Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kriminalista z Žatce udělal tečku za poválečným masakrem (REDAKCE)

Kriminalista z Žatce udělal tečku za poválečným masakrem
Němci z Postoloprt se odsunu nedočkali
Foto: Ilustrační
Masakr v Postoloprtech, v němž po válce zemřelo podle odhadu historiků více než tisíc Němců a jehož viníci byli donedávna neznámí, se stal objektem zájmu serveru Aktualně.cz.  Součástí materiálu, který na Žatecku připravili, je i rozhovor s kriminalistou, který na základě dobových dokumentů dokázal  průběhu tragedie zmapovat.
Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 01. 06. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu PIM-BURGER 22:22:29 05. 06. 2009
Pim Burger.jpg
Markus No, ale tady jde o to, že česká vláda nikdy nenařídila nějaké týrání Němců. Došlo tu k incidentům, některé byly později omilostněny, což považuji za chybu, ale podávat to tak, jak jsme strašně Němcům ubližovali? To zase ne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu CETNIK2 16:26:18 05. 06. 2009
default.png
Markus smím se zeptat jaké konkrétně máš na mysli Revoluční Gardy?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARKUS 13:08:39 05. 06. 2009
default.png
err: Chtěl jsem napsat "Revoluční gardy" Pim> psal jsem "relativně" málo, např. v porovnání s Polskem nebo zeměmi, kde se opravdu bojovalo. Mimochodem - na potrestání Němců byly po válce soudy a různé tribunály. Je důležité si uvědomit, že válka v té době už skončila.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 12:19:50 05. 06. 2009
Pim Burger.jpg
Markus No, přestože tu nesouhlasím se Zhnuseným a jako už tradičně ani s Generačním špuntem, tak bych zase brzdil. Až na již zde popsané incidenty, které považuji spíše za smutnou výjimku, nikde v Čechách nedocházelo k systémovému týrání a pokud si nějaký jedinec chtěl zchladit žáhu a udělal to, tak to bylo spíše z nedostatečného prosazování práva v některých oblastech. Je třeba odsoudit Postoloprty a další podobné incidenty, ale zase bych byl opatrný v tom, jací chudáci Němci byli. Za vlastizradu v roce 1938 mohli skončit i daleko hůř. A jinak jestli ti např. Lidice a Ležáky přijdou jako málo, tak prosím, mně to přijde až moc. A to jsou jen dvě události, jinak toho bylo samozřejmě mnohem víc.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu MARKUS 12:06:56 05. 06. 2009
default.png
Tak zrovna v ČSR měli lidé nejvíce důvodů k masakrům - v porovnání s jinými evropskými zeměmi tu bylo relativně málo válečných obětí. Tyhle činy páchali často duševně labilní jedinci z Národních gard, kteří měli být spíš v blázincích a ne ve velení nějakých jednotek. O znásilněních a mučení se ve článku raději nepíše.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 09:44:37 04. 06. 2009 blokovaný
default.png
zhnusený Máš pravdu v tom, že kulka do zátylku bolí stejně z německé pistole,jako z české.Já jenom neuznávam kolektivní vinu,ale na druhou stranu chápu,že po tý válce to bylo těžký.Nejhorší je,že tady došlo k zastřelení dětí,který nic neprovedli a zárověn docházelo k tomu,že po válce sovětská kgb i východeněmecká stasi(a samozřejmně i nekteré západní služby) vědomně spolupracovali s válečnejma zločincema.A mam pocit,že se lidsto ani po všech tědle zkušeností asi nepoučí.Stačí se podívat,jak se třeba některý rusové chovali k čečencům žijícím v rusku,během války v čečensku.Dokonce bylo běžné,že vražda čečence byla posuzována,jako výtržnictví.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZHNUSENY2 10:50:39 03. 06. 2009
default.png
for pim burger jjj snaha se cení. Chtěl jsem tím říct, že lidi uvažovali jinak v té době a jinak myslí dnes, kdy si jenom o těch německých válečných zvěrstev něco přečtou.Osobně to vidím tak, že dnešní lidé znají názvy všech německých operací i s datumem narození velitele operace včetně jeho chorobopisu, ale už vědí prd o osudech obyčejných lidí, kteří touto válečnou vřavou prošli. Proto je pro ně citlivější téma jednotlivý exces (zastřelení německých dětí), který rozpitvává děj minutu po minutě. Ona ale kulka do zátylku bolí stejně z německé pistole, jako z české. for denver:a jsme u toho, přečti si knížku. Přestaň prosím Tě vnucovat někomu Tvé myšlenky o tom, jaký názor bych zastával nebo zastávám. V rodině jsme měl dědu, který za války byl v partyzánském odboji, bratr od druhého děda byl letec-palubní střelec příslušník 311. peruti na Liberatorech.Byla mu udělena anglická medaile DMF (Distinguished Flying Medal)za vážné zranění při boji.Prarodiče žili v sudetech a byli deportováni, majetek jím byl zabaven. Víš,já ty Tvé blafy nečetl jen z knížek zprostředkovaně, já jsem s těma lidma o těhle věcech hovořil. Jich jsi se měl zeptat na jejich pocity po 2.světové válce. Na názor na Němce.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 20:46:26 02. 06. 2009 blokovaný
default.png
zhnusený Ty by si určitě po válce zastával názor němec=nacista a vůbec by tě nenapadlo,kolik samotnejch němců skončilo v koncentrácích.Šlo tam třeba spoustu soc.demokratů.A i u nás bylo spoustu němců který nikdy s nacizmem neměli nic společnýho.A co já sem třeba slyšel od svýho dědy,tak tědle poválečnejch zvěrstev na němcích se nejvíc účastnili lidi,který za války třeba práskali.Děda i znal žida kterej přežil koncentrák a ten prej todle hodně odsuzoval.Jestli ti můžu doporučit,tak si přečti nějakou knížku od Elieho Wiesela a možná spoustu věcí pochopíš.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 17:25:24 02. 06. 2009
Pim Burger.jpg
Zhnusený Promiň, no...:-)) Asi jsem holt natvrdlej...:-)) Ale k mému dobru lze přičíst, že jsem se snažil...:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZHNUSENY2 15:39:21 02. 06. 2009
default.png
for pim burger To nemá cenu....nepochopíš...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio