Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Četníci z dolnogruntské stanice (REDAKCE)

Četníci z dolnogruntské stanice
Strážmistr Ludvík Svoboda - pozdější pražský kriminalista
Foto: SOkA Děčín

Uplynulo už mnoho vody v řece Labi od doby, kdy právo a pořádek v prvorepublikovém Československu strážili muži v šedozelených uniformách. S přilbou a šavlí žárlivě střežili nejen dobrou pověst svého sboru, ale také životy svých spoluobčanů. O tom vypovídá i příběh pozoruhodných mužů z ještě pozoruhodnější četnické stanice.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 15. 07. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu OUT 12:55:55 17. 07. 2009
Out.jpg
Pim Neboj se nic, tvoje články mám přečtený poctivě všechny:) Říkal jsem si, že to bude nejspíš překlep nebo že se to možná stalo na jiném místě, někde v okleštěné republice. Každopádně i když četnictvo obecně nemá můj primární zájem tak si o nich přečtu velmi rád. Spíš mě zajímá 2. sv. válka a 20. století obecně z hlediska historie. Z četnictva by mě docela zajímal vznik a historie služební kynologie, pokud by jsi k tomu něco měl. A co je eště zajímavé je role četníků a policistů při květnovém povstání v Praze a v odboji vůbec. Avšak má to i svoje jiné stránky. Protektorátní četníci (v drtivé míře už sloužili za první republiky) nebyli vždycky hrdinní vlastenci. A z doby Protektorátu mi obecně dost často příjde, že postupovali ruku v ruce s gestapem až moc horlivě (samozřejmě je jasné, že jim mnohdy nic jiného nezbývalo, ale vždycky jde neplnit úkol na 100%) a např. po atentátu na Heydricha byl jeden parašutista z Anglie zastřelen protektorátním četníkem v lese ve spánku! (bližší info k tomu nemám, je taky samozřejmě možné že ho zastřelil omylem - myslel si že to je pytlák atd.) a odevzdání známého "milostného dopisu" četníky gestapu v kauze Lidic taky nebylo moc šťastné. Stálo to poté život jak toho kluka a dívky tak jejich rodin, ačkoliv byli nevinní a i když to samozřejmě nevedlo k vyhlazení vesnice tak díku tomu mělo gestapo v ruce něco co mohlou pořádně přifouknout. (A taky to samozřejmě udělalo). Ale je jasné, že spousta četníků za Protektorátu pomáhala odboji a taky za to zaplatili životem. Ale proč to píšu. Obecně mi občas příjde že je četnictvo až moc glorifikováno (i když nepopírám, že bylo nejlepší období naší policie vůbec) a já rozhodně nevěřím, že všechno bylo tak pozitivní. Vůbec by mě docela zajímalo jak to bylo tenkrát s vyšetřováním trestných činů četnictva a jakých skutků se třeba dopouštěli. Jestli byla nějaká inspekce MV jako dnes apod. Jestli se hodně vyhazovalo z uniformy a za co a tak. Nechci tím četníky nějak špinit, to vůbec, ale každá mince má prostě dvě strany.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 20:47:38 16. 07. 2009
Pim Burger.jpg
Out Výborný postřeh!!:-)) Díky za něj - jde vidět, že alespoň někdo to četl...:-)) Samozřejmě máš pravdu, generál Schwandtner byl v Děčíně už 2.října 1938 a v prosinci 1938 už většina hlídala nanejvýš hranice u Mělníka. Událost se stala v 9.ledna 1938 - překoukl jsem se při přepisování textu. Ještě jednou díky za upozornění, jde o pouhé selhání lidského faktoru...:-))Napíšu do redakce, aby to opravili.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 14:40:20 16. 07. 2009
Out.jpg
Pim Další zajímavý článek, díky za něj. Zaujala mě v něm však jedna věc. Tu dívku zachránili v prosince 1938, jak se píše v článku. Tak mě jen napadlo, co tam jako četníci dělali, když v té době (po mnichovské dohodě) to bylo odstoupené území. Pokud se to tedy stalo v Děčíně, který samozřejmě byl součástí Sudet.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 22:42:22 15. 07. 2009
Pim Burger.jpg
bingo Ono je potřeba si uvědomit, že v této době se jednalo o dobrovolné hasiče, kteří většinou hasili především žízeň v hospodě a byli to normální vesničtí strejcové a ne dnešní profesionální záchranáři. O to víc je ale třeba si vážit odvahy četníků. Celý článek je kompilací několika dokumentů, které jsou všechny uloženy v Národním archivu Praha. Samotný průběh akce je popsán ve fondu Zemské četnické velitelství s inventárním číslem 866 Rukopisné vzpomínky četníků na obsazování pohraničí, pátrání po cikánech atd. Tuto akci popsali samotní četníci z Dolního Gruntu v publikaci, která byla vydána k 20.výročí vzniku republiky-četníci totiž při každém výročí republiky mohli napsat vlastní zážitky z praxe, které pak byly vydány pro inspiraci a pobavení ostatních četníků. Ale jak říkám, nečerpám údaje jen odsud. A jelikož se jedná "jen" o článek na těchto stránkách, které se nezabývají primárně historií, neuvádím zde citace. Další historky z tohoto fondu jsou připravené a postupně je budu předávat redakci k pobavení všech. Myslím, že každý z nás se může od četníků něčemu přiučit, ať už slouží u PČR nebo ne.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu BINGO 22:30:10 15. 07. 2009
default.png
Výborný a zajímavý materiál, díky za něj. Zdá se že i hasiči se měli čemu od četníků přiučit! :) Ty pasáže popisjící průběh toho zásahu, tedy spíše záchranné akce, jsou čerpány z nějakého dobového tisku, hlášení, archivu?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio