Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Generál Josef Ježek (REDAKCE)

Generál Josef Ježek
gen. Josef Ježek
Foto: Radek Galaš

Je velmi těžké, popsat takovou osobnost, jakou generál Ježek bezesporu byl, na tak malém prostoru, který tyto stránky skýtají. Je tedy otázkou, zda má vůbec význam o něm psát v jakési zkratce. Jsem přesvědčen že ano. V historii policie je jen málo takových osobností, jakou byl generál Ježek a jen velmi málo osobností za svého aktivního života zanechalo takové stopy, které můžeme vidět i dnes.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 07. 05. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 10:29:33 19. 06. 2009
default.png
..... Pánové, jsem rád, že mi chcete rozšířit obzory, ale to už bych fakt nestíhal, zajímat se ještě o lidi zavlečené do gulagů přísl.NKVD. To by jsme se zase dobrali až k současnosti....!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CETNIK2 08:06:38 19. 06. 2009
default.png
... No, zpátky od NKVD k Ježkovi. Proč se neobjevilo cokoliv, co mělo spojitost s tábory v kauze Ježek nevím. Popravdě se mi ale zdá hodně odvážné vysvětlení, že nebyl politický zájem otvírat otázku cikánů a židů, respektive jejich útlaku v období nesvobody. Naopak. V mnoha procesech, Ježků nevyjímaje, se objevují jednoznačně agrumenty kolem transportů apod. Stačí nahlédnout do spisů retribučních soudů nebo související literatury. Ostatně i v případě ježka se obejvila věrohodná svědectví, prokazující jeho podporu židovských rodin a pomoc při útěku za hranice. Abyste mě ale správně pochopili. Nejde mi o tom, že bych se bytostně bránil tezi, že Ježek podporoval tábor v Letech. Jde mi o to, abych našel skutečné doklady, argumenty a důkazy, které jsou buď dobové nebyo vyplývají z archivních fondů apod. Popravdě, vypuštění informace bez dokazu nepovažuji za seriozní přístup, ať už jde o kohokoliv. Takže odtud pramení mimo jiné můj zájem o otázky kolem vztahu Ježka a kárných - pracovních táborů, ať jsou to Lety či kterýkoliv jiný. Zároveň musím souhlasit s denverem, že jak doba minulá, tak i ta dnešní, vnímá historii ve dvou extrémech - buď černobíle nebo pak až moc barevně (rozuměj volně). A ještě doušku na konec, na Vysočině existovalo velmi rozsáhlé dobojové hnutí a světe div se, jeden z oddílů vedl i cikán, jménem Serinek, který i Čechy byl považován za velmi slušného a rovného člověka. Po válce byl vyznamenán, svědčil i jako svědek u soudů. Bohužel stinnou stránkou jeho činnosti bylo vyvraždění četnické stanice v Přibyslavi. Nemylsím si, že vztah k tomuto etniku byl po válce takový, že převládala snaha o zahlazování jakýchkoliv zvěrstev či násilností vůči němu. V počátcích retribuce si to dost dobře nedovedu ani představit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 23:38:55 18. 06. 2009 blokovaný
default.png
Pim Burger,Out,Ondra S. Ono bohužel celý téma NKVD je hodně smutná záležitost.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 23:08:37 18. 06. 2009
Out.jpg
www.aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=417700 Obecně shrnutý článek o únosech. Kdyby si někdo chtěl přečíst. Ondra. S: Je fajn, že si zmínil i Vojcechovského. Bystrov o něm napsal dokonce celou knihu.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 23:02:21 18. 06. 2009 blokovaný
default.png
Generační špunt No to je asi ten největší problém.Jak minulá doba,tak ta dnešní se nechová moc objektivně.Dneska je zase špatný všechno co bylo před 1989.To je samozřejmně taky blbost.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 22:53:07 18. 06. 2009
Out.jpg
Špunt Oni právě bohužel byli odvlečeni i nevinní Češi (myšleno tak, že nebyli příbuzní cara ani anarchokomunisti co utekli pred Stalinem atd.) Byli to případy typu "Obyčejnej českej vesničan se na silnici nepohodnul se sovětskejma vojákama a ti šup, spoutali ho, naložili násilím na náklaďák a pak šup do sběrnýho tábora a pak hůra na Sibiř." Anebo soused udal souseda, že uměl německy a tlumočil němcům. Co na tom že z donucení. Ale těch případů sou mraky a některý opravdu dost šílený. Zmizelo takhle spousta lidí.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 22:53:07 18. 06. 2009
Pim Burger.jpg
Co já vim, tak NKVD si přišla pro spoustu lidí, nejen pro bývalé bělogvardějce, kteří byli beztak většinou jejich konfidenty, ale taky uprchlíky z Podkarpatské Rusi, vím, že na Slovensku pak i přímo Slováky atd. A to vše s tichým souhlasem čs. vlády, protože přece nebudeme bránit našim osvoboditelům v dělání si, co chtějí...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ONDRA-S 22:47:22 18. 06. 2009
Ondra S..jpg
re: genšpunt jen tak mimochodem byl například odvlečen NKVD generál čs. armády Sergej Vojcechovský, který prošel s legiemi ruským tažením.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 22:46:19 18. 06. 2009
Out.jpg
Únosy občanů do SSSR po II. sv. válce Na tohle téma mám doma celou knihu která vznikla z práce jednoho človeka. Některý ty případy dost šílený a eště šílenější, že ačkoliv šlo o občany ČSR tak zbabělec Beneš a naše úřady si nedovolili jakkoliv zasáhnout ačkoliv o tom vědeli. Nejvíc tristní je, že NKVD vnikla do bytů několika ruských emigrantů (v té době už mnoho let občanů ČSR) 9. května 1945 odpoledne nebo navečer a ty lidi "zatkla" (či jak to nazvat) a násilím odvlekla. Takže ti museli vyložene "jásat" nad "osvobozením" Rudou armádou. Vetšina lidí umřela pak v gulazích anebo se po nich prostě slehla zem. Ale je to téma trošku mimo zdejší diskusi, ale rozhodně hodně zajímavý a opomíjený.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 22:37:47 18. 06. 2009
default.png
re Denver Řešit zde vývoj vztahů s Izraelem ( včetně zrušení diplomatických styků ), by byl na dlouho a určitě by se nevešel pod. gen. Ježka, a zase by to bylo na několik večerů! Nepamatuji se že by se před r.1989 učilo, že by chodili do koncetráků jen komunisti (vzhledem k počtu objetí by to neustála ani tehdejší propaganda). Kolik lidi bylo odvlečeno do gulagů nevím, ani jsem po tom nepátral. Vím o tom pouze z tisku v souvislosti s nějako větví carské rodiny (Esery) , jistě však nebyli jediní. S tím že se učilo (učí) pouze to co je poplatné době s tebou souhlasím.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio