Přihlásit / Zaregistrovat se

Login
Heslo

(REDAKCE)

Když se ztratí dítě: Nadstandardní nebo nestandardní postupy policie?
ilustrační
Foto: MilPlech

Beznaděj, zoufalost, nekonečný strach. Málokdo si dokáže představit, jak intenzivní musí být tyto pocity pro rodiče, kterým se ztratí jejich dcera nebo syn. Zajisté by udělali cokoliv, aby své dítě měli zase u sebe, v bezpečí. Obvykle však mají jedinou možnost: věřit policii, že udělá vše, co je v jejich silách. Je tomu ale skutečně tak? Dělá policie vše, co je v jejich silách?

Autor: redakce
Publikováno: 03. 02. 2011
zpět na článek

 
Nejste přihlášen.

Do komentářů je možné vkládat obrázky umístěné kdekoli na internetu a videa z youtube.com; stačí před odkaz, na němž je obrázek/video umístěno, vložit příkaz IMG:/YT: (tedy například takto – IMG:https://www.policista.cz/files/obrazek.jpg, respektive YT:https://www.youtube.com/watch?v=v54xqBRqWFA).

Vložené komentáře mohou být skryty, pokud budou zcela mimo téma, nebo odstraněny, pokud budou v zjevném rozporu s právním řádem ČR, s „Pravidly a podmínkami používání stránek a uživatelského profilu na serveru policista.cz“ či s dobrými mravy.


Poslat zprávu ACE-VENTURA 18:29:07 03. 02. 2011
default.png
4 pittrs:
O počtu nasazených psovodů se psy v uvedené pátrací akci lze polemizovat, taktiku zákroku lze na místě konzultovat zase jen s psovodem, protože ten je garantem informace kolik je potřeba na daný prostor psů a jak je použít. Při vší úctě k vedení, toto neni schopno relevantně rozhodnout o počtu psů. Co pátrací akce, to originál a měl jsem jich bezpočet a jeden pes zde dokáže obsáhnout prostor nevídaný. Avšak vše má své limity a o těch ví zase jen psovod. Proto můj názor je ten, že pohádkový výkřik pana krále "všechno sem!"neni opravdu na místě.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu JOOP 17:43:12 03. 02. 2011
default.png
Hlavně zatloukat - heslo PČR. Dostala se mi do ruky velice zajímavá publikace o vyhledávání pohřešovaných osob za pomoci psů. Autorem je - policista PČR. Takže prostředky máme, znalosti máme, lidi na to máme - už chybí jen někdo kdo tomu zavelí a vezme na sebe nezbytnou zodpovědnost. A další hřebíček do rakve - hlavně šetřit, nic nedělat, nikoho nevolat, hlavně šetřit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 12:13:59 03. 02. 2011
default.png
Policie míří strmě dolů.. nejenže nejsou prachy na nic.. ale PČR neustále prochází nějakými experimenty rádoby odborníků rychlo vysokoškoláků s bočním vstupem, kteří potřebují zdůvodnit svoji důležitost. Tady už nikoho nezajímá místní znalost, znalost problematiky, umění komunikace.

U PČR se hraje jen na škatulky... buď čárky, nebo na pofidérní papírové předpoklady. Praxe, zkušenost atd. už nikoho nezajímají, to je na obtíž... Dnes vám to i manažeři řeknou do očí. Už se ani nestydí říct, že je místní a osobní znalost nezajímá, to je nedůležité. Hlavně aby práci dělal VŠ, protože to je v tabulce.

Dnes mě fascinují vysokoškolské rychlokvašky, které se derou přes záda ostatních, nekoukaje vlevo vpravo. Pak si stěžujme, že pátrací akce dopadají tak jak dopadají, když je řídí "ODBORNÍCI".

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 12:06:05 03. 02. 2011
default.png
FANDALCZ [2011-02-03 10:50:53]: bohužel se pleteš.. na mimořádné události jsou krizaři.... bohužel mangenet zastává názor, že u policie je moc lidí, takže se všechny funkce a lidi z okresu ruší nebo přesouvají na kraj... tam sedí na své židli člověk, který to má na starosti.. je otázkou, co to je z člověka a jaký má zájem... Kolik je takových mimořádných událostí do roka na jednom okrese v v jednom kraji?

Proto nechápu, proč takovej človíček prostě nenakluše na okres a neřídí obdobnou akci sám... operační na kraji se o jakémkoliv náznaku, že se něco děje, dozví ihned, respk. s minimálním zpožděním.. takže když takovej člověk skočí do auta, je i na nejvzdálenějším konci kraje do 1-1,5hod a jeto akorát, protože jsou lidi připraveni a mohou vyrazit.

Bohužel ,takto to nikdy nebude fungovat, protože jak zrušili okresní krizaře, tak ten krajský je jen pouho-pouhý úředník...

Pak pátračky apd. vedou manažeři z okresu, nebo ti co se přijedou podívat a mají zrovna výřečnou hubu.

Jak píšeš .. člověk z SPJ, či bojař nebo specialista krizař, velitel PJ atd... jsou ti, kteří tomu rozumí, dělají to a jsou s lidmi v terénu. Rozumí technice, umí ji používat a většinou mají i intelekt na to, ukočírovat více lidí...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu FANDALCZ 10:50:53 03. 02. 2011
default.png
Sloužím u Policie už 7 let a aktivně se podílím i na činnosti dobrovolných hasičů. Ve vlastním zájmu jsme se jako dobrovolní hasiči zúčastnili cvičení zaměřené právě na pátrací akci. Celé cvičení vedl velice ochotný policista (instruktor) z SPJ, který byl připraven jak po teoretické , tak praktické stránce. Nebál se předstoupit před skupinu bezmála 50-ti dobrovolných hasičů a podělit se s námi jak ó své zkušenosti, tak o pravidla, kterými se jistě pátrací akce má a musí řídit. Po setmění následovalo praktické cvičení, které se odehrávalo za tmy a pro většinu zúčastněných v neznámém terénu. Figuranta jsme našli, a zdárně jej pomocí improvizace dopravili na místo sjízdné RZS (ta nebyla na místě cvičení).
Oproti tomu u Policie jsem se zúčastnil dvou pátracích akcí, které řídili policisté z SKPV a mohu říct, že se jednalo spíše o procházku podobnou houbaření. Na mstě nebyl ani nikdo z řad dobrovólníků - no vždyť je jnikdo nepozval ani neoslovil. Nemyslím, že je to vina právě těchto - vedoucích pátracích akcí, ale vedení a managementu Policie, které pro tyto situace nemá kvalitní tým lidí, kteří by věděli jak mají postupovat, na koho se obrátit apd. Holt asi si budeme muset zvyknout že jsme holt zaměstnáni u největší a nejlepší firmy v republice (jak je nám často opakováno z krajského vední), musíme si zachovat nezávislost a umět vše jako universální policisté. Do jaké míry - to je na každém z nás. Výsledky jsou vidět v médiích.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZRUŠENO NA ŽÁDOST UŽIVATELE 08:23:28 03. 02. 2011
default.png
Problém, který se táhne jako červená niť všemi obdobnými kauzami je.. diletantismus středního a vrcholného managementu. Každý normální polda, který má pár let v terénu, ví co má dělat a jak a pokud si zrovna není jist (ně každý může být na všech akcích a tak často), tak se prostě nechá rád poučit a instruovat od zkušených.

Bohužel je tu vedení (ješitný management), které má operativně a hlavně aktivně bez prodlení rozhodovat. Když už rozhoduje tak bohužel liknavě, ne-li blbě.

Když se oprostím od lidské stránky věcí (pátrání zejména po malých dětech je dost emotivní), tak to je pouze sled neustále se jednoduchých, rutinních, opakujících se činností. Za ty roky se v podstatě na základních opatřeních nic nemění, pouze se přizpůsobuje taktik nově době (společnosti) a novému technickému vybavení.

Katalog typových činností je základ. Každý rozumný polda, který někdy byl u pátračky či podobné mimořádné události, o něm ví. Je nesmysl považovat za "trapné" postupovat podle návodu. Ten je právě od toho, aby se nezapomnělo na žádnou maličkost. A je zejména pro ty kteří nejsou v mimořádných akcích až tak kovaní.

Byl jsem na spousty mimořádných opatření od pátraček počínaje, po velké akce PJ konče. Pokud to někdy haprovalo, vždy to byl problém řídícího aparátu a ješitnosti lidí v něm.

A vůbec nejhorší jsou ti, kteří na takové akci nemají co dělat, jen přijeli očumovat, aby se ukázali v TV a doma mohli manželce říct, koukej Máňo, tomuhle jsem velel. Chtějí všechno vědět, o všem diskutovat a výsledek je ... mizérie a trapnost.

Závěrem, jednoznačně ukazuji prstem na management policie!! Kluci na ulici ví co mají dělat, dělají to a pouze díky zhovadilosti vedení se dostáváme jak ČR do trapných situací.

Omlouvám se, že paušalizuji, netýká se to všech lidí, znám osobně dost zkušených poldů i v managementu, kteří věcí co dělají. A jsou tam i někteří, kteří se nestydí, když zrovna neví, tak si nechají poradit.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu X 01:53:47 03. 02. 2011
default.png
:-( Tehdy jsem čekal že nás z volna povolá nadřízený a půjde se hledat. Co mě ale překvapilo tak se tak nekonalo ani když jsem šel na svojí první denní. Dokonce od nás z obvodu na tuto akci nikoho nevyčlenili. Strašnej amatérizmus. Představoval jsem si že půjde hledat každej až na nezbytné minimum. Jsem od MP Praha. To by byla jiná kdyby se ztratilo dítě někomu z vedení.

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu ZELENA-SVESTKA 00:29:30 03. 02. 2011
Zelená švestka :-).jpg
Zatloukat, zatloukat, zatloukat, to je heslo PČR, neboť i kdyby to bylo viditelné tak to nikdy není takové, aby se to nedalo dementovat a zase ZATLOUKAT.....Vždyť my o žádném porušení nevíme ...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu HONZAD 23:35:22 02. 02. 2011
honzad..jpg
no, treba proto, ze hledani lidi v terenu je cinnost, ktera ma svoje specifika a (optimalni) postupy o kterych samozrejme zpravidla ten cetnik, ktery to ma v tom okamziku na povel, nic netusi.
Neni chyba toho cetnika, ktery to dostane na povel (pristane mu to na stole). Ten by mel by mit pri ruce nekoho, kdo presne vi, jak se to ma delat. Respketive mel by vedet, ze ma moznost prizvat nekoho, kdo mu tu problematiku zna a pomuze mu to ridit...

Jenze pokud k tomu nekdo zaujme pristup "my sme chytry dost, my to umime sami" aniz by o te problematice (postupecha a moznych silach a prostredcich ktere ma k dispozici) mel nejake povedomi, konci to fiaskem a ostudou. Kterou se pak mluvci snazi zatloukat, co to jde...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
Poslat zprávu PITTRS 22:11:41 02. 02. 2011
pittrs.jpg
ACE-VENTURA [2011-02-02 19:25:06]: ano, postup v tomto případě taky nechápu, byť nejsem pejskovod. To že jsou v republice tucty vycvičených hafanů a jejich dvounohých parťáků vědí i malé děti ve školce. Proč nebyl nasazen maximální počet, když třeba i lidi z horské služby nabízeli pomoc a nebyl zájem ani o další, prostě nechápu. A je jedno, jestli tam pohřešovaná osoba je, nebo není. Ulice v noci taky neobrážíme proto, aby jsme ráno řekli, že jsme zbyteční, když se nic nestalo...

Souhlasím (+ 0)    Nesouhlasím (- 0)
 
O serveru Redakce Kontakty Inzerce Nápověda Podmínky

tvorba www stránek emocio