Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Kriminalista z Žatce udělal tečku za poválečným masakrem (REDAKCE)

Kriminalista z Žatce udělal tečku za poválečným masakrem
Němci z Postoloprt se odsunu nedočkali
Foto: Ilustrační
Masakr v Postoloprtech, v němž po válce zemřelo podle odhadu historiků více než tisíc Němců a jehož viníci byli donedávna neznámí, se stal objektem zájmu serveru Aktualně.cz.  Součástí materiálu, který na Žatecku připravili, je i rozhovor s kriminalistou, který na základě dobových dokumentů dokázal  průběhu tragedie zmapovat.
Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 01. 06. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu X1-RAY 11:05:52 02. 06. 2009
default.png
Čekal jsem, kdy se do sebe pustí Pim a Špunt:-))). Goore já jejich názory na historii čtu docela rád, každý má svůj pohled, ale je vidět, že nevaří z vody a o historii se zajímají. Jenom mě napadá, že tohle bude hoooodně dlouhé vlákno a mohlo by dotlačit adminy ke změně struktury diskuze...:-)))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GOOR00 10:57:55 02. 06. 2009
default.png
Myslím si, že nejdůležitější je se z válek poučit než-li je donekonečna rozebírat. Nikdo z nás v té době nežil a uváděným událostem nebyl přítomen, aby mohl nestraně posoudit co se vlastně stalo a kdo za to může. Nikdo z nás není schopen říci co stálo v pozadí války v Kuvajtu jak tedy chcete posuzovat co se odehrálo za 2 sv. války. Některé věci, pokud nebyli řešeny v době kdy se stali, by se již neměli rozpitvávat. Zločinců, zrůd a jim podobných je ve světě stále hodně, zaměřme se spíše na ně než-li se planě dohadovat o těch, kteří se již nemohou bránit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 09:32:22 02. 06. 2009
Pim Burger.jpg
Zhnusený Tak já to tvoje tvrzení obrátím-když není špatné zmasakrovat 1000 německých civilistů, tak není špatné zmasakrovat ani 1000 Židů-jejda, tohle je asi trestné, že? To, co tu hlásáš, je alibismus. Zločiny by měly být vyšetřeny na obou stranách a nejen na té německé. Právě tvoje tvrzení je to přepisování historie podle vítěze. Je prostě nutné odsoudit takové skutky jak ze strany Němců, tak ze strany Čechů a žádné "okolnosti" to nemohou omluvit. Vždyť takhle by se pak vážně daly omluvit i nacistické zločiny. Možná máš pravdu, že do 10let tu máme zase další bláznivý režim a bude se dít to samé, ale i tak doufám, že se později tyto zločiny vyšetří a poučí se z nich zase budoucí generace a snad jednou dojdou k tomu, že to není řešení. Out Já žádným extrémům nevěřím-teda pokud se přes noc nestalo extrémem, když neschvaluju postřílení 1000 civilistů jen tak z plezíru. GŠ mě tu pořád napadá s "nějakym" Žáčkem, ale popravdě já od něj ani nikdy nic nečetl. Své informace čerpám z literatury, která je na Žáčkovi naprosto nezávislá (Marek, Lášek, Holub-ten psal dokonce za komančů,Beneš atd.). Problém GŠ je v tom, že pokud se bavíme o jím opěvované éře, tak tu tvrdě hlásí, jak ne všichni komunisti byli špatní a většinou se s režimem v tichosti vezli a je tu o tom s honzoud. ochoten debatovat až do krve, ale jakmile jde o Němce, tak mi tu bude vyprávět, že v Postoloprtech si to ti Němci zasloužili, protože nějací henleinovci někde podřízli český lesníky. Je to absurdní argumentace a on sám si uvědomuje, že dějiny nejsou černobílé, ale bohužel si to uvědomuje jen ke vztahu k minulému režimu. Podle názorů Zhnuseného a GŠ bych pak mohl v klídku zastřelit 1000 Němců za nacistické zločiny, 10 000 jiskřiček za zločiny komunismu v Čechách a 100 000 Rusů za zločiny komunismu ve světě a bylo by to v pořádku.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZHNUSENY2 07:31:51 02. 06. 2009
default.png
oprava "střed" :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZHNUSENY2 07:29:52 02. 06. 2009
default.png
for Pim Burger Nezlob se na mně, ale podle vývoje studia dějin za dalších 20-let budou učit Tvé děti, že válku vyhráli Němci. Bože, bože, Pime, normálně bych Ti přál, aby jsi měl možnost se vrátit zpět v čase, prožít si tu válku a být při té "genocidě" na Němcích. Měl by jsi si to trochu v té hlavičce srovnat, přebrat a ze všech těch dnešních propagand vybrat ten střet a z toho si vytvořit vlastní názor. Předpokládám, že podle Tebe byli i Mašíni bojovníci za svobodu. Nejsmutnější na tom všem je, že v době sametové revoluce jsme křičeli"nejsme jako oni!" Bohužel jsme. To co jsme odsuzovali (vymývání mozků komunismem), tak to znovu pácháme na svých dětech v opačném gardu. Hodně se mi líbila poznámka o tom, že je dobré, že se tyhle zločiny vyšetřily, aby se neopakovaly a hlavně jsme se z nich poučili. Hahaha. Do 10-ti let tady máš zpátky nějaký ten poblázněný totalitní režim a lidé ještě rádi zapomenou ze dne na den. A ještě k tomu budou tleskat a mávat mávatky. Svět a lidé nejsou dokonalí....

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 06:50:53 02. 06. 2009
Out.jpg
On je mozna problem v tom, ze vy vsichni verite extremum. Jedni jsou extremne "prožáčkovští" a Špunt ma ten opacnej extrem. Souhlasim v necem s kazdym. Ovsem zase sem si nikdy nejak nevsiml ze by TV Nova a zejmena porad Na vlastni oci vykladala historii jinak. Nevim co je jinym vykladem na tom ze se predloží fakta a budme radi ze to nekdo delal. Koukat 20 let na stupidity typu "Kolotoč" s Pouličkem by uz i na tenhle narod bylo moc.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 01:38:06 02. 06. 2009
honzad..jpg
gen. spunt a dalsi slavjanofilove radi zapominaji na to, jak si panove molotopv a ribentrop porozumeli a krasne si podelili suverenni zeme v pobalti, polsko.. myslim, ze polaci jsou jim za podobnou formu pomoci proti nacismu vdecni dodnes... a katyn, to je primo ukszka slovanske vzajemnosti a pomoci jakou sovestke rusko bylo ochotno podat svym zapadnim sousedum..... no, mozna nam ale gen.spunt mozna opet sdeli, ze i tu katyn si vymyslel zacek a jeho prepisovaci historie z ustru..

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 00:30:08 02. 06. 2009
Pim Burger.jpg
Generační špunt Podívej, to, že by nám Rusáci přišli na pomoc, si může myslet jen úplnej blázen nebo zanícenej rusofil. (Nehledě na to, že mám dojem, že jsme si i nějak žádali o leteckou pomoc, kterou také odmítli, přestože s nimi jsme měli spojeneckou smlouvu-narozdíl od VB) Ostatně o vztazích Ruska a Německa krásně vypovědělo září 39. Co se týče Velké Británie, tak se samozřejmě podílela značně na rozbití Československa, ať už to byla Runcimanova mise nebo samotná Mnichovská dohoda, ale musíš si to také uvědomit z jejich strany. Neměli s námi žádnou smlouvu (s Německem ano), náš prostor nebyl jejich doména, nevyznali se tu a nezajímal je. A v neposlední řadě v té době bylo v Anglii mnoho politiků, kteří silné Německo viděli docela rádi vzhledem k sílícímu SSSR. Když si to tedy shrneš bez chvályhodně vlasteneckého cítění, tak to spíš než zrada bylo logické vyústění. Největší vinu na Mnichovu tak nese Francie, která byla naším strategickým partnerem a tu nelze nijak omlouvat kromě toho, že v té době byla zcela neschopná a co se zahraniční politiky týče, tak absolutně vázaná na Velkou Británii. Takže asi tak. Jsi sice dobrý vlastenec, ale chtělo by to trošku více při hodnocení dějin.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 00:20:30 02. 06. 2009
default.png
re Pim Burger No tak mi ještě z toho Žáčkova archivu přečti jak nás "Nezradili v Mnichově Francouzi, Angličané a čím nás vyšplouchli Rusáci!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 00:08:51 02. 06. 2009
Pim Burger.jpg
Generační špunt Možná jsi spíš pochopil špatně ty mě. Já tu nehájím Sudetské Němce a vůbec nezpochybňuji jejich vinu a jejich roli při rozpadu Československa včetně různých excesů (Habersbirk, Bublava, Vejprty, Vansdorf atd.), ale tady se teď bavíme o českém svinstvu a českých svi.ích! Víš, čeho si na četnictvu a vůbec SOS a armádě v pohraničí v roce 38 vážím nejvíc? Vždy jednali dle předpisů, dle vlastního smyslu pro čest a dle vlastních morálních zásad, kterým se nezpronevěřili. Za celý ten konflikt v pohraničí v roce 38 došlo asi k dvěma smrtelným incidentům z řad vojáků základní služby, kteří zastřelili provokující Němce. Samozřejmě tu a tam si dali do držky (respektive my jim:-D), ale nikdy by tam nemohlo dojít k takovým zvěrstvům, protože tohle by tihle lidé par excellance nikdy nedovolili - narozdíl od henleinovců a tohodle českýho lumpenproletariátu, který vyrazil rabovat. Koneckonců Elephant to vyjádřil přesně. Jinak je blbost, že neměli, co ukrást. Němci měli dobytek, nábytek a hlavně šperky a zlato, které různě poukrývali a na konfiskaci (pro sebe) se podíleli především Češi z pohraničí, kteří si rychle pospíšili, aby tam byli první - však pánové s páskami RL na rameni byli tímto více než proslulí a ne nadarmo se jim přezdívalo místo Revoluční gardy, gardy rabovací. I z tohoto důvodu se hned po osvobození snažily úřady dostat do pohraničí co nejvíce četníků, financů a policistů, popř. příslušníků NB. Když nepočítám Wehrwolfy, tak to byli především Češi, kdo dělal po válce největší problémy(popř. ještě sovětští vojáci). A já ti toho nácka nijak zvlášť nezpochybňuju. Jen jsem vyjádřil názor na kauzy Tv Nova, kterou tu jinak sám velice rád pomlouváš. V Bavorsku mají Sudeťáci ráj a velkou moc. A zrada to byla především od Francouzů, Anglány bych z toho víceméně vynechal, a samozřejmě SSSR nás pěkně vyšplouch. Když se k tomu přidali slovanští bratři z Polska, Ukrajinci, Maďaroni a nakonec i jejich hornouherští područenci, tak to vlastně ani nijak jinak dopadnout nemohlo.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio