Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

Nulová tolerance alkoholu pro řidiče: policie hlásí, úřady odkládají (REDAKCE)

Nulová tolerance alkoholu pro řidiče: policie hlásí, úřady odkládají

Foto: Dokud je v zákoně nulová tolerance, policie nemá důvod měnit postup
Policie dál trvá na nulové toleranci alkoholu u řidičů, přestože úřady nejnižší naměřené hodnoty nepostihují. Na pokyn ministerstva dopravy se hladiny z dýchacích přístrojů do 0,24 promile netrestají. Zatímco zákon platí na místě, a policie proto věc oznámí, ministerský pokyn přichází ke slovu později a úřady případ odloží. Kvůli rozdílné praxi policie a úředníků jsou tak ročně stovky šoférů stíhány zbytečně. Zprávu přinesl zpravodajský web České televize.
Autor: Michal Tošovský
Publikováno: 27. 07. 2009
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu KASPER 17:35:44 31. 07. 2009
default.png
KOLAPS POLICIE POLICIE ZAŽÍVÁ KRUŠNÉ OBDOBÍ, kdy už tak zdecimovaným bezpečnostním složkám teď došly peníze. Existenční problémy maji mimo dalších složek i specializované útvary, které vyšetřují nejzávažnější trestnou činnost. Detektivové musí šetřit schůzky s informátory jim musí schvalovat a peníze předávat jen za dohledu nadřízených. Až 20% podstavy vypovídají o katastrofální situaci u České policie.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu KASPER 19:16:10 30. 07. 2009
default.png
KOLAPS PČR Pan Langer utopil obrovské peníze do kampaní a recepcí a policii to prakticky nepřineslo vůbec nic. Nač plazmové TV, nač metalizované vozy, nač kampaně když bude vysloven stop stav novým policistům. Velice špatné nákupy a zakázky jsou pomníkem některých vysoce postavených lidí v čele PČR.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HANTA 15:04:19 30. 07. 2009
default.png
Peco, sorry, ale podle mne špatně. I když odmítne odběr, lékař by jej měl vyšetřit. O tom žádná. A hovořím o pořádkové pokutě ve smyslu § 66 tr.ř. A o tom taky žádná :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PECA 12:28:49 30. 07. 2009
Peca.jpg
Re Hanta ty mu nemůžeš dát na místě bl. pokutu za odmítnutí odběru krve, tím by jsi prakticky vyšachoval správní orgán, neboť za jednu věc nemůže být pachatel potrestán 2x, nehledě na to, že správní orgán při odmítnutí krve ukládá trest při horní hranici, alespoň u nás to tak je. Tedy do ODI uvedeš bloková pokuta A z jakého důvodu by měl krev odmítat před lékařem? Svědci jsou případně členové hlídky.Ty pouze poučíš podezřelého, odmítne-li, tím to pro tebe prakticky končí (krom drobných maličkostí) a jedeš to napsat :-)

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HANTA 10:59:13 29. 07. 2009
default.png
Tak, jsem si přečetl diskusi. Andrasi, když ti odmítne řidič krev, tak ho nevezeš k lékaři? Ale odmítnout by měl snad až tam. Před svědky a lékař by měl provést ostatní vyšetření, které je jako pomocné. Víme jako to v ordinacích chodí. Někdy to personál ještě "shodí", ale často se mi stalo, že naopak pomohl a krev byla. A ještě dotaz. Když řidič odmítne odběr dáváte pořádkovou pokutu? Myslím, že když dvakrát nafouká mezi 1,5-2 g/kg tak by ji měl dostat s plnou parádou. "Ať se státní rozpočet plní".:-) A ty "protažené ksichty" po lék. vyšetření a odběru před nemocnicí s otázkou, vy mně nevezete zpátky? To je lehká záplata na duši. A stačí i nějakých 4-5 km. Přes město. :-))

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ANDRAS 02:09:36 29. 07. 2009
Andras.jpg
Franta2: Maximální úředně stanovená odchylka Drageru je 0,24 promile. Takže řidiči se 4 promile opravdu existují. A já jsem se s nimi setkal i podle rozboru krve. Víš?

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FRANTA2 23:31:17 28. 07. 2009
default.png
dech bude pořád orientační x1-ray: Ale ona opravdu je jen orientační, protože ať je ten přístroj sebe lepší, tak pořád jen určuje obsah alkoholu ve vzduchu, který do něj jde, nikoliv obsah alkoholu v krvi.... proto taky vznikají různé "rekordy", jako řízení vozu s více než 4 promilema, a další kraviny, které ještě policie dává v TV k dobru... přitom je jasné, že výsledek ovlivňuje i to, čím a kdy, si člověk naposledy vypláchnul hrdlo. Proto si myslím, že je ideální orientační dechová zkouška, a pokud to ukazuje na alkohol v krvi, odběr krve... a na základě jeho výsledku další řešení na přestupek/t.č.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 14:43:34 28. 07. 2009
default.png
Nemám s tebou spor o tom jestli dechová, nebo krevní zkouška, ale musí to být jasně stanoveno zákonem a pro všechny. Samotný nápad není špatný, jenomže je to "hurá akce" Íčka, kterou s velkou slávou vyhlásil, ale nedotáhl do konce, takže přináší problémy. I ten soudce jasně zmiňuje ZÁSADNÍ věc. V zákoně i judikatuře stále zůstává u dechové zkoušky pojem ORIENTAČNÍ. A to je jádro problému. Prostě klasický Íčkův kocourkov. Manažeři sestaví IAŘ, který klukům na ulici nařizuje něco, co jim sice usnadní službu (v TV se za to patřičně pochválí), ale to, že znalci, SZ i soudci mají jiný názor je nezajímá. PS: Aby to nevypadalo, že obhajuji chlast, tak upozorňuji, že jsem zastáncem absolutní nuly a také nezpochybnitelných důkazů proti drbanovi. Jo a Íčko nemůžu ani cítit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 13:29:30 28. 07. 2009
default.png
... hmm zajímavý článek, ale ani ten nevyvrací mé tvrzení... prostě část soudců to akceptuje, část ne.. mělo by zde být jasno.. prostě kolik nadýcháš, srazíme to o 3desetiny a výsledek je jasný i s rezervou zejména dá-li se dýchnout dvakrát po nějaké době. Samozřejmě, Drägery se kalibrují, nevidím důvod, proč by se ke spisu nepřiložila kopie atestu. Sorry, ale stále jsi mě nepřesvědčil...-)) Ale je to jedno, my to tu nevyřešíme

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X1-RAY 10:02:31 28. 07. 2009
default.png
4 appalacio No vidíš a já zase na svém:-). A soudce mi dává za pravdu. „výsledek získaný z dechových analyzátorů jako přepočet koncentrace alkoholu v krvi z koncentrace alkoholu změřené ve vydechovaném vzduchu se opírá o určité zákonitosti chování organismu po požití alkoholu, které platí s jistou pravděpodobností“ – viz stanovisko Společnosti soudního lékařství a soudní toxikologie Jinak doporučuji tento článek, objasňuje snad vše k této problematice: neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-opilcova-nejistota-0y1-/p_spolecnost.asp?c=A090727_193545_p_spolecnost_wag

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio