová varianta teleskopického obušku v až šmoulovsky modrém provedení, imitující složený stav. Byla totiž poměrná poptávka i po speciální pomůcce, která by umožnila důraznější trénink alternativních technik i se zavřeným prostředkem, vycházejících především z metodiky tzv. kubotanu – tj. např. nouzové údery v úchopu protivníkem či jemnější stupně užití síly formou tlaků na citlivé body lidského těla.


Jinou novou tréninkovou pomůckou je zas pryžová pistole, imitující Glock 17, v jasné oranžové barvě. Ta vznikla z podnětu nových světových trendů užití palné zbraně v tom nejtěsnějším kontaktu, kdy je pistole stále častěji užívána nejen k nouzovému výstřelu, ale též k alternativě úderu. Elastičtější provedení tohoto typu zbraně, který patří u nás i ve světě k nejčetnějším vůbec, zabraňuje závažnějšímu poranění v situaci, kdy to někomu při důraznějším výcviku „trochu ujede“.


Mezi poslední novinky pak patří speciální verze cvičného obušku, který je svým výrazně užším designem koncipován nejen pro klasický nácvik úderů, ale také pro citlivější provádění v současných systémech velmi frekventovaných pák, úchopů, fixací, stržení a škrcení.


No není toho z dílny ESP pro výcvikový sektor zrovna málo. Při patrné kreativitě a píli našeho zřejmě největšího výrobce pomůcek pro bezpečnostní sektor si ale dovedeme představit, že tady právě zrovna vzniká nějaká další z důmyslných vychytávek.

 

Tréninkové prostředky ESP – zde v rukou elitních policistů z URNY. I specialisté z protiteroristické jednotky se v rámci svého náročného výcviku intenzivně připravují v užívání neletálních prostředků. Odražeč spolu s několika variantami pomůcek pro kontaktní úderový výcvik. Obušek dole má na suchém zipu upevněn i speciální nosič s klipem, díky kterému je možné během modelových situací fixovat „soft baton“ na služební opasek. Aplikace cvičného tornáda v jednom ze scénářů integrovaném výcviku.  Příslušník SOP MP Praha po opakované výzvě a marné hrozbě zbraní zasahuje přesně svůj cíl – zde naštěstí pouze inertní neškodnou náplní. Škála pomůcek od ESP, které jsou už u mnoha složek velkou podporou v tréninkovém procesu. Moderní výbava tu pomáhá provádět služební přípravu co nejreálněji a zároveň jak nejbezpečněji to jen jde.

 

Hlavní instruktor a metodik ESP, Mgr. Pavel Černý, názorně předvádí instruktorům ozbrojených složek ve španělské Barceloně taktickou aplikaci TORNÁDA. Cílem je dokončit zákrok jak s co nejmenším rizikem, tak i poškozením pasivního pachatele, vyzbrojeného nožem. Nácvik s tréninkovými pouty, probíhající až ve vzdáleném Panžábu. Pomůcka je odlišena nejen svou červenou barvou, ale také patrným nápisem TRAINING. Jejich užití v ostré akci by totiž mohlo mít i fatální následky. Jedna ze sličných mexických policistek, svázaná tréninkovou pomůckou doslova jak balík. Existence tohoto cvičného prostředku dává šance k nenákladnému výcviku – standardní jednorázová varianta by se musela vždy říznutím znehodnotit. Poslední novinky z dílny ESP – pryžová varianta „složeného obušku“, oranžový klon pistole G17 pro co nejbezpečnější realizaci kontaktních úderových technik a speciální úzká varianta cvičného obušku pro aplikace neúderových technik.
Vložil: Pavel Černý
Publikováno: 16. 04. 2012


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 2
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio