Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Dioptrie
7 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
7 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
11 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
19 dní | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...
jeg sælger Adderall 30 mg, jeg sælger Hydroco...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...
Sælg Pentobarbital Nembutal (tabletter, væske...
04. 02. 2024 | 000000000: Velkommen til vores online butik, hvor du kan...

Veřejná kontrola policie nově a lépe? Výstupy březnového BlueCafe

Co bude dělat Generální inspekce bezpečnostních sborů, aby přesvědčila veřejnost i bezpečnostní sbory, že nestranně a aktivně odhaluje a vyšetřuje trestnou činnost jejich příslušníků? Jak k tomu využije svůj nový kabát, úkoly a pravomoci? A jaké jsou limity snahy stát se důvěryhodným partnerem veřejnosti i bezpečnostních sborů? Na tyto i další otázky měla odpovědět březnová debata z cyklu BlueCafe. Níže je výběr toho nejpodstatnějšího v textovém shrnutí, ve videosestřihu a na fotografiích.
| Foto: Jan Foukal

K hledání odpovědí na zmíněné otázky jsme vyzvali tři velmi povolané hosty -

  • Ivana Bílka, prozatímního ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů,
  • Zuzanu Candigliotu, právničku Ligy lidských práv,
  • Filipa Glotzmanna, vedoucího Kanceláře veřejného ochránce práv (ombudsmana).

Každý z hostů dostal na úvod sedm minut pro prezentaci svých odpovědí na předem položené otázky, které se týkaly tří témat – otázky důvěry veřejnosti i bezpečnostních sborů jako nutné podmínky úspěchu GIBS, novinek v oprávněních a povinnostech inspekce a otázky míry a limitů zveřejňování informací a informační otevřenosti nové inspekce:

Úvodní prezentace Ivana Bílka


Úvodní prezentace Zuzany Candiglioty

Úvodní prezentace Filipa Glotzmanna

Po úvodní půlhodině s prezentacemi pokračovala debata hlavně nad otázkou důvěryhodnosti nové instituce. Podle Ivana Bílka je výhodou jeho policejní minulost. „Za to osmadvacetileté působení v policii znám poměrně dopodrobna strukturu tohoto největšího bezpečnostního sboru a dokážu najít slabiny toho systému,“ uvedl prozatímní ředitel GIBS. Zuzana Candigliota připustila, že je to „nějaká“ výhoda, ale podle jejího názoru může být v čele inspekce i „osoba, která má znalost práva, třeba bývalý soudce nebo státní zástupce, který nemá kolegialitu s policisty“. Tento názor v následné debatě podpořil i poslanec PSP František Bublan a dodal ještě jeden důvod – otázku, kam s ředitelem GIBS poté, co skončí jeho funkční období? Pokud by se jednalo o advokáta či soudce, mohl by snadno navázat na svou pozastavenou praxi.

undefined undefined undefined undefined undefined

Debata se následně přesunula k otázce, do jaké míry má veřejnost znát personální složení inspekce. Filip Glotzmann připustil, že situace GIBS a veřejného ochránce práv je velice odlišná. Podle něj je personální transparentnost úřadu ombudsmana zásadní pro jeho důvěryhodnost. „Pokud bychom jenom naznačovali něco takového, že – je tady ombudsman, ale neřekneme vám, kolik má zaměstnanců a kolik to stojí a co vlastně ti zaměstnanci dělají, tak to stručně řečeno, můžeme zabalit,“ shrnul vedoucí Kanceláře veřejného ochránce práv. Zuzana Candigliota hovořila o tom, že v zahraničí je běžné, když jsou vedoucí pracovníci podobných úřadů a jejich organizačních částí veřejně známi, včetně jejich profesní historie. Podle Ivana Bílka je takový přístup možný u pořádkové policie, ale GIBS přirovnává spíše ke kriminální policii, u níž je taková informační otevřenost kontraproduktivní.

Hodně se mluvilo o nových oprávněních a povinnostech GIBS – o zkouškách spolehlivosti a o úkolu sledovat a vyhodnocovat informace o protiprávní činnosti příslušníků bezpečnostních sborů, navrhovat opatření pro předcházení této protiprávní činnosti a vydávat metodická doporučení.

Sestřih nejzajímavějších momentů z debaty

Zkoušky spolehlivosti podle jednoho z přítomných policistů, Lukáše Heinze, mají na policisty odstrašující vliv. „Vím, jaký efekt mělo zavedení institutu zkoušek spolehlivosti. Mnoho policistů změnilo o 180 stupňů své chování,“ řekl. Vliv zkoušek spolehlivosti je nezanedbatelný i podle Ivana Bílka: „V roce 2006 bylo 24 oznámených případů pokusu o podplacení policisty. A najednou v roce 2009, kdy začaly zkoušky spolehlivosti, se ten počet oznámených případů ztrojnásobil. A ten trend trvá v podstatě do dneška.“

undefined undefined undefined undefined undefined

V otázce metodických doporučení a návrhů preventivních opatření panovala relativní shoda. Jednou z dlouhodobých výhrad Ligy lidských práv, kterou zopakovala Zuzana Candigliota, je obava, že stížnosti na nepřiměřené násilí ze strany policistů se v minulosti vůbec nedostávaly k inspekci, protože orgány vnitřní kontroly policie je vyhodnotily jako nedůvodné.  Podle ní je tak ohroženo dodržení Evropské úmluvy o lidských právech, která stanovuje, že podezření z krutého, ponižujícího a nelidského zacházení musí od počátku řešit nezávislý orgán. „Ten mechanismus tady tak trochu chybí. Viděla bych tady prostor pro prevenci a metodická doporučení, aby když se policie dozví o takových případech, aby je automaticky postupovala inspekci, která posoudí, jestli šlo o trestný čin nebo ne“, uvedla Zuzana Candigliota. Podle Ivana Bílka se takovými případy inspekce bude zabývat, protože se jedná o podezření z protiprávního jednání a o takových případech se dozví. Navíc, podle něj „protiprávní činnost začíná u služebně nebo společensky nepřijatelného chování. Jestliže se příslušník chová nevhodně, ještě to neznamená, že by měl být potrestán. Ale může to o něčem svědčit.“ Důležitý byl i postřeh Filipa Glotzmanna k technické stránce doporučení: „Doporučení musí být neprůstřelná. Ta činnost musí být pokud možno rychlá, pokud možno neformální, pokud možno do ní zapojit i ostatní prvky veřejné správy, média…“.

Ivan Bílek i František Bublan jako zástupce parlamentní komise pro kontrolu činnosti GIBS ve svých příspěvcích rovněž vyzvali, aby nevládní organizace jako LLP přicházely s podněty pro jejich činnost. „My chceme, aby výsledky GIBS korespondovaly s prevencí. Když se vyskytne nějaký trestný čin policie a bude častý, tak se budeme ptát, jaká prevence ze strany GIBS byla udělána, aby k tomu nedocházelo,“ řekl Bublan.

Vložil: Michal Tošovský
Publikováno: 30. 03. 2012


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 21
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio