Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nejdiskutovanější

Nadporučík Emil Haně: „Črty ze vzpomínek zaži...
26. 08. 2020 | PETR-KLINOVSKY: Dobrý den, ozvěte se na email: Petr.Klinov...
Drogy za volantem? V ČR běžně..
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: Něco o problematice drog za volantem jsem si ...
Komiks na Policista.cz
21. 09. 2019 | DONLABUZNIK: super...
Nosný systém pro pořádkové policisty
16. 04. 2019 | FIBER: Naposledy jsem sem psal 21.05.2017 s dotazem,...
Škatulata ve vedení krajských ředitelství...
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: Hned mě napadla rozná hláška aneb škatulata s...
ÚVAHA: K POLICII S VÝUČNÍM LISTEM
11. 01. 2019 | JARDA-JORDAN: REPLY:JAN:69479-1:2018-06-26 00:46:46: Ano, a...
Benešovský deník: Vyšetřování skončilo, zapom...
19. 07. 2018 | AF13: S odstupem casu lze konstatovat, ze takova ko...
Rozhovor : ,,Byl jsem pohodlný a to se mi vym...
17. 06. 2018 | JAN: Je velice úsměvné, vysmívat se někomu, že je ...
Jak se stát policejním důstojníkem v Sasku?...
02. 06. 2018 | FFRANTA: Zraněná policistka odstřelila eritrejského mi...
Nošení nožů v Německu
24. 03. 2018 | VETERAN2: REPLY:KREIMAAN:69193-1:2018-03-20 16:26:00: ...
Mobilní jednotka cizinecké policie
5 hodin | PLETTEN: Ahoj, MJ CP je v Praze, Brně, Ostravě, Hradci...
Policie bez Maturity
19 hodin | OPS: REPLY:KARDAM:74248-1:2024-04-25 17:28:15: mus...
Dioptrie
9 dní | APEP: Doporučuji operaci už teď, podle sloupce II. ...
Příprava na fyzické testy
9 dní | TRNKALINKA: REPLY:BOBRAS:74242-1:2024-04-09 22:36:05: Při...
ZOP
12 dní | HAFHAF: Dojíždění je možné všude, na cestak během týd...
Justiční stráž
05. 04. 2024 | L04GHR: Ahoj, pracuju jako justička pod Prahu pankrác...
Cizina Praha
31. 03. 2024 | CABLE: Díky za info. :)...
Nedoslýchavost, naslouchátka ve službě?
14. 03. 2024 | NOMINISS: REPLY:PATTAS1:74219-1:2024-03-11 23:31:46: Ta...
Já Řscp ty KŘP Praha
26. 02. 2024 | 6-TT: REPLY:ROSOMAK:74183-1:2024-02-05 14:16:23: M...
Započítatelná praxe(MP->služební poměr)
07. 02. 2024 | DABLIK: REPLY:MPCP:74186-1:2024-02-06 17:52:49: k př...

Všichni se těší na další rok, říká Petr Bříza o akci Sparta vzdává hold

Petr Bříza
Rozhovor s Petrem Břízou, bývalým gólmanem Sparty i hokejové reprezentace a předsedou představenstva HC Sparta Praha, o tradičním projektu Sparta vzdává hold na podporu složek Integrovaného záchranného systému.
Petr Bříza | Foto: HC Sparta Praha

V letošním roce byl Holdu jako vždy věnován celý leden. Vrcholem pak byla domácí utkání s Chomutovem a Olomoucí, kterému předcházel slavnostní ceremoniál s uctěním hrdinů z řad záchranářů, policie, hasičů a armády. Na tyto dva duely Sparta uvolnila členům Integrovaného záchranného systému dohromady více než šestnáct tisíc vstupenek. Obě extraligová klání sparťané sehráli ve speciálních dresech, které šly následně do dražby a její výtěžek byl věnován Nadaci policistů a hasičů a Vojenskému fondu solidarity.  

Jaký máte vztah k Integrovanému záchrannému systému?

Věřím, že ve chvíli kdy budu mít problémy, tak jsou připraveni mi pomoct. A musím říct, že moje zkušenosti s profesionalitou a vstřícností zasahujících, ať už to bylo v době, kdy mi hořel dům nebo jsem potřeboval policii nebo záchranku, jsou absolutně skvělé. Takže mám pocit klidu a důvěry vůči jejich profesionalitě na základě zkušeností, které mám.

Jaké máte odezvy ze strany IZS na akci Sparta vzdává hold?

Rok od roku jsou pozitivnější. Po letošním Holdu, kdy jsme díky O2 areně měli větší možnosti, jsou reakce… Nechci říct nadšení, ale respekt. Všichni jsou hrdí na to, že to Sparta pro ně dělá. Nikdo si nedovede představit, že by to nebylo, všichni se těší na další rok a to je ta nejlepší odezva.

Projekt Sparta vzdává hold navíc po těch letech překonal i lehké regionální blokace. Ne všichni členové složek IZS jsou fanoušci Sparty. Ale to, že přijedou, i když fandí někomu jinému, to si myslím, že je také skvělá odezva.

HC Sparta Praha přišla jako první u nás s nápadem vyjádřit veřejně podporu IZS. Vzorem Vám bylo NHL (např. Law Enforcement Appreciation Night)?

My jsme si vzali z NHL tu konstrukci. Ono je dnes na eventových scénách hrozně těžké přijít s něčím úplně novým. Po celém světě lidé vymýšlí akce a vždycky se někde inspirují. Na začátku jsme uvažovali, jestli to uděláme pro jednu, pro druhou nebo pro třetí složku, ale nakonec jsme šli touto cestou. Může se stát, že se to za pár let rozdělí a každá složka bude mít svůj zápas, ale zatím nám to dává smysl v tom spojení. Ve finále, když dojde k velkému maléru, tyhle čtyři složky se vždy sejdou, i armáda je dosazená k Integrovanému záchrannému systému, přestože každý plní jinou roli ve společnosti.

Jak vnímají akci Sparta vzdává hold fanoušci?

Úplně upřímně, je část diváků, kteří budou vždy negativní. Ve společnosti je vždy část, která je negativní. To prostě k tomu patří. Ale myslím, že se postupně mění reakce. My Češi jsme navíc emočně vlažnější. Když přivedete v Americe někoho na led, tak všichni vstanou, tleskají a je z toho 10 minut standing ovation, že máte husí kůži a slzy v očích. Postupně ale i naši fanoušci reagují líp a líp. A jsou hrdí, že to Sparta dělá, což je pozitivní. Když jim někdo řekne, že tam jen naženeme policisty a hasiče, tak mu odpoví, že je na tom zimáku každý rok a každý rok vnímá, že to je správně a že mu to dává i trošičku pocit hrdosti, že Sparta tohle dělá.

Podprahově to spoustu lidí, co u toho jsou, ovlivní. Takové reakce mám od své rodiny, která některé Holdy absolvovala, od kamarádů i obchodních partnerů. Uvědomí si ten lidský rozměr, vžijou se do role těch lidí pod uniformou díky jejich příběhům. A myslím, že když tu pomoc pak potřebují, tak jsou vděčnější. Leze to pod kůži, a to každému, což je dobře. 

Projekt se během těch sedmi let vyvíjel, co ho podle vás nejvíce posunulo?

Klíčové byly dresy. První ročníky jsme hráli v normálních dresech jen s logem Holdu, protože speciální sadu dresů jsme měli na akci Sparťanská krev. Ale ten projekt má jiný rozměr, má aktivizovat lidi, aby dávali krev. Tam už se ty dresy, nechci říct, že se vyčerpali, ale tady jsme cítili, že dají nový náboj tomuhle projektu. Dresy a jejich dražba byly velkým impulzem.

Máme samozřejmě své limity, svůj rozpočet. Na začátku jsme to dělali skromnějším způsobem, postupně projekt získával stabilitu a tím, že si ho složky vzaly za svůj, tak je pro nás rok od roku snazší dostat sem auta, domluvit slaňování, což je další možnost O2 areny, to jsme měli v plánu už v Tipsport areně, ale nebylo to technicky možné. Nová hala nám dala samozřejmě nové možnosti. Ceremoniál letos vypadal jinak, protože je v jiném prostoru, je jinak nasvícený. O2 arena je jednou z nejmodernějších a nejlepších hal na takovéto akce.

Každý rok se to posunuje díky součtu našich zkušeností, nových nápadů, technických možností, spolupráce a vstřícnosti těch, kterých se to týká. A to nám dává možnost každý rok do toho jít. Když to děláte prvním nebo druhým rokem a zavoláte, že chcete hudbu hradní stráže, tak máte jinou vstřícnost, než když je to sedmým rokem a oni si považují za čest a za povinnost tam být. Takže v rámci produkce je to v posledních letech pro nás jednodušší.

Některé věci vznikají spontánně. Bylo hrozně fajn, když jsem mluvil kdysi s generálem Vernerem, velitelem letky v Čáslavi, která má hokejové mužstvo a dostali jsme se k Holdu, tak on okamžitě zareagoval, jestli by si mohli zahrát hokej. Takže pak o přestávce hráli hokej proti mužstvu policistů. Hold se posouvá díky tomu, že do toho čím dál víc lidí přináší své nápady. Navíc máme větší produkční tým, který to dokáže perfektně zvládnout.

Letos se nám podařilo získat pro Hold komerční partnery a i díky nim jsme do Nadace policistů a hasičů a Vojenského fondu solidarity věnovali 330 000 Kč.

Příběh policistů oceněných na letošní akci Sparta vzdává Hold

Prostějovští policisté prap. Mgr. Michal Mrázek a prap. Dalibor Peterka s nasazením vlastního života zachránili muže z hořícího rodinného domu v obci Smržice. Dostali se k hořícímu domu a před dveřmi uviděli krev. Vyrazili zkřížené dveře a stihli uhnout před ohněm, který vyletěl ven. Potom vešli dovnitř a našli muže, který už byl hodně malátný a na místě omdléval. Vzali ho tedy a vytáhli ven. Podle vyjádření doktorů měl namále, stačily minuty a už to nemusel přežít. A hasiči jim k jejich zásahu řekli, že jsou blázni, že do toho šli, protože tam hořely plasty a bez ochranných pomůcek to bylo hodně riskantní. Oba policisté ale reagují: „Určitě bychom do toho šli znovu, řídili jsme se naším mottem pomáhat a chránit.“ 

 

Z pohledu návštěvnosti při Holdu padl rekord, splnila se vaše očekávání?

Letos jsme měli trochu horší ten druhý zápas, protože to bylo úterý. Vždycky je lepší mít ten vrchol v neděli, protože se dá udělat spoustu věcí, ale to záleží na termínovém kalendáři. Myslím, že pro příští rok, pokud by to byla neděle, bude návštěvnost vyšší. Navíc budeme mít spoustu dalších možností díky spolupráci s OC Harfa, kde může být další event ještě předtím.

Už jste trochu naznačil, ale můžete prozradit, jestli už máte v hlavě nějaké novinky pro další ročník?

Samozřejmě nápady máme, ale nejdřív musí naši kluci udělat závěrečnou zprávu. Co se povedlo, co se nepovedlo, kde jsou další možnosti rozvoje. Musíme třeba ještě líp řešit distribuci lístků, protože se někdy stane, že lidé ze složek lístky někomu dají nebo je někde prostě nechají a na někoho se zase nedostane.

Na Holdu byly i potomci členů IZS a značná část dětí má zájem hokej hrát. Co všechno čeká malého sportovce, který chce na Spartě s hokejem začít?

Dnešní situace je trochu jiná než v 70. letech, kdy nebylo mnoho prostředků zábavy pro děti a ty se samy hrnuly na zimák. Nebyla konkurence ostatních sportů a hokej v tu dobu měl strašně dětí. Dnes je jiný životní styl a my se musíme snažit vytvořit pro děti servis, abychom na začátku dokázali využít dětské radosti a natěšenosti, že si to chtějí zahrát. Nábory a dobré podmínky v přípravkách jsou proto velmi důležité. Dáváme tři měsíce zdarma, ať si to rodiče i děti vyzkouší. Dáváme startovací sety, brusle, rukavice. Aby na začátku nemuseli investovat, tak jim to prostě poskytneme. Vytváříme podmínky, aby si to mohly děti zkusit. Když je to baví, tak pak zůstávají. Vstřícností se nám oproti minulým letům daří zdvojnásobit počet dětí, které u nás začínají hrát hokej. Máme nepsané pravidlo, že musíme při náborech mít na ledě čtyři trenéry, tak aby se dokázali dětem věnovat, protože potřebují individuální přístup. Někdy se to samozřejmě kvůli nemocem nemusí podařit, ale ve velké většině případů máme tuto naši vnitřní podmínku dodrženou. Neřešíme nábor ve stylu, přijďte si k nám zabruslit, ale už k němu přistupujeme profesionálně. A to se nám vyplácí.

V kolika je tedy ideální začít s hokejem?

Jedna věc je začít s hokejem a jiná věc je začít bruslit. Mění se klimatické podmínky. Finové, Švédové to mají bez problémů, protože jejich pětileté děti umí perfektně bruslit, takže můžou začínat později, protože mají tu dovednost.

Tím, že tady není přírodní led a tím, že v Praze je pět zimáků a jsou vyblokovaný pro sportovní kluby, není moc času na veřejné bruslení. První rada tedy je, vezměte děti, dejte je do přípravky, obzvlášť za aktuálních podmínek je to velmi dobrá investice a oni se naučí bruslit. Ideální věk na začátky bruslení je pátý, šestý rok věku. Ale máme tu taky děti, kterým je tři a půl, prohání se po ledě a baví je to. My neřešíme přípravku jako výkonnostní kategorii, ale jako kategorii, kde si to všichni mají užít.

Jak vlastně probíhá rozřazení dětí na posty? Vyzkouší si třeba všichni, jaké to je být v bráně?

To ne. Já říkám, že brankářem se člověk musí narodit a to dítě to musí chtít. A samo si o to řekne. Většinou k vám přijde ten malý kluk, který chce být brankářem. Málokdy se stává, že to v bráně točíte a určíte, kdo bude gólman. Děti jinak na začátku nemají posty, v první fázi jsou tréninky zaměřený na bruslařské dovednosti, aby získaly jistotu na bruslích, aby dokázaly přeskakovat překážky, zahýbat, brzdit a tak dále. Takže začátek je vyloženě bruslařský. A pak, protože chtějí vždycky dávat góly, tak milujou, že puk někam tlačí a vystřelí. Je to prostě hra a hrou by to mělo zůstat.

 

Zdroj: Richard Adamec, ředitel komunikace a PR SHP a.s.

 

Vložil: Karolína Košařová
Publikováno: 15. 02. 2016


Hodnocení článku

Známka článku Průměrná známka 0 / Celkový počet hodnoceni 0



Diskuze ke článku

Diskuze Počet komentářů ke článku: 0
Diskutovat ke článku.
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio