Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nulová tolerance alkoholu pro řidiče: policie hlásí, úřady odkládají (REDAKCE)

Nulová tolerance alkoholu pro řidiče: policie hlásí, úřady odkládají

Foto: Dokud je v zákoně nulová tolerance, policie nemá důvod měnit postup
Policie dál trvá na nulové toleranci alkoholu u řidičů, přestože úřady nejnižší naměřené hodnoty nepostihují. Na pokyn ministerstva dopravy se hladiny z dýchacích přístrojů do 0,24 promile netrestají. Zatímco zákon platí na místě, a policie proto věc oznámí, ministerský pokyn přichází ke slovu později a úřady případ odloží. Kvůli rozdílné praxi policie a úředníků jsou tak ročně stovky šoférů stíhány zbytečně. Zprávu přinesl zpravodajský web České televize.
Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 27. 07. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu TIN 08:47:41 04. 08. 2009
default.png
Re Tak jesti to tak skutečně u vás funguje tak to je paráda. A co když ulovíte řidiče na mařenku.. U nás požaduje st zástupce doložit že ten dotyčný byl skutečně obeznámen o svém zákazu. V praxi to znamená že ve spisu musí být kopie podepsaneho zpatečního lístku z doručenky. Pokud toto není nebo je doručení provedeno tzv. fikcí vše padá na hubu a z TČ není nic! Jen pro tvoji info jak to chodi tady u nás. Chtělo by to sjednotit, protože st zástupci a soudci jsou okres od okresu jiní a požaduji jiné věci..někomu stačí to..a jiný potřebuje ještě plno dalších zbytečností. Ale to určitě dobře znáš.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JABLONECAK 00:45:04 04. 08. 2009
default.png
pro Andras: To je taky pravda :o) pro Tin: Přestupek po jednom roce promlčen kvůli bydlišti? U přestupku není nutné doručení jeho ukončení. Prostě to pošlou na adresu trvalého pobytu (popř. adresu, kterou si uvedl policii), pokud se nedoručí, dají to na úřední desku a je hotovo. U nás to tak běžně chodí. Pak se jen řidiči diví, že nemají řidičské oprávnění, že mají zákazy atd. :D

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu NONAME 00:39:20 04. 08. 2009
default.png
4 Hanta Sice pozdě, ale přece: Gratuluji k jubileu :-) Doufám, že se toho za pár let také ve zdraví dožiju.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 18:41:46 03. 08. 2009
Andras.jpg
Já si pořád myslím, že nejlepší je alkoholy dělat na odmítačky. Nejjednodušší a nejefektivnější práce, s nejvyšším možným trestem:-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HANTA 18:04:04 03. 08. 2009
default.png
4 jirikkk Člověče, skoro urážky by ti tedy šly. Kdyby jsi četl tyto stránky a stránky UBS delší dobu a pravidelně, tak by jsi věděl, s kým se hádáš. A nechal by jsi toho, protože zase nemáš pravdu, prostě hrabeš se do něčeho, o čem nic nevíš. Bohužel mi nestojí za to, se opakovat. Projeď si diskusi od začátku a leccos tam najdeš. Víš, že jako mjr/prap. se ani za toho šlapku nestydím? Mám fakt svoje odmakáno na dosti postech. A pár kolegů jsem tuto práci naučil. Proč bych to neřekl. Až budeš mít za sebou to co já, včetně funkcí, tak tě budu možná brát. Zatím jsi fakt břídil, který ani neví, co je pořádková a bloková pokuta. Blokovou pokutu podle tr. řádu teda fakt neznám. Máš to nějaké popletené. U mne by jsi tedy neprošel. A s tvým "nedivým" už vůbec ne. On je totiž překlep a překlep. Přečti si příspěvky následující po tobě, které nejsou ode mne. Možná ti dojde co je prověřování ve smyslu tr.ř. A v tom tř. ř. je i pořádková pokuta ne? Ty mne chceš učit něco, co jsem dělal, když jsi byl možná na houbách. Promiň, nikdy jsem se nepovyšoval, ale ty si to zasloužíš. A počítat taky neumíš. Dříve jsme totiž jedny z nejlepších let ztratili na vojně. Takže 2 roky v čudu. Když ti prozradím, že mám maturitu a připočítáš odsloužená léta, tak "ze mne nedělej mladíka". Taky mne necháváš celkem v pohodě se svými invektivami, které jistě ukončíme-že? Neboj se, vzhledem k tomu, že jsem šlapka, nikomu generační špunt nedělám, svou práci si v pohodě zastanu a jak doplatím finanční závazky, vypadnu, žádnej strach. Jinak se všemi mladými kolegy i čerstvými elévy žádné problémy nemám a rozumíme si. A včera mi bylo 60! Děsný co? I pro mne. A tak ses zase nedopočítal :-)) A cítím se docela dobře :-)) Už je to fakt hlavně o zdraví. Prostě jsi mne nepřesvědčil. Měj se fajn.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu TIN 16:14:59 03. 08. 2009
default.png
Re U alkoholu teda nad 1promili je lepsi ten odber udělat vždy ať se pak nemůže krypl vymlouvat a je jasný důkaz v podobě krevního rozboru s jasnou a nezpochybnitelnou hodnotou. A nechápu proč jezdíte s ožralým řidičem nejprve na oddělení.. Přece dechovka na místě..pokud je pozitivní tak info doz službu..vypíšu 'krvák' na místě (rukou ale čitelně) a valím do nemocnice. Takže do pul hodky mám odběr a to i s 'hádkou' s mudr kterého musíme budit. Takže závěrem..kecy že se na krev nemusí nebo něco podobného jsou jen dalši místa úniku spousty kryplů kdy alkoholy nad 1promili jsou pro nepřesnost či další dukazní nouzi posílány na magistraty ci mest úřady k přestupkovému projednání a následně po roce odloženy povětšinou pro 'neznámé bydliště podezřelého' Lovu zdar!

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JABLONECAK 14:10:53 03. 08. 2009
default.png
Odběr krve Co se týče odběru krve ano nebo ne. Pokud je potřeba odběr. Zastavím auto, dám mu dýchnout, nadýchá mi 1,5 °%. Převezu ho na OOP, zde založím spis do ETŘ jako TČ. Musím vyplnit základní věci, udělám žádosti o odběr krve do nemocnice, krvák. Následně s ním jedu do nemocnice, čímž blokuju služební auto a 2-3 policisty včetně mě. Přijedu do nemocnice, po 15ti minutách se uráčí přijít ospalý naštvaný doktor, který je strašně příjemnej, že jsme si dovolili ho vzbudit (asi by raději ošetřoval osoby sražené tímto ožralou). Následně proveden odběr a ošetření doktorem (info do krváků). Poté je převezen řidič zpět (nechápu, že ho někdo pouští u nemocnice?) - jelikož je potřeba mu zadržet ŘP, dát předvolání k výslechu až bude střízlivý. To je ta snažší verze. Pokud odmítá spolupráci na místě, je potřeba ho zadržet dle §76/1 tr. řádu, na což už by měl být do nemocnice napsán eskorťák atd. Takže alkohol může trvat klidně i 2 hodinky. Po celou dobu jsou blokováni všichni, co na tom alkoholu pracují. Nehledě, že odběr se odehrává po cca 45 minutách od dechové zkoušky, od řízení. A co teprve, když v nemocnici mají akutku a není nikdo, kdo by mu udělal odběr ihned? A odmítat dát krev by měl dávat též před doktorem. On ho vyšetří, zda-li jeví známky požití či nikoliv. Proto to na tom krváku je, že. Pokud krev není potřeba. Zastavím auto, nadýchá 1,5°%. Vytisknu výsledek, vyplním, podepíše. Dám mu druhou dechovou zkoušku s výsledkem 1,6°%. Opět vytisknu, podepíše. Převezu na OOP, zadržím ŘP, dám mu předvolánku a pustím ho, ať se dostane k autu jak chce. (Není od věci si v okolí počkat, jestli zase nasedne a pojede a pak ho pobyt v cele nemine). Celý proces alkoholu (od zastavení, přes dechové zkoušky, ETŘ, zahájení, svodku, ÚZ,...) mi netrvá víc než 40 minut. Takže během té doby, co jsem strávil nad alkoholem s odběrem krve, zvládám nyní udělat i 2 až 3 alkoholy bez odběru krve. Přestupkové komise u nás odběry krve nechtěly nikdy, soudy už je naštěstí u nás také nechtějí. Na druhou stranu. Pokud by to soudy schodily na přestupek. Asi jedině dobře. U nás soudy dávají jen zákazy řízení a někdy podmínky. Kdežto přestupkové komise dají zákaz a ještě pokutu (10 až 20 tisíc). Soud tady za alkohol finanční pokutu nedal snad nikdy. A to lidi pocítí asi nejvíce. Dräger je kalibrovaný přístroj a tak nechápu, proč by neměly stačit dvě dechové zkoušky v přesném časovém odstupu. Je to snažší, rychlejší, efektivnější. Až v případě nesouhlasu s dechovými zkouškami by měl připadat v úvahu odběr krve.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRIKKK 11:14:16 03. 08. 2009
default.png
4 Hanta No milý Hanto pro tvou informaci sloužím 10 let tak pro tebe jsem mladý, ale pokud chces odmítačku řešit blokovou pokutou dle tr. řádu tak jsi opravdu mimo a tvé invektivy a poznámky mě nechávají klidným. A pokud jsi s takovým to přístupem přežil těch 38 let tak se nedivým, že jsi stále šlapka na ulici......

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HANTA 10:38:42 03. 08. 2009
default.png
4 jirikkk Milý, mladý asi kolego. Zákony si prosím prostuduj a hluboce se nad sebou zamysli, než nepravidelně či náhodně vstoupíš na tyto stránky (soudím podle toho, že píšeš hlouposti). Záchytka ? Co to v dnešní době je? :-( Víc času s tebou nehodlám ztrácet a prober se. Zdraví tě " Langerovo dítě" - už 38 let. :-)))))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JIRIKKK 21:48:24 02. 08. 2009
default.png
re Hanta Hanto kde žiješ? Když ti někdo odmítne krev tak i vyšetření a pak je možné jen oznámení o přestupku . Znáš zákony? Jsi policista nebo jen civil co zjišťuje info? Pokuta dle tr. řádu? Kde žiješ? Odmítnutím se dopustil přestupku tak jaký tr. řád? Vzpamatuj se!!!!! Pokud jsi policista tak se vrať na ZOP. Omlouvám se, ale tohle jsou základy a překvapuje mě, že to neznáš....Pokud je řidič v takovém stavu, že by byl nebezpečný pro sebe a okolí jde samozřejmě na záchytku a dále je řešen dle přestupkového zákona(pokud jde o odmítačku)...!!!!! Opravdu nemám slov....Nejsi náhodou Langerovo dítě?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio