Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Četníci z dolnogruntské stanice (REDAKCE)

Četníci z dolnogruntské stanice
Strážmistr Ludvík Svoboda - pozdější pražský kriminalista
Foto: SOkA Děčín

Uplynulo už mnoho vody v řece Labi od doby, kdy právo a pořádek v prvorepublikovém Československu strážili muži v šedozelených uniformách. S přilbou a šavlí žárlivě střežili nejen dobrou pověst svého sboru, ale také životy svých spoluobčanů. O tom vypovídá i příběh pozoruhodných mužů z ještě pozoruhodnější četnické stanice.

Autor: Pim Burger
Publikováno: 15. 07. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 21:28:24 23. 07. 2009
default.png
....?! Hm., vládní vojsko čítalo 12 praporů, (kromě cca 203 civilů, cca 6 546-6 685 mužů ve zbrani). Z ostatních čs. protektorátních ozbrojených složek mělo vlád.vojsko nejstabilnější početní stavy. Pouze jeden prapor byl určen jako ceremoniální, tj. čestná jednotka, střežení Hradu a Lánského zámku.Tato jednotka se také z části zapojila do pražského povstání v r.1945. Do Itálie byli přesunuti v květnu 1944, početnější dezerce začaly na jaře 1945, tedy v době když se již blížila spojenecká vojska. Z části byli dezerce kryty veliteli (byli formálně vykazováni jako nezvěstní), neboť jim šlo rovněž o existenci.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 20:40:35 23. 07. 2009 blokovaný
default.png
Out No skus hádat.Děda mně tydle věci vyprávěl často.Stejně jako o tehdejších autech.Mně to našteští obojí docela zajímá.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 20:08:05 23. 07. 2009
Out.jpg
denver A to ti vyprávěl ten iráckej děda?:) Vládní vojsko sloužilo do roku 44 hlavně jako ceremoniální jednotka.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu DENVER 19:59:53 23. 07. 2009 blokovaný
default.png
Ondra S.Out No mně děda vyprávěl,že tydle vojáci něměli stejnej výcvik jako němci a moc se s nima ani ve válce nepočítalo.Podle dědy todle vojsko sloužilo spíš jako policie.Nemci se prej furt báli,že je ty vojáci zraděj.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 18:13:04 23. 07. 2009
Out.jpg
Vládní vojsko I dle dokumentů Třetí říše bylo Vládní vojsko bráno jako spojenec Německa. Za působení v Itálii dezertovalo cca. 10% vojáků (nepřijde mi to moc velké číslo oproti obecnému mínění a tvrzení o těch dezercích) Také zastávám názor, že kdo měl možnost a opravdu chtěl bojovat proti Hitlerovi tak zkusil uz v 39 odejít do ciziny kde se následně přídal k nějaké formující se jednotce Čechoslováků. Na druhou stranu je nutno zase přiznat, že se spousta vojáků Vládního vojska účastnila povstání na konci války. Jenže toho se tenkrát účastnil kde kdo, protože už se dalo tušit jako to dopadne...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ONDRA-S 14:58:39 23. 07. 2009
Ondra S..jpg
vládní vojsko mimo jiné o tom mluví Tejchman - Ve službách Třetí říše, že Vládní vojsko v Itálii bylo absolutně nespolehlivé a zdrhalo houfně k partyzánům.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 14:04:30 23. 07. 2009
Pim Burger.jpg
Generační špunt Já nesouhlasím. Podle mě se to srovnávat dá. Máš sice samozřejmě pravdu v tom, že dneska jsou možnosti cestování a techniky pachatelů (a to nemluvím o vzdělání, organizaci atd.) podstatně někde jinde, ale nezapomeň, že dřív neměli ty možnosti zase četníci, co má dneska PČR. Vem si už třeba lustrování a počítače. Vím, že se tady na to dost nadává, ale prostě dneska zavoláte, naťukáte do pc a máte napsáno, jestli je hledanej. U četnictva to trvalo tři až čtyři dny, když to bylo jen po Čechách...:-)) Dalším faktorem byla politická situace-dneska jsme se všemi sousedy v, myslím, celkem přátelském vztahu, ale tenkrát když se podíváš na mapu, tak bezproblémových bylo jen těch 120km s Rumunskem, jinak to stálo za dvě věci. Do toho problémy s národnostníma menšinama, které tu byly hned od roku 18 a zjistíš, že to měli tenkrát mnohem těžší. Nehledě na to, že dneska jsou sice za půl dne na Ukrajině, ale třeba od nás jsi byl za půl hodiny v Německu. A někde to bylo za půl minuty. Vždycky si vzpomenu na obec Fukov ve Šluknovském výběžku, kde stála přímo na hranici hospoda...:-)) A spolupráce s německými orgány sice celkem fungovala, ale jen do té doby, než tam přišli chlapci z SS a SA. Pak už to bylo na nic. No a poslední věcí bylo třeba to, že např. pašování kokainu byl jen přestupek proti zákonu o léčivech atd. A aby se to tu udrželo v přijatelných mezích, museli ti lidé být velice dobří. Co se týče nějaké debaty s někým z PP, tak co ti na to mám říct??:-)) Já neříkám, že četnictvo bylo dokonalé-zvláště v Čechách a na Moravě bylo mnohdy až moc podobné tomu zkostnatělému rakouskému, ale vím, že např. na Slovensku, kde se vše budovalo od píky, byly uplatňovány modernější postupy a prostě ti chlapi byli fakt dobří a zaslouží si uznání. A jestli je nemáš rád a máš pro to i nějaké důvody, tak tvoje věc...:-)) Co se týče vládního vojska, tak tam je také nutno vidět to, že ještě před tím, co jsi napsal, jich mnoho zdrhlo k partyzánům a tito byli kryti svými veliteli a prostě celkově bych je nezatracoval.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu GENERACNI-SPUNT 13:41:08 22. 07. 2009
default.png
re Pime No srovnávat tehdejší dobu a početní stavy se současností se nedá. Už jen proto, že při „ráně“ v K.Varech jsi autem na Ukrajině za méně než půl dne ( a to neřeším techniku kterou používá dnešní galérka, za kterou policie dost často pokulhává). Kdysi jsem na služ. intranetu řešil“ některé věci ohledně četnictva“ v rámci DF s jedním pánem z PP (nebyl to Radek Galaš). Tomu pánovi se to zřejmě do jeho vize nehodilo, tak začal reagovat poněkud zlobně, tak jsem toho nechal! A vůbec se nejednalo o to otřepané klišé, že četníci stříleli do demonstrujících dělníků! Co se týká vládního vojska tak je pravdou, že se koncem května 1945 (již po osvobození ČSR) u severoitalské Verony přejmenovali na „Československou samostatnou brigádu“a žádali o přiznání charakteru vojska protifašistické koalice. Velením spojeneckých vosk byli striktně odmítnuti (dokonce zaznělo ještě něco peprnějšího kvůli skutečným bojovníkům proti fašismu na obou frontách!).V červenci 1945 byli přepraveni do vlasti a 20.9.1945 jako vládní vojsko rozpuštěni! Zda se jednalo o kolaboranty ( všichni byli dobrovolní gážisti z povolání), tak to už nechám na uvážení každého…..! Ti kteří v průběhu války přeběhli na stranu spojenců si jistě zaslouží uznání, neboť tím zejména ohrozili v předvečer konce války své bližní v ČSR !

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PIM-BURGER 12:03:07 22. 07. 2009
Pim Burger.jpg
Generační špunt, Out Nějak nechápu tvůj příspěvek a ani co tím chceš říct?? Jestli jde o to, že považuji četnictvo za výbornou a výkonnou bezpečnostní složku, protože jsem viděl Četnické humoresky, tak je to tvůj problém. Jestli chceš dokázat, že ne všichni četníci byli perfektní, tak to ani nemusíš. Našlo se mezi nima určitě taky pár šmejdů a jak jsem již dole naznačil Outovi, tak měli rezervy v hodně oblastech, ale pořád mi to přijde lepší, než dnes. Třeba už jen z toho důvodu, že území o rozloze dnešního kraje dokázali řídit !!ČTYŘI!! důstojníci a jedna "kriminálka". Pokud chceš dokázat, že protektorátní četníci byli kolaboranti, tak dle mého to byli stejní kolaboranti jako příslušníci vládního vojska nebo jako jakákoliv jiná vrstva. Co se týče okrádání lidí, jdoucích do koncentráků, nic jsem o tom neslyšel, ale zároveň netvrdím, že to není pravda. Ale pravda je i to, co jsem napsal já a netvrdí to jenom František Fara. Nedávno jsem viděl dokument na ČT 2, kde mluvila ženská z Terezína, která tam popisovala, jak jednou jako malá holka (jako vždycky) vlítla s jídlem mezi lidi z transportu, aniž by si všimla, že tam jsou vedle českých četníků i příslušníci SS a jen tak tak se jí podařilo zachránit život ergo byla zvyklá, že jsou tam jen naši četníci, kteří v tom neviděli problém, ba naopak. Out Já něco vymyslim. Jako nejde o to, že bych nemohl zmínit prameny - koneckonců jsem to už párkrát udělal, ale spíš raději píšu o něčem, o čem něco vím...:-)) Možná, že k tomuto by byl povolanější pan Galaš, bo mám pocit, že gen. Ježek stojí u zrodu kynologie a bylo by to od něj i zábavnější...:-)) Poprosíme redakci...:-)) No a když ne, tak já něco sesmolim...:-)) Teď ale připravuju krátký článek o OSOŽ.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu OUT 14:39:30 21. 07. 2009
Out.jpg
ŠPUNTe Já ti rozumím co myslíš. Ale jako poplácávání se po zádech to tady neberu. Nevim jestli sis přečetl celý můj příspěvek Pimovi, ale myslím, že je tam víc než dost naznačeno, že zas tak úplně pozitivní náhled na četnictvo nemám.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio