Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Četníci z dolnogruntské stanice (REDAKCE)

Četníci z dolnogruntské stanice
Strážmistr Ludvík Svoboda - pozdější pražský kriminalista
Foto: SOkA Děčín

Uplynulo už mnoho vody v řece Labi od doby, kdy právo a pořádek v prvorepublikovém Československu strážili muži v šedozelených uniformách. S přilbou a šavlí žárlivě střežili nejen dobrou pověst svého sboru, ale také životy svých spoluobčanů. O tom vypovídá i příběh pozoruhodných mužů z ještě pozoruhodnější četnické stanice.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 15. 07. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu DENVER 12:45:09 21. 07. 2009 blokovaný
default.png
Pim Burger,kost'a,out Za tý války ty četníci asi moc na výběr neměli.Musela to bejt hrůza.U tech Let byl podle mně problém v tom,že se jednalo o romy(dovedu si to chování našich četníků živě představit).Jinak sem myslel toho Nikolase Wintna.Zachránit tolik židovskejch dětí je fakt hrdinství.O tý kynologii sem měl nějakou knížku(bylo tam víc věcí),ale nemam jí v Praze a už si nepamatuju název,tak snad si na to příště vzpomenu a napíšu si ten název.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 11:31:08 21. 07. 2009
default.png
OUTe... ...já se většinou mezi to vaše poplácávání po zádech nepletu, a nechci ani někomu kazit náhled vzniklý na tuto etapu bezp. sborů především „Četnickými humoreskami“. Koncem června 2009 ( viz. předsednictví EU)byl v ČR mezinárodní kongres k „Holocaustu“ (šoa), za účasti zástupců 46 států a dvou pozorovatelů (Srbsko a Svatý stolec). Sice se zde řešili především Židé, ale také cikáni, kulantně nazvaní jako“ Další oběti nacistické perzekuce a domácích kolaborantů“. Kromě dalšího zde zaznělo okrádání cikánů určených k transferu do internačních táborů, ze strany protektorátní policie a četnictva. Dle příspěvku šlo především o movitý majetek, šperky a další věci které měli nějakou hodnotu. Byli zde pouštěny i nějaké šoty s výpovědí svědků kteří toto zažli( a přežili). Z pochopitelných důvodů se i oni snaží dobrat nějakých náhrad jako oběti židovského holocaustu. Tento kongres ke konci předsednictví EU ČR se obešel bez zvláštního zájmu médií. Řešili se zde o) i terezínské archivní fondy z dob holocaustu, které obsahují mnoho studijních materiálů z tohoto období.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 07:31:21 21. 07. 2009
Out.jpg
Pim To jsem věděl, že šlo o Potůčka ze Silver A. Avšak v žádné literatuře která se zabývá tou dobou, kterou mám doma, jsem se nikdy nedočetl konkrétní pozadí té jeho vraždy. Díky že jsi mi do toho vnesl aspoň trošku světla, ale stejně by mě zajímala spousta věcí. Který se však člověk už asi nikdy nedoví:) Hlavně bych rád věděl, proč ho zastřelil a jestli vědel že jde o hledaného parašutistu. Pak to totiž moc nechápu. Je smutná hanba, že Potůček zemřel rukou četníka. Ale alespoň že byl po válce potrestán. Co se týče služební kynologie u četnictva tak bych za nějaký článek byl moc rád, ale chápu že se ti to nechce opisovat. I když myslím, že kdyby jsi uvedl zdroj nebo by se článek rovnou celý přetiskl se jménem autora, že by to zas nebylo neslušný (či jak to říct). Jinak těma případama nedisciplíny u četnictva jsi mě pobavil:) Kosťa: O té knižce jsem už slyšel. A s tim "účastníkem zájezdu" jsi mě fakt rozesmál:D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 08:55:46 20. 07. 2009
Pim Burger.jpg
denver, Kosťa denver No, já bych to takhle nezveličoval, že měli dělat zlo...:-)) Měli prostě vykonávat strážní službu v koncentračním táboře a tu vykonávali. K dobru je jim nutno přiznat hlavně to dávání cigaret, jídla atd. Podle Farových vzpomínek měli vězni zakázáno si trhat a jíst i ovoce a zeleninu, aby nemohli jíst a tohle samozřejmě při doprovodu četníků bylo porušováno bez trestu. Při vycházkách ven byli tito lidé také obdarováváni místními, což šlo také jen v případě, že je vedli čeští četníci. Zajímavostí u této služby bylo to, že je osazenstvo četníků Němci každý půlrok měnili, aby se nemohli skamarádit a pomáhat vězňům. Tato služba se také nezapisovala do jejich kvalifikačních listin, existoval jen seznam četníků pro potřebu úřadů, ale v jejich složkách tuto službu nenajdete. Prostě je vzali, hodili na půl roku do koncentráku a pak je zase vrátili zpět. Jinak pozor na rozdíl Winston Churchill a Nikolas Winton...;-)) Kosťa Díky za inspiraci! O četnictvu je toho stále napsáno velice málo a tohle by mohlo být zajímavé.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KOSTA 05:39:35 20. 07. 2009
default.png
pěkné čtení doporučuji ke čtení knihu Ohnivý koberec nad Hamburkem o jednotce čerstvých protektorátních četníků nasazených koncem války na výpomoc do Hamburku (mělo by to být napsáno podle vzpomínek účastníka zájezdu :o) ) Vydalo nakladatelství Police history (kontakt Dr. Macek z Policejní akademie).

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 23:25:38 19. 07. 2009 blokovaný
default.png
Pim Burger Asi tím,že měli dělat zlo a dělali pravej opak.Já to asi nedokážu správně popsat,ale já si takovejch lidí moc vážím.Někdo třeba schovával doma žida a moch za to bejt popravenej.Nebo třeba ten Winston,taky se moch na všechno vykašlat a neudělal to.Já mam často pocit,že lidi tydle věci ani nezajímaj.Staraj se o nějaký Bartošový a o tydle hlouposti.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 22:52:30 19. 07. 2009
Pim Burger.jpg
denver To by mě zajímalo, v čem ti připomínají Pianistu??:-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 22:30:20 19. 07. 2009 blokovaný
default.png
Pim Burger O těch četnících v Terezíně sem vůbec nevěděl.Trochu mi to připomíná film Pianista.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 14:15:40 17. 07. 2009
Pim Burger.jpg
Jo a ještě doplnění... Nepříliš vábnou kapitolou protektorátního četnictva jsou Lety u Písku, velice blyštivou kapitolou je služba českých četníků v Terezíně, kde přes velké nebezpečí dodávali vězňům jídlo, cigarety atd., což bylo velmi přísně trestáno. A co se týče ještě toho trestání, tak při posuzování všech skutků se hodně přihlíželo podle doby (např. mezi lety 18 až tak 20,21 byli velice tolerantní, protože bylo málo lidí) a taky podle toho, jestli byl člověk legionář. Ti byli tak protěžováni, že člověk snad nemohl být vyhozen odnikud, protože by se na zemského velitele sesypaly stížnosti ze všech obcí legionářských v republice a to byla tenkrát celkem mocná lobby.:-)) A vůbec spolky měly velký vliv. Stačilo napsat udavačský dopis s razítkem nějaké takové organizace a dotyčný četník byl pak vyšetřován buď svým přímým nadřízeným (vrch.stržm. nebo poručíkem) a nebo na jednoho četníka poslali policistu z blízkého města a jakmile se něco potvrdilo, tak byl dotyčný četník okamžitě přeložen. Nebyla tedy inspekce, věřilo se slovu nadřízených a svědků. Takový četník měl ale velice málo možností se bránit-vlastně skoro žádné, protože zemské četnické velitelství řeklo a četník musel jít.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 13:51:47 17. 07. 2009
Pim Burger.jpg
Out Byl to překlep, ono je tam toho k týhle stanici víc - v únoru 1935 např. četníci z Dolního Gruntu zatkli okresního státního úředníka Langera, který chtěl s dvěma nezletilými komplici utéct v prudké sněhové bouři do Německa a "odevzdat se do služeb cizí moci"...:-)) Byli to holt kabrňáci.:-)) Ten parašutista se jmenoval Jiří Potůček-Tolar z výsadku Silver A, který byl zastřeleln ze služební pistole strážmistra Karla Půlpána. U soudu vypověděl, že na něj Potůček mířil, ale bylo dokázáno, že lhal. Pak mu bylo přičteno k dobru, že sebral a spálil Potůčkovy dokumenty. Tohle není z mé hlavy, ale najdeš to v, řekl bych výjimečném, článku na týhle adrese: www.militaryzone.cz/view.php?nazevclanku=&cisloclanku=2006051901 Co se týče protektorátního četnictva, tak si myslím, že je k němu hodně lidí nespravedlivých. Známý je třeba příklad se zastřelením generála Luži, které bylo pomstěno jeho synem na četníkovi, který ho - dle posledních výzkumů, co jsem četl - zastřelil spíš nechtěně (což se třeba nedá říct o Půlpánovi). Dále si vždycky vzpomenu, co říkal František Fara ve své knize Četnické vzpomínky - 30 českých četníků mělo výslednost v potírání černého obchodu jako 1 četník německý. A to nebyla náhoda. Samozřejmě se našli i kolaboranti, ale myslím, že jich nebylo více, jako spíše méně než v jiných společenských vrstvách. Je pravda, že co třeba Fara píše, tak s Němci spolupracovali hlavně vyšší důstojníci. Ale zase je to jen jeho pohled, který nemusel odpovídat skutečnosti. Co se týče trestné činnosti, tak musím říct, že jsem se nikde nesetkal třeba s braním úplatků nebo krádežemi, což se dnes asi stává bohužel víc - alespoň dle médií. Nejčastější byly asi přestupky z nedbalosti, dost často jim lidi utíkali, dost často se vykašlali na přesnou trasu pochůzky, dost často se až moc často chodili ohřát do hospody:-)), nějaký ten karban, někteří svým chováním způsobily diplomatické nóty, když si krátili obchůzku přes cizí území a někdo je naprášil, jeden vrch.strážm. z Karlovarska zase kašlal na obchůzky a bezpečnostní službu úplně a místo toho chodil na lov s místními podnikateli (alespoň tak to na něj naprášili jeho podřízení:-D) a výsledkem celého sporu bylo to, že ho nadřízení převeleli někam na Žatecko, kde se nelovilo...:-D Četl jsem ale také i to, jak se jeden četník pravidelně ožrával, jednou to přehnal, popral se, utrhli mu nárameník, tak vytáhnul pistoli, vystřelil dvakrát v hospodě a odpotácel se do lesa, kde ho nekompromisně vytáhl na nějakou starší paní se slovy:To si ještě neviděla,co??:-)) I tak mám pocit, že nebyl odejit od četnictva...:-)) Což je taky další odpověď-oni četníci nikoho jen tak nevyhodili. To už muselo jó být, aby ho propustili. Věděli, že služba je náročná a hlavně v pohraničí byli dost tolerantní. Samozřejmě také záleželo na tom, jak blízko Praze člověk sloužil...:-))Nicméně obecně se dá říct, že nejčastějším trestem bylo přemístění do nějakého zapadákova...:-)) Co se týč glorifikace četnictva, tak nesouhlasím. Ona to opravdu byla výborná složka. Co jsem se bavil i policajtama, co se tomu věnují, tak dneska bychom se od nich mohli učit. Např. jejich community policing fungoval bezchybně, protože oni by bez toho např. v pohraničí nepřežili. Taky většina z nich předtím pracovala a věděli, že vší práce je třeba si vážit a snažili se lidem pomáhat (viz např. článek o Josefu Doudovi). Taky ohromným způsobem drželi při sobě. Samozřejmě jsi se setkal s tím, že byla drobná rivalita mezi "pěšáky" a důstojníky správními (od kapitána výš), kteří je zahrnovali nařízeními, ale nikdy pražák nezáviděl plat támhle děčíňákovi v pohraničí, který měl vyšší plat. Také se víc dbalo na vojenské vystupování a především na čest sboru. A to jsou fakta a ne glorifikace. Co se týče psovodů, tak článek můžu sesmolit, ale dost nerad, protože to bude kompletně opsaný. Mě tohle moc nebere a nic moc o tom nevím, takže budu muset jen udělat výtah z cizí práce, což mě moc netěší.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio