Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Četníci z dolnogruntské stanice (REDAKCE)

Četníci z dolnogruntské stanice
Strážmistr Ludvík Svoboda - pozdější pražský kriminalista
Foto: SOkA Děčín

Uplynulo už mnoho vody v řece Labi od doby, kdy právo a pořádek v prvorepublikovém Československu strážili muži v šedozelených uniformách. S přilbou a šavlí žárlivě střežili nejen dobrou pověst svého sboru, ale také životy svých spoluobčanů. O tom vypovídá i příběh pozoruhodných mužů z ještě pozoruhodnější četnické stanice.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 15. 07. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu HONZAD 16:38:15 24. 07. 2009
honzad..jpg
to je ale blby srovnani... prosimte, kde si videl frontu pred pracekm? ale kdyz uz jsme u front, fronty na pasovce na "devizovi prislib"...ostanty draty na hranici a strelbu do lidi co nechteli bydlet v tvem sicialistickem raji a tak... ale to ty radej nechces slyset, ty radeji ty banany :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 15:33:55 24. 07. 2009
default.png
re Honzad Ale no tak Honzade, ty jsi ale kakanej, za jsi mě tady profláknul a flusnul po mě jako vždy jedovatou slinu!. Já už jsem si dávno porovnal „reálnej socialismus“ a již 20 let budovaný primitivní český kapitalismus pana profesora (aneb fronty na banány u Zeleniny, a fronty na pracovním úřadě). Bohužel nežiji ve vzduchoprázdnu, ale mezi lidmi kteří neví zda budou mít příští měsíc na jídlo a nájem! Jak dnes prohlásil v Radiožurnálu jeden pravicový politolog ( s těmi denními informacemi o kolik byl zase okraden stát), patříme prý spíše geopoliticky jako sousedi Itálie, než SRN. Jinak se potvrdila parafráze z dob toho „socialismu“ o kulaté zeměkouli. V USA se posere ten jejich inflační dolar, a u nás je hned nezaměstnanost 10 %. Já nemám problém s těmi státními zaměstnanci v období B. und M. Ale čistému vše čisté! Nehledě na to, že doba kterou tady s přestávkami již delší dobu řešíme, měla k tomu reálnému soc. ještě daleko.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 13:37:55 24. 07. 2009
Pim Burger.jpg
honzad. My se nepřeme, bavíme se, relaxujeme a Generační špunt mi láme srdce, když ho nezajímá, co nemám rád...:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 12:30:56 24. 07. 2009
honzad..jpg
neni mi tak uplne jasne o co se vlastne prete? :-) o cetniky, o odboj ? To ze Gen. spunt ma nutkave nutkani shazovat vse co zavani jinymi pomery nez "starym dobrym realnym socialismem ala CSSR", to je prece tady davnoo znama vec a je tedy jasne, ze ani cetnictvo tomu nemuze ujit :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 11:22:44 24. 07. 2009
default.png
re Pim Burger Pime co nemáš rád mě jaksi…..Souhlasím však s tebou, že mohli někteří v klidu přežít květen 1945 ve sklepech. Bohužel byli i takový, kteří se zapojením do odboje příp. povstání v 11.59 hod. (a neb za minutu 12.00 hod.) sami zachraňovali za svou činnost v době protektorátu, v lepším případě zachraňovali jen své svědomí!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 10:37:40 24. 07. 2009
Pim Burger.jpg
Jo a ještě něco... Moc nemám rád, jak tu pořád zpochybňujete ty, co se do odboje zapojili až na konci války. To je totiž dle mého o důvod víc, proč si jich vážit, protože když už každej věděl, že Němci padnou, tak proč riskovat život?? Je to jako s Pražskym povstáním-taky to nemuseli dělat a Němci by se prostě dřív nebo později vzdali. Ale tihle lidé už jich měli dost a ukázali odvahu, takže mluvit o nich hanlivě jen proto, že se přidali k odboji až na konci války, mi příjde nefér. Lepší, než se před Němci do příjezdu Rusáků schovávat ve sklepě a hrát loajální občany Protektorátu...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 10:23:36 24. 07. 2009
Pim Burger.jpg
Generační špunt, Out Generační špunt Jen se bavte, o čem chcete...:-)) Vždycky můžu usmolit a poslat redakci další článek o četnictvu a tak se k němu vrátit zase příště...:-)) Out O četnictvu neexistuje téměř nic. Podobné věci se najdou jen v diplomových pracech na různých univerzitách, ale za prvé je to většinou nepříliš dobře dostupné a za druhé ani nevím o žádné, která by se zabývala specielně četnictvem. Většinou se dělá odboj na nějakém území, ale protože to dělalo vícero skupin lidí a nikdy prostě jenom četníci nebo jenom učitelé nebo jenom metaři, tak tak ani taková publikace ani práce dle mého dlouho nevznikne. Nanejvýš možná by se něco podobného dalo dohledat pro Prahu a Pražské povstání, ale do toho já už moc nevidim. Pro mě zlaté časy skončili v říjnu 38...:-)) Nejvíce publikací (a diplomových prací) k četnictvu se vztahuje na období 1. republiky a samozřejmě především k roku 38. Jinak někdu tu zmiňoval publikaci o protektorátních četnících v Německu, kterou ale neznám. Je buď nová a nebo nevim, proč mi unikla...:-)) Jinak jak pomáhalo četnictvo na konci války, ti zase může trošku přiblížit František Fara ve svých Četnických vzpomínkách, které vřele doporučuju, protože to je více méně životopis tohoto četníka a je to fakt zajímavý a zábavný čtení. Nic odbornýho, jako je např. Macek s Uhlířem a jejich Dějiny policie a četnictva... Takže asi tak. Kdybys chtěl pár odkazů na ty diplomky, které jsou dostupné na stránkách univerzit, tak jsem jich nedávno pár dostal.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 22:03:41 23. 07. 2009
Out.jpg
Špunt Hehe:) Ja se přece jen malinko k četníkům vrátím. Pime, existuje nějaká publikace (kniha) která by se zabývala víceméně jen účastí četnictva v domácím odboji a v povstáních v roce 45 v různých městech?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 21:57:39 23. 07. 2009
default.png
re OUT O nic nejde,jen se divím, že už nás Pim kamsi neposlal, když už si dal práci s tímto četnickým vláknem! Ale tentokrát si s tím vládním vojskem začal on...!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 21:49:27 23. 07. 2009
Out.jpg
Špunt Vycházel jsem hlavně z této věty: "Jednotka byla používána zejména pro ceremoniální službu a strážní službu u důležitých objektů v protektorátu do května 1944, kdy bylo 11 z 12 praporů posláno do Itálie." Takže ano, zapomněl jsem opomenout tu strážní službu, moje chyba.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio