Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Šéf vs. policista: Musí to tak být? (REDAKCE)

Šéf vs. policista: Musí to tak být?
ilustrační
Foto: redakce
Netuším, jaké vztahy mezi řadovými policisty a policejními managementy panují v jiných zemích, ale v České republice se v mnoha případech dají nazvat jako vzájemná nenávist a pohrdání.  Skutečně je to tak, že mnozí policisté mají větší averzi vůči svým nadřízeným, než k pachatelům trestné činnosti. Za takových podmínek nelze očekávat loajalitu a už vůbec ne iniciativu. Proč je u Policie České republiky taková situace?
Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 16. 02. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu MARTOO 15:37:05 25. 11. 2014
martoo.jpg
Teda tohle je hodně starý článek, který jsem vůbec neregistroval. Příčina bude zejména v tom, že článek vznikl v době, kdy jsem v tu dobu nebyl na tomto fóru nebyl ani registrován.. Jak tak ale koukám, to nebyla poměrně velká část současných přispěvatelů:o)

Teprve teď, téměř po 6-ti letech jsem zaregistroval tento článek na první stránce fóra a přinejmenším musím říci, že s ním nesouhlasím..

Lukáši ať máme z před rokem 89 různé "dědictví", tak tyto "dědictví" nepáchal režim, ale konkrétní lidé. Každý režim má svá specifika, které druhý režim odsuzuje, to je celkem běžné, ale zakopaný pes Tvého článku není v těch specifikách jako takových, ale v jejich aplikaci v praxi a tu dělají právě lidé, bylo tomu tak před rokem 1989, i v roce 2009, kdy jsi tento článek zveřejnil, je tomu tak i dneska..

Tvrdit, že režim, který "údajně" a dle historických "faktů" měl skončit v roce 1989, má takový vliv v roce 2009 na chování nadřízených policistů s podřízenými policisty mi slušně řečeno přijde jako naprostý alibismus, jak problém, který si Policie ČR, potažmo současná společnost, může z drtivé části sama, v roce 2009 i dneska prezentovat.

Dost věcí jsme si my příslušníci Policie ČR, jako represivní složka "demokratického" státu, i samotná česká společnost, udělali sami.. Nejde furt donekonečna všechno házet na minulý režim, stejně jako to dělal minulý režim na předminulý a předminulý na předpředminulý...

Pokud tenhle ten režim, nazýván jako "demokracie", tady bude třeba ještě za 100 let, o čemž teda silně pochybuju, tak to budeme pořád všechno házet na režim, který tady byl před rokem 89? Mně to přijde přinejmenším, a za použití co nejslušnějších výrazů, moc jednoduché a slepé..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAVE007 21:16:42 02. 03. 2009
default.png
romulus Jo a mimochodem, přejetí plné čáry souvislé je přestupkem v dopravě a to nemyslím jen středovou čáru, ale i u krajnice. A dle vyjádření ministerstva dopravy k této problematice, přišel výpis, kde je uvedeno, že přejetí plné čáry souvislé bloková pokuta do 2.000,- Kč, bez bodů. Kde je svislá dopravní značka zákaz předjíždění tak nelze udělit blokovou pokutu, tento přestupek se musí oznámit na MÚ odbor dopravy, ale přesnou pokutu a body nevím přesně, protože doma zákon nemám, ale myslím že do 10.000,- nebo 15.000,- Kč pokuta + 5 bodů. Takový přišel přípis.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DAVE007 21:09:08 02. 03. 2009
default.png
romulus Nevím, zda-li jsi kolega, pokud ano, doufám, že nejsi dopravák nebo hlídková, protože nevyznat se v zák. č. 200/1990 Sb., a 361/2000 Sb., by byla pro policistu ostuda, hlavně co se týče dopravních přestupků. Pokud ale nesloužíš v modré uniformě na ulici, tak chápu, že to nemusíš mít v merku, protože se stále něco mění a všechny změny si nelze pamatovat. V tom je ČR na vysoké úrovni, stále nějaké novelizace. Ale pokud jsi civil, prosím tě, neraď nám.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KAMY 10:21:46 02. 03. 2009
default.png
2 Dave Jen pro uklidněnou, takové problémy řeším i v civilním sektoru. Je to přesně to samé, a kvůli tomuto uvažuji o ukončení civilu a dám se k PČR. Naivní, hodně naivní. Ale i u Policie jsou lidé a ne roboti, a lidé jak je známo trpí různýma nemocema. Vedoucí úloha je vždy těžká a nese sebou hodně kritiky, mnohdy totiž vedoucí vykonávají hodně práce, ale nejde hned na první pohled vidět, důležité u vedoucích je snaha o sebezdokonalování, ale to nejdůležitější je pochopit, že vedoucí je tu pro podřízené. odřízení jsou ti co shledávají chyby, přicházejí s návrhy, řeší problémy, a vedoucí by s těmito podklady měl umět pracovat a zefektivňovat. Je jedno jestli je to u PČR nebo v civilu. Ono v tom vojenském režimu to není tak odlišné, liší se to pouze řádem, nikoliv režimem (jaký tady byl před revolucí)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TREK 22:59:38 26. 02. 2009
default.png
romulus-právní vědomí? zákon 200/1990 odst 10)se uloží pokuta 1 000 Kč za přestupek podle odstavce 1 písm. f) bodů 1 a 4, 1. drží v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení, 4. překročí nejvyšší dovolenou rychlost stanovenou zvláštním právním předpisem nebo dopravní značkou v obci o méně než 20 km.h-1 nebo mimo obec o méně než 30 km.h-1, Takže nepřipoutání bezp. pásy nevidím, z čehož podle mě plyne odst. 10) 1. lze uložit pokutu do 2 000 Kč za přestupek podle odstavce 1 písm. l), l) jiným jednáním, než které je uvedeno pod písmeny a) až k), poruší zvláštní právní předpis (Zákon č. 361/2000) Nevím nakolik je "košér" pásy řešit blokově za 0, ale něco závažného v tom neshledávám. Pokud nějaký rozumbrada touží rozbít si usta o volant a být profackován airbagem... (ohrožení dítěte, které není připoutané nebo v autosedačce už je věc jiná). Nulová pokuta ho k připoutání se určitě nedonutí. Jediný problém - pokud už se policista odhodlá řešit přestupek podléhající bodovému systému, měl by tyto body udělit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ROMULUS 21:43:48 26. 02. 2009
default.png
tak asi ne Tady s vámi nelze souhlasit. Pokud se podíváte do zákona 200/90 uvidíte, že pásy jsou taxativně za 1000,-Kč. Zda řešíte přestupky domluvou je určitě vaše věc. Vy jste u přestupku a jen na vás záleží jak to uděláte. Za předjíždění na plné nelze udělit sankci, pokud není podmíněno dopravní značkou. Pánové a dámo. Je třeba se podívat do 361/00 Sb a do 200/90 Sb. tady mně nějak unikají vaše záměra a připadá mně to jako, by vaše právní vědomí bylo jako nevědomí. Určitě souhlasím s názorem, že moc v rukách vedoucího je k ničemu a pokud nechává u dozorčí služby nekompetentní osobu, tak to zaregistruj a předej Inspekci, vždyť tady je jednoznačné porušení všeho bezpečnostního co na oddělení je. No problémů je dost, ale řešit se musí vždy tak jak přísluší.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TRNKALINKA 14:37:51 26. 02. 2009
default.png
Za pásy domluvou? Moje řeč, já bych je vyndal úplně ze všech aut(hlavně těch policejních) a zrušil bych i autosedačky pro děti a jiné rádoby ´´bezpečnostní´´ systémy. Tak a teď očekávám ty kvanta případů, kdy nepřipoutání a nepoužití autosedačky zachránilo životy a zdraví... :)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu LUKAS-HEINZ2 13:07:26 25. 02. 2009
Lukas Heinz.jpg
re Dave 007 Také mi bylo několikrát vyčteno, že dávám nízké pokuty. Nicméně moji nadřízení nepoužívají takové metody jako tvoji šéfové. U nás to naštěstí funguje systémem šéf má názor já mám názor, ale konečné rozhodnutí a obhajoba výše pokuty je na mně. Je samozřejmé, že v určitých věcech musí mít šef poslední slovo. Jsme ozbrojený sbor a k němu patří systém velení. Nejde aby si dělal každý co chce. Nicméně výše pokuty nepatří do kompetence velícího, ale řídí se platnými právními normami a rozhodnutím policisty, který pokutu udělí, jak říká vlasta. Když čtu některé příspěvky, tak si někdy říkám, že moji šéfové sice nejsou dokonalí a mají své masařky, ale oproti některým jiným útvarům to u nás funguje docela demokraticky. Pokuta dle mého má mít výchovný charakter. Pokud dám člověku, který má plat okolo 15 tis korun/ měs, pokutu ve výši 1000kč, pak je jasné, že to extremně zatíží jeho rozpočet a většinou odjede se zvukem pískajících kol a naštvaný. Naštvaný řidič za volantem je to co naše silnice nepotřebují. Naštvaný řidič jede naštvaně a tudíž nebezpečně. Pokud dám takovému řidiči pokutu 300kč zamrzí jéj to a řekne si:"Sakra za to mohly být tři obědy, musím si dávat většího bacha". Zabolí to, ale neuvede jej to do stavu zuřivosti. Pokuta tedy splnila účel a ten je upozornit řidiče, že existují platné předpisy, kterými by se měl řídit. Záleží i na tom jak se řidič chová. Pokud se chová hulvátsky k policistům, bude hulvát i na silnici. Pak je nutné takového piráta dostat ze silnic. A k tomu je bodové hodnocení. Hulváta už více naštvat nemůžete. Tady je tisícovka i vyšší pokuta na místě. Nějaké nařizovaní výše pokuty je tedy krajně zcestné a v podstatě jde jen o honění čárek do vákazu činnosti. A opět se zde dostáváme k obludě zvané ČÁRKOVÝ SYSTÉM. To je ale trochu od tématu. Dave

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PETRZKOPECKU 12:55:44 25. 02. 2009
default.png
Dave007 Jak se zdá, sloužíš tam, kde je třeba každý rozhovor s nadřízeným nahrávat, tak to dělej. U nás pokuty za pásy nebo za nesvícení ve dne domluvou. O to více se dělají alkoholy a fet, §180d a §171/1c), ale na to musí být vedoucí, který to má v hlavě srovnáno a takový u nás je.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu VLASTA 12:08:28 25. 02. 2009
default.png
Dave007, Musím Ti oponovat, i jako řadový můžeš řešit, ale nesmíš se bát. K tomuto mohu z vlastní zkušenosti jen říci, že Tě nikdo nepotrestá pokud jdeš se sankcemi za přestupek v mezích zákona 200/90. Svého času byl vydán doporučený sazebník, kdy vedoucí trval na jeho striktním dodržování, přesto mě nikdy za jeho nedodržování nepotrestal (vždy však byla mnou udělená sankce v souladu s §22 zák.200). Sice je pravda, že mě za to nějakou dobu „dusil“, hledal jiný důvod, aby „mi ukázal“ koho budu poslouchat, naštěstí pro mě žádný důvod nenašel a po nějakém čase mi svou zvýšenou pozornost přestal věnovat. A proto nechce to být „ovcí“ bez vlastního uvažování, ovšem poté počítat s rizikem, že se mi to může vrátit jinde. Takže pokud si „nejsi jistý v kramflecích“, potom když jak píšeš: „Pan V. řekne, že se za pásy budou dávat pokuty 1.000,- Kč a výše přes to nejede vlak.“, tak to splň a nestěžuj si. Pokud však jsi si jistý, že výkon služby plníš bezchybně, potom se drž zákona a věř, že si nikdo nedovolí Tě za to potrestat. Hodně štěstí Vlasta

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio