Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Směny po americku - zápisky z jednoho výzkumu I. (REDAKCE)

Směny po americku - zápisky z jednoho výzkumu I.

Foto: Nášivka Arlington PD
(AKTUALIZACE 15.11. - doplnění informací na konci původního článku) Jeden z našich spolupracovníků v současné době pobývá v USA. Součástí jeho pobytu je i účast na rozsáhlém výzkumu toho, jaký má provoz na směny vliv na bezpečí policistů při práci. Jak takový výzkum probíhá a jak to vlastně je s policií v Texasu - o tom bude série článků, které přineseme v následujících dnech.
Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 15. 11. 2008
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HAMMER 08:48:01 03. 08. 2013
default.png
Vrátil se Pepa Zimovčák ze svého přejezdu na vysokých kolech napříč USA s tím svým kámošem z Rakouska a když jsem byl u něj na kontrole hospody, povídá mě: "když tady někteří kňučí, že si tady nesmějí dát ani pivo dokud nemají osmnást, jak se tu furt ochomejtáš, doporučil bych jim zajet si do USA, aby viděli, co to je policejní stát. Vy jste hoši, i s tím vaším jakože terorem tady na ty ksindly, naprosté máčky a to jak vybavením, tak pravomocemi, vším. Jedu po silnici, nikde nikdo deset kilometrů tam deset zpátky, obrovská rovná štreka, žádné auto, nic. Jeli jsme po krajnici, tam je dost široká, asi dva metry. Bavím se s kámošem a jel jsem přitom asi dvacet metrů na vozovce mimo tu krajnici. Do dvou minut policajti odněkud zezadu, (ale všude poušť kam dohlíneš takže kde byli netuším) deset minut lustrace jestli mám už nějaký přestupeček z minula a vysvětlení, že kdyby ano, šupem domů. Bez pardonu, z toho místa, naložit kolo a tradá nejbliřší letadlo! Jen za těch dvacet metrů po silnici, kde vůbec nic nejelo.
Dojedeme v Texasu do městečka, kde byli nějací Češi, ty vole, tam je šerif bohem! Doslova bohem a ti lidi mu naprosto pevně věří."

Jenže ten šerif tam nebere almužnu jako my, v USA je vymahatelné právo na rozdíl od ČR a neměli tam čtyřicet let bolševika a dalších deset (tehdy) převlečeného bolševika.


Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 22:51:04 29. 07. 2013
dax.jpg
HAMMER [2013-07-29 06:20:27]:
Vládnoucí zlodějské elitě a všem těm gaunerům okolo to samozřejmě vyhovuje o tom není žádných pochyb, vždyť taky všichni na tom celých těch 24 let poctivě pracovali , aby policie byla nefunkční a tam ,kde je dnes ji evidentně chtěli mít...a naivní stádo přitakávačů jim k tomu ještě mnohdy tleskalo a radostně povykovalo...a ted holt mají co chtěli a diví se a diví, jaká to že ta policie je. Náprava bohužel nebude jednoduchá a lehká, pokud tedy vůbec k nějaké někdy dojde. Stačí jenom sledovat jak se ta vládní mafiánská hydra kroutí,syčí a kope jenom aby nemusela opustit svoje uslintaná korýtka a brebendy a to,že její chapadla jsou rozlezlá do všech sfér v této zemi je naprosto evidentní, jenom naivní a slepá ovečka o tom může pochybovat a nevěřícně bečet... Eliot Ness alias Šlachta a jeho chrabří boys zasluhují to nejvyšší uznání, ale bohužel je jich zatím na tu hydru moc málo....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 06:20:27 29. 07. 2013
default.png
DAX [2013-07-27 21:40:11]: Jsem hluboce přesvědčený, že skutečnost, že policie i nebo především díky své struktuře je docela nebo naprosto (to se částečně uvidí jak teď dopadnou všichni ti politici z vyšších pater) nefunkční, vládnoucí elitě naprosto vyhovuje.

Nechci se otírat o dobře nebo až hodně dobře pracujících pár špičkových útvarů, ale jeden Šlachta a jeho banda sympaťáků nemůže řešit binec po celém státě. Navíc všichni víme, jak to chodilo: všecko klaplo, všecko sedělo, u soudu soudce nevzal prostě důkazy na vědomí (protože měl v kešeni svoje) a celé případy padly do loje. Práce samotné policie je extrémně důležitá, ale ovládej dobře někoho, komu nezaplatíš, že? Ten je už nasraný a začne makat proti tobě.
Líp se ovládají ti, co už fest mají a kterým se ještě podsype do hrantu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAX 21:40:11 27. 07. 2013
dax.jpg
HAMMER [2013-07-27 13:49:19]:
Hammere přesně tak a souhlas naprostý, jenom upřesním a myslím , že se shodneme. Za celou tu devastaci policie nemohou ti kluci ale ten mafiansko kapitalisticko kšeftařský zločinecký šmejd co tady vládne od rádoby sametového kotrmelce, podporovanej dalšími šmejdy všemožných medií.
Hammere úcta a respekt bude, až budou úctyhodní a respektovaní velitelé a všichni ti co to řídí včetně vlády, jinak to ani není možné.Ale to je pořád stejná a už obehraná písnička.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HAMMER 13:49:19 27. 07. 2013
default.png
PIM-BURGER [2008-11-22 10:01:03]: Dvě věci:
1) plat mladého nezkušeného policisty v ČR kolem 16 tisíc čistá ruka je jako prostředí čistě nekorupční, tak to jsem už klidný. :)))

2) nepochopil jsi ten systém, policista je ve službě furt, akorát chvílema u někoho jiného, takže nevyšetřuje sám svůj zákrok. Je de fakto ve službě, jen ho platí jiný a nesmí přijít do rozporu s dobrým jménem policie, jinak vše jako ve službě. To je jako by jsi napsal, že v civilu provedeš zákrok a pak se budeš sám ve službě vyšetřovat.

No a ještě dodatek: byl jsem za těch dvacet let u mnohých stání u SO i soudu, ale nikdy jsem se nesetkal s tím, že by moje slova nebo ÚZ někdo zpochybňoval. To jsou alibi tomu, že si někteří neumějí nebo nejsou schopni dělat svoji práci pořádně. Nepleťte si porážku ve vámi zmrveném případu (taky jsem to zažil ale byl jsem schopný si říct: doprasil jsi to, že tě není hanba) s obecnou nepodporou policie.

Že se lidi pletou do práce policie kdy nemají: a co udělala policie proto, aby věděli co a jak, aby jí respektovali, aby si jí vážili?

DBA na stále stejných místech, stále stavíme tytéž lidi ze zaměstnání nebo do něj, tři až pět KB za službu (ale znám případy kd i osm kousků) aby nás vedoucí mohl případně najít, nekonečné papírování v kanclu, průjezdy, jakákoliv káóčka jen abych měl klid, pochůzka kilometr tam a kilometr sem doplňování škrábáním se na prdeli? Kde v tomto vidíte přínos pro lidi, co vás platí z daní?

Nebo dokonce terorizování obyvatelstva hrstkou nepřizpůsobivých lumpů aniž ovšem policie hne prstem a až těm, co vstávají den co den do práce, dojde trpělivost a chtějí za tu "svoji" svinsky pracující policii sjednat pořádky, sice blbě, nezákonně a naivně ale aspoň nějak, tak je policie zmydlí. Dobrá nabídka, k tomu už může být zrovna reklama: PČR nabízí tyto služby občanům: pendrekem přes záda, po krku, přes nohy, dále vyšplíchání luxusním dovozovým pepřákem anebo pro náročnější nevinné chodce kuli z policejní pistole přímo do srdce při honičce pachatele, protože neexistuje výcvik atd atd.

Kde jsou denní kontakty s lidma v rajonu, kde je klasika čtybodový systém příjmu oznámení, kontroly hospod, sběren, zastaváren, prodejen a další desítky naprostých základů práce pro lidi? Kde pořádají územáři setkání se svýma ovečkama v rajónu třeba co dva měsíce aby jim řekli? Toto a toto máme, po tomhletom pátráme, na toto a toto si dávejte pozor, pachatelé pracují tak a tak, volejte raději zbytečně než vůbec, tady máte naše číslo služebního mobilu, jsme tu pro vás? Kdo z vás toto lidem říkáte? Kde máte obchůzky po osaměle žijících seniorech, spolupráci s kluby důchodců na jejich ochraně, jak máte zajištěnu spolupráci rodin těchto lidí, sousedů, faríře, pošťaček?

Chcete respekt? Tak si ho sjednejte, hoši! Chcete úctu? Tak si ji zaslužte.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIMMY1 17:22:49 26. 07. 2013
default.png
Velice zajímavý a přínosný článek. Vidím, ale velký problém a to je jednočlenná hlídka PČR. V US je policista zákon a co řekne, tak platí. Stačí se podívat na youtube a pokud je tam problém, tak na toho policistu si málo kdo dovolí sáhnout při zákroku (obecně řečeno). U nás je to naopak, občané se pletou do zákroku a policité nemají skoro žádná práva. Když to vidím, jak se věří více fetákovi než policistovi, tak je mi na blití. A ohledně pol.vedení, tak to je jasné... teplé křeslo a žádná zodpovědnost...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MICHAL 16:44:08 23. 11. 2008
michal.jpg
off duty - Pim vs. Elefant Off duty služba, tak jak se o ní píše v tom článku, znamená, že policista může určitý počet hodin odpracovat mimo předepsané služby a platí ho někdo jiný - má však na sobě uniformu a ostatní výbavu a má také všechny povinnosti a oprávnění jako při on duty. Samozřejmě jsou tam určitá omezení - nesmí pracovat v odvětvích, která jsou obvykle spojovaná s kriminálním prostředím, v místech, kde se prodává alkohol apod. Argumentace Arlington PD je v tomhle stručná - policista má tak jako tak zákonem stanovenou povinnost zakročit proti zločinu 24 hodin denně, ať je ve službě nebo ne (stejně to je i u nás), takže zkrátka dělá tu samou práci a plní ty samé povinnosti, jako při on duty. Stačí správně stanovit mantinely a důvěřovat výcviku a schopnosti zdravého úsudku na straně policistů. (To já jen tak, aby se diskuse o off duty nestáčela k řezníkům a bodyguardům, to je něco jiného. Třeba v Anglii ale vlastní podnikání není nic neobvyklého - ale zase s těmi omezeními; čili je podnikání možné opět jenom v oblastech, které neohrožují dobré jméno policie.) Co se týče té tradice - období 1948 až 1989 se nedá počítat, protože to podnikat nemohl nikdo, ale nemám představu, jak to bylo mezi válkami. Možná byste do toho jako historik mohl vnést trochu světla?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 10:01:03 22. 11. 2008
Pim Burger.jpg
Elephant Promiň, ale jako občan se zákazem podnikání u policistů docela souhlasím. Chápu, že pro někoho to může znamenat omezení, která asi nejsou tolik vyvážená výhodami policisty, ale to na problému nic nemění. Osobně mě trochu děsí představa, že policista přijde domů, sundá uniformu a jde dělat řezníka. Když si uvědomím, jak moc je u nás oblíbená hra "já na bráchu, brácha na mě", tak povolení policistům podnikat, by jen zvýšilo míru korupčního prostředí. Osobně si to nedovedu dost dobře představit ani u policie v USA. Jak to policista dělá, když někomu dělá bodyguarda? Vždyť prioritou osobního strážce není dodržovat a prosazovat zákony, ale chránit svěřenou osobu. Takže duty off službě rozmlátí policista hubu někomu, o kom si myslí, že by mohl být nebezpečný jeho klientovi a jakmile skončí, tak se převlékne do uniformy a půjde to vyšetřovat? Myslím, že toto je u nás dobře zařízeno a má to tradici. Podle mě prostě nejde sedět zadkem na dvou židlích a pokud má někdo nevybouřené ambice v jiném, než policejním oboru, tak ať opustí sbor a jde podnikat. Pokud se rozhodl zůstat ve sboru, tak ať zůstane, nepodniká a snaží se zlepšit v tom, co dělá. Prostor pro sebezlepšování je, myslím, vždycky veliký.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu RKJ 13:10:37 19. 11. 2008
default.png
FBI a podobné složky jsem zmiňoval hlavně kvůli tomu, že mi občas trochu vadí, jak se v novinách přetřásá, že u nás je nejvíce policistů v přepočtu na jednoho obyvatele. Ono policie v každém státě znamená přeci jenom trochu něco jiného. Třeba vyšetřovatelé někde spadají pod ministerstvo spravedlnosti a někde ne. Stejně to ale vypadá, že v USA jim stačí menší počet policistů, pak by mne by zajímalo jak vypadá takový trestní spis třeba na neznámou loupež. Co všechno tam mají oni, jak se tam prověřuje. Prostě důvod proč jim stačí menší počet policistů. Už jenom jak vypadá takový výslech a kdy vyslýchají. Jestli jim stačí osobu vytěžit a potom o tom sepsat úřední záznam anebo jestli každého musí pozvat k sobě do kanceláře a sepsat protokol jako u nás je podání vysvětlení dle § 158/5 tr. ř. Něco jiného je, když budu celý den šetřit na místě a pak na to napíšu jeden úřední záznam, kam sepíšu co mi kdo řekl a jinak je časově náročné, když si s každým domluvím termín u mne v kanceláři, kde jeho výpověď zaprotokoluji.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ELEPHANT 12:05:26 19. 11. 2008
default.png
off duty je zajímavé že pan ministr má svůj velký vzor v demokracii Spojených států. Ale bre si jen co se mu hodí. Američtí policisté tedy běžně pracují pro soukromý sektor a to v uniformě a se všemi pravomocemi. Jaký je důvod dle pana ministra k tomu, aby bylo policistům zakázáno praovat ve svém osobním volnu. Udajně nepopiratelné bonity, které vyvažují toto omezení. Musím se smát. pan ministr není schopen ani tyto bonity vyjmenovat. Bonity u policie mají mnoho ale a tak na ně dosáhne málokdo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio