Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Generál Josef Ježek (REDAKCE)

Generál Josef Ježek
gen. Josef Ježek
Foto: Radek Galaš

Je velmi těžké, popsat takovou osobnost, jakou generál Ježek bezesporu byl, na tak malém prostoru, který tyto stránky skýtají. Je tedy otázkou, zda má vůbec význam o něm psát v jakési zkratce. Jsem přesvědčen že ano. V historii policie je jen málo takových osobností, jakou byl generál Ježek a jen velmi málo osobností za svého aktivního života zanechalo takové stopy, které můžeme vidět i dnes.

Autor: Lukáš Heinz
Publikováno: 07. 05. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu DENVER 21:30:57 18. 06. 2009 blokovaný
default.png
Generační špunt Asi maš pravdu.Nejhorší je, že za socializmu se ani děti ve škole neučili,že do koncentráků nešli jen členové ksč(taky si tam prožili peklo a hodně se jich nevrátilo).U těch židů to navíc eště umocnoval jeden fakt.ČSR začala Izrael vyzbrojovat v domnění,že se stane spojencem SSSR a celého satelitu.Pak se tak,ale nestalo a začala msta.Občané Izraele ani nemohli ČSSR a SSSR navštívit.Ten zákaz se zrušil po roce 1989.Toho co se děti neučili je bohužel víc.Vůbec se třeba nemluvilo o tom,kolik našich občanů bylo po válce vydáno do SSSR a skončili tam v gulagu.Šlo hlavně o lidi který utekli z Ruska a za první republiky u nás dostali občanství.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 20:10:05 18. 06. 2009
default.png
re bingo Nevím proč bych měl někoho očerňovat!. Řešit cikány a židy po roce 1945 nebyla dobrá vůle zejména proto, že někteří „spoluobčané“ měli máslo na hlavě jednak kvůli udávání ale především kvůli arizovanému majetku po židech a cikánech (ne všichni byli potulní žebráci)! A to i v řadě méně významných postav než byl gen.Ježek. Chápu snahu bagatelizovat počínání kohokoliv ( někdo ten kus papíru (nařízení, vyhlášky, pokynu atd.) podepsat musel že, ( ostatně i zvací dopis v r.1968). Příslušné dokumenty protektorátního MV tykající se cikánů židů apod. se dají bez větších problémů dohledat ( i toho kdo je podepsal), ať již v múzeu holocaustu nebo v Lidických příp. parlamentních archivech. Řešili se tady Leta u Písku, a dost toho ve své knize popsal americký novinář a badatel Paul Polansky, který se šťoural v Okresním archivu v Písku. Některým politikům se to dost nelíbilo, neboť se není čím chlubit! Ostatně ani velitel tábora Janovský nebyl potrestán, i přes nezpochybnitelné poměry které v tomto táboře panovaly ( v podstatě byl lidumil, neboť si vydržoval cikánečku, a dokonce jí vzal i do kina!!! ). Každý národ potřebuje hrdiny, a vzhledem k tomu že jsem měl policajta v rodině, tak toho o těch sympatických postavách ztvárněných v Humoreskách vím o něco více! Toť vše co bych chtěl k postavě pana generála napsat, a určitě nehodlám z této etapy našich dějin psát disertační práci a brát někomu iluze!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 19:42:44 18. 06. 2009
Out.jpg
Mně osobně se zdá ten Špuntův názor celkem reálnej a né nemožnej...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 15:34:57 18. 06. 2009
default.png
Generační Špunt: Že by v dané době Že by v té době nepoužili takový argument při vyšetřování a před soudem který s ním vedli, to se mi nechce věřit. Promiň, ale to co tady naznačuješ zní opravdu ne moc uvěřitelně. Spíš to zní jako snaha jej za každou cenu očernit a uměle vysvětlit něco, co do sebe moc nezapadá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 14:38:57 18. 06. 2009
default.png
gen.Ježek..... Jedno z vysvětleních proč se tábor v Letech u Písku nevyskytuje v materiále obžaloby na gen. Ježka je to, že nebyl v té době zájem z žádné z politických stran otevírat pogrom na cikány a židy (moderní slovo „holocaust“ se začalo používat až později). Dost „nepříjemných materiálů“, včetně pokynů a rozkazů MV zřejmě obsahoval písecký Okresní archiv, proto byly archivále převezeny do Prahy. Zřejmě jsou nyní pod pečlivou ochranou archivní služby MV.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CETNIK2 14:02:02 18. 06. 2009
default.png
pro Info Tento týden jsem procházel spis Národního soudu, který v letech 1945 - 1947 vyšetřoval a soudil gen. Ježka. Je to velmi obsáhlý materiál a popravdě, nenašel jsem zde ani zmínku o Vámi uvedených skutečnostech. Je docela s podivem, že by se naznačovanou činností nikdo z vyšetřovatelů nezabýval. Stejně tak mi nepřipadá příliš schůdná teorie, že se podobnou věcí nebylo zájem zabáb ývat. Když se spis mohl zabývat poměrně podrobně událostmi ryze soukromého charakteru z roku 1917.... Spis obsahuje řadu věcí včetně projevů, konceptů projevů, novinových článků apod. O jakémkoliv rozhodování ve věci Lety či jakéhokoliv jiného podobného zařízení však ani stopa. Totéž platí pro spis, kterým byl v roce 1954 Ježek odsouzen na doživotí. Proto bych se rád zeptal, z jakého zdroje pocházejí Vámi uvedené informace, zda se jedná o skutečné archivní materiály, výpovědi svědků, doměnky či jiné prameny. Díky případný kontakt na mne je cscet@seznam.cz

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CETNIK2 14:21:25 28. 05. 2009
default.png
Josef Ježek i já se připojuji se žádostí o sdělení zdroje informací, Jsou bezesporu zajímavé a prakticky neznámé. Je možné se spojit emailu cscet@seznam.cz

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 14:07:23 28. 05. 2009
Pim Burger.jpg
info Zajímavé informace, které také leccos vypovídají (jsou-li pravdivé) o generálu Ježkovi. Můžu se zeptat na zdroj informací?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu INFO 11:31:12 28. 05. 2009
default.png
Josef Ježek Josef Janovský, velitel Kárného pracovního tábora Lety u Písku, tábor od počátku řídil s nekompromisní tvrdostí. V tom jej osobně podporoval ministr vnitra a generál četnictva Josef Ježek. Na konferenci protektorátního ministerstva vnitra v lednu 1941, jejímž tématem byl výlučně letský a hodonínský tábor, Ježek přítomným velitelům sdělil: „Tito lidé [táboroví vězni – poznámka autora] jsou vředem a přítěží společnosti, ti by měli býti zavřeni do smrti... Dozorčí personál musí býti strohý... nesmějí ustoupiti. To musí býti železný muž, který má stažené vrásky, a ty se u něho nepohnou. Nemluví. Vůbec tento člověk nesmí mluvit... On (vězeň - poznámka autora) občanských práv nemá. Proto je dán do kárného tábora. Tam se mu všechna občanská práva berou.“ Janovský odpověděl na ministrova slova následovně: „Zde je potřebí, jak pan ministr sám naznačil, tvrdé práce a zase tvrdé práce. Nesmějí se jim dovoliti žádná práva. Přišli ke mně a odvolávali se na nějaké předpisy. Dal jsem je hned potrestat.“ V táboře Lety zemřelo v období 1940-1943 min. 327 věznů, z toho 241 dětí. Ani po válce za to nikdo nebyl odsouzen natož potrestán. Poznámka: Ježek už nebyl minitrem vnitra, když tábor byl v srpnu roku 1942 změnen na koncentrační tábor pro celé rodiny, včetně nemluvňat, těhotných žen a nemocných starců a když docházelo k masovým umrtím.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 18:22:59 12. 05. 2009
Pim Burger.jpg
Generační špunt, četník Generační špunt Velice zajímavé informace-stejně jako ty machinace s kartony po revoluci. Taky by mě zajímal ten příběh toho četníka ze Slaného - mohl bys, prosím, dát nějaký zdroj, rád bych se na to podíval sám. A kdybys přihodil incidenty z Letů, tak ti budu vážně vděčný, protože by to pro mě mohlo být víc než užitečné. Jinak ještě k diskuzi o Letech. Já o něm moc nevím, stejně jako nevím nic moc o gen. Ježkovi, protože se zabývám něčím jiným, ale je fakt, že co se třeba zmiňovaného Terezína týče, tak František Fara ve svých vzpomínkách píše, že tam četník vždy sloužil jen půl roku, aby se tam ti lidé navzájem nestihli poznat a měli strach pomáhat těm vězňům.I přes toto opatření čs. četnictvo internovaným lidem když ne přímo pomáhalo, tak alespoň přilepšovalo. Zajímavé na Terezínu je i to, že služba tam nebyla zanášena do kvalifikačních listin jednotlivých četníků. Existoval jen seznam četníků, který tam sloužili pro potřeby ZČV, ale jinak se o tom např. při přemístění člověka na jinou četnickou stanici, velitel stanice neměl šanci dozvědět. Něco jiného byly Lety, protože pokud vím, tak to byl ryze český tábor. Ani by mě nepřekvapilo, kdyby byly nějaké incidenty z řad četnictva. Potulní cikáni byli ještě dávno před Protektorátem četnictvem celkem neoblíbení (četl jsem nějaký článek, kde je označili za metlu venkova) a když přišel Protektorát, tak věřím, že mnoho z nich je nijak zvlášť nelitovalo a tyhle tábory spíš schvalovalo. No a dokážu si představit, že ani po válce nebyla nijak velká cikánská "lobby", která by dokázala pohnout úřady k tomu, aby nějak vehementně pronásledovali lidi, páchající zvěrstva v těchto táborech. Na druhou stranu považuji za správnou variantu, kterou jsem již naznačil v předchozím vlákně a na níž jsme se shodli s četníkem. Jestliže Lety existovaly ještě před Protektorátem, tak to vylučuje gen.Ježka jako zakladatele, protože před Protektorátem ani neměl tu moc, zakládat nějaké tábory. No a má verze je taková, že po vzniku Protektorátu mu někdo na stůl hodil papír, kde bylo překvalifikování čs. kárného tábora na ten Arbeit-Straflager I a tak vlastně vlastně jeho začlenění do říšské úřednické hyerarchie, což pak gen.Ježek jako ministr vnitra samozřejmě podepsal a von Neurath schválil. Němci prostě pohltili naší správu věznic. Soudím tak podle toho, že takhle to probíhalo i nejen s různýma čs. organizacema, ale dokonce i se sudeťáckýma organizacema v pohraničí, kde byl ten sudetský turnverein taky začleněn do struktur Hitlerjugend. četník Dobře, budu slepě věřit, co se týče té instrukce...:-)) Jinak co se týče vztahu k potulným cikánům a etnicitě, tak doporučuji přečíst asi 20-25. příspěvek od zhora v diskuzi "Není mediální kritika policejního zásahu v Ústí účelová?"...:-)) Trošku jsme to tam s Generačním špuntem už načali. Libujeme si totiž v otravování místních historií...:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio